[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 23 decembrie 2010

Craciunul nu e...

Craciunul nu inseamna cadouri, daca asta inseamna nervi. Craciunul nu inseamna imbulzeala, ci mai degraba retragere. Craciunul nu e goana irezistibila de a fi in rand cu lumea care pune bucatele pe masa "ca asa-i traditia". Craciunul nu e traditie. Craciunul nu e ghiftuiala oarba, nu e napustire hulpava dupa ce ai postit. Craciunul nu e razboi in trafic pentru familie. Craciunul nu e familie daca familia zbarnaie de tensiuni nerostite. Craciunul nu e Mos Craciun in alb si rosu. Craciunul nu e colind cu orice pret, supracantat, la ore nepotrivite. Craciunul nu e o perioada in care "ne deschidem inima ca sa intre lumina sfanta". De ce ar fi inchis in restul anului? Craciunul nu e slogan dulceag sau vorbe mari. Craciunul nu e reamintirea valorilor morale lipsa. Craciunul nu e un program special la televizor. Si nici zambet fals nu e Craciunul. Craciunul nu e prilej de regret ca nu ai cu cine petrece sarbatorile. Craciunul nu e bilant. Craciunul nu e lumina electrica in exces sau bradul pe care te-ai luptat sa-l aduci acasa ca un erou modern. Craciunul nu e lupta. Craciunul nu e promotie. Nu-l gasesti pe rafturile care urla ca e Craciunul. Nu e cozonac, caltabos, toba, sorici sau vin rosu. Craciunul nu e ilustrata si nici fericire tampa impachetata in spoturi publicitare cu reni si Mos Craciuni pentru diferite nise. Craciunul nu e nimic din toate astea. Nu e drum'n base, nici popcorn sau clubbing. Craciunul nu e discoteca si nici fantezie sexuala de iarna. Craciunul nu e bere. Craciunul nu e nimic din tot zgomotul asta surd si disonant ca o orchestra mondiala care se acordeaza la nesfarsit fara sa mai inceapa sa cante. N-are niciun rost asa. Nu e despre asta. Nu pentru mine. Mi-o spun in fiecare an, incercand cu disperare sa inot spre marginile vartejului care ma trage la fund unde in malul vascos zac resturi de sarmale, conserve, reprosuri, un fel de mazga sufleteasca, o inertie vesteda.

Craciunul e altceva. Craciunul este momentul in care s-a schimbat TOTUL. Craciunul e momentul in care Oamenii au descoperit Speranta prin Iubire. Vorbe mari, nu? Da de unde, vorbe prea mici plutind pe Marea Moarta. Dar, pentru ca vorbele astea mici care plutesc in deriva sa ajunga la destinatie si sa umfle panzele celor care mai au curajul sa navigheze, e nevoie sa sarbatorim Craciunul. Pentru EL. Pentru tot ce ne da in fiecare zi. Pentru tot ce uitam sa-i inapoiem.

As fi vrut sa inchei altfel. De fapt, Craciunul nu e nici macar ce am scris eu aici. Nu poti scrie despre Craciun in mijlocul Marii Moarte.

93 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate, 99% dintre toate cate se intampla astazi NU inseamna Craciun, ci nebunie.
    In plus, nu prea mai avem legatura cu El... Noi vrem bogatii, stralucire, faima - uitand ca Hristos s-a smerit si s-a nascut in iesle. Si nu a cerut mai mult.
    Am devenit rai, surzi, cruzi... Cred ca doar vestea adusa de glasurile copiilor ar mai putea sa ne trezeasca la Viata: "Astazi s-a nascut Hristos/ Mesia chip luminos/ Laudati si cantati/ Si va bucurati!"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca oamenii uita pentru ce traiesc de fapt. Am devenit egoisti, fiecare lupta pentru el. Valorile morale sunt inlocuite rand pe rand. Ne "civilizam" traind in frustrare.
      Inca mai exista valori, dar ratacite.
      Anyway, Craciunul este interpretat de fiecare cum doreste, important este ca la sfarsitul zilei fiecare sa considere ca a imbunatatit ceva mai ales in privinta familiei.

      Ștergere
  3. perfect spus. oamenii uită defapt ce înseamnă Crăciunul, şi prea puţini oameni care îşi fac auzită vocea declară clar şi tare, publică sau scriu semnificaţia Crăciunului.

    M.am săturat de "Sărbătoarea lui moş crăciun." M.am săturat.!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, Craciunul nu e...
    Nu cred ca voi trai ziua in care Craciunul va fi dar sper ca odata, cineva s-o traiasca. E trist sa stii ca toate lucrurile pentru care Craciunul ar trebui sa fie s-au transformat in simple vorbe...

