[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

luni, 6 decembrie 2010

Noi si noi

Cred ca problema cu geniile si vizionarii in Romania sta cam asa: media discrepantei dintre genii si mediocritate in cazul poporului roman a fost mereu mai ridicata decat in cazul altor popoare. Este si cazul pentru care Brancusi, Enescu sau Eliade au ales sa traiasca in locuri in care aceasta medie a diferentei de profunzime si viziune este mult mai mica.

Din perpsectiva talentului si al produselor de geniu, romanii se pot bate de la egal la egal cu varfurile Europei. Intervine, insa, problema de perceptie si intelegere a "elitelor" de catre popor si aici stam prost. Plecand de la premisa ca un mare artist are nevoie de un cadru si un context care se nasc din admiratie colectiva, iar admiratia vine si din intelegere, realizam ca media noastra educationala scazuta ne va face sa pierdem intotdeauna valorile vizionare.

Adevarat ca un popor preocupat indeobste de supravietuire este dificil sa realizeze o medie de civilizare ridicata, insa tocmai pastrarea valorilor superioare ar contribui la cresterea noastra educationala. Este un cerc vicios.

Atata vreme cat gradul de incultura si viziune la nivelul liderilor politici se mentine in limitele penibil de joase ale momentului, nu putem astepta sau spera la nasterea unui nou Brancusi. De fapt, el s-ar putea naste in orice moment insa are o rezervare la un zbor "one way" catre Paris, Londra sau Berlin.


PS. Nu va este strain, desigur, ca Ion Luca Caragiale s-a autoexilat si a murit la Berlin.

9 comentarii:

  1. o persoana geniala aflata printre alte persoane geniale nu este decat o persoana normala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Chirila, am si eu o intrebare.

    Cum vreti dumneaavoastra sa vina studenti la concertele trupei Vama, cand singurele reprezentatii prin Bucuresti le aveti la clubul Tribute si doar intrarea este 50 lei? Nu mai vorbesc de preturile acelui local, preturi deloc studentesti.

    La concertul din aprilie mi-am permis sa vin, dar la ultimele concerte si la cel de joi chiar nu imi permit. Si nu numai eu sunt in situatia asta, ci si multe alte persoane cu care am vorbit si care ar veni in numar mult mai mare la concertele trupei Vama daca biletele ar fi mai ieftine.

    Stiu ca si d-voastra ati fost student si stiti cum este. Inteleg ca trupa Vama are concerte doar in localurile in care este invitata si preturile nu le stabileste trupa, dar totusi...tinand cont de sumele de care dispun studentii, 50 lei doar biletul de intrare, este exagerat.

    Daca aveti cum sa organizati concerte si in altfel de localuri mai accesibile studentilor, ati face foarte multi oameni fericiti.

    Cu foarte multa admiratie,
    Andrei, fan Vama Veche si Vama

    RăspundețiȘtergere
  3. si mai e problema ca pot fi multe genii, dar daca nu sunt sustinute degeaba...

    RăspundețiȘtergere
  4. Problema noastră e una severă. În loc să îi susţinem pe cei care chiar fac ceva pentru ţara asta şi aşa destul de...redusă, ne batem joc de ei. În schimb, promovăm nonvalori ca Bianca Drăguşanu. Pentru noi asta e cultura: scandalul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si mai se aplica si citatul acela:
    Cand va aparea un geniu, il vei recunoaste dupa faptul ca toata lumea se revolta impotriva lui.

    RăspundețiȘtergere
  6. cine e vinovat? noi-poporul ca acceptam si suportam "geniile" politice

    RăspundețiȘtergere
  7. Si Caragiale si-a pierdut simtul umorului la un moment dat...

    RăspundețiȘtergere