[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

duminică, 25 ianuarie 2009

The choice of a new generation

Ma indrept cu masina catre cimitir ca sa-mi fac datoria fata de cei dragi, plecati de pe aici. Intr-un fel, la cimitir esti exclusiv dedicat memoriei celor pe care nu vrei si nu se cade sa ii uiti. Doar cainii si zgomotul orasului pot perturba zbuciumul amintirilor. Este ziua ploioasa pe care o stiti cu totii caci tocmai a trecut. Mai am cateva semafoare. In fata mea la unul dintre ele asteapta cateva masini.Ploaia se scurge monoton pe lunete. In plan indepartat un cersetor se indreapta si catre geamul meu. Pe masura ce se apropie deslusesc.

Este ciung. Nu foarte inalt. Continua sa se apropie. Nu, de fapt, este o femeie. Destul de tanara desi conditiile in care traiesc acesti oameni fac de multe ori imposibila vreo aproximare. Pantaloni grosi bej murdari ii invelesc un picior si jumatate. Ciotul este vizibil, pentru impresie. Este un ciot rotofei si care in varf are pielea parca legata in mai multe noduri. Pare capatul unui balon de piele.

Pana la mine mai are vreo doua masini. Multe haine de prin diferite luni ale unor ani diferiti compun garderoba ambulanta. Vreo doua randuri de camasi cu gulere murdare. Un tricou albastru inchis care se scurge de sub un pulover fara culoare. Peste toate astea o geaca mizerabila. Diverse lanturi adunate la gat de prin diverse locuri amplifica o senzatie de apartenenta la nimic. O iconita, un obiect mic de plastic pe care nu am reusit sa-l identific, un pahar tot din plastic, un inel de tabla toate atarnate de lanturile amintite, iti amplifica sentimentul de mila. Caci omul care opteaza pentru asemenea talismane pare a fi greu incercat de Dumnezeu. Sau mai stii? Poate eliberat...

Femeia se apropie de masina mea. Stiu ca nu voi lasa geamul jos. Nu ma intrebati de ce. Poate si pentru faptul ca dramele supra expuse ajung sa nu ne mai impresioneze. Cu toate astea Rapsodiape o tema de Paganinni imi va smulge mereu o lacrima. Ochii femeii sunt tristi si curati. O femeie murdara, in carje, cu ochi tristi si curati. Nu are nimic din ura si smecheria pe care o mai vezi la unii din "colegii" ei. Pe masura ce inainteaza lanturile se misca accentuand o viziune deprimanta si ciudata. Iconita, paharul de plastic, inelul si obiectul pe care nici pana acum nu mi l-am explicat. Se opreste la geamul meu. Am senzatia ca spera mai mult decat la celelalte masini.

Ma izbeste inca un obiect agatat de ea, petrecut pe dupa gat. Este o borseta neagra. Nu borseta ma izbeste de fapt ci paradoxul sumbru si cinic al inscriptiei: PEPSI - The choice of a new generation.

Se face verde. Demarez. Chipul trist al femeii devine trecut. Nu insa si inscriptia de pe borseta.

36 de comentarii:

  1. ciudat...parca ar fi rupt din alta lume desi e chiar aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. ti-ai facut mila cu blog-ul asta, asa avem si noi ceva de citit, interesant, real, actual si artistic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca doar omul descarcat/despuiat de sine poate ajunge sa poarte natural, intr-un "intreg" bizar, fragmente disparate din lumea exterioara. In mod ciudat, nu pot hotari ce ma face sa simt acest tablou.

    RăspundețiȘtergere
  4. ..."nu are nimic din ura si smecheria pe care o mai vezi la unii din "colegii" ei...

    si totusi nu ai coborat geamul masinii...trist...
    gestul tau ar fi insemnat ceva pentru ea.
    ploua.
    poate se spala tot ceea ce este murdar si urat in viata noastra.

