[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 4 iunie 2009

Cine este Valentina? Sau cum poate fi deportat un om cinstit

Textul de mai jos apartine mamei mele. Este o poveste cu alura suprarealista, dar se intampla in aceste zile in Bucuresti, Romania. Personal sunt revoltat si cred ca asa trebuie sa fiti si voi daca libertatea si demnitatea umana mai sunt valori in care credeti. Este incredibil ce poate face asa zisa Politie Romana. Va rog, atat pe voi, cat si pe cei din presa, sa cititi si sa raspanditi acest text ca pe o posibila sansa de salvare a acestei femei.


Am cunoscut-o in 2004. Venise pentru prima oara in Romania din Chisinau sa caute de lucru. Parasita de barbat, fara locuinta, cu doi copii mari pe care i-a intretinut singura in ultimii ani, a incercat sa gaseasca de lucru in Romania ca sa poata trimite bani acasa. Unul din baietii ei este inca elev si locuieste la una din surorile ei.

Valentina a terminat liceul, a lucrat intr-o bibloteca, a facut o scoala de masaj, stie sa faca menaj si nu se da in laturi de la nicio munca, oricat ar fi de grea. Este o fire vesela, foarte cinstita si delicata. Am cunoscut-o printr-o prietena si am angajat-o ca voluntara in 2005 la Fundatia Culturala artEST pe care o conduc.

Valentina s-a facut repede indragita si respectata de toti cei la care lucra. Nu a incalcat niciodata legea cetatenilor moldoveni, aceea de a sta in Romania doar atat cat era prevazut de lege (o lege draconica) si s-a intors la fel de legal. Locuieste la mansarda unui bloc, intr-o camera de serviciu, pentru care plateste intretinere si figureaza in cartea de imobil. Acum un an s-a recasatorit, dar nu pentru a capata cetatenie romana, fiindca traieste de 5 ani in Romania si ar fi putut sa-si depuna actele in mod legal, ca orice moldovean care cere redobandirea cetateniei romane.

Din momentul in care s-a dus la politie sa ceara un permis de sedere in Romania a inceput golgota acestei femei.

Stiti ce inseamna interviul la care trebuie sa se supuna un cetatean moldovean intr-o asemenea situatie? Inseamna umilinta, agresivitate, amenintari, inseamna aceleasi metode securiste care erau folosite pe vremea regimului comunist. Inseamna o vanatoare de oameni ca intr-un celebru film american al carui nume nu mi-l amintesc si in care niste multimilionari angajeaza pentru un week-end un om sarac, la limita existentei, caruia ii promit o mare suma de bani contra unor servicii pe care acesta ar trebui sa le faca in timpul vanatorii. Omul, de buna credinta, accepta, fara sa-si dea seama ca fusese “distribuit” in rolul animalului care urma sa fie vanat. Se succed scene de o cruzime infioratoare. Nu stiu de ce, dar felul in care au decurs cele doua sau trei saptamani cat a durat respectivul interviu, mi-au amintit de acest film, o metafora cutremuratoare a conditiei umane.

Urmarita, hartuita, intimidata, amenintata, santajata, Valentinei i s-a spus chiar de la inceput ca dosarul ei nu va fi aprobat. Mijloacele folosite de politistul de la imigrari care s-a ocupat de cazul ei, au fost in afara deontologiei profesionale. El a smuls o declaratie nefavorabila de la sotul acesteia, spunandu-i ca s-a casatorit cu o femeie mai batrana decat el, o delatoare, o infractoare, care are un dosar mizerabil si ca ar fi bine sa o paraseasca, deoarece ea ar putea sa-i faca mult rau.

Barbatul, dupa ce a fost servit cu bautura chiar de politist (alcoolic fiind) pretinde ca a primit si doi pumni in cap (dar nu putem fi siguri), a scris ce i s-a sugerat, asa cum a marturisit mai tarziu plangand, speriat si intr-o stare de soc. Dosarul a fost inchis, iar politistul a semnat fara nicio tresarire deportarea Valentinei in termen de doua saptamani.

