[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 24 iunie 2010

Spaga la privat

Astazi am insotit pe cineva drag la o operatie chirurgicala formala, la un centru privat. Tin sa accentuez. Un centru privat, unde consultatiile se platesc, ca sa nu mai vorbim de operatie.
In sala de asteptare se aflau vreo zece persoane, oameni de diverse conditii sociale. Cateva randuri de scaune si un mic birou pe post de receptie. Intre birou si capatul holului care masca intrarea in sala de operatie o asistenta aparent severa cu voce metalica facea drumuri si impartea diverse informatii si indicatii pacientilor. De langa mine, la un moment dat, se ridica o doamna corpolenta, rumena in obraji si cu privirea usor speriata a omului care nu intelege chiar tot ce se intampla in jurul lui. Se indreapta catre asistenta si ii adrezeaza rusinos doua, trei intrebari soptite, la care asistenta raspunde vociferand volubil, sigura pe sine.

Femeia noastra micsoreaza distanta pana la un tete-a-tete si scormoneste ca o veverita intr-o poseta mica, neagra. Gesturile se precipita, asistenta e uimita, nu intelege ce se intampla si impinge delicat, dar ferm mainile roscovanei.
Femeia se resemneaza dupa o oarecare tensiune si lasa plicul sa alunece inapoi in poseta, dupa care se aseaza cuminte la locul ei, cu un aer de copil trimis la colt.

Ma gandesc cat de bine trebuie sa se fi imbibat in creierii unora dintre noi ideea spagii incat nu suntem in stare sa disociem un sistem privat de celebra gaura neagra numita "la stat"?

23 de comentarii:

  1. In romania spaga pentru multi este un reflex,si din pacate va fi nevoie de mult timp sa scape de el:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu trebuie sa o condamnam, mai ales ca atunci cand ajungi sa te imbolnavesti, este mult mai dificil sa te pastrezi foarte cerebral.
    Daca mai luam in calcul si felul in care se revarsa vestile cataclismice legate de sistemul sanitar....
    omul ajunge sa fie disperat ca nu cumva sa ajunga acolo!

    RăspundețiȘtergere
  3. Stii ce e trist, Tudor? Ca la unele unitati particulare au ajuns oameni prea bine obisnuiti cu spaga si mai iau si acolo.
    Insa, oamenii trebuie sa inteleaga si sa incerce sa faca reclamatii, pentru ca macar la privat se pot solutiona.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mentalitatea romanului ne-a impins aici. Asa am fost crescuti, asa facem. D-aia merg toate asa cum trebuie in tara asta. "Atentii" la tot pasul. Si partea proasta este ca ne complacem cu totii in asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu am fost martor la asemea scene la privat.

    Ce mi-a placut intr-un anume spital privat, era ca pe tejghea la receptie era un afis mare, probabil exasperati de aceasta problema:

    In aceasta unitate nu se accepta spaga!

    RăspundețiȘtergere
  6. e ca un drog sau ca fumatul, si parca nu te simti bine cand doctorul fie el si de la o clinica particulara nu-ti primeste spaga

    RăspundețiȘtergere
  7. E Romania....tara noastra!te astepti la mai mult? Aici daca nu dai spaga... o sa mori langa ei :) si faza ca e o clinica privata... decat sa se riste omul...mai bine se asigura :) pacat. Pensionarii isi dau si painea de la gura pentru ca doctorilor nu le ajunge. RUSINE

    RăspundețiȘtergere
  8. poate pentru ca in majoritatea clinicilor private presteaza cei care lucreaza si la stat, lumea reactioneaza

    RăspundețiȘtergere
  9. era doar disperarea. banii erau tributul profesionalismului,greu de conceput doar de dragul meseriei. atunci cand apare riscul decesului, nu mai exista decat disperarea de a salva cu orice pret, sub imperiul pericolului manifestarii neprofesionalismului. de multe ori nu ai incredere in tine. cum poti avea incredere in altcineva? ai fost pus in situatia de a pierde pe cineva? cu siguranta. n-ai fi facut orice sa te asiguri ca cel pe mana caruia incape viata, nu se transforma in criminal ( din o mie de motive: indiferenta, oboseala, nestiinta etc )? Nu te bantuie gandul ca banii tai ii trezesc interesul asupra vietii pe care tu vrei sa o protejezi? ai fi fost dispus la morala, conduita si siguranta in profesionalismul lui ( mai ales daca nu-l cunosti )? ai risca viata altuia cu decizi ta? oare?

