[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Cine schimba Romania?

Toata lumea vorbeste despre schimbare. Despre inlocuirea intregii clase politice actuale. Cu asta suntem toti de acord. E un inceput. Idealistii si naivii cred ca lucrurile se pot rezolva in strada. Pragmaticii spun ca solutia ramane in continuare votarea raului celui mai mic. Reprezentantii mediului privat, antreprenorii, corporatistii sau independentii viseaza la o alternativa viabila construita din oameni nepatati si realizati care sa intelaga sa se dedice cauzei comune pentru o altfel de Romanie. Exista insa o schimbare despre care nu vorbeste nimeni. Aceea a mediei.

Am vazut in aceste saptamani la televizor o media complet aservita celor doua tabere: opozitia si puterea. In Piata Universitatii am vazut evocari extreme ale fenomenului. Pentru unii era un nou decembrie 89 acolo iar pentru ceilalti o mana de ultrasi care arunca cu sticle incendiare. In general nu poti sa-ti faci o parere obiectiva despre ceea ce se intampla in Romania urmarind televiziunile sau ziarele noastre. Pentru ca una din principalele batalii castigate de clasa politica in ansamblu si de clientela care o sustine pentru a-si recupera ulterior investitia din afacerile cu statul a fost batalia pentru impartirea teritoriilor media. Cele cateva televiziuni neinregimentate politic sunt preocupate de continut tabloid mult mai profitabil in aceste vremuri incerte.

Cine a pierdut in urma acestui razboi? Cetateanul roman deposedat de dreptul la o informare echidistanta, impartiala, lipsita de patima. Profesiunea de jurnalism nu mai este asociata cu ideea de independenta. In mentalul colectiv ea nu inseamna altceva decat supunere, inregimentare si actiune la comanda. Cele cateva ininitative independente din peisajul on line mi se par lipsite de importanta in comparatie cu trusturile.
Toata lumea vorbeste despre faptul ca e imposibil sa schimbi legea partidelor sau sa reusesti sa dizolvi parlamentul si sa blochezi accesul actualilor politiceni in parlament. Sa blochezi practic elaborarea legilor de catre o clasa compromisa. Si mi se pare corect. Insa una din armele cele mai importante impotriva politicului a fost intotdeauna presa. Sigur ca aflandu-se intotdeauna in tabere diferite ei se vor anihila unii pe altii prin diverse dezvaluiri mai mult sau mai putin adevarate. Insa tocmai am hotarat mai devreme ca intreaga clasa politica este iremediabil compromisa.

Ma gandesc ca un prim pas ar fi existenta unei alternative media independente si obiective care sa furnizeze informatiile reale ale lumii politice. O presa cu reporteri adevarati constituiti intr-o miscare fie ea si doar on line pentru inceput. Clasa politica trebuie demascata constant, zi de zi, dintr-o altta perspectiva decat cea a unei prese acuzata din start de subiectivism pentru ca se afla in tabara adversa. O presa obiectiva ar putea sa faciliteze accesul in fata publicului a oamenilor care pot si vor sa schimbe Romania. S-ar auzi altfel de voci. Doar ca aceasta alternativa are si ea nevoie de finantare. Sau de nebunia unor oameni a caror cauza unica este adevarul. O presa care sa duca zilnic coruptia la Bruxlles. Zilnic. Ora de ora.

Are Romnaia asemenea jurnalisti? Asemenea nebuni? Are Romania o Anna Politkovskaya? Pentru ca numai un astfel de om si un astfel de jurnalism ii va putea face pe toti romanii sa creada in schimbare si sa iasa cu adevarat in strada treziti dintr-un somn de douazeci de ani. Pana la urma ca sa se trezeasca de-a binelea constiinta are nevoie de o fereastra. Iar media romaneasca, aservita politic cum e, ne tine inchisi intr-o camera fara geamuri de unde nu putem vedea Romania adevarata, Romania sufocata. 

28 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intrebarea corecta e pentru cati dintre jurnalisti banul e pe locul 2,3,4....
    Ca pana la urma la asta se reduce totul. Sau cati dintre ei o fac cu pasiune sau doar pentru ca au un venit?
    Cred ca e o chestie ce tine de tine ca persoana, mai ales in jrnalism. Daca esti dispus sa faci compromisuri,le faci pentru tine si asta denota egoism. E mai usor sa te gandesti la tine decat sa te gandesti si la cei din jur, si la cum ii afecteaza faptele tale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Consider ca cea mai mare realizare pe care o poate aduce protestul romanilor e consientizarea faptului ca statul si politicienii sunt una si acelasi lucru si consecintele ce reies din aceasta concluzie...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer cred ca o soluatie viabila nu exista pentru noi in momentul de fata.Nu cred in psd,usl,pp sau alte denumiri politice colorate diferit dar cu acceasi mentalitate de ajunge la putere pentru completarea averii sau a conturilor din banci.

