[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 21 decembrie 2011

Craciunul nu e...

Aici puteti asculta o interpretare deosebita a unui text pe care l-am scris in urma cu un an. Le multumesc lui Morar si Buzdugan de la Radio ZU pentru ca "dezgroapa" articole de pe acest blog. Mai jos textul integral:

Craciunul nu inseamna cadouri, daca asta inseamna nervi. Craciunul nu inseamna imbulzeala, ci mai degraba retragere. Craciunul nu e goana irezistibila de a fi in rand cu lumea care pune bucatele pe masa "ca asa-i traditia". Craciunul nu e traditie. Craciunul nu e ghiftuiala oarba, nu e napustire hulpava dupa ce ai postit. Craciunul nu e razboi in trafic pentru familie. Craciunul nu e familie daca familia zbarnaie de tensiuni nerostite. Craciunul nu e Mos Craciun in alb si rosu. Craciunul nu e colind cu orice pret, supracantat, la ore nepotrivite. Craciunul nu e o perioada in care "ne deschidem inima ca sa intre lumina sfanta". De ce ar fi inchis in restul anului? Craciunul nu e slogan dulceag sau vorbe mari. Craciunul nu e reamintirea valorilor morale lipsa. Craciunul nu e un program special la televizor. Si nici zambet fals nu e Craciunul. Craciunul nu e prilej de regret ca nu ai cu cine petrece sarbatorile. Craciunul nu e bilant. Craciunul nu e lumina electrica in exces sau bradul pe care te-ai luptat sa-l aduci acasa ca un erou modern. Craciunul nu e lupta. Craciunul nu e promotie. Nu-l gasesti pe rafturile care urla ca e Craciunul. Nu e cozonac, caltabos, toba, sorici sau vin rosu. Craciunul nu e ilustrata si nici fericire tampa impachetata in spoturi publicitare cu reni si Mos Craciuni pentru diferite nise. Craciunul nu e nimic din toate astea. Nu e drum'n base, nici popcorn sau clubbing. Craciunul nu e discoteca si nici fantezie sexuala de iarna. Craciunul nu e bere. Craciunul nu e nimic din tot zgomotul asta surd si disonant ca o orchestra mondiala care se acordeaza la nesfarsit fara sa mai inceapa sa cante. N-are niciun rost asa. Nu e despre asta. Nu pentru mine. Mi-o spun in fiecare an, incercand cu disperare sa inot spre marginile vartejului care ma trage la fund unde in malul vascos zac resturi de sarmale, conserve, reprosuri, un fel de mazga sufleteasca, o inertie vesteda.

Craciunul e altceva. Craciunul este momentul in care s-a schimbat TOTUL. Craciunul e momentul in care Oamenii au descoperit Speranta prin Iubire. Vorbe mari, nu? Da de unde, vorbe prea mici plutind pe Marea Moarta. Dar, pentru ca vorbele astea mici care plutesc in deriva sa ajunga la destinatie si sa umfle panzele celor care mai au curajul sa navigheze, e nevoie sa sarbatorim Craciunul. Pentru EL. Pentru tot ce ne da in fiecare zi. Pentru tot ce uitam sa-i inapoiem.

As fi vrut sa inchei altfel. De fapt, Craciunul nu e nici macar ce am scris eu aici. Nu poti scrie despre Craciun in mijlocul Marii Moarte.

41 de comentarii:

  1. daca stiam ca asa ar arata in cuvinte sentimentele mele inaintea acestor sarbatori prefacute de oameni in ceva naspa...dar uite ca se poate si scrie nu doar simti!!!!!!!!intr-un bucuresti unde dupa parerea mea e intuneric mereu cu atat mai putin pot inca simti ca peste 2 zile e Craciunul...pacat....ceva nu ma lasa...abia astept sa plec la ai mei unde inca exista familie..iubire ..respect si intregire ...asta e Craciunul meu!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eram in masina care ma ducea spre serviciu cand am ascultat la radio toate acestea....nu m-am putut stapani si in cele din urma lacrimile mi-au umplut ochii...mi le-am sters imediat de teama de a nu observa cineva...am simtit o fericire imensa si am multumit lui Dumnezeu pentru ca traiesc si sunt sanatoasa...toata ziua am fost cu gandul la aceste vorbe...Multumesc, Tudor Chirila!

    RăspundețiȘtergere
  3. Impresionant...și adevărat.
    Nu sunt vorbe mici, sunt vorbe pline de esență născute din sentimente asemenea.
    Te felicit pentru ele!

