[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 1 decembrie 2010

De ce nu iubesc 1 decembrie

Nu se simte niciun fior sau vreo stare febrila in apropierea zilei de 1 decembrie. Prea putini romani se inghesuie sa monteze steguletele pe masini. Invariabil, pe 1 decembrie vremea se imbufneaza, intr-adins parca. Mi se pare ca lumea asteapta ziua noastra nationala framantata de o unica intrebare: Ce faci de 1 decembrie? Iesi pe undeva?

Nu iubesc ziua nationala. Semnificatia ei ajunge foarte greu la mine, printre discursuri de politicieni care incearca sa-si garniseasca "blazonul" cu emblemele deja tocite de prea multa folosinta ale Marii Uniri sau defilari de tancuri si festinul poporului roman cu fasole si carnati.

Nu exista niciun pic de inventivitate in organizarea zilei noastre nationale. Eterna parada militara si cantecele populare de o calitate indoielnica care acompaniaza o hora a Unirii incinsa fara veselie de mai marii tarii la brat cu oameni obisnuiti "din popor".

Poporul? Poporul e fericit ca mai ciupeste o zi libera fara sa-si puna prea multe probleme in raport cu incarcatura emotionala si patriotica a unei asemenea zile.
In regimul privat, un prieten mi-a spus ca are de muncit azi, n-are timp de ziua nationala. L-am intrebat: - Nu te simti roman? - Ba da, dar nu vad ce e de sarbatorit in asta!. Dincolo de partea lui cinica, raspunsul reflecta o stare de spirit.

In mod normal, am putea sa asteptam de la televiziuni sa rascoleasca memoria nationala cu documentare, dezbateri sau marturii istorice ale Unirii, dar media romaneasca a abandonat demult stimulii educationali cu care ar fi putut scurtcircuita o natiune aflata in letargie.

In ultimii douazeci de ani nu am facut nimic altceva decat sa ignoram istoria noastra nationala. Lectiile istoriei ar trebui sa ne invete sa nu repetam greseli. Ignoranta ne-a adus in situatia de a nu invata nimic. Cea mai mare mostra de ignoranta poporul roman a oferit-o pe 25 decembrie 1989. Am asistat cu sufletul la gura la executia lui Ceausescu si am consumat toata ura pe care o adunasem in cincizeci de ani. Ignoranti, nu ne-am gandit la colaboratorii lui, n-am dat nicio atentie sistemului pe care Ceausescu il construise. Si sistemul a tacut o perioada, apoi a preluat conducerea. Ne-am trezit dupa douazeci de ani. Tarziu.

Sarbatoarea nationala este un simulacru. Pentru ca entuziasmul acestei zile nu porneste din mijlocul nostru, el este fatarnic si se naste in birourile cu neon, faianta si drapel ale guvernului, parlamentului si administratiei locale: - Ba, vine 1 decembrie, facem si noi ceva? Facem ma, normal. - Pai ce facem? - Pai cum ce facem? Ca anu' trecut: scoatem tancurile, ii ducem pe popi la Alba Iulia, chemam taranii sa danseze si dam o fasole cu carnati la popor! - Bine ca mi-ati zis dom' vice ca sa stiu si io cum sa ma pregatesc!

Politicenii sunt ultimii care au chef de ziua nationala. Sa fii politician inseamna sa-ti asumi si rutina obositoare a evenimentelor oficiale. Comemorari, inaugurari, sfintiri sau praznice oficiale. Ziua nationala nu e altceva decat un prilej pentru o minima campanie electorala (minima pe timp de criza) sau cresterea vizibilitatii vreunui lider de partid.

Cine mai crede, de fapt? Se gandeste vreunul dintre politicenii nostri, in dimineata zilei de 1 decembrie, la ceea ce s-a intamplat cu adevarat atunci, in 1918? La presiunea extraordinara care plana asupra celor care au facut Romania? Face vreunul dintre ei vreun exercitiu de substituire? Ma indoiesc.