    Avem nevoie de oameni competenti si nu cred ca tara noastra duce lipsa de ei. De ce nu sunt mediatizati oameni ce chiar fac ceva pentru aceasta tara?

    http://www.adevarul.ro/locale/turnu-severin/Profesorul-Manuela-Prajea-Claes-Nobel_0_629937586.html

    Am pus un link cu un articol care arata un om competent, dar nu a fost luat in seama de ai nostrii, americanii deja au pus ochii pe ea.


    Avem oameni care pot sa schimbe tara asta, sunt printre noi dar tara este bombardata cu prostie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Romania o schimbam noi, teoretic, asta daca nu suntem prea preocpati, obositi, satui, ignoranti, daca nu mai acceptam pomana la alegeri, daca ne ridicam din unghiul de 90 de grade in care stam, daca realizam ca avem demnitate si coloana vertebrala, si ca meritam respect. Cati dintre romani crezi ca inteleg despre ce vorbim noi aici, in conditiile in care ei se duc in piata universitatii sa se bata parte in parte cu jandarmii, cati se gandesc ca protestele pot fi si pasnice nu doar violente? Cati suntem dispusi sa faca bine si nu rau?

    RăspundețiȘtergere
  6. Desi sunt la o varsta frageda si probabil multi ar spune ca nu stiu ce vorbesc, eu cred ca pot avea o parere ce ar putea fi luata in considerare... Eu consider pentru Romania de astazi aceste proteste indelungate nu ar putea scimba cv, deoarece in acelasi mod in '89 noi ne-am impus si desi am reusit sa ne castigam libertatea( sau cel putin asa credem)acum, in prezent stim la ce sa ne asteptam, stim cum sa ripostam la o astfel de manifestare. Eu una cred intr-o Romanie mai buna, dar ea se poate realiza numai cu idei noi ale tinerilor care inca nu si-au pierdut speranta, care au curajul sa isi asume resposambilitatea propriilor actiuni si care reusesc prin vorbe si nu prin violenta sa schimbe parerea intregii natiuni. Ei sunt intelectualii nostrii in care trebuie sa ne punem baza si toata increderea noastra ca vor reusi.
    In privinta mediei...ea va trebui sa existe, dar nu la nivelul la care este astazi...ea ar fi trebuit sa fie criticul Romaniei, ea ar fi trebuit sa spuna adevarul; sa ne demonstreze prin dovezi reale ca noi gresim prin atitudinea noastra ignoranta.
    Sincer acum nu cred ca se mai poate face ceva in privinta jurnalistilor... Eu cred ca pentru moment, pentru binele nostru , trebuie sa alegem sa credem numai ce e adevarat si necesar... Pana la urma e frumos sa citesti minciuni cand de fapt tu stii adevarul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ideea ta este buna. Ar ajuta foarte mult la schimbarea mentalitatii multora dintre noi.

    Schimbarea Romaniei trebuie privita din mai multe unghiuri:

    1. Oamenii
    2. Politicul-Conducerea tarii
    3. Societatea
    4. Educatia
    5. Munca

    Atatea imi vin mie in minte acum.

    Oamenii trebuie educati sa nu mai se lase manipulati de politic.
    Politicul trebuie schimbat din temelii.
    Societatea romana trebuie responsabilizata.
    Educatia generatiilor care vin acum din urma trebuie facuta cat mai curat posibil.
    Munca trebuie sa reprezinte stalpul pe care trebuie sa ne sprijinim in construirea unei noi Romanii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Referitor la dorinta protestatarilor si a noastra tuturor de a schimba ceva, eu cred ca Romania nu mai poate fi schimbata pas cu pas. Ea poate fi doar resetata!

