[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 2 decembrie 2008

2 decembrie 1804

Napoleon a fost incoronat imparat la 2 decembrie 1804. In vremea lui s-a elaborat celebrul Cod Civil Francez a carui noutate absoluta a fost aceea de egalizare a claselor sociale in fata legii. In ziua de azi peste optzeci de tari au adoptat codul civil francez redactat in epoca napoleoniana. Tare nu?

23 de comentarii:

  1. ai un calendar al fiecărei zile din an? am şi eu unul d-ăsta acasă. la mine scrie că pe 2 decembrie 1935 s-a născut Nicolae Labiş. Poţi adăuga asta lângă încoronarea lui Napoleon... :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Oamenii sunt egali din nastere,doar ca unii lasa o mostenire importanta urmasilor si prin ea vor ramane in viata lor mult timp iar altii nu...eu cred ca Napoleon ar fii mandru de el :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. As vrea sa pot sa fac si eu ceva in genu asta :))

    RăspundețiȘtergere
  6. de asemenea s-a legalizat si libertatea religiei:)

    RăspundețiȘtergere
  7. romania are acelasi cod civil elaborat dupa modelul codului civil francez incepand din 1 dec. 1865..si inca se mai aplica dispozitiile acestui cod...inca o dovada ca omul chiar daca evolueaza, se intalneste pe parcursul vietii sale cu aceleasi tipuri de raporturi juridice din vremea romanilor.
    cat priveste promovarea egalitatii oamenilor in fata legii, codul civil francez nu consacra egalitatea sotilor in ceea ce priveste invocarea motivelor de divort..adica motivele sotiei nu erau plauzibile...egalitate consacrata de codul civil roman..

    RăspundețiȘtergere
  8. sar un pic : "2 ianuarie 1962"...peste o luna, pe 2 ianuarie voi implini 47 de anisori, si cea mai mare realizare a mea, o fata de 23 de ani, cu masterat cu tot si care acum se afla la Londra:) Tare, nu?:))

    RăspundețiȘtergere
  9. sar un pic : "2 ianuarie 1962"...peste o luna, pe 2 ianuarie voi implini 47 de anisori, si cea mai mare realizare a mea, o fata de 23 de ani, cu masterat cu tot si care acum se afla la Londra:) Tare, nu?:))

    RăspundețiȘtergere
  10. si tot asa....scuze, dar sistemul are ceva cu mine:)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Oho, acum observ, ca exista si Trash. Dar de ce sa sterg ceva, chiar daca am trimis de n+1 ori?:)Timp avem, rabdare si mai multa, hai sa ne citim:))

    RăspundețiȘtergere
  12. @ ana
    Ai dreptate, ne intalnim cu aceleasi tipuri de raporturi juridice ca si pe vremea romanilor si codul civil din 1865 mai face fata intr-o oarecare masura, insa cu siguranta nu este "updatat" la realitatea juridica contemporana. Ceea ce face ca practica sa nu fie unitara cu privire la unele probleme...

    RăspundețiȘtergere
  13. da, 73 de ani de la nasterea lui Nicolae Labis. Pacat ca l-au terminat atat de repede ...
    L-au omorat la 21 de ani! Naspa nu? :(

    RăspundețiȘtergere
  14. In timpul Consulatului s-a elaborat Codul Civil inspirat din dreptul roman , preluand si idei ale revolutiei franceze.Alaturi de Codul Civil adaug ca importante documente pentru acele vremuri si cu efect asupra lumii urmatoarele coduri : Codul Criminal ,Codul Penal si Codul Comercial.

    RăspundețiȘtergere
  15. A...deci nu englezii au dat tonul; inseamna ca raman doar cea mai veche democratie atunci? sau...? :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. 2 dec 2006 .. l-am primit pe catelul meu Simba. un moment tare, intr-adevar :) ms ca mi-ai amintit. i-am cumparat ceva special azi :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Tot pe 2 decembrie dar in 1805 a avut loc batalia de la Austerlitz dar...
    “ Ma vraie gloire n’est pas d’avoir gagné quarante batailles. Waterloo effacera le souvenir de tant de victoires. Ce que rien n’effacera, ce qui vivra éternellement, c’est mon Code Civil.” (Napoleon Bonaparte)

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu stiam :), am mai invatat ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  20. si tot ieri s-a mai intamplat ceva. batalia de la Austerlitz cand armata lui Napoleon zdrobeşte coaliţia ruso-austriaca.azi am vazut despre 2 decembrie si m-a gandit sa scriu.oricum in fiecare zi aflam cate ceva nou :)

    RăspundețiȘtergere
  21. http://ro.wikipedia.org/wiki/2_decembrie
    S-au întâmplat aşa multe pe 2 decembrie...Şi se întâmplă în continuare multe, însă pentru mine cele mai importante sunt : Îmi îmbătrâneşte corpul şi îmi întinereşte sufletul :D...

    RăspundețiȘtergere