[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 30 octombrie 2008

Suflete casante

Ei sunt cei care inca vor sa invete. Ei sunt gata sa absoarba si sa filtreze orice forma de cunoastere.Pentru cativa ani de acum incolo sufletul lor este un burete nestors. Sunt inca naivi si dornici sa-si urmareasca visele. Sa-si urmareasca visele. Sa-si urmareasca visele. Exista printre ei unii care nu viseaza dar nu despre acestia e vorba aici. Aici vorbim despre cei care sunt gata sa-si urmareasca visele ca pe un zmeu, alergand pana la epuizare.

Ei sunt cei care inca tremura cand se saruta. Ei sunt cei care invata despre dragoste si iubire abia stapanindu-si atomii si moleculele-n delirul simtirii. Ei sunt obraznicii si arogantii. Pentru ca timpul este de partea lor iar intelepciunea este invinsa prin forta curajului. Ei sunt cei care actioneaza cu orice pret si in orice directie. In haita sau de unii singuri, vulturi tineri izolati de restul lumii indestulate. Noi ceilalti ne uitam cu jind la sangele care le invioreaza obrajii in extreme. Sunt repeziti, nebuni si galagiosi si ne aduc aminte ca viata se rostogoleste in cascade.

Ei sunt speranta si destin, sunt inceput si tupeu sunt spatiile goale care trebuie umplute cu miez de lucru frumos. Sunt gata sa-si ia daca nu li se da. Sunt gata sa primeasca orice fara sa discearna doar ca sa-si potoleasca setea de nou. Noi trebuie sa avem grija cu ei si sa pazim izvoarele de unde se adapa. Sunt frumosi si fragili. Sunt suflete casante. Se modeleaza greu materialul din care este facuta varsta lor. Dar rezultatele pot fi ani intregi de lumina alba.

Vorbeste-le pe limba lor si te vor iubi. Doar ca limba lor se invata repede si se uita cu si mai mare viteza. Toti am vorbit-o candva. Putini o mai cunoastem. Sunt nehotarati si pripiti, sunt radicali si razbunatori. Sunt usor de ranit si usor de manipulat. Sunt ingeri sau demoni in formare si asta iar depinde de noi.

Cine suntem noi? Noi suntem oamenii. Cine sunt ei? Ei sunt... rugaciune in zori pe treptele casei unei fete frumoase, sunt trandafiri umezi de-abia culesi, sunt urlet ragusit intr-o noapte de betie cu luminile stinse, sunt urma chitarii pe nisip, sunt speranta fara de capat, sunt exces si dorinta, sunt frica fara de frica si rana deschisa stropita cu inconstienta, ei sunt dusmanii Mortii si copii Vietii, ei sunt sangele proaspat al noptilor de mai, sunt rosu aprins si albastru electric, piele fierbinte hranita cu lacrimi sau suflu, sunt oglinda pieritoare a trecutului nostru, sunt tot ce impinge lumea asta inainte.

Ei sunt...liceenii, adolescentii, puberii, frumosii nebuni ai bulevardelor Timpului.

46 de comentarii:

  1. Uneori visez ca sunt mica..mica..ca pot pluti intr-o barcuta de hartie (indoita pe banca unui liceu)...ca plutesc pe un lac...aproape inghetat...ascuns in ceata...respiratia ta imi sufla barcuta mai departe...si sunt pierduta...dar am incredere ca tu ai sa-mi areti locul...unde dorm nuferii albi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si noi am fost "suflete casante". Poate ca inca mai suntem, sau, sper eu, macar o bucata din sufletul nostru a ramas asa, casanta, gata de a fi modelata sau remodelata... macar o bucatica

    RăspundețiȘtergere
  3. ...ma regasesc din ce in ce mai des in postarile tale :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Emo, manelisti, pitzipoance, tocilari, rockeri, rapperi, don-juani, neprihanite,fotbalisti, populari si nepopulari, plini de cosuri sau de fond de ten, cu ochii injectati sau inlacrimati, cu note mari sau cu coringente, in spatele clasei sau in prima banca, la lucrari sau la tabla, la barul din spatele scolii sau la ore, razand de profesori sau admirand dascalii, sarutandu-se pe vene sau taindu-si-le, speriati de viata sau indiferenti...pauzele mari, orele de la 7, baiatul care te-a sarutat cand aveai 15 ani si ai baut un pahar de vin...Incepem cu ei..ii criticam...ne transformam in directorul scolii, in proful de georafie, in parintii neintelegatori..si-apoi ne amintim brusc de un biletel cu un numar de telefon care si-a lasat adanc adanc adanc ghearele in sufletul tau. Alti parametri, aceeasi ecuatie...

    RăspundețiȘtergere
  5. cred ca it's in the air tudor :)

    (de ce pot comenta doar aia cu blogspot? :)) )

    RăspundețiȘtergere
  6. aha, deci nu mai faci rebrandingu' ăla. e ok. să marşăm, deci, pe efebi.

    RăspundețiȘtergere
  7. o doamne, nimic mai potrivit pt un inceput de zi. de ar realiza mai multi ca si ei au fost ca noi...ce bine ar fi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Si adolescentii o sa ramana adolescenti.Acelasi continut, alt ambalaj.Acum , peste 15 ani , peste 100 de ani ( daca vom mai exista ca specie pe Pamant) .Nu conteaza cate lacrimi versi sau cate betii ai in adolescenta pentru ca este indubitabil cea mai puternica perioada din viata.

    RăspundețiȘtergere
  9. da. daca ai vedea Copoul (Iasi), imbulzeala studentilor, cersetorul care mimeaza, tanti de la chioscul de paine. cand nu mai am parca energie iau un autobuz si ma trezesc in Copou si ma reincarc. oamenii care cred atat de mult imprastie o energie nestapanita.

    RăspundețiȘtergere
  10. mi se zbarda paru pe spate cand citesc

    RăspundețiȘtergere
  11. Ahhh...Tudore, ai atins coarda sensiblia. Ai aprins nostalgii

    RăspundețiȘtergere
  12. Traiesc adolescenta si iti dau dreptate ...suntem frumosii nebuni ai bulevardelor timpului,purtand cu noi vise mari si speranta ca le vom implini.
    Fa-ti sufletul copil si simte-te adolescent,viata ti se va parea mai frumoasa.Sa ai o toamna frumoasa si plina de stralucire!

    RăspundețiȘtergere
  13. curiozitate: in ce liceu ti-ai petrecut anii adolescentei?

    (cred ca ai pomenit pe undeva, dar...n-am retinut atunci...)

    RăspundețiȘtergere
  14. Fiecare dintre noi pastreaza macar in amintire tot ce a fost odata ... sau macar regretul ca nu a profitat mai mult de varsta marilor sperante si ca totul a trecut prea repede...

    RăspundețiȘtergere
  15. Subscriu lui Etoile Polaire Filante. Frumos articol, şi mai bun comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ei sunt... eu! trebuie sa mai fie o farama din ei in mine.

    RăspundețiȘtergere
  17. finally cineva care nu ne critica. thanks.

    RăspundețiȘtergere
  18. Cand eram "mica" (nu ca acum as fii prea mare) aveam camera piba de postere. Acum nu ma impresioneaza nimeni din asa-zisele "staruri" de la noi. Cu toate acestea ceva ma atrage la Tudor Chirila,si nu e doar aspectul sexi pe care il are,e misterios,direct,arogant,flegmatic si in acelasi timp pare atat de sensibil. Asta sa fie secretul tau, Tudor? Oare risc sa devin un fan?

    RăspundețiȘtergere
  19. Mda. :)
    Mi-ar place sa vad ca ii iei dupa tine mai profund si mai implicat in ce ai frumos, sanatos si temeinic. Ai putea face asta daca ai vrea. Ei te urmeaza oricum.

    RăspundețiȘtergere
  20. Sunt cateva persoane care ar avea acum nevoie sa vada postul asta...cateva din ce in ce mai multe :) poate am sa-l preiau...sau am sa incerc sa explic eu :) ei trebuie sa vada...

    RăspundețiȘtergere
  21. Peste fix o saptamana fac 18 ani (da stiu, "sunt nebuna, iubesc si nu am bani" :) ) si stau si ma intreb acum? Oare dupa ce implinesc 18 ani voi mai fi aceeasi persoana?aceeasi adolescenta rebela si impulsiva?
    imi va fi dor de serile pe deal, cu Cranberries la maxim, cu apusul ala ametitor...imi va fi dor..

    RăspundețiȘtergere
  22. deci am ramas fara cuvinte...de fapt prin ceea ce ai scris ai sp totul...cred k e o definite perfecta a ceea ce suntem noi adolescenti...
    e atat de frumos c simtim acu..incat nu imi doresc sa mai cresc...
    defapt atunci knd o sa fiu eu mare vreau sa ma fac "ADOLESCENT"...
    prima iubire..primul sarut..prima suferinta din dragoste...anii de liceu...noptile pierdute...nebunii q prietenii..uof..e atat de frumos..
    multumesc tudor pt cuvintele acestea..probabil ai pus pe ganduri multa lume...

    RăspundețiȘtergere
  23. Da...si eram undeva prin clasa a 10-a cand Vlad Georgescu a avut propriul lui scenariu asupra albumului "Am sa ma intorc barbat"...Am fost si eu parte din povestea vostra...Si da..era tot in adolescenta cand am organizat un majorat- petrecere surpriza- si a picat chiar pe "28 februarie"..A fost fruuumosss..Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  24. : ), speram sa se termine cu liceenii, adolescentii; sunt asa cum i-ai descris: indragostiti, nebuni, visatori, galagiosi, repeziti, aiuriti, curajosi, fragili, dornici sa invete, uneori obraznici si aroganti, poate singuri
    ...
    (nu-mi pot aduna gandurile => pe scurt: nu ratati examenul de titularizare ; )

    RăspundețiȘtergere
  25. Cati ani au trecut ? Tot plang atunci cand ninge si scutur crengi incarcate pe plete, tremur daca am clipa ( rara...desi nimic nu s-a schimbat, si atunci tot rar era ), strig in padure numele lui si alerg pe malul marii in zori dupa urmele noptii. Ma plimb prin ploaie si sarut fugar ploaia de pe buzele lui, caut in rasarit, caut, caut...ma mir si
    Naiv,
    Tenace,
    Cred.

    E superb cum, ce ai scris.

    RăspundețiȘtergere
  26. am sa sap pana am sa gasesc drumul catre om..sa-l trezesc...sa ai o seara linistita ;)

    RăspundețiȘtergere
  27. Prea adevarat.:x. Suntem fara a fi nimic.:x.

    RăspundețiȘtergere
  28. si mie mi-e dor de liceu....tare de tot, dar ma simt f fain si in facultate

    RăspundețiȘtergere
  29. Sufletul ramane casant pe viata orice ai face, prezentul este incert. Da timpul inapoi hranindu-te cu amintirile din adolescenta. Repeta ceea ce ai facut atunci, daca nu "pe bune" , atunci in sufletul tau. Ti-e dor de liceu.

    RăspundețiȘtergere
  30. Primiti si o opinie mai...in virsta?

    Fiecare virsta are frumusetea ei...pentru cine vrea sa gaseasca frumusete. Si daca mergi inainte uitindu-te inapoi, vei trai in trecut si din regrete.

    Intoarceti-va cu fata spre ziua de miine...si asteptati fiecare zi ca pe un dar nou, nedesfacut. Si din greutati invatati ceva...si lacrimile uneori sint importante.

    Va doresc o viata plina de bucurii tuturor...nu uitati...in fiecare dimineata deschideti un alt dar...o zi noua, perfecta...aveti grija de ea...

    RăspundețiȘtergere
  31. sunt liceanca.
    boboaca adevarat,dar liceul ma termina total.Psihic,fizic,moral,din toate punctele de vedere.
    Adevarat insa,obisnuiam sa fiu ca ei.Frumos post.

    RăspundețiȘtergere
  32. obisnuiam sa fiu ca ei si culmea,n'aveam nici 15 ani.dar era vara:)

    RăspundețiȘtergere
  33. nu am incetat sa visez, sa alerg, sa cunosc, sa ma pierd si sa ma regasesc,, si nu voi inceta vreodata! spiritul mi-e tanar si nu exista alt loc pe lumea asta unde as vrea sa fiu acum, sunt fix unde trebuie si unde sufletul meu se simte "acasa"! cat de mult ma regasesc in ce scrii.. varsta e doar fizica, sufletul e copilaros, are nevoie de joc si cantec, de nou si soare.. continuu.. inca o data iti multumesc ca, citindu-te, scoti tot ce e mai bun din mine si imi re-aduc aminte de cat de minunat e ca SUNT! suflete, ramai neschimbat! L.

    RăspundețiȘtergere
  34. "suflete casante"...alaturi de alte cuvinte ce ne exprima tineretea...impresionante ganduri, cugetari la ceea ce suntem sau am fost candva...

    RăspundețiȘtergere
  35. stau si iti frunzaresc prin bloguri de ceva timp... spun frunzaresc si nu citesc pentru ca rabdarea mea e limitata si nu obijnuiesc sa citesc orice..... dar m-am oprit aici. m-ai impresioat si m-ai facut sa zambesc. iti multumesc, nu mi se intampla asta prea des.

    RăspundețiȘtergere
  36. Radicali si razbunatori..adolescentii. Am 26 de ani dar se pare ca tot"suflet casant" am ramas....sunt mandra de radicalitatea mea...e felul meu paradoxal de a functiona

    RăspundețiȘtergere
  37. ce se intampla tudor dupa ce te trezesti in realitate?

    RăspundețiȘtergere