    RăspundețiȘtergere
  9. "clasa politica e compromisa, media este aservita intru totul politicului, ne trebuie in primul rand o media obiectiva, echidistanta..." nu crezi ca faci parte si tu din aceia enumerati de tine ca fiind idealisti si naivi? e adevarat tot ce spui, dar cum sa facem sa nu mai alegem raul cel mai mic? cum sa facem sa privim
    obiectiv? e adevarat ca suntem cei mai buni oratori, si tu te numeri printre ei.... e utopic sa crezi ca poti schimba media si poti avea o media obiectiva in Romania de azi, e utopic sa crezi ca putem inlatura toata clasa asta politica plina sarlatani, corupti, incompetenti, analfabeti etc patura noastra principala e sub limita mediocritatii, si asta se vede cu ochiul liber, nu trebuie sa te uiti nici la tv, nici sa citesti nu stiu ce ziar....si asta e grav, dar ce sa facem?! suntem intr-o mocirla de ceva vreme.... sau poate chiar mai mult, dar vorbim de schimbare. da e un lucru sa cada tot guvernul actual in frunte cu basescu, pentru ca au sfidat cu mult peste limita admisibilului, au furat, au saracit si nu numai ca nu au construit ceva, ba chiar au distrus si nu se opresc....pentru asta nu cred ca avem nevoie de media sa ne zica, trebuie sa traim in Romania. Atat! si totusi media schimba Romania... poate umbla in constiinta mentalului colectiv, dar de unde sa facem rost de o astfel de media?! ai tu vreo propunere?!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ei bine, nu cred ca acele canale media care fac parte din conglomerate se vor schimba vreodata. Asta se intampla peste tot. Iar in ceea ce priveste presa independenta, nu stiu cat exista la noi. Cei care au ajuns sa fie cititi pornind de la un singur blog au migrat cel mai probabil intr-o parte sau alta. Din motivul simplu ca media e finantata prin publicitate.
    Iar jurnalisti care sa faca voluntariat, probabil mai putin.
    Eu personal am tinut sa scriu pe un blog al meu evenimentele din Pta Universitatii, asa cum le-am vazut eu de la fata locului. In principal din ziua de joi, cand a fost atins punctul culminat, si cand eram foarte aproape. Si evident ca niciuna din televiziuni nu a prezentat adevarul..
    Ce m-a surprins pe mine a fost dialogul de la o intalnire pe 18 pe tema Viitorul Presei, cu Catalin Tolontan si Dilema veche. Sau mai bine zis lipsa acestuia. Sau a unei discutii constructive, intre oameni cu experiente diferite din presa. Si care a fost o chestiune preponderent plata, cu exceptia raspunsurilor lui Tolontan si 2 mici interventii. Si asa mi-am dat seama ca nu avem nicio sansa cu ei.
    Cred ca asta a si fost argumentul care m-a determinat sa scriu chiar in noaptea de joi ce a fost in piata. Pentru ca am fost acolo si urasc dezinformarea.
    Si o sa incerc sa continui asta, plus admonestarea celor care se abereaza in necunostinta de cauza pe diverse teme, cum e proiectul legii sanatatii, Si nimeni nu m-a convins ca l-ar fi citit..
    Pacat :(

    RăspundețiȘtergere
  11. Sec: Singura televiziune de la care am pretenția să fie imparțială, independentă este TVR și tot ce este susținut din bani publici!
    Pentru restul e chiar hilar să ai pretenția de a fi echidistante de clasa politică când în spatele lor sunt oameni politici.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mass-media-politica-corporatiile. Trei elemente care nu pot fi despartite niciodata. Cum e una e si cealalta. Evident ca un astfel de jurnalist care scrie la comanda nu exista.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dragii Moshului,

    Recunosc cu smerenie ca sunt un prost.
    Incerc de prin 2009 sa promovez ca prim pas in spargerea cercului vicios in care am fost inclusi, subtil e drept, metoda de vot "sanctiune", astfel incat sa putem ca macar pentru o vreme sa nu-i votam perpetuu pe aceiasi nemernici sau urmasii lor.
    Inspiratia mi-a venit din tipul de vot elevetian (cel de mai jos) si daca veti fi de acord va mai trimit un link.
    Nu numai eu m-am gandit la asta, dar daca nu se va putea aplica(ar fi mare pacat dar si o opozitie vehementa a actualilor "alesi") macar cea elvetiana copiata "ad-litteram" sau cu mici adaptari ar trebui fortati sa o adopte ACUM !

    Ideea de baza SI DEMOCRATICA (astia sunt in stare sa ne spuna ca Elvetia nu este o democratie autentica pt. ca are francul elvetian ca moneda proprie) este sa intoducem "cancel" la toti la un moment dat !

    Aveti mai jos doua extrase, dar cititi tot "docomentu".

    Moshu
    ----
    Cancelling

    The first and simplest of these feature is called cancelling: Voters may cancel any candidates they don't like on the list of there preferred party. While this does not change the weight of the vote for the party as such, it will be used to determine which candidate(s) of this party will actually get the seat. This feature helps to eliminate extreme candidates that may be good at influencing decision makers in their party, while having problems to convince even a majority of the party's followers.

    Conclusion

    Though the refined proportional election system used in Switzerland may look a little bit complicated at first sight, long-term experience shows that voters are able to express their political will quite precisely using this system and there is no higher degree of invalid ballots than in other election systems. The Swiss system combines the advantages of both the proportional and the majority election system while avoiding their major shortcomings. In most cases those candidates that really convince the electorate have will get elected, while in other systems, even in the majority election system, internal party considerations have more influence.
    ---------------
    http://www.democracy-building.info/particularities-switzerlands-proportional-election-system.html

    RăspundețiȘtergere
  15. E inexact, tendenţios şi periculos a repeta stereotipul vehiculat de actuala putere că întreaga clasă politică e compromisă.Cu puţină imaginaţie se poate vedea unde poate unde duce un asemenea slogan. De asemenea, recursul la memorie poate discerne în ultimii douăzeci de ani etape economic, social, legislativ etc. mai bune sau mai proaste, etape guvernate de zona politicului, fiindcă altfel nu se poate, altfel ne prăbuşim în anarhie. Aceeaşi observaţie legate de medii. Urmărind şi comparând ştirile date de diferite canale TV sau posturi de radio,cu puţină bunăvoinţă, discernământ şi contactul direct cu lumea reală oricine îşi poate face o idee despre ceea ce se întâmplă. Dovada au fost Piaţa Universităţii din 1990 şi mişcările de stradă din aceste zile. Nu am observat derapaje de la o informare corectă la Realitatea şi la Antena 3,cărora li se pot aduce eventual alte obiecţii. Dar ar fi de reţinut că nu există nici o ştire sau un comentariu care să nu fie grevat de un anumit subiectivism, o poate confirma orice psiholog.

    RăspundețiȘtergere
  16. "Matusika

    Mie mi-ai raspuns, sau cui ?
    Daca imi raspunzi mie,sper ca nu, rezulta doua varinate :
    1) Nu ai citit tot link-ul sitemului de vot elvetian : http://www.democracy-building.info/particularities-switzerlands-proportional-election-system.html
    2) Ma banuiesti a fi un pro-basescu, ceea ce este o insinuare extrem de perfida mascata extrem de prost. Crede-ma !
    Ar mai exista si o a treia varianta, dar prefer sa ma abtin.
    Ma bazez in continuare pe buna ta credinta.
    Nu as vrea sa aplici in gandire ideea comunista : "cine nu e cu noi este impotriva noastra", fie si pentru ca tine de pre-istoria politicului sau de fundamentul tehnicilor "fumate" de manipulare.
    Toate acestea dca mi-ai raspuns mie.
    Daca nu, te rog sa ma scuzi si poate citesti integral cum voteaza si cum indeparteaza de la a fi alesi pe cei inadecvati, una dintre cele mai solide democratii din lume.

    Moshu

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Tudor Chirilă

    Cine întreabă cine, nu a înţeles schimbarea. Adevărata întrebare este cum ar trebui să arate România şi românii de după schimbare?

    http://bibliotecarul.blogspot.com/2012/01/de-ce-nu-este-indejuns-votul-pentru.html

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu,
    Tu,
    El/ea
    Noi,
    Voi,
    Ei ... care detin pute_rea ... in nici un caz ...

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu, domnule Unknown, nu m-am referit la Dv., ci la comentariul lui Tudor. Aşa încât vă primesc scuzele

    RăspundețiȘtergere
  20. "Desteapta-te , romane!"....

    .........................

    Oameni buni, constienta fiind de modul cum fiecare dintre noi ne creem realitatea, atat la nivel personal cat si la nivel colectiv, in cunostinta de cauza, in ultimii 3 ani,incercand sa atrag atentia asupra pericolului de moarte in care se afla Romania, am postat sute de comentarii la articolele aparute in presa, am expediat sute de mesa......je( mailuri, scrisori, SMS) jurnalistilor, oamenilor politici..., somitatilor spirituale ale Romaniei, preotilor,am mers la fata locului in diferite ipostaze...
    Concluzia!? Pana nici OTV-ul nu m-a luat in seama !? Sau, m-a luat atat cat sa-mi spuna( prin vocea domnului Nelu Nicolae) ca sunt dusa cu pluta si nebuna !?
    Ce urmeaza, o sa va intrebati!?Agonie si extaz!? Insetatii de sange(de durere), cei care de 20 de ani se masturbeaza cu emotiile romanilor vor intra in extaz, in timp ce, 489 193 de suflete vor agoniza !?"Turcul" plateste, atat madria cat si slabiciunea, fie ele nascute si din ignoranta(neintelegere)!?

