[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 13 ianuarie 2009

Frumusetea ignorata.

Joshua Bell, unul din marii violonisti ai momentului, a cantat Bach 45 de minute in statia de metrou din Washington DC la initiativa ziarului Washington Post. In afara de cativa copii care s-au oprit si cu greu au fost luati de mamele lor, nimeni nu s-a oprit sa-l asculte.

A strans 32 de dolari de la 20 de persoane care nu s-au oprit nici macar o secunda din drumul lor. Cu 2 zile inainte a cantat in sala de concert din Boston unde cel mai ieftin bilet era 100 de dolari iar biletele erau de mult epuizate.

MORALA

Reusim oare sa ne dam seama de frumusete intr-un loc insalubru si la o ora nepotrivita?

Si daca ne dam seama avem timpul sa o apreciem?

Oare de cate ori nu am trecut in viata pe langa lucruri si idei sublime si nu am avut timpul sau dispozitia sa ne oprim sa gustam si sa apreciem?



Articol tradus si descoperit de Cristian Sima


38 de comentarii:

  1. Asta se intimpla pentru ca valoarea se masoara in bani; putini sint cei care pot trece pe linga un anonim si sint capabili sa-l vada ca fiind o valoare, fara sa se gindeasca la bani. Sintem educati sa vedem pretul corect, nu cele ce nu se pot cumpara la nici un pret; e o chestiune de smerenie, care se dobindeste prin educatie, din familie. Cite familii dau o asemnea educatie copiilor lor?

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta se intimpla pentru ca valoarea se masoara in bani; putini sint cei care pot trece pe linga un anonim si sint capabili sa-l vada ca fiind o valoare, fara sa se gindeasca la bani. Sintem educati sa vedem pretul corect, nu cele ce nu se pot cumpara la nici un pret; e o chestiune de smerenie, care se dobindeste prin educatie, din familie. Cite familii dau o asemnea educatie copiilor lor?

    RăspundețiȘtergere
  3. Yeeeeeee!!!!!

    Felicitari! Ai fost prima care a comentat! Si a doua! :)

    Nu, serios acum, sper sa nu mi o iei in nume de rau sau ceva, dar articolul asta era complet asa cum era...chiar nu mai necesita o explicatie ... nimic...

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt sigur ca atunci cand s-a organizat acest "test" deznodamantul era previzibil oricat de bou ar fi un om tot s-ar opri sa asculte macar 5 minute dar se pare ca acolo era mult prea grabita lumea. daca canta intr-un parc duminica rezultatul era altul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu cred ca asta e morala. Probabil ca cei mai multi dintre noi adoptam anumite valori culturale nu pentru valoarea lor intrinseca ci pentru pozitionarea noastra intr-o societate. Daca ascult Bach asta inseamna ca sunt destept iar ca lumea sa ma considere asa (destept) trebuie sa fac cunoscut acest lucru (ca una dintre pasiunile mele este aceea de a asculta bach). Ce rost ar avea atunci sa ma opresc intr-o statie de metrou (unde se intampla lucruri atat de ne-destepte precum cersetoria, etc) sa ascult bach. Nu face bine imaginii mele de om destept. Mai bine as face sa frecventez Ateneul sau alte locuri care sunt destinate pentru asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  6. @roland: de acord, dar teoria ta presupune omogenitate...ori la metrou in America crede-ma ca intalnesti si miliardarul si sarmanul si snobul si melomanul sincer...

    RăspundețiȘtergere
  7. eu cred in existenta unei fapturi care statea pitita in spatele vreunui stilp si asculta infiorata.
    poate ca ea nu a ajuns la ora aia exact in statia cu pricina...poate, dar ea exista. :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. "citiva copii s-au oprit"-eu pe asta as fi accentuat. dar in articol copiii sunt cumva dati la o parte: cantitate neglijabila.

    RăspundețiȘtergere
  9. ... si daca avem curajul sa trecem peste "gura lumii", peste snobism, si ne oprim si ne dam seama ce simtiri frumoase decurg din clipa aceea - numim asta "coincidenta" si simtim forta Dumnezeului din noi.
    ... si daca si voi credeti ca e un gest frumos si onoreaza viata, veniti SAMBATA, 17 ianuarie 2009, la orele 10.00 a.m. la Spitalul Universitar (MUNICIPAL) pentru a dona SANGE! Sau oricand...