    RăspundețiȘtergere
  5. :) Sunt umpluta de bucurie cu fiecare rand citit.
    Craciunul. Numele schimbat, travestit, falsificat al Celui Preainalt si a dragostei pe care a dovedit-o.
    Iti doresc, Tudor, nu Craciunul. Iti doresc ca adevaratul Motiv de Sarbatoare sa iti umple toata fiinta, sa iti aduca bucuria cum le-a adus-o pastorilor vestea nasterii Lui. Iti doresc caldura ce a inundat un grajd rece intr-o noapte intunecata. Iti doresc smerenia pe care au dovedit-o magii. Si nu in ultimul rand, tot de la magi, iti doresc inchinarea, prosternerea inaintea Singurului si Adevaratului...Rege.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar am invatat sa Iubim?...am reinterpretat...rastalmacit...de ce oare?

    RăspundețiȘtergere
  7. negarea e prima libertate a mintii, valorile spirituale aduse de adevaratul spirit al craciunul nu pot fi negate ci doar bombardamentul la care suntem supusi pt o gramada de kkturi pe care le suprapretuim, pt ca toti suntem targeturi pt super-marketuri. Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  8. mda, ferice de cei ce reusesc sa si cante, caci in marea moarta orchestra chiar pare a se acorda la nesfarsit ca-ntr-un film de groaza cu tema repetitiva :-( bine ai zis tot ce-ai zis....

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, dacă am vrea să definim Crăciunul (dar de ce să vrem asta?) singura definiţie valabilă cred că ar fi definiţia tautologică...
    Crăciunul e CRĂCIUN!

    RăspundețiȘtergere
  10. Bv Tudor.ma bucur nespus ca mai sunt oameni ca tine.fragili,visatori si puternici prin Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  11. nu ti se pare amuzant cum aia de la click iau mereu citate din blogul tau?:)))

    RăspundețiȘtergere
  12. Am casa, familie, iubit, tot... Si am petrecut Craciunul singura. Si ce? Pentru mine inseamna linistea deplina in care pot medita. In care imi pot cauta drumul pe care l-am pierdut in lunile trecute sau chiar in zorii acestei zile, cand zgomotul oribil al glasurilor ragaitoare m-a facut sa plec. Si astfel, pe drum, singura, sa ma regasesc. Sa zambesc. Ne vedem azi in Cismigiu:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. De fapt Craciunu e o zi ca oricare alta dar mai speciala pentru ca asa o facem noi sa fie.De fapt Craciunu poate sa fie in fiecare zi pentru cei care nu sarbatoresc ceea ce ar trebui sarbatorit de Craciun...:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ai sintetizat ceea ce e ipocrizia multora dintre noi ...in astfel de momente...Adevarat:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Ma bucur ca mai exist lume care nu a uitat adevarul sens al craciunului...si anume nasterea Mantuitorului nostru , ma bucur

    RăspundețiȘtergere
  17. Craciunul este lumina din sufletul fiecaruia dintre noi.Este acolo dar o acoperim de mizga materiala revarsata abundent de comercianti si materialisti.Este o sarbatoare sfinta si o invitatie la reintoarcere macar temporara la simplu,natural si curat,in cel mai frumos sens. Este o invitatie la a ne privi in oglinda si a corecta acel ceva ce nu concorda cu imaginea mentala dobindita. Eu cred ca oamenii mai au inca ceva Christic in suflet,trebuie numai sa inlature cind si gind valul ce le acopera ochii si sufletul adeseori.

    RăspundețiȘtergere
  18. Craciunul e sclipirea din ochii mamei cand isi vede "copiii", cam mari deja, intorsi toti doua samptamani acasa, asezati la aceeasi masa.

    E un sentiment.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cand El coboara spre tine, cand de fapt tu trebuie sa urci spre el nu ai cum sa nu simti Craciunul in suflet. In fiecare an simt de Craciun ca Dumnezeu ne-a dat totul, si tot in fiecare an de Paste simt ca noi toti l-am tradat. Probabil de asta sarbatorim, ca sa nu uitam.....

    RăspundețiȘtergere
  20. Daca dai la o parte cadavrul in costum rosu, sania cu reni si bradul pe ramurile caruia atarna gunoaie de plastic, o sa dai de intrarea intr-o pestera in care oamenii obisnuiau sa-si tina vitele. In ieslea acelei pesteri, doarme infasurat in paie un Copil.
    La acest Copilas vin doar pastorii si magii, oamenii cei mai simplii si oamenii cei mai speciali. Restul de oameni sunt ocupati cu alte lucruri, fac metanii in jurul lui Mos Craciun sperand ca o sa primeasca un plastic, un metal sau o bucata de hartie.

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  23. Cineva care face cinste numelui Tudor! Bravo ! Multumim pt aceste ganduri si sa dea Domnul sa fie cat mai multi artisti ca tine !
    Ca sa fie mai clara concluzia randurilor tale : Craciunul e Nasterea Domnului Isus Hristos.
    Craciun Fericit !