    RăspundețiȘtergere
  5. inaintandu-mi ochii pe pagina asteptam din moment in moment deznodamantul. si nu a fost cel la care spera omul bun din mine. nu te condamn, stai linistit. in multe situatii de acest gen, si eu am procedat la fel. vb ta, poate ca multitudinea de asemenea situatii ne-a creat imunitate. nu stiu.
    stiu doar ca... avem de ales. depinde de noi ce alegem...

    RăspundețiȘtergere
  6. nici eu nu cobor geamul masinii dar nu pentru ca nu am mila de acestia, ci pur si simplu nu vreau sa incurajez asta, ei de mici cum se nasc parintii ii fac handicapati fizic ca sa aduca bani din mila oamenilor sanatosi si cu banuti, ei pot obtine sume mari de bani din mila unora... imi dau seama ce viata are acea fiinta fara un picior sau cu cioturi de picioare, maini. Nu vreau sa incurajez asta pentru ca as vrea sa dispara de pe la semafoare, statii si gari astfel de fiinte... nu aduc fericire nici tie ca i-ai dat un banut nici ei ca pe moment a obtinut un banut cu care nu face mai nimic in sensul ca nu o sa-i mai creasca la loc acel picior... intr-adevar poate manca ceva mai bine. Cat despre geanta... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu cred ca trebuia sa scrii asta.
    Nu stiu de ce :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @passepartout
    Si eu cred la fel:-<

    RăspundețiȘtergere
  9. @ passepartout

    De ce?Ca nu-i o poveste telenovelistica?E realitatea scumpa...

    RăspundețiȘtergere
  10. haideti sa nu fim ipocriti. eu il apreciez pe tudor pt franchetea cu care a scris acest blog. si asa cum spuneam mai sus, ma asteptam la un final din ala "happy" in care toti ne pregateam sa-l laudam si felicitam pt gestul facut. insa nu, blogul lui socheaza prin insasi naturaletea lui, prin insasi sinceritatea cu care este scris. atata timp cat ai ochi sa observi un om, inseamna ca undeva in suflet imaginea lui te urmareste. samariteanul milos ar fi dat geamu jos si ar fi scos maruntisul la iveala. dar nu dragii mei, omul de rand, nu mai face asa ceva. din o oarecare teama de a nu incuraja cersitul. de a nu incuraja lumea la lenevit. nush... nu e vb de rautate. e ...... un sentiment de repulsie la tot ce se intampla...

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai privit-o in ochi, macar tu ai privit-o in ochi. Poate data viitoare ii vei darui mai mult - o incurajare, un cuvant care sa ii arate ca nu e lipsita de insemnatate. Si un simplu zambet poate schimba o viata

    RăspundețiȘtergere
  12. Si totusi, intr`un fel sau altul, fiecare suntem produsul unor decizii, bune sau nu, luate la un moment dat. Nu putem generaliza sau sti exact ce au patit cei in situatia asta, dar se presupune ca fiecare actiune are o consecinta, nu?

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna descriere...orice scrii, citesc cu placere, mereu reusesti sa transmiti o stare....
    Alegera pentru noua generatie a autodistrugerii, sau ce?...care e sentimentul care ti l-a lasat inscriptia?

    RăspundețiȘtergere
  14. si mie!!! rachmaninoff.. somewhere in time.. oricand!.. fie ca mi-o interpreteaza un prieten, fie ca o fac eu, fie ca o ascult in casa, in masina, pe strada sau in autobuz.. daca nu smulge o lacrima, aduce cel putin o sclipire deosebita.. e incredibila..

    RăspundețiȘtergere
  15. ce ochi frumosi...pacat ca nu putem stii ce zambet avea... pt mine, zambetul unui bunic ce statea pe treptele bisericii Caramidari a fost cel mai frumos lucru care mi s-a intamplat azi...

