[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 19 mai 2010

Educatia, ultimul bal.

Vreau sa demonstrez ca educatia este singurul colac de salvare al Romaniei in contextul actual. Poate ca demonstratia mea nu va fi convingatoare, dar este un punct de plecare.

Sa luam de exemplu muzica. Toti suntem de acord ca in Romania muzica nu suna ca "afara". Multi ani am dat vina pe scule. "Nu sunt mixere performante, microfoane, cabluri, amplificatore". Acum, insa, avem acces la tot echipamentul de care poate beneficia si un studio din Berlin sau Paris. Si totusi muzica nu suna. Ma refer la rock. Si nu suna pentru un singur motiv. De fapt, pentru doua. Primul ar fi ca nu avem ingineri de sunet cu scoala. Sunetul inseamna cel mai mult frecvente care trebuie mixate intre ele. Mixate prost sau puse aiurea ele se anuleaza una pe alta si rezultatul e nul. Intr-un final, frecventele sunt traduse prin functii trigonometrice. Totul este matematica. Ingineria de sunet este o scoala ca oricare alta. Dai rezultate daca faci aceasta scoala. Daca ii urmezi cursurile.
Al doilea motiv pentru care trupele nu suna este orchestratia. La Londra exista producatori muzicali specializati pe genuri: rock, pop, dance, trance, house, trip hop, acid jazz, etc. Rostul lor e sa preia o compozitie si s-o incadreze, s-o slefuiasca pana cand obtin ce este mai bun din ea. Coldplay l-a avut pe Brian Eno care a produs Viva la Vida. El a cautat sunete, a sugerat modalitati de interpretare si a directionat inginerul de sunet la mixaj.
In Romania trupele de rock ideplinesc si functia de producator muzical fara sa aiba vreo scoala in sensul asta, fara sa aiba o perspectiva obiectiva asupra compozitiei lor.
Desi avem acum aceleasi resurse, rezultatele sunt la mare distanta unele de altele.
Acest exemplu se poate aplica mult mai multor domenii.

Daca nu realizam ca educatia este primul loc in care trebuie sa investim suntem morti. Pentru ca prezentul e greu de schimbat. Nu in ultimul rand, educatia atrage dupa sine mentalitatea. Iar educatia inseamna mai mult decat asumarea unor cursuri si absolvirea unei scoli.

Intr-o situatie umilitoare, profesorii nu mai au decat dispret fata de propria meserie, fata de propria persoana. Or profesorii nu trebuie sa-si piarda cea mai importanta calitate a functiei lor: aceea de indrumator psiho-social. Intr-un scenariu normal profesorii sunt si psihologi ai elevilor. Mi-aduc aminte ca profesorii pe care ii iubeam si ii ascultam si de la care eram cel mai dispus sa invat erau aceia care stabileau cu mine un dialog mai presus de comunicarea cursurilor de zi cu zi.

Problema cea mai grava e ca de la o clasa politica semidocta (in cel mai fericit caz) si capatuita prin furaciune si afaceri cu statul nu putem avea pretentia iluminarii poporului prin Educatie, desi unii politicieni si-au trimis copii sa invete in strainatate, prin urmare, realizeaza atat dezastrul educational prezent, cat si importanta Educatiei. Vezi Adrian Nastase care probabil a realizat ca Romania nu mai e un loc in care fiul sau sa merite sa traiasa si si-a trimis odrasla la un liceu-internat din Zuoz, Elvetia.

N-am vazut prea multi politicieni la Sarah Chang sau Joshua Bell, la Hamletul lui Ostermeier sau al celor de la New York, dupa cum n-o sa vedem prea multi politicieni la Bookfest, poate doar daca realizeaza ca se aduna multa lume si e rost de vreo campanie ad hoc.

Nu cred c-o sa-i vedem nici la Tiff si nici la premierele filmelor romanesti care au avut succes la Cannes.

Pana la urma ramane vorba asta amara pe care am ajuns s-o scuipam cu lehamitea lui Ilie Moromete: "n-ai cu cine".

Nu stiu pe moment care sunt solutiile, ca sa propun vreuna. Eu incerc sa deschid ochii catorva dintre prietenii mei mai tineri in asa fel incat sa se substituie rolului de profesor de ocazie pentru cei mai tineri decat ei. O alta solutie este recomandarea de a invata afara, dar cine se mai intoarce?

Ca sa inchei, raman la parerea ca Educatia este primul domeniu care trebuie supra finantat. Altminteri o sa ne plangem de mila pe ritmuri de manele. E si asta o treaba.

17 comentarii:

  1. Adevarat spui, dar ca sa fie suprafinantata ar trebui ca cei ce detin Romania (cei ce iau deciziile importante) sa vrea asta dar nu vor pentru ca nu e in interesul lor. Ei n-au nevoie de oameni inteligenti si destepti sa-si dea seama de tot ce fac ei. Eu cred ca trebuie sa ne multumim cu ce avem, caci daca depinde de guvernanti e imposibil. Si de proteste m-am lamurit. ( www.zebis.es )

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt prea multi cu scoala vietii ... in fotoliile din parlament, prin ministere, la Cotroceni ... Fara Educatie, de la o generatie la alta regresam ...
    Apropo de ingineri de sunet, un impuls , un semnal elctric dreprtunghiular este o suma de n armonici, sinusoide, cu frecvente din ce in ce mai mari si cu amplitudini din ce in ce mai mici; cine nu cunoaste seriile Fourier de la matematici speciale nu are cum sa priceapa acest fenomen...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost recent prin cateva scoli pentru a cunoaste oferta invatamantului romanesc. Am gasit o epoca apusa, oamenii astia sunt rupti de realitate. Au trecut douazeci de ani de la revolutie. Un "indrumator psiho-social" debutant in Romania are 750 RON venit. Nici macar o carte nu isi permite sa-si cumpere. La o asemenea suma, ii sclipesc ochii la cornul care zace in lada din sala de clasa. Dureros. Cata iubire sa ai pentru copii, iti lipsesc resursele de a intelege motivatia acestora. Avem nevoie si de altfel de resurse cand vorbim despre educatie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut . Si eu am fost la Hamletul lui Ostermeier :) As vrea sa stiu care este parerea ta despre piesa? S-au incadrat acele injuraturi intr-un lucru ce se presupune a fi cultura ? Daca Joshua Bell s-ar scarpina la oo in timp ce ar canta ar mai fi apreciat?

    RăspundețiȘtergere
  5. sustine Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania.
    sustinei pentru ceea ce incearca sa schimbe.
    www.anosr.ro

    si ca un regret, iti spun sincer ca nimeni NICI MACAR NU INCEARCA sa-i sustina. plus ca nici 5% din studenti nu stiu ca ANOSR ii reprezinta pe ei in discutiile cu guverne/parlamente/blabla-uri.

    ce ai omis si tu sa scri e ca multi tineri fac scoala doar sa o aiba. nu ii intereseaza NIMIC.
    Student An 3 Constructii Cluj. 80% din colegii mei au alte ganduri dupa ce termina, in nici un caz Ingineria Civila.

    daca sunt foarte putini oameni de calitate (elevi, profesori) de unde incepi sa schimbi ceva? in mod normal de la profesor, da` daca profesorul ala nimereste intr-un loc UNDE NU-L BAGA NIMENI IN SEAMA? :|

    ...pana la urma, sistemu...

    RăspundețiȘtergere
  6. TOTI VORBESC DE CALITATE, FARA BANI INVESTITI , E O UTOPIE SA CERI ASA CEVA.

    RăspundețiȘtergere
  7. se vede ca ai chiulit de la mate! n au nici o treaba functiile trigonometrice cu analiza in frecventa sau cu modularea semnalului,astea se fac cu fourier si alte chestii :P

    RăspundețiȘtergere
  8. "Atita s-a putut" este raspunsul la "n-ai cu cine". N-o sa vezi prea curind nici un politician la Joshua Bell, pentru ca el voteaza in alta tara :)
    Off-topic (sau nu) - AC/DC? Cum a fost?

    RăspundețiȘtergere
  9. Oameni calificati, biologie de exemplu, genetica, nu pot face altceva in tara asta decat sa intre in invatamant pe un salariu derizoriu, cand toata stiinta lor se iroseste din lipsa implicarii statului in acest domeniu foarte important in tarile dezvoltate. Avem si specialisti buni, dar ii trimitem la sapa (de lemn)!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nici eu nu stiu de unde se poate incepe. Dar o varianta pentru a pune umarul la educatie ar fi exemplul personal.
    Mai concret:
    - mi-as dori ca artistul roman sa nu mai foloseasca scobitoarea la masa chiar daca isi acopera pudic gura cu mana, ptr ca eu tot imi imaginez ce face si-mi ramane dumicatul in gat;
    - n-ar fi rau sa nu-i mai spuna chelnerului (nitel mai nedus la lectiile de limba romana) ca "nu mai serveste nimic" din motive evidente publicului prezent pe acest blog.

    Ar fi un inceput, nu?

    Cred ca insusirea unui comportament civilizat ar fi o baza buna pentru orice gen de educatie.

    RăspundețiȘtergere
  11. eu cred ca tine mai mult de atitudine decat de educatie ... degeaba incerci sa faci educatie , daca ignoranta invinge ...

    RăspundețiȘtergere
  12. Tudor, as vrea sa stiu CUM crezi tu ca se poate face schimbarea asta in Romania...incepand cu generatiile urmatoare? in care oricum viitorii parinti (actuali ignoranti de seama) vor incerca sa minimizeze importanta educatiei si sa le insufle copiilor propriile "valori"?cum iesim din cercul asta vicios?

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna!
    Cat adevar..problema noastra este ca oricine poate face orice, fara studii de specializare in domeniul respectiv.De asta nu merge mai nimic!! Nepoata cutare poate ajunge in nu stiu ce rol de expert dar habar nu are...chiar si daca te duci la posta dai peste niste personaje de iti vine rau, vb singur..este trist, nu vad o solutie pt Romania. Iar cei care ies odata in afara tarii, nu se mai intorc! Mare majoritate cel putin..trist de tot, suntem departe de civilizatie. Mare pacat. Generatia oamenilor intelectuali si cu valori deja este la apus..

    RăspundețiȘtergere
  14. o solutie interesanta e cea expusa in Proiectul Venus din filmul-documentar Zeitgeist Addendum.nu se va schimba nimic,pentru ca tara nu este condusa de oamenii care apar la TV ci de cei care nu apar si care conduc lumea folosindu-se de mapetsurile astea penibile din politica.
    noi suntem ca niste oi,nu puteam decat sa ne dam cu parerea fiecare in functie de informatiile pe care le detine.

    RăspundețiȘtergere
  15. as avea si eu un mic amendament la cele spuse de chirila

    http://tinkutza.wordpress.com/2010/05/26/un-fel-de-amendament/

    RăspundețiȘtergere
  16. de la educatie porneste totul!!

    RăspundețiȘtergere