“Deportare”, cuvant implacabil, care ascunde in spatele lui crime de razboi, spionaj, tradari, holocaust etc., numai ca Valentina este la fel de “vinovata” ca si nenumaratii eroi ai lui Soljenitin, deportati pe viata in lagare de concentrare si “condamnati nevinovati la moarte civila”.
Am sfatuit-o pe Valentina sa faca o contestatie si sa o depuna in trei exemplare: la Politie, la Curtea de Apel si la Ministerul de Interne. Politia a raspuns ca isi mentine hotararea de a o deporta (doar nu era sa se dezica) si ca atitudinea politistului care s-a ocupat de cazul ei va fi luata in discutie. Ministerul de Interne nu a raspuns nimic.

Curtea de Apel i-a primit actele cu mare dificultate. Sunt angajati probabil in acest sistem oamenii care se pricep cel mai bine sa te respinga, sa te induca in eroare si sa aiba un comportament grosolan precum o grefiera care si-a spus numele cu mare greutate: Ileana Iepure.

Valentina a asteptat sa primeasca o citatie la adresa unde locuieste, dar nu a primit nimic si a aflat ca dosarul ei s-a inchis prin neprezentare. Nu se mai trimit citatii fiindca nu sunt bani, dar, in schimb, se pune o cruce pe dosare, poate reclamantul renunta sau, intr-un caz si mai “fericit”, moare.

A angajat o avocata, care a repus dosarul pe rol. Un judecator obosit si plictisit, dar cu siguranta si avizat, nu a vrut sa asculte apararea si a declarat ca sunt suficienti martori in dosar si nu mai are nevoie de nicio declaratie. Dosarul a fost inchis irevocabil. Avocata a atacat judecatorul si a primit un alt termen de judecata.

La acesta din urma, Valentina a venit cu sotul ei si cu o parte din martori. Ceilalti, care din diferite motive nu s-au putut prezenta, au dat declaratii la notariat. Dar procesul se amana din nou deoarece judecatoarea declara ca nu a primit niciun dosar pentru a putea judeca acest caz. Nimeni nu stie unde se afla dosarul si nici cine l-a ratacit... daca nu cumva a fost sustras!...

Valentina primeste un alt termen – 16 iunie. Intre timp, merge la Ministerul de Interne si cere sa i se dea un raspuns. Un consilier amabil ii recomanda sa faca o plangere la Ministerul Justitiei. Valentina pleaca deznadajduita.

Ma intreb de ce, pe de-o parte, mimam cu atata candoare libertatea, corectitudinea si democratia, iar pe de alta parte, ne batem joc cu buna stiinta de semenii nostri, mai ales de cei slabi si saraci, care nu au bani sa plateasca spagi. Ce i se imputa Valentinei si de ce domnul politist de la imigrari Doru Negru o ameninta cu fraze de genul acesta: ”vezi ca acum iti pun catusele la maini”?

“Nu am furat, nu am inselat pe nimeni si nu cred ca merit un asemenea tratament.Am probat casatoria cu acte in regula, cu albume de fotografii si cu faptul ca am plecat la Chisinau impreuna cu sotul meu la rudele mele, unde am stat mai bine de o luna. Dupa declaratia pe care a fost constrans sa o dea politiei, sotul meu a continuat sa traiasca alaturi de mine, sa-mi spuna ca ma iubeste si ca nu doreste sa se desparta de mine... de atunci, insa, a inceput sa bea si mai tare”
De ce nu li se spune oamenilor de la inceput ca nu au nicio sansa si ca totul nu este decat o farsa?
Pe data de 16 iunie m-am oferit sa merg in calitate de martor la procesul Valentinei care asteapta putina omenie si mai multa dreptate din partea justitiei. Sa nu uitam ca cel mai mare tradator din ultimii ani, Omar Hayssam, banuit ca ar fi liderul unei grupari de crima organizata, a iesit din Romania fara ca Politia de Frontiera sa se sesizeze, iar Valentna Secrieru, o femeie pasnica si de treaba, este tratata ca un dusman al poporului roman, iar politia hotaraste deportatrea ei. Nu pot sa nu ma intreb ce se afla in spatele acestor victorii pe care le reputeaza politia cu orice pret: bani, avansari in grad sau ceva si mai important?

