[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

vineri, 5 martie 2010

It's classic in Paris

Copiii erau incoltiti. Incoltiti si haituiti. Li se schimonoseau fetele si din gatlej. icneau sunete abrupte, ragusite, sparte. Cu toate astea pareau agresivi gata sa muste. Si obraznici. "Laissez moi!!!" "Ne me touche pas!!!". Priveau in sus furiosi catre cercul de oameni care se formase in jurul lor la capatul vagonului de metrou. Ieseau in evidenta un barbat inalt la vreo patruzeci de ani care purta ochelari peste o fata binevoitoare. Si o doamna imbracata nehotarat, vopsita blond trecuta de a doua tinerete, dar cu pretentii. Tipetele copiilor care pareau mai degraba niste pitici maturi( trei fete, mai exact) se amestecau cu reprosurile oamenilor care bateau in retragere largind cercul in jurul prichindeilor. Era un inceput de circ fascinant. M-am gandit la La Strada, nu stiu de ce. Ma intorc spre unul din calatori si Il intreb ce se intampla. - Pocket thieves, raspunde. Apoi se corecteaza: - Romanian children, pocket thieves. Usor vexat, desi marturisesc ca si mie imi incoltise gandul, usor vexat si scormonind dupa ceva mandrie patriotica Il intreb: - How do you know they're romanians? Omul raspunde second: - It's classic in Paris.
Sent via BlackBerry from Vodafone Romania

24 de comentarii:

  1. Sarmanii copii... Probabil ne-am ingrozi daca le-am afla povestea... Acum fura in Paris, dar candva, demult, erau niste copii cu soare in priviri... Cine e oare de vina?

    RăspundețiȘtergere
  2. Destinul stă în mânile fiecăruia. Demnitatea la fel. Ignoranţa la fel. Alegem ce să fim. E suficient să deschidem ochii. E suficient să vrem să vedem, uneori însă e dureros să îţi smulgi rădăcinile, dar necesar....Nu îmi este milă, dar sunt convinsă că au o poveste tristă, dar tristă pentru noi. Pentru ei este normalul, firescul. Asta au ales. Asta au fost puşi să facă, asta ştiu să facă. Îmi este milă de mine, îmi este milă că nu mai avem valori la noi. Şi apropro....ştiaţi că JO de la Vancouver au fost organizate de doi ROMÂNI? Care, bineînţeles că nu trăiesc în România...

    RăspundețiȘtergere
  3. Lasand la o parte povestea trista sau nu a celor 3 fete, dureros este faptul ca ni s-a pus deja o eticheta. Copiii romani fura! (desi tind sa cred ca erau copii romi mai degraba)
    Ceea ce nu inteleg este de ce sunt lasati ei si parintii lor sa traiasca acolo? De ce nu sunt repatriati dupa prima abatere de acest gen? Si de ce ii mai primesc inapoi in Franta pe cei repatriati? Uneori legile europene sunt prea permisive.

    RăspundețiȘtergere
  4. Fura in Paris ca sa fie apoi furati de parizieni...

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim celor care ne promoveaza tara in metrourile parisiene.

    RăspundețiȘtergere
  6. @septembrie: Nu stiu cati oameni in Romania (si in lume de altfel) au cu adevarat posibilitatea sa aleaga. Nu poti sa alegi in ignoranta. Nu poti sa alegi daca nu stii a exista si o alta posibilitate. Cea mai mare parte a oamenilor nu aleg nimic, niciodata. Iar daca pt. acesti copii "asta e normalul", that doesn't make it right.