Noi nu suntem preocupati de identitatea noastra nationala nici macar acum, in prezent, daramite sa cautam in trecut.
Nu vad de ce o tara ar trebui privita altfel decat privesti un om care solicita terapie psihanalitica. Identifici problemele copilariei, relatiile cu parintii, formarea lui ca individ, complexe, frustrari ascunse. Te plimbi prin subconstientul si trecutul acelui om si scoti la suprafata niste conditionari trecute care ii afecteaza prezentul. Omul intelege, accepta si incearca sa schimbe sau sa mearga mai departe in functie de noua descoperire a sinelui sau. Dar, pentru ca toate astea sa se intample e nevoie de a privi in trecut. Si de vointa. Urmasii lui Ceausescu nu vor face niciodata introspectie. Pentru ca nu au nevoie de schimbare.

Niciodata, de ziua noastra nationala nu privim in trecut altfel decat superficial. De ziua noastra nationala nu invatam nimic despre noi. Din aceasta cauza nu iubesc 1 decembrie.


PS. Carcotasilor care sunt dispusi la rastalmaciri si interpretari rauvoitoare le spun ca sunt mandru ca sunt Roman si asta n-are nicio legatura cu sarbatoarea oficiala a neamului.

16 comentarii:

  1. Pentru ca lucrurile pe care le-ai scris acolo sunt atat de drepte nu pot sa spun decat, tin doliu pentru aceasta natie, doliu pentru Romania de astazi si doliu pentru sufletele care au murit. 1 Decembrie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dute intreaba de curiozitate pe strada sa vezi cati oameni au habar de ce sa intamplat in 1918 pe data de 1 decembrie. Apoi uita-te in jur cati oameni se "bucura" de ziua asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant ce ai scris si intr-o maniera de mare scriitor! E prima oara cand te citesc si sunt impresionat! Pe langa faptul ca stii sa canti mai stii sa si scrii frumos! Bravo!
    In ceea ce priveste afirmatia de "Sunt mandru ca sunt roman!" bloggeri din Sibiu au inceput o campanie intitulata exact la fel (Sunt mandru ca sunt roman) prin care fiecare dintre cei care s-au alaturat campaniei au scris de ce sunt mandrii ca sunt romani.
    Ar fi interesant sa citesti unele posturi daca ai timp.
    Eu unul imi iubesc tara enorm si sper ca prin munca si perseverenta sa ajungem acolo unde ne este locul, adica printre elitele mondiale!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am scris şi eu ceva în urmă cu un an: http://foamea10.blogspot.com/2009/12/1-decembrie-ziua-nationala-romaniei.html

    RăspundețiȘtergere
  5. 'prin munca si perseverenta ' - parca il vad pe Ceausescu zicand astea...
    Altfel,ce inseamna,Tudore,sa fii mandru ca esti roman ? De ce trebuie sa fim 'mandri' ? Fie ca e vorba de Romania,Spania sau Germania...

    RăspundețiȘtergere
  6. spuneti in PS "sunt mândru ca sunt român". de ce sunteţi mândru? în concepţia mea, "mândru" aţi putea fi eventual pentru ceva ce aţi realizat prin propriile puteri, dar în "a fi român" n-aveţi nici un merit.

    propun ca alternativă expresia "bucuros de a fi român". elimină unda de aroganţă, păstrând pozitivismul - sunt destule motive pentru care e micheteau să fii român, dar nu cred că are sens să ne mândrim cu asta. în cel mai bun caz, să... sărbătorim cumva de ziua naţională :). de preferat, cum ziceţi, cu un pic de introspecţie istorico-nerăutăcioasă asupra naţiei în mijlocul căreia am avut ocazia de a ne naşte.