In sfarsit, probabil ca va intrebati de ce pun atata suflet in aceasta poveste?

In 1940, cand Basarabia a fost ocupata de armatele sovietice, sotul meu, Ioan Chirila, copil fiind, a fugit din orasul Ismail cu fratele si parintii sai. Una din surorile tatalui, Irina, nu a vrut sa-si paraseasca casa. Peste putin timp a fost deportata in Siberia si a murit in tren. Familia Chirilov a trecut Dunarea si s-a stbilit la Galati, iar apoi la Braila. Cu siguranta, daca nu ar fi reusit sa fuga, soarta lor ar fi fost aceeasi cu a matusii Irina. Astazi, Chisinaul este tot un fel de Ismail in care oamenii nu isi mai gasesc locul si fug din calea comunistilor.

P.S. De cateva zile, politia o terorizeaza din nou pe Valentina, probabil pentru a-si pune planul in aplicare, fara sa mai tina seama de contestatia care s-a facut. Si eu care speram ca, dupa ce a bagat spaima in Valentina, a intimidat-o si a facut-o sa semneze hotararea politiei fara macar sa o poata citi (era scris neinteligibil), domnul politist Doru Negru doreste sa-si ceara scuze...
Iarina Demian

33 de comentarii:

  1. cel mai rău e că România actuală nu realizează că basarabenii sunt şi ei români, care nu au avut norocul de a scăpa de ciuma comunistă fiind ţinuţi în frică şi teroare timp de aproape 2 secole.. cu o mică pauză ( '18-'40 ) ..

    partea tristă e că ~80% vorbesc româna, însă după atâţia ani de deznaţionalizare ei singuri nu mai ştiu cine sunt.. moldoveni sau români.. nu mai ştiu ce limbă vorbesc..

    mă bucur ca ai postat mesajul dat, e situaţia în care mă aflu şi eu, nepot al unui preot român din Basarabia care a murit refuzând să ducă slujba în rusă cum o cereau muscalii, deja de 6 ani încerc să redobândesc cetăţenia română şi numai eu ştiu câte piedici am întâmpinat..

    sper situaţia Valentinei să se îmbunătăţească.. în cazul meu, mai am o speranţă că aici la Chişinău vom scăpa odată de teroare comunistă şi voi putea fi român la mine acasă..

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, incredibil in Romania anului 2009! Care este, de fapt, miza haituelii unui om simplu si amarat de catre reprezentantii unei institutii, politia romana, in care practicile securisto-comuniste, abuzul si teroarea, sunt, dupa cum se vede, inca puternic in vigoare? Asta in vreme ce adevarati si mari infractori sunt lasati sa zburde. O adevarata rusine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fitosii astia de bani-gata care-ti citesc blog-ul pentru ca e 'cool' observ ca aici nu-si mai dau cu parerea,nu mai au initiative,nu mai au nimic...Alteori poate se facea un protest ceva.Acum nu intereseaza pe niciunul dintre aia care invata la Colegii Nationale cu medii de liceu de cartier si care baga in ei de la McDonalds cat e ziua de lunga.O tara de ipocriti,o lume de ipocriti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ciocoi!!!Ciocoism!!Romanii se plang de cat sunt de nedreptatiti in tarile vestice,se vaita de cat de urat se poarta autoritatile cu ei cand doresc doar sa-si castige o paine sau cauta o viata mai buna.Dar cand sunt in situatia de a intelege pe un altul care-si castiga o paine,sau isi incearca sansa in Romania,se transforma in zbiri,in asupritori!Ce urat!!Trasatura tipica de ciocoi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa scrie la Curtea Europeana a Drepturilor Omului!Este foarte grav ceea ce i se intimpla!