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca e "memoria muschilor"...scormonit prin geanta sau buzunar si intins plicul!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am o amica gravida care merge la ginecolog pentru supravegherea sarcinii la o clinica privata. Evident, s-a gandit ca nu este cazul sa dea spaga...asta, pana cand a aflat ca o altei gravida care da spaga i se fac ecografii la fiecare control, adica saptamanal...amica mea merge in medie o data pe luna...ce ar trebui sa faca? Nu renunta la medic...sa dea spaga, ca sa evite eventuale neplaceri si sa previna riscuri? sa nu dea spaga si sa-si asume riscurile?

    RăspundețiȘtergere
  12. nu e usor sa iesim din mentalitatea in care ne au bagat sistemele in care traim..din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  13. nu m-am gandit niciodta sa dau spaga la privat. dar la stat am dat, pt ca nu vroiam sa risc sa nu se poarte frumos cu ai mei. unii au luat, multi nu. nu-mi pare rau. nimeni nu mi-a pretins si nu au stiut ca fac parte din sistem.
    nu am pretins in viata mea. refuz. dar daca imi lasa cafeaua pe masa o iau. si in rarele ocazii cand mi se lasa banii, ii iau si pe aia. uneori pt mine alteori pt un medicament de pe sectie.
    lucrez la un spital f. f. f. mic din provincie, la pediatrie si sa stiti ca spaga nu este asa frecventa cum credeti mult.

    RăspundețiȘtergere
  14. Treaba e pe muchie de...topor aici, foarte delicată.
    Ca micuţ student la medicină, am de-a face zilnic cu "bătrânii" meseriei. Am observat clar că cei care lucrează în clinicile particilare sunt si în cele de stat( a văzut si Dennis asta in Cluj). Aici e o adevărată modă în a fi chemat de către medicul de la stat la cabinetul lui particular, acolo unde "are mai multe echipamente", dar asta e altă poveste.
    Deci şpaga s-a dat, se dă şi se va da în continuare, particular sau stat. Cadrele medicale îşi câştigă încă un salar din asta.Nu dai...îl insulţi, şi poate uită prin tine câte un pansament, dur dar adevărat şi cu toţii o ştim. La fel si cu asistentele sau orice alt cadru medical de care depinzi. O cafea= un calmant şi aşa mai departe.
    Aaaaa...să nu dezvoltăm ideea spre şpaga ideală la un anumit medic, poate cineva dă mai mult, altul mai puţin, se supară dom' dr.?...cine are parte de un tratament mai bun? etc.
    Din start, dacă ne încăpăţânăm să nu schiţăm măcar un gest şpăgar, riscăm. Poate e un dr. corect, poate nu. Diferenţe între particular şi stat ar trebui să fie salarul mult mai bun şi răspundere faţă de un superior direct, dar şi aici, depinde de valoarea clinicilor.Cine credeţi că este la conducerea clinicilor particilare? tot doctori cu rădăcinile la stat. Deci, rămâne un subiect delicat.
    Dacă refuzăm să dăm spagă o să fim mai corecţi, dar cine-ştie, în ochii altora o să fim consideraţi nesimţiţi. E vorba de gândirea unei întregi ţări. Pentru a o schimba sunt necesare măsuri drastice.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ca in multe alte obiceiuri nesanatoase, aproape nimeni nu este dispus sa lase de la el, sa faca un pas spre a starpi, in cazul de fata, spaga. Fiecare, pus in situatia de a spune "nu" se lasa totusi prada toropelii placute pe care i-o ofera gandul "eh, lasa, cu mine ori fara mine tot aia e, cate poate schimba o persoana?" si actioneaza la fel, pasand pisica mai departe cu o dexteritate de invidiat. Cat despre atitudinea "asa e romanul, uite ce face si ce drege, spaga, etc" tin sa mentionez faptul ca nu suntem deloc unici sub soare, si sunt destul de sictirit de sablonul "vai, doar la noi se poate intampla asa ceva, ce nenorociti suntem". Da, bun, de tara noastra ne doare cel mai mult, e natural, insa e tras de par sa ne autoproclamam cei mai cei in defecte.