    RăspundețiȘtergere
  24. Daca Cel despre care vb./colindam/sarbatorim ar putea posta un comentariu,ar incepe asa.
    „Pace voua!„
    „Craciunul nu e..„
    Am vazut ce nu inseamna craciunul.
    Tocmai de aceea ......
    ” Craciunul este -Nasterea,Crucificare, Moarte,Inviere,Mintuire,Viata Vesnica,-Isus Hristos!
    Dar se ridica o intrebare ;intrebare pe care si-a pus-o si Pilat din Pontiu inainte de a se spala pe miini;
    ”Dar ce sa fac cu Isus, care se numeste Hristos?”
    Draga Tudor, gindurile tale spun adevarul,sunt; dar.....

    RăspundețiȘtergere
  25. As vrea sa iti scriu in schimb o poezie, care mi-a venit aseara, asa in timp ce ma gandeam si eu la Craciun...o poti gasi si pe http://iubiredeviata.blogspot.ro/

    Doamne înmugureşte-ne!
    Doamne înfloreşte-ne pe noi!
    Doamne înrădăcinează inimile noastre în alte inimi
    Pline de sânge şi de dor!
    Doamne ciopleşte-ne!
    Ciopleşte-ne carnea şi coloana vertebrală
    Şi sufletul...
    Ridică genele noastre îngheţate spre cer,
    Spală creştetul nostru cu apa limpede a izvoarelor,
    Luminează ochii şi tâmplele noastre Doamne!
    Ca să putem vedea lumina ochilor ce ne înconjoară,
    Ca să vedem sufletele oamenilor
    În nuanţe de alb şi verde
    Nu în negru şi roşu,
    Ca să vedem albinele din om,
    Nu viespile
    Doamne ajută-ne să ardem
    Şi să şoptim numele Tău în fiecare seară
    În patul nostru,
    Dintr-un instinct ce străbate universul rece ca o linie dreaptă!
    Naşte-ne Doamne în mijlocul unui lan de grâu
    Şi spală obrajii noştrii îmbujoraţi,
    De palmele pe care nu le-am luat
    Amin!

    RăspundețiȘtergere
  26. M-as fi oprit la Iubire.
    Craciunul il simti. Simplu. In felul tau.

    RăspundețiȘtergere
  27. "Pentru EL. Pentru tot ce ne da in fiecare zi. Pentru tot ce uitam sa-i inapoiem."

    Foarte adevarat si profund mesajul de mai sus...pacat ca uitam repede ca noi nu intram in sarbatori, ci Sarbatoarea intra in noi, Cel care a facut viata mea posibila si plina de nadejde in vederea unei vieti vesnice este Cel ce s-a nascut de Craciun si Cel pe care-l sarbatorim.
    Fie ca de acest Craciun sa intelegem mai mult din motivatia care L-a determinat sa se intrupeze cu scopul de a ma elibera de pacate prin moartea pe cruce.
    Fie ca nasterea si moartea Lui sa nu fie in zadar pentru noi, pentru fiecare dintre noi...

    RăspundețiȘtergere
  28. In fiecare an de Craciun (si nu numai) sunt bucuroasa ca Isus s-a nascut si in inima mea nu doar in ieslea umila din Betleem. Isus te iubeste si cred ca Dumnezeu a zambit cand ai scris textul de mai sus pt ca (parafrazez din Isaia) "ai pret in ochii Lui" pt ca El a fost cu tine mereu si mana Lui te-a pazit de multe. Dumnezeu se descopera celor ce il cauta sincer... iti doresc ca anul acesta Craciunul sa fie pt tine o intalnire autentica cu Salvatorul lumii, slava LUI!

    RăspundețiȘtergere
  29. Tudor Chiria... Mereu ai fost un model pentru mine !!!
    Fantastic... Esti unic.. Bravo!!!

    RăspundețiȘtergere
  30. Tudor Chiria... Mereu ai fost un model pentru mine !!!
    Fantastic... Esti unic.. Bravo!!!

    RăspundețiȘtergere
  31. De acord cu prima parte a articolului, cea care descrie ce "nu" este craciunul. Nu pentru ca nu-mi plac mancarea, bautura, sexul sau cadourile, ci pentru milioanele de clisee scoase in graba de la naftalina in decembrie in fiecare an. Acum, despre ce e craciunul... umbla vorba ca ar fi solstitiul de iarna sarbatorit de pagani cu mii de ani inaintea evenimentului ale carui ecouri "plutesc pe marea moarta" si imbracat intr-o sarbatoare crestina pentru ca "Biserica" nu putea scapa de ea. Presupun ca sarbatoreau cu mancare, bautura, sex si cadouri de pe atunci.

    RăspundețiȘtergere
  32. Dl Chirila,

    Nu stiu daca ati privit in jur sau dinlauntru spunand aceste cuvinte. Marea Moarta e cat se poate de vie si nesfarsit de involburata cu milioane de sperante, vise, pasiuni si lacrimi. Acele lucruri pe care le expuneti va sunt sterpe pentru ca le vedeti astfel. Aveti motivele si viata dvs. si sinceritatea nu v-o pun la indoiala dar voi spune ce sunt pentru mine.
    Mama mea face an de an acele bucate pentru a intra in rand cu lumea, dar nu cea vazuta de dvs ci a mamei sale si-a mamei mamei sale care-au dat silinta din suflet spre a ne asterne macar cu aceasta ocazie o masa deosebita. Traditiile de la noi asociate cu craciunul servesc spre a aduce familia impreuna intr-o lume tot mai departata. Tot anul alergam pentru alte lucruri, merita si familia o ocazie de-a alerga pentru ea.