    RăspundețiȘtergere
  10. ahh bani sunt hartii goale :)
    arta ,libertatea , intelepciunea . astia sunt valorii , nu imaginea ta, nu faptul ca te-ai oprit 2 minute intr-un metro sa asculti ce iti place, vorba aceea sunteti purtati de monotonie :) sincer unpic de comunism var prinde bine , sa vedeti ce bine va\ti trezii :)) , ati invata sa respectatii adevartele comori ale libertatii .
    bani hartii goale :)

    RăspundețiȘtergere
  11. dar stii cand ajungem sa invatam , ca banii sunt hartii goale , ca imaginea care tiai facuto pe pamant e praf , nu te ajuta cu nimic , stii cand :)?
    atunci cand imbatrnim cand vedem ca totui desertaciune :) munca ta pe pamant e o desertaciune , cine nu simte asta e prea egoist :)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Luca
    Nu serios, ce spirit de observatie ai :) A propos, ce am scris nu erau explicatii ci comentarii; articolul e perfect, dar comentabil, chiar si de bine...daca nu, linkul asta de comments nu ar fi existat.

    RăspundețiȘtergere
  13. nu stiu daca a fi iubitor de clasicism si baroc iti poate salva pasiunea in celalalt. te salveaza insa de plictiseala din tine.

    RăspundețiȘtergere
  14. isn't it ironic...... don't you think

    RăspundețiȘtergere
  15. Cine e capabil sa aprecieze si sa asculte Bach in statia de metro, e probabil in stare sa vada si ghioceii din noroi, si fetita in rosu in marea de oameni cenusii (Lista lui Schindler, daca ati vazut), si soarele intre nori. Este o reusita individuala si nu colectiva. Iar cine e capabil sa VADA , sa ASCULTE si sa APRECIZE aceste lucruri marunte dar sublime, inseamna ca nu traieste degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  16. Marea majoritate suntem ignoranti si da trecem pe langa frumos. Asta pentru ca nu suntem constienti de prezent, de noi, de locul unde ne aflam, de cei de langa noi. Mereu traim in trecut sau in viitor, mereu facem calcule, planuim, visam, dormim, dorim...din pacate...nu prea stim sa ne traim viata, sa ne bucuram de frumos, sa ne folosim de clipa de acum...

    RăspundețiȘtergere
  17. dovada ca pe oameni ii conduce in primu rand snobismu ci nu frumusetea

    aprozarnet.com

    RăspundețiȘtergere
  18. De vina erau probabil insemnele cu wet floor...
    mai tii minte filmul "Terminalul" cu Tom Hanks ? lumea chiar se ferea de ele :P
    Serios vorbind aici se vede ca oamenii au alte preocupari in timpul zilei, am devenit roboti, e clar ca f. putini vad frumusetea intr-un astfel de cadru ...
    P.S. : am luat bilete la Biloxiiiiii

    RăspundețiȘtergere
  19. Plus ca in Romania daca s-ar fi oprit o persoana s-ar fi oprit toate imediat chiar daca nu cunosc , no reason, instinctul de turma dominand.
    Ar fi interesant sa vedem ce se intampla la metrou la Universitate si oamenii sa fie intrebati daca stiu sau nu personajul...

    RăspundețiȘtergere
  20. Pe mine ma fascineza gandirea acelui om sau initiativa celui care a propus acest lucru , si bineinteles acceptia violonistului , mi-se pare ceva incredibil , superb .


    Merci mult pentru post , altfel nu cred ca aflam .

    O seara placuta .

    RăspundețiȘtergere
  21. Cu riscul de a deranja, cine a vazut anuntul ref. la donarea de sange poate intra pe blogul meu deoarece locatia s-a schimbat. Frumosul poate sta si in astfel de gesturi. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  22. In ziua de azi lumea nu mai este atrasa de "frumos"... e atrasa de "senzational". Saptamana trecuta spre exemplu a fost un incendiu in Sibiu chiar in centru ... sincer, nu aveai loc sa treci de lumea adunata sa filmeze sau sa pozeze "evenimentul", sunt sigura ca numarul de persoane adunate ar fi fost considerabil mai mic daca era vorba de un concert neanuntat...

    RăspundețiȘtergere
  23. PS ... filmuletul e cam vechi... cum de l-ai descoperit doar acum? a aparut chiar si la stiri pe la noi din cate imi amintesc...

    RăspundețiȘtergere
  24. Din pacate de cele mai multe ori trecem prin viata fara sa ne dam seama de lucrurile adevarat importante, valoroase si pline de incarcatura emotionala....chiar si eeu am facut asta...recunosc!

