[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

vineri, 18 iulie 2008

S-a intamplat la Miercurea-Ciuc in 2008 iulie

Dan e obosit si nu vrea sa coboare la micul dejun. Suna la receptie sa comande micul dejun in camera. I se face legatura la bucatarie. Ii raspunde o voce in maghiara. Dan nu cunoaste limba. Saluta in romaneste si spune ca doreste sa comande.
Vocea de la capatul firului face o pauza apoi il intreaba pe Dan: do you speak english? Dan, siderat, raspunde in engleza si reuseste sa comande in aceasta limba interntionala. Hotel Fanyo in Mierurea-Ciuc.

Acum pun si eu o intrebare fara nici o urma de malitiozitate sau sovinism( doar avem o relatie excelenta de productie la Budapesta si un sunetist maghiar): De ce la un hotel de pe teritoriul Romaniei se angajeaza oameni care nu vorbesc limba? Pentru ca refuz sa cred ca femeia nu a acceptat sa-i vorbeasca lui Dan pe limba lui.Sau...

PS. Altminteri personalul amabil si condescendent.

17 comentarii:

  1. Te asigur ca stia limba romana. Daca stai intr-o tara straina, care vorbeste o limba straina, in 2 luni o rupi usor si poti avea o conversatie in care sa intelegi ce vrea celalalt. Hai sa dam circumstante atenuante si sa presupunem ca bucatarul era proaspat, si adus direct in Ungaria? Dar de ce ar veni sa lucreze la noi, de vreme ce avem salarii mai mici si preturi mai mari, si in Budapesta am gasit o gramada de ospatari romani? Logic, stia limba si nu a vrut sa vorbeasca.

    RăspundețiȘtergere
  2. nici pe strada in sovata nu mai "stie" nimeni sa vorbeste romaneste!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. cam asa stau lucrurile pe aici...dar sa lasam lucrurile triste!
    concertul de aseara a fost frumos, ca de fiecare data reusesti sa ne misti putin si sa ne faci sa ne dam seama de lucrurile frumoase si simple din viata asta.multumesc pentru ca ma faceti fericita de fiecare data cand va ascult!
    geta, miercurea ciuc

    RăspundețiȘtergere
  4. cam asa stau lucrurile pe aici...dar sa lasam lucrurile triste.concertul de aseara a fost chiar frumos, ca de fiecare data reusesti sa ne faci sa ne bucuram si sa iubim lucrurile frumoase si simple din viata asta.va multumesc ca ma faceti fericita de fiecare data cand va ascult!
    geta, miercurea ciuc

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca as muri cu ea/el de gat daca m-as duce oriunde in Romania si nu mi-ar vorbi in ROMANA....fara politie nu m-ar scoate de acolo!...pt ca nu suport nesimtirea...nimeni nu le-ai ingradit personalitatea, dar nici in halul asta...ma feresc sa merg pe acolo...sunt mai apriga la manie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cunosc sportivi din miercurea ciuc care la concursurile din bucuresti se consultau cu antrenorii ca sa le traduca ce spunea arbitrul la microfon, mai precis sa stie cand urmeaza sa aiba meci. Si aveau 18 ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. ar fi tb sa pronunte "my dear "bozgor-ita" ... cu certitudine ar fi urmat un dialog aprins :)

    RăspundețiȘtergere
  8. nu ma mira, la 10 ani am mers in vacantza in zona aia, eram in cofetarie, normal vanzatoarea nu vb romana , noi nu vb ungureste...asa ca am rama fara prajituri.....ce sa mai spui?!?!sa lasi niste copii fara prajituri ca nu vb ungureste....de atunci am jurat ca daca-i vad ca mananca pamant nu ma intereseaza de natia lor....

    RăspundețiȘtergere
  9. si eu cred ca stia limba romana, doar ca nu prea bine... mi se pare o idiotenie oricum...
    cautam cazare si intrebam daca stiu romana si imi raspundeau " nu, nu stim" ...

    mi s-a parut o prostie ca prezentatorul de la festival nu traducea si in romana...

    am avut impresia ca sunt in alta tara, nu in Romania ...