    Toate sunt desertaciune dar oamenii prefera sa traiasca in culoare. Iisus n-a umblat printre oameni sa ne spuna ce nu este, ci sa le dea si sa arate ce este.. nu pentru ca a putut schimba pe oricine voit dar spre a da ideea si speranta ca se poate. Craciunul este tot ce ati scris mai sus si mai mult. Aceasta forfota colorata, zgomotoasa si aprinsa este doar o simfonie din muzica vietii, un moment in care se aprinde si sclipeste ca o victorie sfidatoare impotriva naturii

    Singurul lucru ce stirbeste din frumusetea si insemnatatea gesturilor si sentimentelor ce indruma oamenii de sarbatorile de iarna sunt amagirile. Nu va lasati amagit de familii ce merg doar spre ce e material, ei nu au cunoscut si n-au trait altceva.
    Scapa-ti-va de aceste asteptari si mesajele dvs, foarte frumos exprimate si pline de pasiune vor rasuna mai fericit, mai pozitiv si vor arata spre o Romanie in care vor zambi mai multe fete pe strada, libere sa faca ce doresc, cat pot si multumiti de asta.

    Sarbatori Fericite

    RăspundețiȘtergere
  33. Craciunul ar trebui sa fie, ce-i drept, doar El. Ar trebui sa fim dedicati complet Lui. Dar pentru a face asta trebuie sa ne dedicam celorlalti...celor din jurul nostru. El asta ar fi vrut. I-ar fi placut asta. Si daca ii putem face fericiti pe ceilalti facandu-le cadouri...sau plimbandu-i prin parc pe inserat cand sunt lumini aprinse..de ce nu??? Domnul se bucura. Stie intentia noastra, stie ca noi il iubim. Ptr cei care fac orice sa ii fie pe plac si sa nu-l supere. :) Imi place cum scrii. E frumos sa vezi un suflet sincer. Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  34. Foarte bine spus Tudor "Craciunul nu e..."

    E foarte greu sa exprimi ce inseamna Craciunul in cuvinte deoarece mai mult trebuie sa simti si sa poti sa-l traiesti la nivel emotional.
    In fiecare an incerc ca aceasta sarbatoare sa fie o parte sustenabila a anului, deoarece incerc ca tot anul sa fiu intr-o sarbatoare pentru El, indiferent ce spune zgomotul din jurul meu.
    Inca o data Tudor iti pui sufletul si ideile pe tava fiecaruia pentru a putea alege ce ne este bine pentru noi. Rugamintea mea e sa continui.

    RăspundețiȘtergere
  35. LITURGHIA COLINDELOR

    Azi Dumnezeu se face rob;
    în zeghea cărnii se înfașă,
    și peste-al inimilor drob
    s-așterne vestea ucigașă:

    Patrusprezece mii prea-sfinți
    de îngeri au urcat din trup
    când idumeul, scos din minți,
    zăgazul Cerului a rupt.

    Mai bine porc al lui Irod
    (zicea Cezaru' August) să fii,
    decât acestui câine plod,
    -prea-ucigașul de copii.

    Dar, vai, departe nu suntem
    nici noi de idumeu-nebunul
    când, veseli, doar mâncăm și bem
    și-ucidem, unul câte unul,

    pruncii iubirii, ai curăției,
    și-ai milosteniei scumpi feți,
    dreptatea, pacea-mpărăției,
    iertările, smerite vieți.

    Prin inimi sabie-a trecut,
    'naintea Născătoarei,
    când Mântuirea S-a născut
    în pântecul teroarei.

    Astfel, nu-n feșe, nici în giulgi
    nu S-a-nvelit Cuvântul,
    ci-n aripi vii de roșii fulgi,
    și-n antimis pe care-l smulgi
    din piept, jertfindu-i cântul.

    Doamne, ca Tu să vii în noi,
    Pământu,-n sufletu-i străpuns,
    plin de necazuri și nevoi,
    Te-a-mbrățișat ca pe-un altoi,
    Dumnezeiescule Răspuns.

    Și Jertfa Ta în jertfa noastră
    cuprinsă,-n nupțial măcel,
    sfâșie Cerului fereastră
    ferăstruită-n sfânta-Ți coastă
    de Fiu, de Prunc, de Miel.


    P.S.: Cel Născut din veșnicie
    și din feciorelnic pântec,
    întru Lumina-I să vă ție
    al inimilor cântec!