    RăspundețiȘtergere
  16. cred ca te-ai fi simtit mai usurat daca ii dadeai ceva ...

    RăspundețiȘtergere
  17. @july : nu eram impovarat ca sa ma fi simtit mai usurat

    RăspundețiȘtergere
  18. la unirii, o cersetoare(nu ca ata, ci intreaga).. vine la mine la geam cu eterna replica:
    ea: da nenea si mie un ban ca sunt amarata
    eu(dupa o zi de alergatura in interes de servici): vrei bani, treci la munca!
    ea: la munca!? LA MUNCA!?!? LA MUNCA SA TE DUCI TU BA ASTA
    cum sa ii dai bani unui astfel de specimen??
    cum unii pot sta 8ore pe zi 5 zile din 7 la servici pe 600RON si, desi nu isi pot plati intretinerea, se duc in continuare zi dupa zi, iar pe cersetori ii prinde politia cu mii de lei grei in buzunar??
    arunca-ti un ochi aici: http://www.realitatea.net/politistii-din-timisoara-au-prins-un-cersetor-ce-avea-la-el-5-000-de-lei_408501.html

    RăspundețiȘtergere
  19. sunt multi cersetori care au ajuns pe strazi nu din vina lor,ci din vina slabiciunii,cand trec pe langa un cersetor si nu-i dau nimic imi zic ca nu e vina mea ca e acolo,dar cateodata nu e nici vina lui

    RăspundețiȘtergere
  20. eu sunt cand merg la cimitir. de absenta celor pe care ii caut acolo. si astazi am fost si de ploaie.

    RăspundețiȘtergere
  21. cersetorii sunt realitatea,nu gentile prada,nu parfumurile chanel,nu diamantele...e bine ca ai vazut-o,nu conteaza cat ai ajutat-o sau nu e bine ca ai trecut pe langa ea si ai remarcat-o...in final fiecare dintre noi suntem cersetoarea ta din ziua ploioasa numai ca ne materializam altfel "cersirea", cersim dragoste,cersim bani,cersim faima si tot cersim ceva mereu doar ca nu avem hainele murdare si resemnarea din ochi,avem alte murdarii mult mai bine ascunse si mascate in interior pt ca in exterior straluceste ceea ce nu ne face cersetori de rand...macar ei au puterea sau ma rog resemnarea sa isi recunoasca conditia, noi o ascundem bine si ne facem ca nu exista.

    RăspundețiȘtergere
  22. @lavi de acord cu tine. toti cersim, de la mic la mare.
    insa.... cunosc cersetori ( am vazut, mai corect spus) care nu au acea puritate in ochi, acea resemnare si sinceritate. din contra, se imbraca cat mai dezgustator doar pt a stoarce mila din noi.
    sa va povestesc un caz. intr-o iarna, draga mea mama, cand i-a batut la usa o cersetoare, i s-a facut asa mila de ea, incat s-a dus in debara si a inceput sa faca "curat" printre lucrurile noastre. i-a dat perechea mea de bocanci de piele ( buna, chiar f buna) insa pe care eu nu o mai purtam, pt ca " i-a trecut moda" . ma rog, mofturi. ca sa nu mai zic de haine si mancare. efectiv, i-a umplut desaga cu lucruri bune care i-ar fi fost de folos. ea era incaltata cu niste cizme din cauciuc, niste sosete rupte. si afara erau minus multe grade.
    ok, gestul si tot ce a facut mama a fost f bun. nu am fost deloc revoltata ca m-a lasat fara anumite obiecte vestimentare ( pe care de altfel nu le purtam). ei bine, povestea nu se opreste aici. peste o saptamana, aceeasi cersetoare bate din nou la usa casei noastre. din greseala, ma gandesc. pt ca....nu cred ca a fost prea placut ce a urmat. cersetoarea, in aceleasi cizme, aceleasi haine, care nu faceau altceva decat strangeau frigul. deci, acelasi peisaj ce cersea mila. si acceasi lozinca: tanti, da-mi si mie ceva de imbracat si de incalcat ca uite cum sunt picioarele mele, etc etc. mamei sa-i pice fata! si destul de calma ii spune: draga mea, dar bocancii de piele dati sapt trecuta unde sunt? si hainele? si geaca?... a inceput sa inventeze nush ce scuze de 2 lei.
    sa-ti mai vina sa-i mai dai ceva unui asemenea om?...
    si ca ea sunt multi.