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu ma intreb ce ai fi spus daca asistenta lua plicul oferit de doamna respectiva? pe cine ai fi blamat mai mult? eu nu pot s-o condamn pentru ca din pacate in Romania astazi lucrurile inca se "intampla" datorita spagii...obisnuinta se schimba cel mai greu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu conteaza.
    Oricum totul e hazard.

    RăspundețiȘtergere
  18. si de aceea romania nu va evolua niciodata...oamenii sunt de vina, dar nu cred ca realizeaza...citez "daca la televizor o sa vedem doar furturi, o sa ni se para o solutie"...

    RăspundețiȘtergere
  19. Intamplator sunt asistenta medicala si lucrez chiar in chirurgie, intr-un spital de urgenta. Deci la stat. E adevarat ca sistemul sanitar din Romania e de tot rahatul, dar nu din cauza spagilor. Sa nu va imaginati ca o asistenta medicala pleaca cu buzunarele pline acasa dupa o zi intreaga de alergat. Nimic mai fals! Dar la particular e alta poveste. O asistenta medicala la particular platita de 5 ori mai mult decat una de la stat ar trebui sa se poarte exemplar cu bolnavii si apartinatorii lor. Chiar pana la pupincurism, daca e cazul! Pentru ca habar n-are ce inseamna munca intr-un spital si salariile de mizerie de la stat.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Maria-Denisa,scuza-ma,dar am cunostinte care au lucrat tot ca asistente la spital si "castigau" bani.Nu mi se pare cine stie ce munca ceea ce face o asistenta.Si salariile sunt mai mult decat suficiente....
    Asa ca inceteaza!;)

    RăspundețiȘtergere
  21. Suferim de sindromul spagii...din pacate, si intr-un sens si in altul....
    Mica coruptie este ceea ce pare "a se intelege", si asta perverteste...dand clar drum liber coruptiei institutionalizate...

    RăspundețiȘtergere
  22. Imi place cum aratati spaga ca fiind un lucru rau cand vine vorba de sistemul medical prabusit! Voi nu realizati ca fara aceasta donatie anonimizata, in spitalele noastre s-ar ajunge la fel ca in Africa. pai da cine vrei sa plateasca antinevralgicul tau; statul? Imi pare rau dar gresesti daca crezi asta. Si la urma urmei crezi ca au un salariu asa de mare incat spaga sa fie de neacceptat? Luand in calcul si faptul ca ei toata ziua se afla sub un stres si ca sunt oameni. Atata doar ca ei sunt oameni care asista la inceputul, continuarea si sfarsitul altor oameni! Poate ca ei sunt unii dintre cei mai stresati! Si in plus, cum vrei ca asistenta sa iti schimbe plosca si sa ti-o si mai spele cand ea ia mai putin decat unul cu sapa! Nu va lasati manipulati de reclamele anti-coruptie facute de stat deoarece nu reprezinta decat bagatul simtului civic cu forta!

    RăspundețiȘtergere
  23. @emmyema: Da-mi voie sa-ti spun ca habar n-ai despre ce vorbesti. No offence, dar daca nu traiesti pe pielea ta spitalul, e mai bine sa taci.

    RăspundețiȘtergere