    RăspundețiȘtergere
  36. Poate faceti o piesa pe tema asta :)

    RăspundețiȘtergere
  37. Craciunul e o zi libera din calendar sau o speranta de libertate. In ziua de craciun unii sunt liberi sa manance sarmale, altii sa bea bere sau sa faca orice altceva isi doresc si toti sunt liberi sa iubeasca. Si pentru ca ne place sa vorbim de iubire, trebuie sa stim ca "omul are chipul si asemanarea lui Dumnezeu" doar daca poate sa-si iubeasca vrasmasii invingandu-i si nu lasandu-se doborat de ei.

    RăspundețiȘtergere
  38. Da, stiu, tudor, nici la mine nu a venit mosul:-D

    RăspundețiȘtergere
  39. Moartea e o alegere.. Iubirea o sansa...

    RăspundețiȘtergere
  40. Ce clisee penibile, de asteptat din partea lui Tudor Chirila.
    Incepe cu ineptia cum ca "Craciunul nu inseamna cadouri". Ba da. Asta inseamna.
    Cand spuneti tampenia asta, va ganditi la faptul ca un cadou trebuie DARUIT ca sa fie primit? Craciunul e despre daruire. Ba da, Cracinul este o traditie. E o sarbatoare seculara.

    Inca din vechime, "paganii" sarbatoreau solstitiul de iarna. Imi pare rau de voi daca alegeti sa credeti escrocheria cu "nasterea lui Dumnezeu dintr-o fecioara virgina", pusa strategic in perioada asta. Da, Craciunul a fost pus special in perioada asta de cei care v-au pacalit stramosii si continua sa va pacaleasca pe voi, fix din acest motiv: sa faca trecerea la cretinism* mai usoara.

    *crestinism

    RăspundețiȘtergere
  41. Craciunul e poate timp cu tine in care sa iti oferi tihna, sa nu ai asteptari de altii, sa iti linistesti sufletulsi sa-l odihnesti din furtuni si hopuri.

    RăspundețiȘtergere
  42. Draga Tudor Chirila, obisnuiam sa te ascult acum vreo 10 ani, pe cand a iesit piesa 20 de ani, cam cati aveam si eu pe atunci, dar intre timp l-am intalnit pe El cu adevarat. Tot in perioada craciunului L-am intalnit, cand am vrut sa ma sinucid pentru ca am tot ce tu ai zis ca nu e craciunul, doar ca eu le aveam zilnic, nu doar de craciun si tot nu eram fericit. Dar cum am zis, apoi L-am intalnit, mai exact a dat El buzna in viata mea si ma salvat ca daca ma lasa in pace eram pierdut deja si o data cu salvarea mi-a redat si bucuria de a trai, de a iubi si de a avea din nou incredere in altii si in mine. Am inceput recent sa va reascult si sa ma bucur de pozitia luata fata de nemerniciile care se intampla in zilele astea in Romania, dar mai mult decat orice ati facut pana acum ca si trupa ma bucur de acest articol. Personal nu sunt foarte prins in chestia asta cu craciunul, dar ma bucur de perioada asta si as vrea ca oamenii sa-si puna intrebarile astea importante nu doar o data pe an. Cum ar suna articolul tau daca am inlocui peste tot in el cuvantul "craciun" cu "viata"? Viata nu este imbulzeala, sex, faima, cadouri, etc. Singurul care a putut zice "Eu sunt Calea, Adevarul si VIATA" este Isus Cristos, dar tot El continua si spune "nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine". Asa ca inainte sa iti pun si eu o poezie scrisa de sotia mea despre acelas subiect, care sper sa iti placa, vreau sa te intreb ceva:
    In spatele acestui articol frumos se ascunde o credinta autentica? O dragoste sincera de Dumnezeu dovedita zilnic prin ascultare de El si prin faptul ca petreci timp cu El? Este acesta un moment de duiosenie tipic acestei perioade a anului sau o sa spui asta si in August la Vama Veche? Este Isus comoara ta cea mai de pret? Ma rog sa fie si daca nu e acum ma rog sa ajunga sa fie in curand. Esti un om special Tudor, nu din cauza acestui articol, nici din cauza ca esti artist, nici pt ca esti cunoscut si nici pt cat de frumos/inteligent/ bogat/etc esti, ci pur si simplu pt ca te-a facut EL si El face doar capodopere unicat.

    Cauta-L pe El cu toata Inima si lasa-te iubit de El si spalat de pacatele tale pt ca intradevar cum ai spus si tu, Isus s-a nascut, dar El s-a nascut ca sa moara in locul tau si al meu ca tu sa nu mai trebuiasca sa mori vesnic departe de El.

    Si acum it pun poezia si iti doresc multa caldura divina de la Isus.

    DE ZIUA TA
    E ziua Ta…
    Fulgii de nea au scris peste pământ
    mesajul bucuriei:
    E ziua Ta, Isus.
    N-a trebuit să îmi notez în calendar
    căci n-aş uita.
    Mi-eşti cel mai bun prieten!
    Şi-aştept cu-atâta dor
    în fiecare an, să vină
    ziua Ta!