    RăspundețiȘtergere
  6. aaaa:">am si eu o intrebare.nu este legat de postul asta dar e ultimul asa ca sper ca te vei uita la comentarii.imi poti spune si mie te rog,unde pot gasi tricou "vama"te roooooooog..astept un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  7. aaaa:">am si eu o intrebare.nu este legat de postul asta dar e ultimul asa ca sper ca te vei uita la comentarii.imi poti spune si mie te rog,unde pot gasi tricou "vama"te roooooooog..astept un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  8. Brusc mi s-a facut greata. Cu putin sprijin si incredere, doamna poate merge cu toata increderea mai departe. Cu siguranta va avea castig de cauza in conditiile in care, conform reglementarilor internationale in vigoare, atat ei cat si sotului le-au fost incalcate mai multe drepturi fundamentale.
    http://www.echr.coe.int

    RăspundețiȘtergere
  9. n-as putea decat sa ma rog pentru ea..e revoltator ce se intampla..

    RăspundețiȘtergere
  10. am trimis link ul florianei jucan...in ideea ca ea ar putea sa "propage" mai bine povestea!

    RăspundețiȘtergere
  11. Tot ce pot scrie la aceasta poveste este: "And I say Romania is my country" saidly!!! Si ma intreb oare ce am putea noi, cei deschisi la minte, face sa schimbam acest comportament ipocrit a romanilor care au o functie mai mare?!

    RăspundețiȘtergere
  12. Cateodata imi este pur si simplu rusine ca traiesc in tara asta, de fapt ca traiesc alaturi de astfel de oameni. Am auzit ca a existat o vreme in care puteai sa te mandresti cu faptul ca esti roman? Ma intreb ce s-a intamplat...

    RăspundețiȘtergere
  13. ca urmare a decizei de deportare ea trebuie sa paraseasca teritoriul Romaniei in cat timp? Existenta unui proces pe rol nu suspenda decizia de deportare pana la o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila? din ce spune avocatul acestei femei, care sunt alternativele juridice pe care le are la dispozitie? schimbarea deciziei de deportare se poate face doar prin hotarare judecatoreasca?

    La Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu poate apela decat dupa ce a epuizat toate caiele interne in justitie.

    La Avocatul Poporului poate scrie dar rezolutiile avocatului poporului nu sunt obligatorii pentru instituia carei i se adreseaza. Cu toate acestea, un raspuns pozitiv la plangerea dansei de la Avocatul Poporului poate constitui o probla in instanta, poate....

    Sa ii dea Dumnezeu multa incredere si putere!

    Doamne Ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  14. Libertatea nu este decat un concept iluzoriu. Atata timp cat cineva stie ce faci, cand faci, nu esti liber.

    Cat despre justitia din Romania sau din alte tari, pot spune ca e la fel de ironica precum "Ministry of Truth" al lui Orwell. Oricum, justetea nu exista. E inca un cuvant imbroboditor, care sa te faca sa crezi ca ai drepturi. Nimeni nu-ti ofera drepturi atata timp cat nu ai luptat pentru ele. Si n-ai luptat.

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. In felul asta isi justifica existenta si utilitatea majoritatea functionarilor publici... ganditi-va cati oameni sunt implicati acum, cati bani se cheltuie din cauza acestei "solutionari"... mai avem mult pana departe....

    RăspundețiȘtergere
  17. nu pot sa cred ca se poate asa ceva, de ce?... am ramas marcat de articol si asta ma face sa scriu acest comentariu, am vazut de curand "Pianistul"... nu se poate, am avut colegi de facultate din Moldova, niste oameni extraordinari, de ce? care e motivul? e o razbunare a felului cum sunt romanii vazuti afara?... si am gasit pe cine sa ne razbunam, sunt interese in spatele acestei situatii?...

    RăspundețiȘtergere
  18. Domnii nostri politai.. cum isi pot spune 'domni' tratand in felul asta o femeie? Nu sunt nici domni si nici macar barbati. Sunt niste caini care musca din carnea celor slabi si niste fricosi atunci cand se ingroasa gluma. Ce motiv au sa existe?
    Sa le fie rusine..