    RăspundețiȘtergere
  4. La aceeasi ora, tot prinsa in trafic ascultam tot RADIO ZU Raspunsul este simplu:IUBIRE!PANA SI MAREA MOARTA ESTE CREATA DIN IUBIRE!Este vorba despre acel sentiment minunat si unic ce ar trebui sa fie prezent in fiecare dintre noi...IUBIREA ESTE RASPUNSUL! Cine are iubire in el insusi o poate primi si o poate oferi si in jurul sau...pacat ca multi oameni asteapta de la ceilalti ceva ce nici ei insisi nu stiu sau nu au sa ofere...fiecare zi din viata noastra ar putea fi o zi de Craciun, o zi de sarbatoare...viata inseamna ACUM...ieri este departe-departe, iar maine nu este garantat nimanui. Conteaza ce faci ACUM pentru tine, pentru inima ta, pentru mintea ta, pentru sufletul tau, pentru cei dragi, pentru ceilalti...In fiecare clipa esti la o secunda distanta de a-ti schimba viata! VIATA insasi este ACUM! Pacat si trist ca majoritatea AMANA...Isi amana viata, iubirea, implinirea pentru acea zi cand...Si culmea:descopera ca ea nu vine sau cand vine nu se mai bucura cum trebuie prin simplul fapt ca i-a costat mult prea mult:SUFLET! Pt aceste sarbatori tot ce imi doresc este ca mai multi oameni sa constientizeze BINELE IUBIRII DIN SUFLETELE LOR, SA APLICE ACEASTA IUBIRE IN ZIUA LOR, IN NOAPTEA LOR SI IN FIECARE CLIPA CONSTIENTA SAU INCONSTIENTA! Doresc tuturor pasi de LUMINA si IUBIRE si un Craciun cu ingeri !

    RăspundețiȘtergere
  5. La aceeasi ora, tot prinsa in trafic ascultam tot RADIO ZU Raspunsul este simplu:IUBIRE!PANA SI MAREA MOARTA ESTE CREATA DIN IUBIRE!Este vorba despre acel sentiment minunat si unic ce ar trebui sa fie prezent in fiecare dintre noi...IUBIREA ESTE RASPUNSUL! Cine are iubire in el insusi o poate primi si o poate oferi si in jurul sau...pacat ca multi oameni asteapta de la ceilalti ceva ce nici ei insisi nu stiu sau nu au sa ofere...fiecare zi din viata noastra ar putea fi o zi de Craciun, o zi de sarbatoare...viata inseamna ACUM...ieri este departe-departe, iar maine nu este garantat nimanui. Conteaza ce faci ACUM pentru tine, pentru inima ta, pentru mintea ta, pentru sufletul tau, pentru cei dragi, pentru ceilalti...In fiecare clipa esti la o secunda distanta de a-ti schimba viata! VIATA insasi este ACUM! Pacat si trist ca majoritatea AMANA...Isi amana viata, iubirea, implinirea pentru acea zi cand...Si culmea:descopera ca ea nu vine sau cand vine nu se mai bucura cum trebuie prin simplul fapt ca i-a costat mult prea mult:SUFLET! Pt aceste sarbatori tot ce imi doresc este ca mai multi oameni sa constientizeze BINELE IUBIRII DIN SUFLETELE LOR, SA APLICE ACEASTA IUBIRE IN ZIUA LOR, IN NOAPTEA LOR SI IN FIECARE CLIPA CONSTIENTA SAU INCONSTIENTA! Doresc tuturor pasi de LUMINA si IUBIRE si un Craciun cu ingeri !

    RăspundețiȘtergere
  6. Impresionant articolul...felicitari autorului acestuia...din pacate am uitat valorile adevarate ale vietii, le-am ingropat de mult timp...poate intr-o zi ne vom trezi la realitate si le vom dezgropa...poate...

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa e...mare dreptate ai.
    Craciunul nu e nimic din toate astea.Si mai ales, nu se poate vorbi despre Craciun cand s-a ajuns in deriva pe Marea Moarta...

    Insa unii vor doar sa se bucure de o zi altfel...o zi diferita de altele din gramada...

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, ce ai scris e adevărat. Frumos text.

    RăspundețiȘtergere
  9. Craciunul nu e promotie. Nu-l gasesti pe rafturile care urla ca e Craciunul.

    Super!