    Te-am căutat,
    de-acum o săptămână.
    Si ieri şi azi...
    Am vrut să fiu eu prima
    ce îţi urează: „Bun venit!”
    Poate eşti ocupat,
    căci eu am străbătut atâtea locuri şi
    tot nu Te-am găsit!

    Umblând pe străzi,
    vedeam cum oamenii se pregătesc
    de sărbătoare.
    Mă încânta!
    Şi-am vrut să mă alătur lor
    crezând că vor să-ţi facă o surpriză,
    acum, de ziua Ta!

    I-am întrebat
    dacă nu ştiu cumva când vei veni.
    Dar, ce ciudat…
    Unii, nici nu Te cunoşteau,
    iar alţii s-au mirat că îi întreb
    tocmai de Tine!
    Şi totuşi azi… e ziua Ta.

    Priveam vitrinele,
    atât de colorate!
    Şi m-am gândit să-ţi iau ceva,
    orice-ai vrea Tu!
    Dar, am găsit la orice colţ
    cadouri pentru orişicine,
    doar pentru Tine, nu!

    Speram că poate
    voi găsi pe cineva
    care să ştie unde eşti!
    Dar, mulţi vorbeau de Tine
    ca de un simplu personaj.
    Te cunoşteau, dar din legende
    şi poveşti.

    Astăzi e ziua Ta.
    Cât de naivă pot să fiu gândindu-mă
    că-i doar a Ta!
    E-a Ta,
    şi-a altor zeci de mii de lucruri!
    Căci am văzut cum fiecare celebrează
    altceva!

    E plin oraşul de lumini
    şi totuşi e-ntuneric.
    Căci nu-i lumina Ta!
    Poate eşti trist
    că n-ai primit nici azi,
    de ziua Ta,
    atenţia ce Ţi s-ar cuveni!

    Nu pot să Te invit
    în mijlocul petrecerilor lumii,
    chiar de aş vrea!
    Prezenţa Ta ar fi neaşteptată.
    Nu Te-ar primi!
    Căci n-ai fost invitat
    la ziua Ta!

    Dar vreau şi pot
    să Te invit să iei masa cu mine,
    în chiar inima mea!
    Şi ştiu că vei veni!
    Ţi-o fac cadou şi Îţi propun
    să ţinem ziua Ta
    în fiecare zi!

    RăspundețiȘtergere
  43. http://www.caleacrestina.ro/index.php/alte-erezii/656-este-craciunul-o-sarbatoare-placuta-lui-dumnezeu

    RăspundețiȘtergere
  44. Adevarat!
    Craciunul nu exista, totusi exista in mintea si inima celor ce nu s-au nascut din Dumnezeu.
    ...................................................................
    " Craciun este un mit. O legenda crestineasca.
    O mare minciuna ce n-a existat nicicand.
    Satan vrea Nasterea Domnului Isus sa o inlocuiasca
    cu-acest Mos Craciun gras si bland."

    "Craciunul este o sarbatoare comerciala
    cu radacini stravechi din paganism.
    Iar Vaticanul le-a salvat sa nu moara,
    le-a transferat de mult in crestinism."
    ............................................................................
    Adevarul este acesta: exista Nasterea Domnului Isus Hristos!
    Craciunul este total altceva.
    ................................................
    "Tu dragul meu crestin, crestina,
    pentru cine azi te pregatesti?
    Legenda sau Scriptura ai in inima,
    pe cine si ce sarbatoresti?
    .................................................
    ...si versurile din poezia CRACIUNUL spun mai departe:
    .................................................
    "Asa sunt sfintii lui Hristos;
    ei nu sarbatoresc in felul lumii.
    Ei au alt gust, aduc alt prinos,
    Craciunul e sarbatorit de fiii lumii.

    Iar noi am iesit din lume;
    din datini, traditii si obiceiuri.
    Ca primii crestini, nu urmam aceste urme
    ce-aduc ratacire in multe feluri."
    ............................................................
    si poezia continua cu multe alte versuri..adevarate.

    RăspundețiȘtergere
  45. Avem toti un sistem de valori dupa care filtram lumea. Asa ne-o imagiman si actionam in cadrul ei. Desi totul este un iures, ma bucur cand mai sunt cativa care il asteapta pe mos craciun nu pentru cadoul de sub brad ci pt bucuria copilului din interior, a carui supravietuire este din ce in ce mai grea azi.
    Ce Craciun frumos este atunci cand inca mai asterni cateva randuri pe o felicitare pt cineva drag...atunci cand inca te mai bucura o colinda cand impodobesti bradul...cand asculti colindatorii si le oferi un ceai cald...

    RăspundețiȘtergere
  46. ...cand oferi si celor care nu au sau nu pot...darul Craciunului este bucuria...sa stii sa o oferi si sa o primesti

    RăspundețiȘtergere
  47. Si totusi...suntem intr-o goana nebuna dupa tipare...distorsionandu-le cu fiecare trecere de an...deformandu-le dula un chip si o asemanare nici macar asumate...ci insusite manelistic. Par departe si pierdute lucrurile despre care vorbesti...deoarece in goana asta dupa social ele nu marcheaza nici un punct. Si daca totusi marcheaza...este doar pentru a te distanta , a te plasa undeva in exterior de unde stai si observi. Pt ca ai dar nu mai rezonezi...pt ca vrei...dar nu gasesti. Pt ca uitam sau poate nu am invatat vreodata. Cu toate acestea...Craciun fericit celor care stiu si inteleg!