    RăspundețiȘtergere
  19. nu stiu de ce nu ma surprinde. aaa, ba stiu. pentru ca am umblat prin Bucuresti dintr-o parte in alta, de la institutie la institutie, dupa cum ne trimiteau ei ca sa nu rezolvam nimic. Prietenul meu locuieste in Romania de aproape 10 ani si i s-a ratacit dosarul de cateva ori. Bani aruncati aiurea pe drumuri (Chisinau- Bucuresti si tot asa..), nervi! multi nervi! si o harababura de nedescris. Am vrut sa il ajut cumva, sa scriu undeva, sa fac ceva..dar din pacate ma simt prea "mica" pentru "imensitatea" asta de nedreptate.

    RăspundețiȘtergere
  20. Este incredibil....Este uimitor cum la atata timp de la "revolutia romana" oamenii obisnuiti nu au nici un drept garantat si cum Politia si Justitia continua sa faca un circ trist din arestarea si eliberarea adevaratilor infractori, ca apoi sa refuleze alegandu-si victime dintre "cei fara de vina".

    RăspundețiȘtergere
  21. Si cum caile interne in justitie sunt pline de noroi,biata femeie va fi alungata cu tigai in coada!

    RăspundețiȘtergere
  22. Ar fi bine sa ajunga cat mai repede in presa, la stiri, acum, in prag de alegeri.

    RăspundețiȘtergere
  23. Politia si justitia din Romania sunt institutii corupte in care abuzurile si pilele functioneaza la cel mai mic semn.

    Cred ca multa lume are incredere in politie si justitie pana in mometul cand ei insusi sau cunostinte intra in contact cu aceste institutii si vad ca omul obisnuit, fara cunostinte sus puse, poate sa moara linistit cu dreptatea de partea lui.

    Eu incerc de 2 ani de zile sa il fac sa platesca pe cel care a provocat un accident si a mai si fugit de la locul faptei, respectivul fiind un fiu de securist.

    Si politia si justitia au facut tot ce le-a stat in putinta sa ingreuneze procesul. Ei se bazeza pe faptul ca omul de rand satul de alergatura si bani va renunta. Eu nu. Voi trece prin toate etapele justiei "drepte" si voi ajunge la CEDO.

    Cred ca in frumoasa noastra tara nu se va schimba cu adevarat nimic pana cand in politia, sau mai degraba militie, si justitia nu se vor elimia practicile comuiste, securite si inflentele din exterior. Adica peste vreo 3 vieti.

    Ar fi un incept daca presa, si mai ales televiziunile cu acces la o masa mare de oamnei, ar mediatiza toate aceste abuzuri si ar urmari desfasurarea lor. Dar numai anuntul ca s-ar face o astfel de emisiune ar duce nu doar la oprirea ei si chiar la inchiderea poastului.

    Ce e de facut?

    RăspundețiȘtergere
  24. Eu am trimis la un ziar din Cluj-Napoca. Poate pe maine mai fac rost de niste contacte sa mai trimit si la altele.
    Este inadmisibil ce se intampla. Cunosc mai multi studenti din Republica Moldova care studiaza aici si chiar mi-au mai povestit prin cate au de trecut.

    RăspundețiȘtergere
  25. de ce nu exista absolut niciun nume in toata povestea asta? de ce nu este citat niciun politist? niciun judecator? nimic? doar "niste politisti" si "niste judecatori"...avand in vedere ca nu exista aproape nicio referinta concreta, data, nume, loc etc povestea asta nu este credibila. Nu spun ca eu citind blogul tau si stiind cum stau lucrurile in romania, sau gica care intra pe blogul asta n o s o creadem, spun doar ca pentru a fi luata in serios ar trebui sa veniti cu cateva referinte (argumente) solide. Ati avea mai multe sanse ca autoritatile sa schimbe ceva in povestea asta daca se simt vizati, amenintati, sau cum vreti voi sa i spuneti. E o initiativa buna dar trebuie modelata. Crezi ca am rezolva ceva daca am spune : un om, undeva intr unul din cele 4 continente, a omorat pe cineva candva de fata cu niste politisti care nici macar nu l-au anchetat stiind totusi foarte bine cine cum si cand a comis crima... ??? tot ce ar rezolva o asemenea poveste ar fi sa ma dezguste de lumea in care traiesc, absolut nimic altceva... nu cred ca scopul vostru (al mamei tale, al tau) este sa dezgustati populatia de tara in care traieste si s o stearga cat mai repede posibil, ci sa se rezolve cazul asta.