    @Sweet litle nightmare: In primul rand, daca acei copii romi s-au nascut in Romania se cheama ca sunt romani. In al doilea rand, faptul ca spui ca "uneori legile europene sunt prea permisive" ma face sa cred ca nu ai scos niciodata nasul din prea frumoasa noastra tara, poate doar ca turist. Legile europene in materie de imigratie sunt orice numai permisive nu. Ar trebui sa stii ca mii de oameni mor in fieare an la frontierele Europei (din 1993 si pana in prezent, peste 13.000 - www.unitedagainstracism.org). Ar trebui sa stii ca exista "centre de retentie administrativa" - mai pe romaneste, inchisori pentru straini - unde poate fi trimisa in vederea expulzarii, oricand si fara drept de apel, orice persoana care nu are acte in regula . Care expulzare nu se produce cu flori la scara avionului, ci de cele mai multe ori cu catuse si violenta verbala si fizica. Cat despre cetatenii europeni, caci romii romani sunt cetateni europeni whether you like it or not, ar trebui sa stii ca astfel de expulzari sunt practicate destul de des, in special catre Romania si Polonia, fara nici un efect bine inteles pentru ca libera circulatie le permite acestor oameni sa se intoarca in tara din care au fost expulzati (iar pe mine una faptul ca isi exercita acest drept nu poate decat sa ma bucure). De fapt, aceste expulzari sunt facute numai cu scopul de a ingrosa cifrele (Sarkozy a cerut cifre, iar guvernul francez se conformeaza, cheltuind banii contribuabililor in expulzari fara nici un sens). Ar trebui sa mai stii de altfel, revenind la politicile europene "prea permisive", ca in fiecare an se cheltuiesc sume astronomice pentru "lupta impotriva imigratiei clandestine" - traduc din nou in romana: pentru incalcarea flagranta a mai multe conventii internationale pentru drepturile omului - cand acesti bani ar putea la fel de bine sa fie investiti in ceva cu adevarat util, like education, the mobility of young people, etc.

    Tudor, mi-ar plaea sa citesc o luare de pozitie din partea ta pe tema asta, bineinteles daca ceva din toate astea ti-a dat de gandit. Ai postat chestia asta cu "It's classic in Paris", a fost doar o relatare de fapt divers sau a avut un scop anume?

    RăspundețiȘtergere
  7. @AndreeaDoria sa inteleg ca esti total impotriva deportarii acelor imigranti ilegali (in cazul de fata-copii tigani din romania) ?

    RăspundețiȘtergere
  8. @AndreeaDoria: "Nu poti sa alegi daca nu stii a exista si o alta posibilitate." Greșit. Oare de cine sunt înconjurați oamenii ăștia? Oare nu văd în jur? Oare și nou suntem la fel ca și ei? Am spus că este suficient să deschidem ochii, să vedem și adaug trebuie să îți dorești....Exemplu banal: câți oare nu s-au născut săraci, câți oare nu provin din nu știu ce colț uitat de lume și au ajuns, prin munca lor, prin simplul fapt că și-au dorit...undeva sus, prin sus înțelegând atingerea unui scop indiferent de ce reprezintă el. Nu poate să îmi fie milă de fiecare în parte, nu am voie să îmi fie milă, așa aș ajunge să hrănesc fiecare câine vagabond, să dau de mâncare tuturor săracilor, să fac curat pe străzi sau mai știu eu ce...Nu poți schimba un om impunându-i reguli...un om se schimba pentru-că vrea, pentru-că ceva îl face să îți dorească schimbarea. Asta nu înseamnă că fac discriminări, ca nu iubesc animalele, sau, că nu aș ajuta pe cineva la nevoie....înseamnă că accept că fiecare merge cu destinul lui, alături de ceilalți, că ne place sau nu....

    RăspundețiȘtergere
  9. "It's classic".. extraordinarea lenea intelectuala a unor oameni. Uneori inteligenta umana poate da dovada de o putoare extraordinara. Parca ii si vad atitudinea desalatoare de atotstiutor, voluntar imbecila.
    Si nu ii aduc o critica respectivului domn, pas du tout... exemplul lui doar evidentiaza puterea procesului de selectie a informatiei.