    RăspundețiȘtergere
  25. jumatate (cu indulgenta) din cei care merg la un concert, sunt acolo doar ca sa-si etaleza hainele, sa fie vazuti...sau sa vada. nu ca ar fi melomani

    RăspundețiȘtergere
  26. Şi ce mă rog e atât de frumos Bach??
    Dacă ar fi cântat ceva mai melodios, ceva cu adevarat frumos, Mozart, Vivaldi, cred ca s-ar fi strans lume buluc. Aşa au forţat lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  27. intrebarea asta este prea cruda.raspunsul ar fi si mai crud.
    mai bine sa ne preocupam in a fi mai atenti pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  28. Povestea despre experimentul social e aici:

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/04/04/AR2007040401721.html

    RăspundețiȘtergere
  29. am citit toate comentariile... cred, si nu am vazut nicaieri scris cuvantul snob... sa nu uitam ca majoritatea care merg la concerte sunt... snobi... valoarea spectacolului este data de exclusivitatea lui... din pacate(zic) o muzica buna poate fi ascultata acum si in intimitatea casei...(+ ca muzica clasica nu lasa loc de interpretari, la fel cum lasa muzica moderna) si atunci cine sa ramana sa priveasca un concert? cat priveste new yorkezii la metrou... oamenii sunt tot timpul in graba, mai ales mancatorii de fast food excesiv, privitorii de base-ball si de box(cafteala)... ma repet... din pacate

    RăspundețiȘtergere
  30. scuze... era Washington... dar nu schimba prea mult... america=alimentatie excesiv de proasta, show-uri grotesti si ignoranta...

    RăspundețiȘtergere
  31. Scena e legitimarea succesului. Cand te afli pe o scena, te crede toata lumea! Nu mai esti pe scena, poti sa fii geniu...esti nimeni sau, cel mult, vorba lui Eminescu, "geniu pustiu". Scenele au fost inventate ca sa privim de jos pe cineva, asa cum privim la cer, asa cum privim la avioane... Scena e confirmarea puterii; in lipsa scenei, cel aclamat, ieri, pe o scena, isi pierde atributele recognoscibile. Bizar, nu, ce poate face un postament, un obiect fara viata si fara necesitate, in fond!

    RăspundețiȘtergere
  32. As vrea sa va vad la Sala Radio. Cu un abonament. Eu cred ca toti cei care merg sunt iubitori de muzica. Faceti afirmatii atat de ...

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu nu inteleg de ce oamenii care nu s-au oprit sunt acuzati de snobism. Sunt (doar) ingrozitor de ocupati. E bine, e rau? Nu cred ca este bine, fiindca atunci cand, din dorinta de a-ti face viata mai buna, ajungi sa nu mai vezi nimic in jur, scopul nu mai justifica mijloacele. Totusi, este alegerea lor, si nu merita sa fie numiti snobi pentru asta.
    Cat priveste "America, alimentatie proasta, show-uri grotesti si ignoranta", americanii sunt multi si de multe feluri. Daca cititi articolul din Washington Post veti vedea ca "eroul cultural al zilei" a fost un lucrator de la posta, care a studiat vioara in tinerete, dar a renuntat cand si-a dat seama ca nu se va putea intretine din muzica. Nu cred ca ne-am astepta sa gasim o persoana care sa-l aprecieze pe Bell in spatele ghiseului de la posta, dar el exista. In Washington.
    Cred ca "eroul cultural al zilei" da si raspunsul pe care il cautau autorii experimentului: cand a fost intrebat daca regreta ca a renuntat la ideea de a deveni muzician profesionist, el a raspuns ca nu. "You still have it. You have it forever." Dragostea de muzica, de frumos, nu i-o poate lua nimeni, fiindca a facut candva efortul sincer de a fi muzician, fie si numai pentru scurt timp. Cred ca asta le lipsea celorlalti, si probabil ca nu e nimic rau in asta. Atata timp cat realmente se grabeau spre ceva cu adevarat important pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  34. asta o stiam de ceva vreme
    si intradevar e foarte tare
    snobismul asta :D

    RăspundețiȘtergere
  35. voi va opreati?toti ascultati bach acasa, aveti auz perfect si recunoasteti o interpretare exceptionala?sa fim seriosi! si apoi am observat ca s-au oprit cativa.aia 9 sau 10 din poate 500 reprezinta cei 2% melomani sinceri.

    RăspundețiȘtergere