[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 17 iunie 2009

Admitere la Teatru

Invatati textul. Orice texte ati ales sa spuneti, invatati-le. Textul se invata prin repetitie. Nu pe de rost, ci asociind diversele stari cu versurile sau propozitiile. Daca nu inveti textul nu te poti concentra asupra interpretarii lui. Vei avea o dubla misiune. Sa ti-l amintesti si sa-l interpretezi. Renunta la prima. Invata textul.

Daca nu ti-ai facut un repertoriu pana acum e cam tarziu. Pe de alta parte, e uimitor cum talentul poate sa surmonteze obstacolele legate de timp. Cred, insa, ca si daca te hotarasti zilele astea sa dai la teatru ai nevoie de un preparator. Existenta lui nu-ti va garanta succesul, dar e un”must” pentru ca ai nevoie de o oglinda sau un indrumator.

In fata comisiei. Da-ti timp. Asculta ce ti se spune si, daca nu ai inteles FOARTE CLAR, nu te sfii sa pui intrebari. Comisia vede sute de candidati asa ca nu ai de ce sa ii obosesti fortandu-i sa-ti repete ceva ce nu ai inteles din prima. Asculta si, daca nu intelegi, roaga-i sa-ti repete. Iti vor fi recunoscatori, crede-ma.

Nu-ti pierde timpul vorbind cu ceilalti candidati pe holuri. Stiu ca este un sprijin moral sa impartasesti aceste momente cu cei din jur, dar, in acelasi timp, poti pierde o gramada de energie in aceste discutii, mai ales daca intri printre ultimii in examen. Fii politicos, zambeste, schimba cateva cuvinte cu ei, dar incearca sa ramai concentrat pe ce vei avea de facut. Concentrarea nu inseamna disperare, ci doar gand la ce va veni.

Nu te speria daca vei fi intrerupt de comisie. Mi s-a intamplat si mie (am crezut ca o sa pic) si mi-a folosit. Comisia nu te intrerupe pentru ca esti prost. Daca esti foarte prost nu te intrerupe deloc. Comisia te intrerupe atunci cand vrea si altceva de la tine. Vrea sa te vada in alta ipostaza. Vrea o alta stare, veselie in loc de melancolie, furie in loc de tristete. Nu te pierde daca esti intrerupt. Asculta-le cu ATENTIE cerintele si daca n-ai inteles ROAGA-I sa-ti explice si apoi incearca sa executi.

NU crede ca cei din comisie cauta un mare actor. Scoala n-ar mai avea rost, nu? Comisia vrea sa vada un posibil bun actor. Actorii mari sunt rari. Actorii buni se intalnesc mai des. Actorii mediocri sunt peste tot. Niciunul dintre genuri nu se va vedea in examen. Comisia va cauta sa vada cat esti de firesc, care sunt calitatile tale vocale, daca ai forta, daca esti spontan, daca poti sa improvizezi etc. Cu cat vei incerca sa dai totul si sa arati ca esti un mare actor si sa vrei sa “rupi gura” e posibil sa le diminuezi posibilitatea de a vedea in tine materialul brut. Nu poti fi un mare actor in examen. Trebuie insa sa fii: FIRESC, SPONTAN, SA AI FORTA, SA AI EMOTIE, SA POTI IMPROVIZA.

Sa nu fii obraznic. Sa nu fii timid. Fara tupeu. Fara frica si complexe.

Comisia vrea sa intri. Sunt prietenii tai, de fapt. E starea cu care incep sa priveasca orice candidat. Fii sigur ca nimeni nu pleaca cu vreo antipatie din start.

Daca te-ai incurcat la text, mergi mai departe. Daca te-ai incurcat la prea mult text, reia. Comisia are rabdare, mai ales daca le-a placut inceputul. Trebuie sa intelegi din nou ca NU AU ASTEPTARI URIASE DE LA TINE. Cu toate astea, trebuie sa-ti fie clar ca altii pot fi mai buni. Insist pe ideea de a nu incerca sa te depasesti de zece ori intr-o singura zi. Trebuie sa te prezinti asa cum te-ai pregatit, fara sa fortezi, fara sa impingi. Daca ai 100 de cai pe motor, alearga-i bine pe aia, nu le cere forta unor 180.

Daca vei pica, nu abandona. Teatrul e o meserie de cursa lunga. Foarte lunga. Asta este frumusetea acestei meserii.

Bai, ce sa zic, bafta!!! Oricum ai lua-o, e frumos ce ti se intampla!!! Ne vedem pe scena, sper! :)

46 de comentarii:

  1. N-am dat la teatru, dar am dat la arte. Candva. In primul examen am lesinat de emotie si s-a dus naibii totul. Nu a fost nimeni langa mine sa-mi dea prea multe sfaturi de nici un fel. Anul urmator a fost total diferit, am dat din nou, cineva mi-a dat niste sfaturi asemanatoare cu cele pe care vi le da Tudor acum si am intrat. Eram acceasi, poate ceva mai pregatita, dar am constientizat ca au contat enorm acele sfaturi care mi-au schimbat starea de spirit. Iar voi aveti on-line aceste sfaturi acum! E mare lucru!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ar fi placut sa citesc asa ceva cand am dat proba orala la jurnalistica. Bune sfaturi pt aproape orice examen oral.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am dat examene scrise la admitere insa in anii de studentie am dat zeci de examene orale la care aveam emotii uriase aproape de fiecare data. Totusi, in timp, am invatat sa ii "umanizez" pe profesorii examinatori imaginandu-mi-i in diferite ipostaze: fie in cada plini de clabuc cantand aria lui Figaro, fie stand la masa, fie jucand tenis in pantaloni scurti si asa reuseam sa nu ii mai vad ca pe niste capcauni, sa imi inving emotiile si sa ma concentrez bine pe subiectele pe care trebuia sa le prezint.