    ...la mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu una sunt mandra ca sunt romanca nu stau sa dau explicatii acum de ce pentru ca mi-a lua mult :)).Astazi ma uitam la tv cum toata lumea "pupa in fund " Romania, scuze expresia si chiar ma gandeam in restul anului o blamezi si nu faci nimic pentru imbunatatireea ei si scoaterea la iveala a adevaratelor valori , si iti e rusine ca esti roman , ai pleca oriunde insa numai aici nu , iar astazi brusc toata lumea e patriota.
    Ciudat.
    Bravo Tudor>:D<!

    RăspundețiȘtergere
  8. @vetrice
    Ce voiai sa zic? Prin bamboo si manelism? Sa fim seriosi! Eu inteleg ca sunt romani nemultumiti la fel cum sunt si eu dar niciodata nu o sa-mi reneg originele asa cum fac multi. Multi ajung in tari staine si uita subit limba si obiceiurile doar de dragu de a nu arata ca sunt romani. Eu unul compatimesc pe cei care nu cred in Romania. Eu am trecut prin multe, MULTE, greutati si nu mi-am pierdut speranta. Asa ca Nooapte buna tuturor si sper sa va treziti intr-o tara in care sa fiti respectati, aici nu ati muncit si nu ati perseverat destul!

    RăspundețiȘtergere
  9. Un studiu de caz: să probezi că eşti român nu românilor ci unora dintr-o ţară care nu a auzit de România. Şi aş începe aplicaţia cu cei din clasa politicienior.

    RăspundețiȘtergere
  10. Din pacate am incercam si eu sa vad un documentar ceva orice care sa ne aduca aminte ce inseamna 1 Decembrie.Din pacate media noastra de acum nu face decat sa ,,cante" acelasi disc prost,prost,prost...pacat.

    RăspundețiȘtergere
  11. ROMANIA PENTRU ROMANI !
    SUNTEM AICI PRIMI SI VOM PLECA ULTIMII ! MARESALUL ION ANTONESCU.
    MOARTE ZDRENTELOR CA VOI!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Tudor,

    sunt romanca, dar nu ma pot lauda ca am facut ceva deosebit pt tara noastra, nu am facut decat sa incerc sa fiu un om corect, moral, care respecta legea, nu am facut nimic deosebit decat sa muncesc de la 18 ani, intr-o profesie nobila de ajutorare a oamenilor, nu am facut nimic decat sa nu ma plec in fata profitorilor de tot felul...de aceea nu stiu daca sunt o buna romanca, pentru ca nu am reusit sa schimb ceva in jur, mentalitatea se schimba greu, in zeci de ani...
    ce pot sa fac este sa ma rog pt tara mea si pt oamenii care o locuiesc...
    ma bucur ca te-am cunoscut, romanule drag!
    NAMASTE

    RăspundețiȘtergere
  13. Fostul meu iubit ne-a părăsit pe mine și pe fiica mea acum șase săptămâni, după ce am încercat aproape totul pentru a-mi restabili relația, am fost dezamăgit. Nu mi-a ieșit nimic. O săptămână mai târziu, în timp ce parcurgeam Instagram-ul meu, am văzut câteva mărturii despre DR, zori ajutând oamenii să-și reaprindă relația și să repare casele sparte, la început am fost sceptic, dar am decis să încerc și am luat contact cu DR, Dawn pentru ajutorul ei, câteva zile făcând contactul cu ea, totul s-a schimbat automat, tristețea mea a devenit bucurie, zâmbetul era pe toată fața mea, totul s-a întâmplat foarte repede și rezultatul a fost perfect. Folosesc acest mediu pentru a-l aprecia pe Dr, Dawn, dacă aveți dificultăți în relația voastră.
    * Dacă vrei să concepi.
    * Dacă vrei să te reîntâlnești cu iubitul tău.
    * Dacă ai nevoie de putere spirituală.
    Dr. Dawn Acuna este singura persoană care vă poate ajuta: dawnacuna314@gmail.com
    WhatsApp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere