[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 9 septembrie 2008

Uitare si iubire

"Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti"

Dar oare iubirea de sine nu te acapareaza total. Mai este loc de dedicare? Marile iubiri inseamna uitare de sine, un fel de parasire a egoului pentru a te reintrupa in cu toate fortele in obiectul iubirii tale in persoan iubita. Mi se pare astfel ca iubirea pentru aproapele tau nu se poate defini in cadrul acestei comparatii.

Daca ajungi sa-ti constientizezi si sa-ti evaluezi iubirea de sine nu vei mai avea putere s-o sadesti in altii. Isus nu s-a iubit pe sine. I-a iubit pe oameni pana la uitare de sine. Atat de mult i-a iubit pe oameni incat acolo sus pe cruce a uitat sa se salveze. Ar fi putut s-o faca dar uitarea de sine l-a impiedicat.

Cu asta trebuie sa inceapa si oamenii. Cu uitarea eului si investirea in cel de langa. Este insa cel mai greu pas de facut.

19 comentarii:

  1. Iubirea suprema e greu de atins. Doar oamenii cu adevarat puternici si impacati cu ei insisi o pot face.
    Pana atunci ,noi ceilalti, incercam.

    RăspundețiȘtergere
  2. cand te iubesti pe tine...inseamna ca ii iubesti si pe cei din jurul tau. cu cat ai grija de sufletul tau sa fie cat mai curat in ideea de a-ti pastra demnitatea fara sa faci rau nimanui cu atat ii protejezi oarecum pe ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
  3. "IUbeste-ti dusmanii ca pe tine insuti"
    Noi ,oamenii nu suntem capabili de iubire suprema

    RăspundețiȘtergere
  4. Ceea ce se cheama "a iesi din tine". Dar cati poti s-o faca? Cati pot sa-si iubeasca aproapele ca pe ei insisi? Ca sa nu mai vorbim de categoria destul de numeroasa din care fac parte cei care nu se iubesc nici pe ei, asa de suparati sunt pe lume.
    Cum insa Iisus cunostea prea bine firea umana, intrucat a avut atat natura umana cat si divina, a mai lasat un indemn, mult mai usor de urmat: "Cum V-am iubit EU, asa sa va iubiti unii pe altii" [citat aproximativ]. Cum e sigur ca Dumnezeu ne iubeste cu dragoste netarmurita e mai indicat si mai pe intelesul nostru sa luam acest etalon ca model al iubirii de aproape :)

    RăspundețiȘtergere
  5. "iubeste-ti parintii" de florin chilian:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. A te iubi pe tine inseamna sa fi narcisist.
    Ceea ce e foarte usor de facut. Mai greu e sa iubesti pe altcineva... cu acea "iubire" adevarata. E usor sa zici ca iubesti, dar de fapt nu faci altceva decat sa "initiezi" o conexiune cu acea persoana, care la cel mai mic "atac" strain, incepe sa se rupa.
    Dar.... oare stie cineva ce inseamna "sa iubiesti" cu adevarat ? ... atat de mult incat sa te poti sacrifica personal pt acea iubire ? .... Acest lucru este aproape imposibil de facut, deoarece intervine acel "ego" uneori idiot, cu vesnica intrebare " de ce oare,cand eu pot sta bine,linistit sa ma sacrific pt celalalt? ... pana la urma nu e singurul/a de pe pamant..... se poate descurca si singur" ....
    Este o melodie pe youtube ... [ nu pot zice care...{reclama}], insa este vorba despre un fotograf, a carui prietena isi pierde vederea. Si el, i-o reda inapoi, dandu-i ochii lui . ( da...stiu...este fantastic, feeric, minunat, o adevarata iubire....desi poate este doar o poveste imaginara ) .... dar oare cati dintre noi am putea sa facem acest lucru pt. persoana pe care consideram ca o iubim ?.....fara sa ne mai gandim la consecintele pe care le-ar avea acest gest asupra noastra ???? .....

    RăspundețiȘtergere
  8. "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti"
    Daca pe tine însuti nu te iubesti destul nu vad cum ai putea sa iti iubesti aproapele mult.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. mult adevar in ce ai zis. si din pacate exista unii oamenii care se iubesc atat de mult incat nu sunt in stare sa investeasca nu iubire, nici macar putina afectiune in cel de langa, si chiar ajung sa-l raneasca in momentul in care celalt reuseste acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumos ce spui! You sound like OSHO:)

    RăspundețiȘtergere
  12. dana, de acord!
    nu poti darui celorlalti nimic daca nu afli ce ai de daruit. si cum altfel poti afla ce poti da celuilalt de linga tine, fara sa te cunosti, sa te iubesti si sa fii viu?
    cum?...
    iubirea este daruire totala in limita granitelor tale interioare. nu anulindu-te, ci raminind cumva intreg. pentru ca iubirea este pina la urma un sentiment/simtamint si trairea/impartasirea ei impreuna cu ceilalti este altceva!
    din iubire multe femei sau barbati devin victime. si-atunci toata lumea le condamna, cum de pot accepta batjocorirea samd.
    Iisus n-a uitat nicidecum de sine. ne-a facut un Dar.
    pe de alta parte, poti darui tu luna de pe cer semenului tau...dar daca daca el n-o vrea? nu a investi in cel de linga tine e cheia, ci a-i fi alaturi. eu asa cred. ajuta-l sa se ajute- suna cam clasic, dar cam asa-i...

    RăspundețiȘtergere
  13. kndva am scris asta:
    Ma topesc ….. dupa vocea lui Tudor Chirila, dupa o piesa nebuna, dupa un gand care ma poarta departe pe plaja din Vama, apoi subit pe teresa stand imbratisati knd ploaia bate tare si aduce doar un fior … Tremur de frig si ma ascund in mine apoi apar mai fresh ca niciodata, din nou pe plaja … Asteptand sa se fac din nou tarziu ca sa pot imparti din noua aceasi patura, sa vibrez la fiecare atingere, sa traiesc si sa mor pentru a o lua de la inceput…

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut Tudor,
    Este foarte adevarat ceea ce ai spus, insa nu trebuie sa uitam sa mai si iubim...Dar nu asa "complicat", cum reusesc unii dintre noi sa o faca, ci intr-un mod firesc si simplu. A iubi dezinteresat, a iubi neconditionat, a iubi nelimitat. Poate parea banal sau poate fi un lucru greu de atins in lumea noastra plina de conturi, interese, limite datorate mandriei etc., dar chiar si asa merita sa "iesi" din tine si sa incerci aceasta experienta. Cu siguranta vei vedea ca nu ai nimic de pierdut, ci numai de castigat.

    RăspundețiȘtergere
  15. :)agape. despre asta este. sa inveti sa iubesti de la Iubirea insasi.

    RăspundețiȘtergere
  16. suntem niste egoisti: vrem sa ne aiba pe tot, el - cel de langa! sa ne pastram in el si sa putem sa ne adunam in momentele in care ne pierdem risipindu-ne

    RăspundețiȘtergere
  17. Doamne cat ne putem juca uneori cu acest cuvant. Iubirea... Iubire de sine, sub o forma sau alta va avea oricine. Instinctul de conservare ne obliga sa ne iubim pe noi insine, cel putin atat cat sa ne mentinem in viata. "Iubeste-ti dusmanii ca pe tine insuti" cred ca este doar o metafora. Cel putin in lumea in care traim...

    RăspundețiȘtergere