[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

duminică, 12 octombrie 2008

Romania - Franta. Fotbal din privire.

Cred ca meciul de ieri este o provocare pentru orice gazetar de sport care vrea sa scrie povestea si nu rezultatul. Caci, aparent, este doar un rezultat echitabil.

Dincolo de aparente insa este un crash uluitor de mentalitati. O Franta careia nu i s-a clintit nici macar un muschi de pe fata, condusa fiind cu 2-o. Jucau parca sub comanda unui Napoleon invizibil care stia ca una din aripile armatei sale invaluie pe flanc si in curand va face jonctiunea cu grosul soldatilor care ataca din fata inclestand astfel inamicul intr-o menghina cu un singur sens. Pe fetele francezilor condusi cu 2-0 se putea citi linistea strategiei, constiinta fortei fizice si a superioritatii tactice.

De cealalta parte Romania s-a trezit infricosata in fata unei realitati neasteptate. 2-0 in lupta cu imperiul francez. Coplesiti de surpriza propriului joc romanii s-au speriat si nu au stiut ce sa mai faca de parca de sus din ceruri le-a fost aruncat un bulgare din aur fierbinte pe care doreau sa-l pastreze dar nu stiau cum. Fatalitatea egalului era evidenta deja dupa primele zece minute de la golul doi. Aici nu mai este vorba despre fotbal, valoare tehnica sau superioritate de joc. Aici este vorba de mentalitati de popor.Iar asta nu se poate rezolva la antrenamente.Sau mai stii?

Pentru mine este relevanta privirea lui Ribery. Exista o determinare in ochii acestui jucator care spune clar ca de acolo incepe driblingul. Ribery si-a condus echipa cu privirea.

De multe ori in privirile jucatorilor nostri citesti intrebari colaterale singurului demers necesar: dorinta de victorie. Ori dupa parerea mea diferenta incepe din privire. Sau din felul in care privesti.


PS. Pe cei care vor sa scrie povestea ii asteptam inca la talentul anului in cadrul Premiilor

7 comentarii:

  1. iti spun din suflet .. ca daca ai fi facut sport de performanta cu o asemenea mentalitate si consiinta era aproape imposibili sa nu te ridici la cel mai inalt nivel!uneori incredere, metalitatea sunt cele mai importanta, chiar mai importante decat talentul in sine.am vazut situatii in care diferenta de valoare era clara dar "ca printr-o minune" sportivi cu o incredere si motivare incredibila au invins talente cotate categoric mult peste nivelul lor!Mereu am spus ca echipele nu au voie sa se lipseasca de un specialist, de consiliere psihologica pt probleme de genul acesta!se pare ca va mai trece ceva timp sa ne dam seama ca ne este indispensabil!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu de ce, dar noi tragem tare sa dam un gol (sau doua) si dupa ce am vazut mingea in plasa lasam armele jos, pe cand ceilalti stiu ca jocul se termina doar dupa ce fluiera arbitrul. Nu m-am uitat la meci aseara (am vazut doar un prim-plan cu Florentin Petre cand am trecut prin camera) dar mi-as dori sa ma pot bucura asa cum s-au bucurat spaniolii in vara.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) a castigat steaua primul meci in champions league :)) sunt de apreciat abietii astia :D bv lor (handbal)

    RăspundețiȘtergere
  4. De s-ar trezi Piturca odata ca sa vada si el cum se joaca fotbalul modern.S-au poate se satura federalii de spaga si pun si ei un antrenor de calitate la nationala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca de fapt avem un complex de inferioritate de care inconstient refuzam sa scapam asta pe langa valoarea echipei, care sa fim seriosi...nu e cine stie ce. Parerea mea e ca starea de anormalitate a fost de fapt la 2-0 nu dupa. Romania nu a mai jucat un fotbal coerent si constant in evolutie de prin '98 cred.
    In momentul de fata nu exista un nucleu de 8-9 jucatori care sa fie prezenti tot timpul in primul 11 si drept urmare se incearca tot felul de formule de joc care sunt de fapt niste carpeli.
    Daca am constientiza exact ce valoare avem si nu ne-am mai bate cu caramida in piept ca noi suntem Romania si trebuie sa ingenunchem si Brazilia si orice alta echipa( dupa spusele lu' Nea Mitica de la Liga )atunci probabil am reusi sa privim de la nivelul la care suntem, am fi mai obiectivi si poate am intra un pic mai motivati in teren.

    Un roman ca toti romanii experti in fotbal :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. hai ca-ti dau eu poveste despre meciul respectiv...
    este formata din dialoguri..nu te superi sper...
    - Mama cat de tare!!!!(Zbang-zbuff cratita cu ciorba pe jos)
    - Ce s-a intamplat draga? pun mana la piept si fixez baticu de pe cap
    - Eh, taci acolo ca e meci ce sti tu...
    Mestec, ridic in continuare spuma oaselor fierte doar ca nimeresc putin pe perete deoarece
    - DAAAAA!!!!!!!!!!!!
    zbang-zbuf badabin badabum. se formeaza dansul maimutei la mine in bucatarie...
    merge?

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa se bucure romanii de punctul obtinut, mai aveau aia un pic si ne bateau...asta dupa cum a-ti vazut cu totii, de la 2-0 pentru Romanica.

    RăspundețiȘtergere