    RăspundețiȘtergere
  48. Ar trebui sa fie Craciun in fiecare zi in sufletele noastre..sa daruim si sa primim iubire sub toate formele. Si toate principiile in care credem sa le aplicam in fiecare zi, nu doar in luna Decembrie...

    RăspundețiȘtergere
  49. Nu pot decat sa iti doresc un astfel de craciun si sa mi-l doresc si eu, chiar daca stiu ca e imposibil sa-l am.

    RăspundețiȘtergere
  50. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  51. esta si asta un talent ( har ) , sa vb mult si sa nu spui nimic....

    RăspundețiȘtergere
  52. tim minchin zice foarte bine:

    https://www.youtube.com/watch?v=fCNvZqpa-7Q

    RăspundețiȘtergere
  53. Cum nici modelele culturale nu s astea, cum nici scriitura nu i asta, cum nici truismele si axiomele nu compun idei... In rest, abia il așteptam pe celalalt impostor cultural, puric, mai evoluat sa ne spună ce e craciunul

    RăspundețiȘtergere
  54. Sarbatori fericite si un an nou plin de sanatate si impliniri domnule Chirila!!daca am inteles bine astepti in noul an un BEBE,sper sa fie sanatos si destept ca tatal sau !!daca traim Craciunul asa este o mare vina a oamenilor de cultura din aceasta tara care nu au luat ATITUDINE !!!comunistii ni l au impus pe GERILA,de 25 de ani suntem LIBERI sa sarbatorim cum vrem!!sunt sigura ca oamenii de cultura ar trebui sa impuna prin arta lor bunatate,puritate si multa iubire..esti multumit de tot ce ai facut domnule CHIRILA !!???

    RăspundețiȘtergere
  55. Crăciunul este reîntâlnirea cu a mea copilărie. Așa l_am simțit mereu. Felicitări pentru cele scrise mai sus!

    RăspundețiȘtergere
  56. Frumoase cuvinte!! Craciunul e sarbatoarea care e sacra si e deosebita si care contine niste valori unice care noi oameni nu le respectam!! Sarbatori fericite!!

    RăspundețiȘtergere
  57. Indiferent ca vine Mosul sau ca se naste Isus aceasta sarbatoare scoate ce e mai bun in oameni ,pune un pic de lumina si naste speranta... si o astept cu drag an de an

    RăspundețiȘtergere
  58. Frumos! Si atat de adevarat! Simteam la fel dar credeam ca sunt de pe alta planeta; dar acum vad ca nu sunt singura.

    RăspundețiȘtergere
  59. Craciunul e magie pentru cei mici. Atat! In rest, ramane inca o zi in care SPERI ca te vei regasi si vei gasi raspunsuri la intrebarile care te framanta... Golul din tine se poate umple doar cu iubire

    RăspundețiȘtergere
  60. Chirilă multi ar trebuii sa deschida ochi inima si sufletul .din pacate traim in jungla in care traim.Craciun luminat

    RăspundețiȘtergere
  61. In 25 decembrie multi sarbatoresc Craciunul.Toti ar trebui sa sarbatorim de fapt Nasterea Domnului Isus Hristos!!Craciunul e altceva.

    RăspundețiȘtergere
  62. In 25 decembrie multi sarbatoresc Craciunul.Toti ar trebui sa sarbatorim de fapt Nasterea Domnului Isus Hristos!!Craciunul e altceva.

    RăspundețiȘtergere
  63. Crăciunul e ziua în care ne găsim timp să vorbim cu cei dragi ( părinți, bunici , prieteni , ...) !!!

    RăspundețiȘtergere
  64. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  65. Craciunul, pentru marea majoritate dintre oameni, este ziua/perioada in care se incearca sa se scoata "mastile halloween-iste" purtate tot restul anului, pentru a parea mai umani.

    RăspundețiȘtergere
  66. Ma bucur ca mai sunt persoane care isi dau seama cu adevarat ce reprezinta Craciunul :X

    RăspundețiȘtergere
  67. Pai eu mă bucur de Crăciun și aduc bucurie celor din jur,deoarece în copilărie nu știam ce e Crăciunul,însă mă bucuram de nucile și colacii primiți ca-i puneam pe ață și mâncăm 1 lună din Ei . Și acel Crăciun avea farmecul său, dar intre cel de atunci și cel de azi,îl prefer pe acesta.Fiecare simte în felul său.

    RăspundețiȘtergere
  68. Pai eu mă bucur de Crăciun și aduc bucurie celor din jur,deoarece în copilărie nu știam ce e Crăciunul,însă mă bucuram de nucile și colacii primiți ca-i puneam pe ață și mâncăm 1 lună din Ei . Și acel Crăciun avea farmecul său, dar intre cel de atunci și cel de azi,îl prefer pe acesta.Fiecare simte în felul său.