    RăspundețiȘtergere
  10. @AndreeaDoria: "am scos nasul din prea frumoasa noastra tara" suficient de mult cat sa ma deranjeze acest fenomen al delicventei si al cersitului din metrourile europene. Nu am nimic cu romii, nu cu cei care muncesc cinstit. Nu am avut nicio intentie sa fac vreo discriminare insa din pacate, majoritatea celor care ne strica imaginea in Europa apartin acestei minoritati.
    Cand vorbeam de legile permisive, ma refeream la libera circulatie care in acest caz mi se pare prost inteleasa.
    Ma indoiesc ca ii sperie foarte mult expulzarea din moment ce aleg mereu sa se intoarca.
    Stiu ca se cheltuiesc foarte multi bani cu repatrierile si mai stiu ca li se ofera si ajutoare, 300 de euro de persoana si 100 de euro de copil. Dar se intorc. E mai usor sa-si puna copiii la cersit si furat acolo decat sa munceasca aici.
    Si vezi ca traducerea nu e chiar in romana: "incalcarea flagranta a mai multor conventii internationale pentru drepturile omului"

    RăspundețiȘtergere
  11. chiar cred acest adevar. oricat nu ne-ar placea noua sa recunoastem, o foarte mare parte dintre cersetorii si hotii din europa provin din romania. iar parisul e recunoscut pt asta. chiar imi pare rau, pt ca stiu cum este situatia. uneori chiar ma rusinez si eu doar la gandul ca occidentalii ne asociaza aproape fara de preget cu hotii si/sau tiganii, insa hai sa ramanem obiectivi: tara a dat si da in continuare si valori. spre deosebire de alte popoare, care se caracterizeaza printr-o oarecare omogenitate, noi, romanii suntem chiar de toate culorile si calitatile. si asta pt ca nu avem spiritul german de a ne tine pe linie, fiindca nu avem atata conservatorism ca englezii sau acea romantioasa traire frantuzeasca. anii de chin isi spun inca cuvantul. conjuncturile inca nu ne sunt favorabile, dar, ma intreb: de ce nu vrem si noi sa stam drepti in furtuni? fiindca uneori ne e mai simplu sa fim smecheri... e irosire de valoare si e pacat. dar asta e doar parerea mea...e drept, nu e simplu in vremuri de rastriste economica sa-ti mai mentii si demnitatea...insa ma gandesc ca sunt, totusi oameni care ar mai putea misca ceva. dar cand si cum, aici nu mai comentez nimic...

    RăspundețiȘtergere
  12. In situatii de genul asta, ati recunoaste ca sunteti romani sau ati ascunde lucrul acesta?

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut Tudor! Uite...Te rog sa nu publici comentariul asta, dar sa citesti poezia asta. Mi-as dori enorm sa imi spui ce crezi!

    http://stopoint.blogspot.com/2010/02/printr-o-poza-cu-zimti.html

    RăspundețiȘtergere
  14. it's classic everywhere! In Paris n-am ajuns, dar in multe alte orase europene... au aceeasi parere despre noi. Se mai poate face ceva?! (Cruciada Culturii:)) ) sau chiar astia suntem?

    RăspundețiȘtergere
  15. sincer cel mai trist este frageda varsta acestor ,,personaje'', nu neaparat nationalitatea...

    RăspundețiȘtergere
  16. @adeSS cunosc f multi romani care atunci cand merg in vacantza afara vb in engleza si intre ei pt ca le este rusine sa vb in romana.

    RăspundețiȘtergere
  17. oooo...mult se mai lasa asteptat baby song-ul...mi-ai facut pofta de el la cluj...ai zis k pe 1 martie apare...si nimica:(...pe caaaaand?...ca nu mai am rabdare

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu numai la Paris, pretutindeni...

    RăspundețiȘtergere
  19. sunt de acord cu toti cei ce sustin ca avem aceeasi imagine peste tot..locuiesc peste ocean in California la 20 de minute de San Francisco...aceeasi imagine si aici... "Oh you're from Romania?oh..yeah..I know..gypsies..." na! ce sa mai zic?:)) e drept ca uneori cand spun ca sunt romanca primesc si raspunsuri de genu' "Yes...I know about Nadia Comaneci...Gica Hagi...Duckadam...Ilie Nastase..and of course Dracula"..asa ca pe de o parte sunt si unele raspunsuri frumoase si ce ma fac sa ma umflu putin in pene:) insa in majoritatea timpului sunt tare dezamagita de imaginea proasta ce o poarta Romania..este o tara superba cu mult potential..pacat ca prostia si coruptia sunt la putere!

    RăspundețiȘtergere