[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

luni, 5 aprilie 2010

Sufletul Rusesc

Exista ceva aparte in rusi care intotdeauna (ma) va farmeca. Un soi de fatalism amestecat cu nebunie si cu o pofta nebuna de viata. Un etern conflict sfasietor al sufletului in cautarea unei solutii fericite de viata. Regasesti mereu in rusi demnitatea luptand cu nimicnicia, crestinismul in lupta cu imoralitatea. Si din toata fiinta ruseasca bantuita continuu de o temere care se naste dintr-un prezent niciodata satios rabufneste urletul rusesc ca vantul care strabate aiurea stepele. Poate vulgarizat, eterna lor dilema ar suna asa: Iubesc sa sufar sau sufar ca sa iubesc? Ma lepad de Dumnezeu ca sa am disperata nevoie de el...

Valdimir Visotski mi-aduce aminte de toate astea si de multe altele, de pe la saispe ani, cand imi cautam drumul...ce frumos era...



22 de comentarii:

  1. Rusii sunt independenti.Rusii au lumea lor.Sau o aveau.Il descopar pe Dostoievski in cartile sale si ma descopar pe mine.Credinta la rusi e pura,adevarata,izvoraste din adancul acelui suflet zbuciumat si mereu tanar.Este ceva,este ceva divin la rusi.

    RăspundețiȘtergere
  2. iubirea, credința, femeia...
    uneori, speranța poate fi urlată doar în versuri, zdrăngănite la o chitară mai mult sau mai puțin (dez)acordată.

    prezentul poate fi satisfăcut, poftiocios... trecutul sățios taie poftele :P

    liloo

    RăspundețiȘtergere
  3. ciudat, sfasietor, sublim e chinul intru lumina, filosofia iederii: doar tarandu-te te poti inalta...restul, cuvinte, zgomot si tacere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de mult adevar in cuvintele tale!...

    RăspundețiȘtergere
  5. ..si au o viclenie iesita din comun. care la romani se confunda cu marlanie :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Las-o mai moale cu spiritul rusesc.Intr-adevar, gura pacatosului adevar graieste.Rusii au ,,lumea lor", a vodcii, 90% dintre ei sunt alcoolici irecuperabili, atat barbati si femei, incepand de la 14 pana la 80 de ani(care apuca, evident), iar in putinul timp in care sunt lucizi sunt niste brute dezabuzate grobiene. Marea cultura rusa, cu Dostoievski si Tolstoi a apus de mult.Bine, Tudore, normal ca tu simti o afinitate fata de ei, prietenii stiu de ce.....Ai gresit ducandu-te la Paris, trebuia sa- ti fi luat mai bine o vacanta la Moscova, te-ai fi simtit extrem de bine acolo, mai bine decat era cazul chiar...Desi acum e cam riscant, nu te poti plimba cu metroul pe acolo in siguranta.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ roda: fereste-ma Doamne de cei care le stiu pe toate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Tudor,tu zici "fereste-ma Doamne de cei care le stiu pe toate.",dar,ce iti confera tie certitudinea ca rusii sunt asa cum afirmi?Nici tu nu le stii pe toate!

    RăspundețiȘtergere
  9. Inca un amanunt; marele Vasotki a incetat din viata in 1980, la numai 42 de ani.Cauza decesului? Ciroza cronica.Eu, una, ,,o lume" ca a rusilor nu-mi doresc.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ roda ai o problema de discernamant. vasotski omul nu ne intereseaza nici pe noi. Ne intereseaza Artistul. Si Oscar Wilde a facut puscarie iar Charlie Chaplin s-a casatorit cu o fata de 16 ani avand peste 70 iar Roman Polanski e inca acuzat de viol. Nu ne dorim sa fim in pielea niciunuia dintre ei dar ne folosim zilnic de frumusetea artei lor. Poate cand vei intelege aceasta diferenta vei scapa de nevoia de a posta comentarii inutile.

    RăspundețiȘtergere
  11. VERA, NADEJDA, LIUBOVI, aceste trei cuvinte definesc sufletul rusilor, adica: CREDINTA, SPERANTA si IUBIRE. Le auzi chiar si din gura rusului care duhneste a vodka... Crezul lor exprimat in atatea filme si melodii rusesti de valoare, care ar face inconjurul lumii, poate, daca nu ar fi impiedicate de ideile preconcepute despre poporul rus, pe care le alimentam canalizandu-ne viziunea spre un trecut istoric inca "neasimilat".
    "Sufletul rusesc" e trait in sine, nu in afara lui. Si... ce e mai important, este ca rusii nu vor face niciodata parada din asta, "ono sviatoe", ar zice- "e lucru sfant", pana si traducerea lasa de dorit...
    Bine, nu cred ca as fi scris asta, dar tocmai am vazut un film rusesc pe care ti-l recomand "9 rota" in regia lui Fiodor Bondarchiuk... care mi-a trezit vechi sentimente si resentimente.
    Cu toata "zestrea" noastra istorica, a basarabenilor, cu care "ne-au invrednicit" nu numai conditiile epocilor istorice, dar chiar si fratii nostri romani, raman fascinata de cultura bogata a Rusiei: Dostoievski, Tolstoi, Esenin si multi altii.

    Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovski, Iurii Menshov, Eldar Ryazanov, Kira Muratova, Timur Bekmambetov, sunt doar cativa dintre marii regizori rusi care au ilustrat intr-un mod fascinant acest suflet rusesc in toate incercarile lui sfortate de a supravietui propriului zbucium, suflet rusesc care "cunoaste doar miscarea in verticala", vorba lui Andrei Konchalovski,spusa cu ceva regret. Pentru ca acelasi Konchalovski declara ca "miscarea pe orizontala" lipseste cu desavarsire la omul rus,de unde si apar atatea controverse in ochii lumii si a rusului insusi. De aici isi are si originea surescitarea spirituala, as numi-o eu, proprie lor, care nu face decat sa accelereze caderea... de altfel iminenta in conditiile impleticirii, intr-un singur om, a unui suflet divin si a unei minti stralucite.
    Rusii chiar sunt un popor de oameni foarte inteligenti.

    Si inca ceva, asculta "DDT", sunt geniali...

    RăspundețiȘtergere
  12. Pentru fata cu statisticile, Roda, careia i-as zice s-o lase mai moale... sa stii ca statisticile culmea, nu vorbesc de la sine.
    Pe langa faptul ca la rusi vodka nu e numai bautura, e traditie, nu iesi din casa unui rus fara sa fi dat pe gat un stacan de vodka... dar asta e alta discutie, mai e si altceva...
    Sa-ti spun de ce se bea atat de mult... de ce mor de ciroza barbatii care au supravietuit razboiul din Afganistan din '88-'89., razboaielor interminabile din Cecenia...? -Pentru a uita ororile acelor razboaie, orori pe care iar se va gasi cineva ca tine sa le insiruie in termeni de statistici...
    Pentru ca ei reprezinta intradevar generatia sacrificata in numele unor idealuri "teoretice" comuniste...
    De cele mai multe ori, cu tot cu alcoolul lor in sange, sunt mai reali, mai vii ca multe alte exemplare din alte popoare, care trec prin viata ca rata prin apa...

    RăspundețiȘtergere
  13. Malina, nu amnici un fel de problema de discernamant.Am vrut doar sa subliniez faptul ca rusii din ziua de azi nu sunt in realitate cei din cartile lui Tolstoi, Turgheniev, Poemele lui Puskin sau Esenin, aia este o lume disparuta.Ii cunosc foarte bine, am fost acolo de nenumarate ori, iar alcoolismul este un adevarat flagel acolo, asta este tot ceea ce vreau sa zic, nu mai intalnesti asa ceva ca acolo nicaieri in lume.Din acest motiv societata rusa este una bolnava in ziua actuala, iar marea majoritate a oamenilor de acolo, indiferent de pozitia pe scara lor sociala sunt, de regula, intr-o stare de degradare umana, morala greu de imaginat.Am vazut fete imbracate in haine de firma zacand in mijlocul zilei pe caldaram in centrul Modscovei, pana le-a ridicat politia, de exemplu.In conditiile astea, in nici un caz, nu vad unde s-ar putea regasi acea puritate din romanele lui Turgheniev sau Tolstoi acum acolo. Pe Vasotski l-am oferit drept exemplu tocmai pentru a ilustra adevaratele dimensiuni ale flagelului numit alcoolism in spatiul rusesc, nu pentru ca nu mi-ar placea opera sa artistica.Aceste este ultimul comentariu ,,inuti" pe care-l postez, sper ca te-ai lamurit.

    RăspundețiȘtergere
  14. now why don't you people just enjoy a good reading?

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. @roda,
    Inceteaza inainte sa devii total penibila...ai inca varianta tacerii, care desi nu te va face filosoafa, macar te poate scapa de haul ridicolului....

    cine isi doreste Doamne iarta-ma sa fie rusii ca cei de pe vremea lui Tolstoi, cand peste ei a trecut armata rosie si razboiul rece....plus tie nu ti-e frica de anacronism??

    vad ca esti revoltata impotriva alcoolului pe care, pare-mi-se , rusii l-ar utiliza pe post de apa potabila...ei, si?? ce legatura are asta cu stigmatizarea unui popor? ce legatura are geniul cu faptul ca trupul e afectat de ciroza? ce aveti fratilor cu cei care beau, e viata lor, e paharul lor, e ficatul lor.....asa va bateti joc si de Nichita ca a fost alcoolic....SI???!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. MAlina are dreptate...Şi în plus...orice artist are inspiraţia lui, fie că e votca, fie că e o femeie, fie că e orice altceva...

    RăspundețiȘtergere
  18. ..rusilor le place sa bea vodca..si din cate vad aici, romanilor sa se tiganeasca :))))

    RăspundețiȘtergere