    RăspundețiȘtergere
  69. De fapt, ce este Crăciunul? Iată câteva repere aici: https://punctdevedereblog.wordpress.com/2015/12/24/de-fapt-ce-este-craciunul/

    RăspundețiȘtergere
  70. Corect 100% si asta simt inca de cand eram copil si simteam foiala asta fara rost in jurul meu in special de Pasti si de Craciun. Si incercacm sa-i explic maica-mi ca eu simt altfel, ca imi doresc sa visez, sa citesc ori sa pictez, ca asta imi cere sufletul. Ei, as! Ca in parabola cu Maria si Marta: "Marto, Marto, te zoresti,si spre multe te silesti"... Ne-a prins vartejul. Chiar daca ma tin deoparte de toate astea, undeva in strafunduri o voce subtirica tot zice:"Puteai si tu sa faci cozonaci, sarmale...", asta fiind imaginea mamei. Da, sigur, dar LA CE BUN??? Noi nu putem manca atata cat producem, nici nu ne trebuie, nici nu avem voie de la medic. Radeam cu fiu-meu ieri de toate astea, ca de fiecare data si ii povesteam cam cum era tabloul familiei mele in "sarbatorile" sfinte...Si el radea si nu-i venea a crede. Ii povestec ca sa stie si sa imi ceara, daca vrea, toate astea. Lumea noastra nu s-a schimbat prea mult de atunci, din vremea comunismului in care am crescut, fara a ma contamina de el. Cand au bani ceva mai multi, adica in asa fel, incat sa nu se indatoreze, oamenii nostri tot la cumparaturi merg, de alimente. Nu reusesc sa schimbe accentul vietii lor, sa-l fixeze pe ceva mai bun, sa se ridice, adica, de pe treapta necesitatilor primare la una superioara, la nevoi sufletesti. Parca nici nu am mai avea suflete, le lasam la usa, afara, poate vin ele, saracele, cu clindul, singure, sa ne aminteasca ca le-am pierdut. Acum cad in literatura...sper sa am ce trebuie ca sa ma apuc si de scris, asa cum mi-am propus inca din copilarie. Am o prmisiune catre mine si, ca intotdeauna, eu imi respect promisiunile. Gand frumos si bun si limpede de dimineata, Tudor Chirila, iti multumesc pentru ca observ ca ceea ce simti tu si impartasesti coincide nebanuit de mult cu sentimentele mele. Si asta inseamna ca sufletele traiesc o altfel de viata, una universala, neintinata de trecerea vremelnica prin material, intalnindu-se dincolo de impartirile temporale, spatiale, sociale, ....Sa traiesti fericit ca multi, de diferite varste si din alte generatii te inteleg perfect, rezoneaza cu tine si se bucura ca existi. Acum lasa tumultul din tine sa se domoleasca si bucura-te si de cele pamantesti! Craciun luminat si viata lunga, cu bucurii nepereche iti doresc, Tudor! (Mirela Nenu)

    RăspundețiȘtergere
  71. Multumesc, Tudor, subscriu la tot ceea ce ai spus si imi permit sa fac un comentariu, ca un indemn.
    Dragi vegetarieni, vegani si raw vegani! Sarbatorile de Craciun nasc festinuri cu carne, piftie, carnati, caltabosi, oua umplute. Dupa postul religios, este dat liber la sacrificarea animalelor, iar voua nu va place asta. Considerati ca este imoral sa omori un animal si sa-i mananci carnea. Este frustrant sa asisti la asta, cand tu cunosti ce este suferinta animalului dus la taiere, sau cel putin o banuiesti. Este frustrant ca, pana la urma, la o sarbatoare, fie Craciun, Paste sau altele, tot de haleala este vorba, de umplut matul. Nu are nimic spiritual asta, stiu. Dar voi sunteti cei mai norocosi oameni, pentru ca aveti sansa sa fiti toleranti. Toleranti cu voi, in primul rand, tolaranti fata de cei care mananca din animalele moarte, catalogandu-le carnati, jumari, sunca, jambon etc. Pana la urma, tot mortaciuni sunt. Fiti toleranti si intelegeti, aveti compasiune si intelegere fata de semenii vostri. Puteati fi voi in locul lor, cu furculita si cutitul infipte in friptane, urandu-va, candid, Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  72. Bravo Tudor. Respect! Jos palaria! Ai mare dreptate mergem din rău in mai rău. 😢😢😢

    RăspundețiȘtergere
  73. Uite, desi Craciunul nu inseamna doar cadouri, iti ofer totusi unul spiritual nu material: esti un tip pe cinste si e doar meritul tau! Craciun Fericit! :-)

    RăspundețiȘtergere
  74. Craciunul e speranța. Crăciun Fericit, Tudor!

    RăspundețiȘtergere
  75. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  76. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere