Pana la urma textul lui Marius Tuca invita la o dezbatere: blogger versus gazetar.
Sunt bloggerii impostorii sau apostolii unei noi forme de presa?Care e limita imposturii? De unde incepe apologia? Este presa tiparita in pericol? Care ar fi pericolul? Exista "stil" pe bloguri? Nu sunt sanse de coabitare? De care parte e frustrarea: acolo unde cel care scrie nu-si poate pipai articolul cu aroma de cerneala sau in partea cealalta care-si vede cititorii tradind din lipsa de timp?
Este bloggerul o consecinta fireasca a vitezei in detrimentul analizei? A reactionat Marius Tuca la avalansa sau la continut? Unde e limita? Ce facem cu cei care cu usurinta si nonsalanta si talent au spulberat granitele jucand in ambele tabere?
Care e viitorul? E diplay-ul o forma de superficialitate? Exista responsabilitate pe bloguri? Exista echidistanta pe print? Cat de "vanzare" sunt bloggerii? Cat de "vertebrali" sunt jurnalistii? Avem conflict? Este inflatie de bloguri? E penurie prin presa? Ultima intrebare mi se pare cea mai importanta: ce vrea publicul? Iar dupa ce aflam e benefic sa primeasca tot ce vrea?
vorbeam cu cineva despre acest articol si am spus.. stai sa vezi cand o sa il vada tudor si pe asta :)))
RăspundețiȘtergereciudat o sa fie cand in stilurile limbii romane o sa apara stilul bloguistic alaturandu-se celorlalte
RăspundețiȘtergerePăi, cam e penurie în presă. Cum se face că fără să ai o facultate de jurnalism scrii mult mai bine decât mulţi ziarişti? Dacă am o oră în care îmi propun doar să citesc ceva pe internet, cam în 10 minute am citit tot ce era interesant în ziare. Dacă mai interesante sunt blogurile, asta ar trebui să fie problema ziariştilor. Cu timpul se va ajunge la scăderea vânzărilor şi la o selecţie a valorilor. Am înţeles că Marius Tucă nu are o facultate. Ei şi ce? Câte nopţi nu am stat în faţa ecranului urmărindu-l. Are o bogăţie sufletească cum nu au mulţi. Dacă a început să studieze şi dânsul fenomenul blog, cu atât mai bine.
RăspundețiȘtergereZiariștii se simt amenințați de Internet, la fel cum biserica se simțea amenințată de editurile libere ... și probabil că Tucă se simte depășit de situație și vrea echivalentul modern al unui Imprimatur.
RăspundețiȘtergereInternetul dintr-o dată a devenit modalitatea prin care oricine își poate face cunoscută părerea, într-un mod ieftin și comod. Și chiar dacă există conținut extrem de prost pe Internet, prefer situația asta decât o presă controlată de interese politice.
D-lui Tucă ar trebui să-i fie rușine, deoarece militează împotriva libertății de opinie, și o face într-un mod mizer.
Acid articolul d-lui Tucă, dar este clar că se referă doar la o parte a blogerilor. S-ar putea scrie un articol asemănător şi despre ziariştii fără chemare.
RăspundețiȘtergereUn om de presă citeşte bloguri. De analizat.
Pana la urma, articolul lui Tuca lasa sa se intrevada un barbat in crizele psihologic demonstrate ale varstei de 40 de ani (ne pare rau dle Tuca, dar viata nu face exceptii) care "incepe ziua c-o impresie si o sfarseste c-o depresie" (sunt cuvintele lui, din cadrul unui interviu); imbatat inca de fosta glorie (poate prea mult, din moment ce spune "singurul meu complex este ca sunt cel mai bun" whaaatttt???), dar si nelinistit pt ce urmeaza, mai ales ca are un format nou de emisiune; el ii numeste pe bloggeri "onanisti" eu l-as numi "impotent" in sensul incapacitatii de a mai intelege noile forme de comunicare; dar cel mai tare cred ca se teme de anonimat, cea mai dura pedeapsa in lumea media, aceea de a fi uitat, de a fi obligat sa te reintorci in anonimatul din care te-ai nascut; "nu ne deranjeaza anonimatul dle Tuca, nu vrem celebritate, vrem doar sa spunem ce simtim, sa rezonam la unison cu altii care simt la fel; atat doar; noi privim bloggingul ca pe o forma de purificare a unor sentimente, nu ca pe o posibilitate de a-ti face publicitate".
RăspundețiȘtergere1. Sunt unele persoane care scriu pe blogurile lor mai frumos si mai interesant decat un jurnalist.
RăspundețiȘtergere2.Nu imi aduc aminte, de exemplu, ca d-l Tuca sa se fi implicat vreodata intr-o campanie umanitara , asa... in particular, dar imi aduc aminte cate persoane -publice sau nu- s-au implicat postand pe blogurile lor si atragand atentia.
Si asta e doar un exemplu.
Mai ar fi promovarea unor valori, omagierea lor( cum e blogul in memoria lui Octavian Paler)etc.
Pana la urma, daca nu e de acord, nu-l obliga nimeni sa citeasca. E o tara libera.
Din tot post-ul, doar ultima intrebare e bine pusa. Si Razvan isi tinteste bine afirmatia, cu mentiunea ca ar fi ciudat sa fie ciudat.
RăspundețiȘtergere