[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

sâmbătă, 17 mai 2008

Ultima replica la jurnalismul copy-paste

Am auzit aseara ca "post-ul buclucas" a ajuns si la Antena 2 comentat de Brancu si Ion Cristoiu pe care ii stiam oameni cu simtul raspunderii. Se pare insa ca e contagioasa problema:)

Ca sa inchidem discutia iata de ce nu cred eu ca trebuia preluat postul ca "stire" dicolo de stilistica evident fictionala pe care ar sesiza-o si-un copil de clasa a saptea.

Conform Wikipedia: Ştirea mai este definită şi ca un fapt sau o idee precisă care va interesa un număr mare de cititori; "ştirea este orice comunicare făcută la momentul oportun, deoarece este interesanţă şi semnificativă. Ea reprezintă o relatare a aspectelor semnificative ale unei întâmplări de actualitate, care este interesantă pentru cititorii ziarului unde se publică relatarea; ştirea este prima relatare a evenimentelor semnificative, care prezintă interes pentru public".3)

Din aceste definiţii putem extrage două calificative: interesul şi semnificaţia drept trăsături de bază ale unei relatări ce poate fi considerată o ştire. Sintetizând opiniile exprimate privind trăsăturile caracteristice ale ştirii, se poate formula următoarea definiţie: ştirea de presă este o relatare concisă a unor fapte, evenimente, idei semnificative, de actualitate, noi, relatare ce prezintă interes pentru public.

14 comentarii:

  1. Am vazut emisiunea si mie mi s-a parut ca Brancu stia ca nu e adevarata stirea insa l-a lasat pe Domnul Cristoiu sa comenteze pe seama "barfei".

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce prezinta interes public este discutabil: vezi sectia newsworthiness din articolul http://en.wikipedia.org/wiki/News.
    In afara de asta 2 ore am ras cand am vazut ca unii au preluat postul ca fapt!

    RăspundețiȘtergere
  3. păi pentru majoritatea românilor (cel puţin aşa deduc eu din prezenţa pe piaţă a numeroaselor reviste de tip "can-can") subiectul ăsta chiar era interesant.

    şi atâta timp cât, după toate posturile de pe blogul ăsta în care se spunea clar că a fost o simplă "poveste" , nimeni nu s-a sinchisit să te întrebe direct ce ai de spus în "apărarea" ta (am pus între ghilimele pentru că nu mi se pare că trebuia sau că ai fi avut ceva de apărat) atunci e clar cu ce oameni avem de-a face.
    adică X, persoană publică, nu poate inventa ceva pe blogul său pentru că toată presa ia de bună povestioara sa? e trist.

    RăspundețiȘtergere
  4. and btw : te duci la concert la kylie? :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Din moment ce tu reprezinti un subiect de interes, faptul ca ai fi alegat gol la Universitate era o stire - in conditiile in care lansati album curand.

    Daca te deranjeaza ca cineva a ales sa creada ce ai scris tu pe blog inseamna ca ai o problema cu presa. Ziare.com nu este un copy-paste.

    Jurnalistii de la Ziare.com te-au mai promovat si alta data, prin managerul tau. Ar trebui sa intelegi ca blogul a devenit si o sursa de informatie. De stiri.

    Uite un exemplu: Elena Udrea scrie pe blog de fiecare data cand simte nevoia sa spuna ceva...

    Daca tu ai ales sa tragi o teapa ca sa promovezi Vama, e ok si asta. Mi se pare o metoda buna. Si stirea avea acelasi scop. Vorbea si despre Vama.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eram azi intr-un magazin,la coada la cabinele de proba si in fata mea erau doua tipe care conversau:
    Tipa 1:Fata ai auzit ce a facut Tudor Chirila?
    Tipa 2:NU fata.Ce-a facut?
    Tipa 1:A alergat gol la universitate si striga "vama".
    Tipa 2:AAAAA.Da fata l-am vazut.Treceam pe acolo.Mama ce bune e.


    Asta e tot ce aveam de zis:)))) si cred ca e de ajuns:)))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Tudor in primu' rand vreau sa'ti spun k iti apreciez personalitatea :) si in legatura cu subiectu' tau am vazut din intamplare emisiunea si mi s'a parut o aberatie..."o barfa" ziarele de scandal nu fac decat sa publice "barfe" fiind nesiguri de ele.

    RăspundețiȘtergere
  8. te`am auzit azi la radio. vorbeai de album si de concert. desi instructorul meu a schimbat frecventa (ca sa ma enerveze ca eu dadusem mai tare volumul sa te ascult) am continuat eu prezentarea despre downloadul prin sms.. si chiar a devenit curios, ca si colega mea de altfel :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Din lipsa de promovare omu se scarpina la cele doua bile magice datatoare de viata si scormoneste o tampenie...asteptam si stiri de genu: Chirila e gay! poate asa ai mai mult succes.

    Tu cand o sa te apuci sa mai si canti ca de fente si smecherii suntem satui? Sau cumva Vama Noua nu se compara cu aia veche ? E greu sa te afirmi printre picioarele tale fara un band serios in spate...susanele si materiale ieftine am mai vazut.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt de acord cu fanel.

    Daca scopul final nu ar fi fost de a-ti promova albumul, si ai fi facut asta doar pentru a arata ce jalnic este jurnalismul in Romania si pentru a rade putin de el, ar fi fost ok. (parerea mea, si doar a mea)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce te superi acu, daca tot ai scris? Las-o asa si fii fericit! Mie imi place muzica ta oricum, noua, de fapt, celor care scriem aici si inca unor nspe mii de persoane pe deasupra.

    RăspundețiȘtergere
  12. Tudor,ca unul din bransa jurnalistilor sunt extrem de scarbit si mahnit in acelasi timp de acest gen de a face presa.
    Am scris pe blogul meu despre chestiune
    http://www.badin.ro/2008/05/jurnalism-de-jumatate-de-leu.html
    ca romania pe intregul ei nu putem combate neprofesionalismul decat semnalandu-l si unde putem sa facem ceva. lichelele sunt peste tot.succes cu noul album.

    RăspundețiȘtergere
  13. Hai salut! team auzit pe antena 2 la "agentul vip" sau ceva de genu si am auzit ca ai facut presa de cacao (bravo!). Am auzit ceva "copy paste" sau cam asa ceva si iti trim link-u asta;) http://greenspotting.blogspot.com/2008/04/copy-paste-sau-clieul-vieii.html

    RăspundețiȘtergere