    PS Un OM, un singur OM in Bucuresti, era solutia salvatoare!?Fie el si Valentin Iacob!?

    RăspundețiȘtergere
  21. Aceşti oameni nebuni de care are nevoie România tre' şi ei să mănânce, să se spele, să se îmbrace, să doarmă undeva. Sunt sigur că dacă cineva ar avea toate acestea fără să'şi vândă onoarea pentru ele, poate s-ar gândi şi să scrie ce vreţi dvs.

    RăspundețiȘtergere
  22. va salut domnule tudor! raspund scurt la ceea ce a-ti lansat..cine schimba romania..noi ar trebui sa facem asta..cum? cu rabdare,constiinta..dar din pacate nu o avem...cu munca..cu intelegere..bineinteles cu educatie..cu o minte sanatoasa..dar nici asta inca nu avem..in fine..noi..oameni ca tine ,ca cei care iubesc curatenia..fie ea si cea trupesca..sau mai mult de atat..dar ma bate un gand nerostit..sa scriu..totusi..aceasta roamnie..nu o va putea schimba nimeni..trist dar adevarat..va salut cu respect..din timisoara..domnule chirila

    RăspundețiȘtergere
  23. cine va schimba romania? oameni ca dumneavostra..care mai cred ca putem deveni intr-o oarecare masura macar cu noi insine cinstiti..cum spunea un domn..face parte din lucrurile de neclintit..insa daca nu devenim lucizi,educati,harnici..si sa avem puterea a discerne pe cine punem in loc..nu se va schimba niciodata nimic aici..e pacat..totul se duce si ne duce in haos..in intuneric..poate pt multi alti ani de acuma incolo..suntem flamanzi..setosi..si cu timpul am devenit un pic indolenti..asta ne-a adus aici..va salut domnule chirila..si sincer ma bucur ca inca mai pot sa va ascult cantecele aici in timisoara mea care din nefericire..nu mai este ceea ce a fost odata..peace!

    RăspundețiȘtergere
  24. In teorie am putea-o schimba noi toti. doar ca in momentul in care cativa asa "mai treji" incearca sa intre la putere e luat de fraier. exista trei variante: ori te corupi pe drum, ori iti dai seama ca n-ai cu cine, ori lupti impotriva valului pana ajungi acolo unde vrei sa ajungi. si oricum si daca s-ar trezi unu sa candideze maine la presedintie n-are ajunge nicaieri pentru ca n-ar fi luat in serios. la mine in oras era un tanar de genu cu idei foarte noi, deschis spre schimbare carte a candidat la primarie. ce zicea lumea? ca nu-l voteaza ca nu stie cum e ca primar. asa e si la nivel national...populatia batrana e majoritara. restul, cativa dintre ei care au putut s-au carat prin alte tari sa isi faca un trai decent. cand vezi ca n-ai cu cine asta e singura solutie care iti mai ramane. in opinia mea, romania n-o sa fie schimbata asa cu una cu doua pana cand guvernu n-o sa fie inlocuit de tot si populatia o sa inteleaga ca de ceea ce avem nevoie e o schimbare radicala. e nevoie de increderea populatiei pentru asta.

    RăspundețiȘtergere
  25. Coalitia 52 va propune un demers concret care sa dezvolte dialogul intre cetateni si decidentii public www.advocacy.ro

    RăspundețiȘtergere
  26. Din SUA, din Bruxelles, din carti, cred ca romanii sunt competenti, frumosi si harnici, dar incredibil de vinovati si paranoici.
    Romania e dupa mine un peste care se zbate intre Orient si Occident incercand cu disperare sa fie ce nu e...inloc sa-si accepte frumoasa conditie de peste.
    Eu le-am spus alor mei sa stinga televizorul si sa se uite in schimb in interiorul lor si unii la altii.
    Abia apoi raspunsurile vin, clare, coerente, frumoase si calme.
    Copiii stiu cel mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  27. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere