Imi mai aduc aminte ca ma duceam cu bicicleta mea semicursiera catre Piata Universitatii care se blocase si devenise simbolul luptei bucurestene impotriva comunismului. Aveam o placuta de carton la gat pe care scria "golan 100%". Tin minte ca la un stop la Romana o femeie in varsta s-a apropiat si m-a scuipat.
Aveam sange tanar si prinsesem gustul revoltelor populare. Nu aveam cristalizate opinii, dar stiam ca in Piata Universitatii era ADEVARUL.
Mai tin minte ca unul dintre argumentele "poporului" impotriva lui Ion Ratiu, un roman care isi muncise averea in Anglia si candida la presedintia Romaniei, a fost ca "avea papion". Sa ai papion insemna suprema sfidare pentru poporul roman care era manat la vot. La nici cateva luni de la revolta impotriva comunismului, papionul devenise reprezentarea numarul unu a imperialismului capitalist.
Ceea ce a urmat dupa 20 mai 1990 stim cu totii.
Ma mira insa ca nimeni nu e dispus sa faca un exercitiu de memorie si sa puna cap la cap aceste inlantuiri nefericite.
Cand o sa intelegem ca actiunile noastre ca popor vor reverbera de-a pururi, cand vom intelege ca principiul actiunii si reactiunii functioneaza si la nivel de gest colectiv, atunci vom intelege ce se intampla.
Oare care e procentajul de pensionari care au votat impotriva papionului pe 20 mai? Cati dintre ei au urlat atunci "moarte intelectualilor"? Cati dintre ei l-au dispretuit pe Corneliu Coposu? Oare cati dintre ei au condamnat intoarcerea in tara a Regelui Mihai? Va asigur ca procentul este foarte mare. La fel cum foarte mare este disponibilitatea noastra de a uita. Iar un popor care uita, nu are istorie, prin urmare nu e dispus sa-si asume vreodata lectiile ei.
Ceea ce mi se pare grav este ca sufera cei care au inteles atunci ca papionul era un accesoriu absolut necesar unui gentleman care venise sa-si ofere serviciile unei tari pe care inca o iubea enorm.
Sufera cei care au inteles suferinta lui Coposu in inchisoare si s-au plecat cu respect in fata unui om a carui fiinta respira demnitate.
Sufera cei care nu au uitat si nu uita si pentru care SPERANTA a insemnat destul de mult pentru ca sa-i faca sa nu paraseasca aceasta tara.
Romania ar trebui condusa de cei care n-au facut niciodata politica in ultimii douazeci de ani. Asta este singura noastra sansa reala. Poate chiar monarhia si un parlament format din oameni nepatati de politica in ultimii douazeci de ani.
Cat despre reducerile de pensii si salarii nu va mai bateti capul. Nu sunt alte solutii acum. Chiar nu sunt.
Mi-aduc aminte ca s-a propus acum un an TVA de peste 26 la suta la produsele de lux, impozit mai mic pe salarii, 5 la suta TVA pe alimente si asa mai departe. Dar acum un an criza nu batea la usa, nu? Si nu s-a facut nimic. Raul de-abia acum incepe. Si nu se va opri prea curand.
Ar fi bine sa incepem sa nu mai uitam. Si sa ne gandim la cei care nu fac politica. Ei pot fi adevaratii nostri politicieni.
...cand vei intalni romani care isi vor asuma ceea ce au votat atunci si acum...anunta-ma si pe mine...din pacate poporul roman uita si voteaza aceeasi politicieni.Uita si nu stie sa invete din greseli.
RăspundețiȘtergereAs fi crezut in masurile astea daca erau luate acum un an. Ca problema nu este de ieri de azi. Cand se iau pentru ca a ajuns cutitul al os nu inseamnă că avem soluţii, strategii si planuri anti-criza.
RăspundețiȘtergereNoi chiar nu gandim.Si muncim.Mult.Prea mult.
RăspundețiȘtergereIar,acum vorbesc la modul general.
Poporul asta este indobitocit de munca si nu stiu daca e singurul.Dar,ar trebui sa mai acordam din cand in cand putin timp unei flori sau gandurilor noastre.Nu poti gandi atunci cand muncesti.Munca nu implica gandire.Munca este un mecanism.Nimic mai mult.
In privinta batranilor,ma intreb cati se suporta?Cati se simt fericiti cand se vad in oglinda?Eu cred ca niciunul.In opinia mea cel mai dificil lucru e sa vezi pe chipul tau ca mori.Moartea ti-e intiparita pe chip de la nastere,dar in momentele aproapiate ei sau in momentele tensionate ea apare intens gravata pe chip.Ca bine spunea Sartre.
Pana la urma nu conteaza politica,nu conteaza regimul,nu conteaza banii.Conteaza ceea ce simti.Mai presus de ceea ce gandesti.
Si noi am uitat acest lucru.Muncim ,dar de ce muncim?Ca tot nimicul se alege de noi.Macar sa traim atat cat traim si nu suntem adanc marcati de moarte,sa traim frumos.De aia e superba copilaria :pentru ca esti naiv.Si de aceea ii invidiez pe oamenii prosti,pentru ca nu au cunoscut ca sa aterizez in gol.Mi-e ciuda ca ei pot trai fericiti,pot crede in diferiti dumnezei si pot munci.Si eu muncesc,dar u e o placere.
si nu cred ca este pentru cineva.
De ce avem nevoie de cineva care sa ne conduca?Pentru ca omul are nevoie si de putina ironie in viata lui.Iar,daca e mereu autoironie devine banal.
Şi eu am vazut documentarul cu (ne)întoarcerea Regelui Mihai in tara. M-a impresionat (bunicii mele i-ar fi plăcut).
RăspundețiȘtergereNu am nimic de adăugat. Poate îţi vor citi şi alţii articolul, merită.
muncim si ne intrebam de ce o facem. daca n-am face-o, ne-am intreba de ce stam degeaba. eu fac parte din categoria tanarului somer, absolvent de facultate :( teoria in cazu asta e inversa: noi tinerii gandim, nu muncim.
RăspundețiȘtergerePartea cea mai dureroasa , dupa parerea mea , este ca unii, totusi nu au muncit si s-au imbogatit , ei au profitat de pe urma celor care au muncit .
RăspundețiȘtergereDespre masurile luate de guvern nu ma pot pronunta , dar consider ca o schimbare a Romaniei va veni doar atunci cand toata clasa politica se va improspata cu oameni noi , tineri , cu viziuni putin afectate de spiritul comunist , care din pacate inca mai bantuie.
Iar daca acesti oameni noi nu vor invata nimic din trecutul acestei tari , o schimbare cred ca nu se va produce niciodata .
Am 20 de ani , si l-am votat pe Basescu , nu stiu daca am procedat bine , defapt in ultimii 20 de ani romanii au fost pusi mereu sa voteze pe cel mai putin rau , iar nu pe cel mai bun . Sa vad ce va face in continuare .
Eu sunt tanar, nascut in anul revolutiei. Acum ceva vreme eram indragostit de tara noastra; acum insa as pleca cat de urgent.
RăspundețiȘtergereNu pot intelege cum alti tineri ca mine au votat un om care numai rau a facut Romaniei in ultimii 20 de ani, cum s-au putut lasa mintiti de niste vorbe ieftine cu moguli si "reformarea statului".
Si peste toate, am cunoscut in ultimii ani prea multi tineri care nu merita sacrificiul facut in '89 si '90.
Foarte intristat de situatia mea de roman ...
...este foarte usor sa dai vina pe cineva si prin asta sa nu intelegeti ca ii consider pe politicieni nevinovati. Din contra ei sunt principalii vinovati, insa fiecare dintre noi este in felul lui vinovat.
RăspundețiȘtergereDe ce ?
Foarte simplu ...pentru ca acceptam ceea ce ni se intampla in fiecare zi.Cei care intr-adevar iau atitudine sunt prea putini.
Este nedrept ca guvernul sa micsoreze pensia batranilor, salariile doctorilor, profesilor.
INSA, salariilor celor care lucreaza in diferite institutii ale guvernului mi se pare foarte drept.
As vrea sa intreb functionarii tuturor institutiilor din Romania daca au facut vreodata vreo propunere sa imbunatateasca sistemul in care lucreaza? Sau au impresia ca doar sefii sau politicienii sunt cei care trebuie sa gandeasca si sa aduca imbunatatiri? As vrea ca pentru un moment sa isi puna intrebarea" cat de eficient lucreaza?".
Majoritatea(sunt convinsa ca exista exceptii) functionarilor se comporta ca si cand ne-ar face un serviciu daca ne rezolva o problema, probabil au uitat ca salariul lor este platit din taxele romanilor?!
Poporul roman(ma refer in principal la tineri si cei capabili sa munceasca) inca spera ca cineva sa vina si sa ii salveze.Adevarul este ca numai noi singuri ne putem salva prin atitudinea care o luam.
Imi vine imi minte citatul unui profesor din facultate" PROGRESUL inseamna CREATIVITATE".
Cum poate Romania sa progreseze cand majoritatea afacerilor se bazeaza pe vanzare - cumparare?
Cand ati auzit ultima data la stiri despre un produs romanesc ce are succes pe piata autohtona si pe cea internationala?!
Cum a putut Germania sa se ridice dupa al II-lea razboi mondial si sa ajunga unde este - raspunsul este CREATIVITATE si competitivitate......
Daca fiecare dintre noi s-ar concentra mai mult pe solutii si nu pe a-si plange de mila, Romania inca mai ar avea o sansa....
Iti aduci aminte gresit. Nu era 20 Mai. 20 Mai a fost ziua primelor alegeri de dupa revolutie.
RăspundețiȘtergereTot gresit iti amintesti despre Piata Universitatii. Adica iti amintesti doar ceea ce ai vrea tu sa fi fost. Din pacate acolo nu era nici un adevar. Era alta balmajeala tipic romaneasca menita sa imbrace intr-o forma ametitoare pentru sustinatori aceeasi veche dorinta de putere si de manipulare care ii mana si pe cei carora PU li se opunea.
Trezeste-te, daca lucrurile in Romania au mers prost a fost in egala masura din cauza felului in care au actionat cei de la putere cat si cei din Piata Universitatii. Adica isteric, fara judecata, fara un plan doar cu dorinta de a avea painea si cutitul. Fara sa stii cum sa tai feliile.
Eu eram destul de mare ca sa votez atunci si imi aduc aminte ca oamenii stateau din proprie initiativa la cozi interminabile ca sa-l voteze pe Iliescu. Si Piata Universitatii nu a facut decat sa-i intareasca in convingerea ca el era cel mai bun, pentru ca le oferea iluzia unuia care are responsabilitate, ofera calm si mai ales va sti ce sa faca, in contradictie cu multimea galagioasa si (candva vor trebui sa recunoasca si ei) agresiva si isterica.
Eu am vrut sa merg in PU pentru ca voiam sa fiu parte la ceea ce se intampla, voiam sa ma alatur celor ce pareau sa doreasca sa schimbe ceva. Acolo nu am vazut decat o adunare de oameni agresivi cu oricine punea intrebari convinsi fiind ca ei sunt depozitarii adevarului, solutiilor si moralei.
Si crede-ma cand spun agresivi stiu ce spun. Eu eram "de partea lor" dar nu neconditionat, voiam sa stiu ce, cum cand, asa ca atunci cand am intrebat un orator inconjurat de un grup care il aproba in orice, de ce crede ca daca noi vrem sa vindem fabricile imediat vor fi neaparat si insi bine intentionati care sa vrea sa le cumpere tot imediat, era sa fiu linsata. Motivul: eram o comunista care nu voia privatizare. Din fericire oratorul era totusi cu scaun la cap si i-a oprit pe cei care ma strangeau de gat (la propriu) si imi dadeau suturi pe unde nimereau strigand ca sunt o provocatoare a Securitatii.
Bineinteles ca m-a indemnat sa nu mai calc pe acolo (ceea ce nu am facut, m-am mai dus, ce sa fac eram si eu tanara si ametita ca particip la ceva important in viata tarii asteia).
Insa tot ce a urmat a fost sub semnul dusului rece pe care il primisem si nu am mai putut niciodata sa mai cred in nici un ins care se suie pe un scaun (real sau imaginar) si incepe sa predice multimii despre ce idei minunate are el pentru binele tuturor si mai ales cat este el de moral, cinstit si nemanipulator.
A si inca ceva: lozinca "noi muncim nu gandim" nu a existat. A existat doar un ziarist de la Romania Libera care a cezut ca suna genial ca sa-i loveasca pe "ceilalti". L-am auzit cativa ani mai tarziu cum se lauda cu inventia asta. Ceea ce nu inseamna neaparat ca multimile dezlantuite gandesc. Nu nu gandesc indiferent daca muncesc cu mainile sau cu mintea. Cand te-ai integrat intr-o multime care iti topeste propria gandire in puterea numarului si iti camufleaza prostia in convingerea ca ai dreptate impreuna cu toti din jurul tau, indiferent daca esti muncitor sau intelectual, nu faci decat sa urli cu haita si sa te duci unde te duce seful haitei. Gandirea ai lasat-o undeva la marginea multimii.
Tudor, manipulezi cu buna stiinta. Problema nu este nici la Ratiu, nici la coroana si nici la oameni. problema e la Basescuuuu ! Oricat ai incerca tu sau altii sa creeati perdele de fum care sa ne atraga atentia spre nicaieiri vinovatul ramane acelalsi. L-am votat puandu-ne speranta in el, sperand la o viata mai buna da? stim ca ai o problema cu socialistii decand Ponta ti-a suflat-o pe Daciana. Dar asta nu iti permite sa gasesti alte scuze pentru suferinta oamenilor, alt vinovat decat Traian Basescuuuu.
RăspundețiȘtergereTe rog sa scrii si despre acest subiect:
RăspundețiȘtergereAcum un an, treceau peste o “cumpana”. Acum scriu istorie.
Finala Music Champions Laegue se joaca la Bucuresti:
http://jumatati.blogspot.com/2010/05/finala-champions-league-la-bucuresti.html
Multi copii care vor putea sa-i vada pe "ai nostri" langa legendele mondiale, vor simti ca SE POATE.
Noi uităm și ce am făcut ieri, uităm și pentru ce trăim, ne uităm și țelul și visul. După cum bate vântul ne înclinăm și noi...Ne călcăm valorile în picioare și ridicăm prostia la rang înalt. Ne pierdem în telenovele și bârfe ușoare ...ignorăm realitatea trăind individual, mințindu-ne că ne este bine. O să ne revenim atunci cînd '89 o să fie o amintire demult uitată, atunci când nimeni nu o să mai fie în viață să o povestească...Multe ape o să curgă...
RăspundețiȘtergereun punct de vedere e ca pana acum s-a spus oamenilor ce vroiau sa auda, si acum li se spune ce nu vor sa auda. e o problema de comunicare profunda, accentuata mult de interpretari media, si de cei care instiga acum oamenii prin manipulare.
RăspundețiȘtergereNu are nici o legatura cu ce ai scris tu mai sus dar chiar vroiam sa te intreb ceva...
RăspundețiȘtergereAm vazut un filmulet pus de curand pe youtube cu tine in care ziceai de comentariile de pe blog ca sunt stupide.
Mi s-a parut ca vorbeai despre cititori ca despre niste mici invatacei carora tu le accepti aceste greseli.
Si intrebarea era : Chiar conteaza daca comentariile sunt stupide?
Pana la urma urmei nu conteaza mai mult ca oamenii sa citeasca ce scrii? Ca se contrazic si poate ca asa mai realizeaza cate ceva?
Blogul are multe lucruri care au efectul trezi oamenii la realitate...cred.
Probabil ca si comentariul asta este stupid dar am doar 16 ani.
@elena daca ai sa citesti diverse comentarii o sa observi ca sunt stupide intr-adevar.
RăspundețiȘtergereideea ar fi ca autocenzura sa functioneze si astfel noi toti, pe acest blog, sa fim scutiti de ineptii.
faptul ca ai sasiprezece ani nu te califica la prostie.nu consider stupid comentariul tau.
@Tudor , sunt curioasa :
RăspundețiȘtergereunde incepe si unde se termina prostia dim punctul tau de vedere?
ai zis vreodata o prostie in viata ta?
ce s-ar intampla daca ti-ai da voie? in ochii cui ai scadea?
Tocmai din acest motiv, absurdul e doar tristetea care ne bantuie cand indepartam tocmai ce am avea nevoie sa fim. Vocea cea mai frumoasa e aceea a inimii. Poate cel care canta nu are harpa, dar la fereastra stau numai cei care iubesc...
RăspundețiȘtergereMersi de postare, Tudor - foarte frumoasa si trista in acelasi timp; reflecta intr-o mare masura ce gandesc si eu.
RăspundețiȘtergereApropo de Coposu - ai fost vreodata in vizita la muzeul inchisorii Sighet? Acolo in cladirea aceea oribila in care au murit atatia oameni de exceptie, realizezi parca mai bine (cu oarece deznadejde) ca sistemul comunist a incercat - si in buna parte reusit - sa ne elimine valorile, sa instaureze dictatura mediocritatii. Felul in care au fost intampinati Ratiu si Campeanu dupa revolutie la intoarcerea in tara se trage si din asta.
am fost intrebati daca suntem de acord cu scaderea de 25 %. am raspuns da. si eu cred ca trebuia de anu trecut, dar era an electoral. si eu cred ca trebuie de la toti. de sus pana jos. am fost intrebati daca sunt de acord cu reducerile de personal. am raspuns nu. si asa suntem putini in sistemul sanitar, de unde sa mai plece. ma refer la orasele/ comune, nu la marile orase.nu stiu daca muncim mult. unii da , unii nu, uneori da, alteori nu. dar in general muncim fara cap.
RăspundețiȘtergereNu cred ca o schimbare de atitudine poate fi indusa de cei care ne conduc, indiferent ca vorbim de presedinte, parlamentari, rege, dictatori sau orice alta persoana care detine puterea, in mod oficial. Nu cred in niciun conducator (indiferent de originea lui) si nu cred ca o persoana, care nu este conectata la modul meu de viata (asa cum sunt sau devin toti cei care se aseaza la putere), poate schimba ceva pentru mine.
RăspundețiȘtergereSchmibarile majore se produc prin efortul agregat al fiecaruia dintre oamenii care nu detin neaparat functii importante. Eu nu imi permit sa astept sa faca cineva ceva pentru mine, asa ca ma ocup singura sau impreuna cu cei care imi impartasesc ideile, sa realizez ceea ce doresc. Schimbarea de atitudine se face prin exemplul personal, iar raportarea la cei care ne conduc mi se pare doar o scuza ca sa nu faci nimic, pe principiul: daca cei care au mai multa putere decat mine nu au reusit sa realizeze nimic, cum sa reusesc eu, un om obisnuit? Lasati deoparte alegerile, dezbaterile politice si alte activitati inutile si concentrati-va in a realiza ceva in vietile voastre. Ce credeti ca s-ar intampla, daca intr-o zi de alegeri nu ar merge nimeni la vot,urnele ar fi goale pentru ca toata lumea ar fi ocupata sa-si traiasca viata proprie?
Cunosc acest stupid principiu din toate unghiurile "noi muncim, nu gândim". Dar se referă la anumite tipuri de muncă. Repetitivă, mecanică, care îndobitoceşte. Poate aşa răspund şi emmyemmei, care spune că nu poţi gândi când munceşti. Depinde de muncă. Dacă un profesor n-ar gândi, ar ieşi o lecţie mecanică. Şi sunt multe aşa, DAR NU TOATE. Dacă un artist n-ar gândi, produsul lui, opera de artă (muzică, artă plastică, dans, actorie, scriitură, orice formă de artă) ar mai exista ? Dacă un fizician n-ar gândi când concepe o tehnologie ultramodernă, ce-ar ieşi ? Ce s-ar alege de cercetare, de inovaţie ? Sau emmyemma şi alţii ca ea cred că astea nu reprezintă forme de muncă ?? De aceea revin şi spun, depinde de muncă. Şi de cel care munceşte şi felul în care înţelege să muncească. Masa aia amorfă la care te refereai, Tudore, care e mare în România fiindcă regimul comunist a decapitat intelectualitatea, e formată din acele mămăi cu isterii politice dintre care una te-a scuipat, plus membrii generaţiei cu bască. Restul, o pătură subţire care se chinuieşte să-şi păstreze integritatea şi pasiunile, încă muncesc din pasiune şi pentru pasiune. Ca şi tine, şlefuind cuvântul, culoarea, sunetul, gestul, vibraţia, materia şi gândul.
RăspundețiȘtergereavem o inclinatie tampa spre dramatic si iubim fatalitatea; daca ne-ar fi bine, am spune ceva de genul: ``nu-i a buna cu atat de mult bine.``
RăspundețiȘtergerene caracterizeaza spiritul gregar in forma lui cea mai animalica; iesim in piete, dar nu ramanem mai mult decat timpul autorizat; disciplinati din lipsa de consecventa, din frica de a nu avea ce pune pe masa a doua zi, de parca ar fi ceva nou;
ne mintim ca am facut revolutie; ne mintim ca ne place sa muncim, ca suntem un popor drept, ospitalier, intelept si cu apucaturi eroice, ca suntem toleranti si milosi, ca suntem stoici; ne place cum suna ``nu-i da Doamne omului cat poate duce``, ``romanii sunt poporul ales`` si altele asemenea pe care le rostim amenintator si conspirativ in timp ce fixam orizontul cu o privire grava; ne lasam mutati ca pionii pe tabla de sah, organizati in armate inamice pe criterii de apartenenta si educatie, de bugetar contra privat, pensionar contra salariat, muncitor contra intelectual, femeie contra barbat, mama contra carierista corporatista, bogat contra sarac, proprietar de Dacie contra proprietar de Audi Q7, salariat contra patron; cum de nu vedem ca suntem in aceeasi galeata? cum de nu intelegem ca oamneii se poarta cu noi dupa cum le permitem? cum de nu reusim sa invatam, macar pe sistemul pavlovian, sa nu mai fim prostii altora?
Deviză asta e mai tare ca ''We don't need no education''.
RăspundețiȘtergere