    RăspundețiȘtergere
  10. Bre', mare adevăr grăit-ai şi tare frumos l-ai mai "ambalat"...
    Crăciun fericit! ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. CRACIUNUL este tot ceea ce ai scris ca Nu este, si chiar mult mai mult de atat... sarbatori fericite si libere de orice judecata !!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am auzit textul tau citit de Mircea Badea, la emisiunea lui de la Antena3 - stiam ca-l stiu, mi-am amintit intre timp si de unde; ciudat, nu s-a schimbat nimic de-acum un an. Poate ca "normal", nu "ciudat" ar fi cuvintul, dar nu-mi vine sa-l spun. Pentru ca speranta moare ultima, dar moare si ea pina la urma, daca nu facem nimic.

    RăspundețiȘtergere
  13. Am auzit textul tau citit de Mircea Badea, la emisiunea lui de la Antena3 - stiam ca-l stiu, mi-am amintit intre timp si de unde; ciudat, nu s-a schimbat nimic de-acum un an. Poate ca "normal", nu "ciudat" ar fi cuvintul, dar nu-mi vine sa-l spun. Pentru ca speranta moare ultima, dar moare si ea pina la urma, daca nu facem nimic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cam depresiv, Domnule Chirila. Ca sa nu scriu "mai cu mot"...

    RăspundețiȘtergere
  16. Din pacate sunt prea putini carora le pasa de adevarata semnificatie a Craciunului...
    Cei mai multi se gandesc doar la ei insisi, sunt incruntati ca "trebuie" sa cumpere cadouri, grabiti sa prinda cele mai bune oferte, ingrijorati ca nu le vor ajunge mancarea..etc
    Dar cati din noi ne'am gandit sa ajutam pe cineva neajutorat? Sa il invitam la masa chiar daca e sarac, sa il tratam ca pe un oaspete? Pentru El nu a fost loc decat intr'un grajd, dar noi putem sa Ii rasplatim Nasterea Sa prin fapte mici dar de valoare.
    Astazi am invitat la masa o persoana bolnava singura care nu are pe nimeni...L'am pus la masa cu noi, l'am tratat ca pe unul din familie. Nu va puteti imagina bucuria pe care a avut'o cand i'am dat si cadou. Si mai mare a fost bucuria noastra ca am putut face pe cineva sa zambeasca din nou, sa se simta important, special. Despre asta e Craciunul, sa daruiesti ca sa fii binecuvantat. Fie doar si un zambet daca e sincer valoreaza mai mult decat o mie de cadouri...

    RăspundețiȘtergere
  17. "o orchestra mondiala care se acordeaza la nesfarsit fara sa mai inceapa sa cante."
    Metafora perfectă pentru a descrie forfota de sezon. Da' şi cînd se apucă să cînte... ah, ce fals sună multe dintre instrumente...

    RăspundețiȘtergere
  18. Crăciunul este cumva ...iluzia indivizilor a dracului de credibilă care aduce profit comercianţilor în aceste luni ,,albe" (din păcate, ale noastre-s gri) şi bucurie naivilor superficiali?

    RăspundețiȘtergere
  19. Frumos spus! Intr-adevar s-au uitat multe din lucrurile care ne fac cu adevarat fericiti. Sper ca intr-o zi sa gasesc si eu curajul de a spune ce simt, asa cum tu o faci. Acum incerc prin muzica...poate voi reusi. Mi-ar face o mare placere sa pot vorbi cu tine. Am impresia ca esti printre putinele persoane normale din tara asta, care pune gandirea pe locul doi, in favoarea sentimentelor. O dovada ca nu ma insel, ar fi sa raspunzi la acest comentariu. Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  20. foarte faine ganduri, Tudor...

    ai mare dreptate, Craciunul este traire, simtire nu goana nebuna... dupa ce?

    numai oamenii cu adevarat inzestrati de Dumnezeu pot spune asta, restul... se pierd in febra materialului

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu poti intelege craciunul , numa din locul de unde s-a nascut ! E frumos Israelul ?

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  23. Adevarat!
    Craciunul nu exista, totusi exista in mintea si inima celor ce nu s-au nascut din Dumnezeu.
    ...................................................................
    " Craciun este un mit. O legenda crestineasca.
    O mare minciuna ce n-a existat nicicand.
    Satan vrea Nasterea Domnului Isus sa o inlocuiasca
    cu-acest Mos Craciun gras si bland."

    "Craciunul este o sarbatoare comerciala
    cu radacini stravechi din paganism.
    Iar Vaticanul le-a salvat sa nu moara,
    le-a transferat de mult in crestinism."
    ............................................................................
    Adevarul este acesta: exista Nasterea Domnului Isus Hristos!
    Craciunul este total altceva.
    ................................................
    "Tu dragul meu crestin, crestina,
    pentru cine azi te pregatesti?
    Legenda sau Scriptura ai in inima,
    pe cine si ce sarbatoresti?
    .................................................
    ...si versurile din poezia CRACIUNUL spun mai departe:
    .................................................
    "Asa sunt sfintii lui Hristos;
    ei nu sarbatoresc in felul lumii.
    Ei au alt gust, aduc alt prinos,
    Craciunul e sarbatorit de fiii lumii.

    Iar noi am iesit din lume;
    din datini, traditii si obiceiuri.
    Ca primii crestini, nu urmam aceste urme
    ce-aduc ratacire in multe feluri."
    ............................................................
    si poezia continua cu multe alte versuri..adevarate.

    RăspundețiȘtergere
  24. Îl apreciez pe Tudor ca și om și apoi artist. Îl știu o persoana inteligentă. Și totuși la cuvintele astea nu mă așteptam... Dar nu cred că vin doar dintr-o minte deșteaptă, ci și dintr-o lipsă a esenței Crăciunului în felul nostru de a sărbători. Din lipsa sărbătoritului, a Mântuitorului.

    Mai repede îl aducem pe satan în sărbătoarea asta decat pe Domnul Isus. Cu ce am mai rămâne dacă ni s-ar lua toate lucrurile astea palpabile? Am rămâne cu Domnul Isus, efectiv cu bucuria că El s-a născut odată tocmai ca apoi să-Și sacrifice viața pe o cruce pentru mine? Aș rămâne cu liniștea Înțelegând clar că astea nu sunt basme?

    E sărbătoarea Lui, hai să nu facem altceva din ea! Hai să nu ne batem joc de Donnul Isus sărbătorind prin păcat si cu un gol în suflet. Doar El poate umple acel ceva care lipsește și poate nu știi încă să-i spui pe nume.

    RăspundețiȘtergere
  25. Multumesc ca existi, multumesc ca mai exista oameni de bun simt in tara asta! La cate comentarii tendentioase am citit in ultimul timp la adresa religiei si a lui Dumnezeu, multumesc ca vad si altfel de mesaj! Un mesaj asa cum ar trebui sa fie! Nu suntem cu totul pierduti atunci! MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
  26. Slava Domnului Iisus care ne deschide ochii prin harul Lui sa înțelegem un pic din El - adevăratul motiv al Crăciunului!

    RăspundețiȘtergere
  27. Am ramas placut surpinsa de cele scrise - eu nu le-am auzit la radio- Sunt foarte putini artistii care promoveaza craciunul drept Sarbatoarea Nasterii Domnului...Si nu, craciunul nu e nici macar iubire daca sarbatoritul nu e Domnul Isus. Felicitari Tudor Chirila!

    RăspundețiȘtergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  29. Jesus is the Reason for the season ;)

    RăspundețiȘtergere
  30. Craciunul pt mine e mama pt ca tata nu mai e, e frate-meu pt ca ai mei s-au gandit sa nu fiu singura, e nepoata-mea, fiica fratelui meu pt ca el e destul de festept si a facut un copil minunat si mai e si sotul care e primul meu Mos Craciun si apoi si parintii lui ca sunt parintii lui!Si e frumos!Si suficient. Si peste
    tot e Doamne-Doamne!

    RăspundețiȘtergere
  31. Esti special atat prin gandire si prin felul tau unic .
    Iti doresc sarbatori cu liniste si pace sufleteasca .
    Sa ramai la fel cum esti,esti un om special,Tudor Chirila!!!!

    RăspundețiȘtergere
  32. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna dimineata.Am citit cateva comentarii.Oameni buni Craciunul este despre voi despre iubire nu despre ambalaje fara continut.Daca nu te iubesti pe tine mereu vei vedea uratul.Nu uitati sa traiti sa va bcurati de iarba de o frunza de cerul care nu e tot timpul albastru si senin.Tudor esti un om deosebit inteligent si cred ca ai si oferi foarte mult.Sa nu te schimbi niciodata.Craciun Fericit tuturor

    RăspundețiȘtergere