    RăspundețiȘtergere
  10. nu vad problema. cum sa vorbeasca romana daca limba lui e maghiara? sunt maghiari. chiar daca traiesc aici nu vad nicio problema. nu vor sa aiba de-a face cu romanii, de ce si-ar dori romanii sa ii "traga de limba"?...
    daca fiecare isi doreste, comunicarea poate avea loc- putin important cum, in ce alta limba.

    RăspundețiȘtergere
  11. pentru ca asa a fost sa fie....nu toti spanioli vorbesc engleza in state, nu toti tibetani vorbesc chineza,nu toti negrii din africa de sud vorbesc engleza,nu toti cecenii din rusia vorbesc rusa,si nu toti membrii unor minoritati vorbesc limba oficiala a tarii unde traiesc pe globul asta.dar toata lumea stie sa zambeasca presupun.....

    RăspundețiȘtergere
  12. Trist, dar adevarat. Si nici nu vor sa invete. Cei care nu traiesc aici, se simt socati. Eu am fost intrebata de o tanti de ce nu invat maghiara, i-am zis ca studiez engleza momentan, franceza o stiu, apoi oi invata si maghiara.

    RăspundețiȘtergere
  13. bine...asta e nimic. Eu la inceputul verii am fost in EDAR camp la Sovata-localizare...la granita dintre judetele Harghita si Mures. Eram pe niste deosebite coclauri la aprox 4 km de Lacul Ursu. si la 1 km de magazin. Dar ghici, in primul magazin intru linistita si intreb de biscuiti(toata marfa era dupa tejghea). si imi raspunde in ungureste. contrariata zic eu:nu vorbiti romaneste?? La care sictirita vanzatoare imi arata drumul spre usa.cata ospitalitate.Plus ca erau in tabara copii de varsta mea(aprox 15-16 ani) care stiau mai bine engleza decat romana. in schimb ne spuneau ca au 3 ore de engleza pe saptamana si 4 sau 5 de romana. cum sa nu inveti romana cu un asa orar? Si ne injurau astfel incat sa nu ii inteleaga. Acum mi-e rau de la un kurtos kolak(nu sunt sigura ca asa se scrie)- cred ca e blestemul ungurilor>:)

    RăspundețiȘtergere
  14. acelasi lucru l-am patit la mures, la peninsula. intrebam in romana si mi se raspundea in maghiara..cum mama dracului?! daca stiam maghiara vorbeam de la inceput in limba lor.
    am fost facuta si nationalista si injurata da' putin imi pasa sincer. mi se pare lipsa de respect, macar daca ar vorbi in engleza. foarte urat din partea lor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Tudor, o doamna de la bucatarie din Miercurea-Ciuc probabil are 8 sau 10 clase...si probabil nu a avut note foarte bune la scoala, dar este o bucatareasa excelenta. Ea, de nationalitate maghiara, a invatat limba romana la scoala din clasa intai...Si cum a putut ea, de nota 5 sau de 7. Dupa aia a inceput sa lucreze undeva. Probabil nu a inceput la Fenyo. N-a mai folosit limba romana si a uitat. Dupa aia s-a angajat acolo. Hotel in franchise ungur. Miercurea-Ciuc mainly visited de turisti din Ungaria, Germania, europa de vest...Engleza, o cerinta a hotelului. Romana nu...Nu zic ca e okay ca nu vorbeste limba romana, dar nici de judecat nu e...daca nu folosesti o limba, o uiti. E simplu.

    RăspundețiȘtergere
  16. Locuiesc in Tg. Mures si aici, la magazin te intreaba "ce doresti" in ungureste. La Peninsula erau cu steagul lor la concerte iar pe peretele unei cladiri din apropiere de centru scrie in ungureste "eliberati transilvania"...deci de ce ne mai miram?

    RăspundețiȘtergere