    RăspundețiȘtergere
  26. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  27. Imagineaza ti ca iti vine copilul la tine si iti spune. "mi-au sechestrat prietenul cel mai bun! ajuta ma". Pana nu aflii unde e sechestrat de cine, si mai ales cine e prietenul ala ca sa stii pe cine cauti si sa nu treci pe langa el fara sa ti dai seama, nu cred ca ai vreo sansa sa ti ajuti copilul

    RăspundețiȘtergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  29. si intradevar, povestea trebuie trimisa la curtea europeana a dreptului omului. Cu siguranta ca asa se va rezolva povestea

    RăspundețiȘtergere
  30. .. eu personal am mai intalnit cetateni moldoveni carora li s-a pus bete in roata la obtinerea cetateniei, colegi de munca sau de facultate, tineri cam la 20 de ani , multi dintre ei extraordinar de inteligenti, care vad in Romania viitorul si care sunt tratati mai rau decat infractorii atunci cand isi depun dosarul pentru catatenie.... deci Valentina nu este un caz singular, numai ca dupa mari incercari reusesc, sper sa reuseasca di Valentina... dar sincer, dupa umila mea parere pana sotul sau nu isi schimba declaratia nu cred ca are vrea sansa.... stiti voi vorbele pe care i le spune sotul sau acum nu sunt cusute la dosar ci declaratia aceea. Multa Bafta

    RăspundețiȘtergere
  31. Eu cred ca trebuie sa o ajutam pe femeia aceasta in modul cel mai practic cu putiinta,sa ii platim prin cheta publica o casa de avocatura prestigioasa,care sa o ajute sa rezolve problema legal si sa ii faca sa plateasca cu gradele si functiile lor pe cei care au abuzat in serviciu.Tudor,pune Asociatia Vama in miscare,pune contul ,banca ,sucursala si numele si cui sau cnp pe blog si hai sa punem toti cat putem in el,sa ajutam femeia!
    Si cazul trebuie mediatizat la maxim,cercetat si urmarit de presa zilnic.Am observat ca la noi,chiar daca ajunge ceva in atentia publica,dupa cateva zile dispare in neant...

    Uite eu nu stiu ce solutie s-a dat pentru acea fiinta care a tras cu arma si a omorat tanarul care era cu sotia si cu 2 copiii vecini la scaldat intr-un lac de langa Bucuresti.
    Vreau sa stiu! Se mai judeca si azi? e liber,e inchis? regreta,nu regreta,asteapta sa iasa sa traga in altul,de ce nici un reporter nu mai este interesat de caz? E vreun secret de stat?
    Tudor si dna.Iarina,va rog,nu va opriti la o postare pe blog!Este bine,dar e insuficient!

    RăspundețiȘtergere
  32. Am citit povestea Valentinei si, din nefericire, nu este un caz singular...Daca veti avea nevoie de ajutor...ma puteti contacta pe adresa de mail: office@av-dmc.ro...Mult succes :)!

    RăspundețiȘtergere
  33. Sunt foarte multe de zis,si din cate vad ceilalti si-au gasit cuvintele pentru a exprima ce simt,insa eu nu prea pot sa o fac,un motiv bun fiind acela ca am numai 13 ani.Poate ceilalti nu privesc situatia doamnei Valentina in felul in care o privesc eu.E greu de privit cum o persoana ca dansa trece prin asa ceva,de aceea sunt mandra de mama mea,care,alaturi de vecinii nostrii,au facut tot posibilul sa o ajute pe doamna Valentina.Doamna Valentina este o persoana extraordinara care mereu o facea pe mama sa rada.Imi pare rau ca nu am inteles pana acum situatia doamnei Valentina,si regret faptul ca pana acum,singurele cuvinte fara semnificatie pe care i le adresam cand venea la noi erau : 'Buna,Valentina!'.Sper ca problema dansei s-a rezolvat si o astept cu nerabdare sa vina dinnou pe la noi:D.

    RăspundețiȘtergere