    RăspundețiȘtergere
  23. Apreciez sinceritatea ta si claritatea cu care iti deschizi sufletul in fiecare tablou, vad curaj, imi lace omul care scrie.

    Ce amalgam, merg sa imi aduc aminte de cei dragi trecuti din viata asta intr-un loc unde gandurile telurice se pierd, ploua, iar ochii ei erau curati, iar... astfel ca simt tragedia, produsul "noii generatii" mai profund, mai intepator, direct, limpede. Asta a ales.

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  25. Oare suntem prea egoişti ca să mai auzim ţipetele surde?
    Aparenta indiferenţă este şi ea o ... alegere ...

    RăspundețiȘtergere
  26. :))) multi de aici nu au inteles nimic din ce ai scris... de ce nu ai deschis geamul? erai mai linistit daca ii dadeai ceva! de ce ai scris? de ce Pepsi si nu Coca Cola?
    nu vede nimeni de la ce incepe si se termina povestirea?
    cersetoarea si The choice of a new generation.

    RăspundețiȘtergere
  27. p masura ce citeam acest post mi-a ramas o idee in minte...sper ca poti sa imi raspunzi la intrebarea urmatoare: mersul la cimitir pentru tine este o datorie?

    RăspundețiȘtergere
  28. da, interesant... 99% din comentarii sunt ale tipelor care suspina cand apari pe scena :)
    toate spera la un semn, din pacate numai una e aleasa - July!
    cum te impaci cu Andreea cand vede ce-i aici?
    anyway, scrii misto. nu inteleg de ce, pentru ca nu faci decat sa spui ce vezi, dar ai ceva. sau poate ca cine il vede pe tudor chirila se asteapta sa citeasca altceva de la el... who knows.

    RăspundețiȘtergere
  29. @joana : mersul la cimitir e o datorie in masura in care viata pe care o ducem acum ne indeparteaza din ce inc emai mult de lucrurile pe care VREM cu adevarat sa le facem

    RăspundețiȘtergere
  30. The choice of a new generation-oameni saraci care cersesc,oameni cu suflete moi dar cu inimi inversunate pe nesansa?Hmmm.E ciudat.E o simpla coincidenta sau ..?

    RăspundețiȘtergere
  31. Titlul postului tau mi-a adus aminte de o melodie ... "P.O.D - Youth of a nation"

    RăspundețiȘtergere
  32. Imi place mult cum scrii, ai ceva aparte care atrage...

    RăspundețiȘtergere
  33. Piata Eroilor Revolutiei, ora 21.40...am vazut-o si eu...
    Citind postarea ta imi pare rau ca nu am curajul sa-i privesc cand se apropie... de fapt e un fel autoconservare...

    RăspundețiȘtergere
  34. "Cei ce privesc mizeria cu indiferenta sunt cei mai mizerabili."
    ..hmm..intr-o oarecare masura toti suntem mizerabili. ... vestea buna e ca daca vrei indeajuns de mult, trece la spalat;)

    RăspundețiȘtergere
  35. Oare nu toti cersim cate ceva?
    Nu toti dorim ce nu putem avea?
    Nu asteptam noi toti o mana de ajutor
    Din partea celui ce este superior?
    Si cand nu e si nu mai vine
    Ne intoarcem Doamne catre Tine
    Si ne-nchinam si nerostit
    Aprindem lumanari la un mormant iubit

    RăspundețiȘtergere