    RăspundețiȘtergere
  4. I-am trimis linkul acestui blog unei prietene,care doreste sa dea la teatru.Si,prin intermediul tau,i-am adus un zambet pe fata:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Excelente sfaturi.Sunt bune pentru orice situatie care necesita o concentrare maxima care sa sporeasca randamentul individual, in functie de situatie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Super sfaturi! Ma gandesc sa dau la teatru mai incolo, cand va fi timpul. Voi citi ce ai scris tu inainte de a ma pregati pentru examen. Multumeeesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Folositor post-ul :) Am o intrebare: stiu ca se zice ca atunci cand ai emotii e bine sa le transformi in unele constructive, sa stii sa le domini...blablabla... dar cum faci sa nu-ti afecteze glasul? Cum se poate controla asta? Sa ai o voce cat se poate de normala si sa stii doar tu ca ai emotii? 10x

    RăspundețiȘtergere
  8. @ syrup: prin repetitie poti masca.repetitie.
    Si marii violonisti au emotii, dar repetitia le intareste mana care nu va tremura pe corzi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ms. Deci tot repetitia ramane mama invataturii :) Ma gandeam ca e ok ca la inceput sa fii mai stangaci, sa se vada ca ai emotii, dar cand toti din jurul tau au deja multa experienta acumulata,parca iti doresti sa fii cam la acelasi nivel, desi e imposibil. Si da, ai dreptate, toti au fost asa la inceput si cu timpul, exersand, emotiile au stat cumintele la locul lor, ca niste elevi disciplinati. Dar eu uneori nu sunt o profesoara prea dura si isi cam fac de cap :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Am avut odata si eu visul asta, sa tocesc scarile prin unatc, fugeam de la liceu si veneam la cursurile unei prietene.Mare dreptate ai cand spui ca fiecare ar trebuii sa faca ce simte ca-l caracterizeaza, si daca da gres se ridica si merge mai departe. Am plecat dintre scenariile pentru unatc pentru a ajunge inginer sudor.Acum imi pare rau ca nu mi-am urmat cu orice pret visul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-a trimis o prietenă linkul şi sfaturile sunt foarte utile. Nu cred că ţii minte dar la banchetul din Braşov ţi-am spus că vreau să dau la UNATC. Am destule emoţii în primul rând din cauza vocii şi a accentului. Profa/actriţa cu care mă meditetez mă sfătuieşte să mă las de fumat dar sunt genul de persoană care se stresează foarte foarte mult (mai ales în perioada asta, bacul imediat) şi simt efectiv că nu mă pot lăsa de fumat. Repertoriul l-am pregatit, dar clar mai am de lucrat până la admitere. Deşi mă pregătesc cu o actriţă din Braşov, nu cred că este un dezavantaj, totuşi sper să nu se intre prea mult pe pile. Şi dacă Doamne-fereşte nu intru, nu doresc să dau la altă facultate... poate să încerc să lucrez în domeniu în Bucureşti un an? Nu ştiu... în orice caz, am pus postul la favorites, şi îl voi citi de mai multe ori, cu siguranţă. Merci mult :*

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu am citit textul, pentru că înainte am aruncat o privire peste el şi mi-au sărit în ochi cuvintele îngroşate.
    Sunt surprinsă...
    Să nu fii absurd, crezând că unii oameni nu pot greşi, să nu FII impertinent atunci când o fac, să nu FII dezamăgit, rămânând cu gustul amar al distrugerii unei credinţe... să nu FII, să nu FII, să nu FII... pentru că şi gramatica se învaţă prin repetiţie...

    RăspundețiȘtergere
  13. @day-dreamer
    Exact! Si gramatica se invata tot prin repetitie. Dar mai intai trebuie mers la manual. Asa ca, mergi la manual si vei constata ca forma negativa a conjunctivului se scrie cu un singur "i" (spre deosebire de forma afirmativa). Succes cu repetitia!

    RăspundețiȘtergere
  14. Two quick questions:
    1. La proba de ureche muzicală trebuie să cânţi neapărat o piesă în limba română?
    2. Este recomandat să ai negativ la piesa pe care vrei să o cânţi la tine?

    RăspundețiȘtergere
  15. dar în cazul în care ai de prezentat un text de specialitate, logic, gol din punct de vedere emoţional; cum e cel pe care il voi prezenta peste o săptămână la susţinerea examenului de licenţă (facultatea de inginerie) ; cu ce stare/stări e bine să asociezi acest text?
    oricum, merci de ghid, imi va fi de folos

    RăspundețiȘtergere
  16. @ema
    conjunctiv, forma negativa: "sa nu fii nepoliticos"

    conjunctiv perfect, forma negativa: "nu fi nepoliticos"

    Asta ca sa nu mai existe dubii...

    RăspundețiȘtergere
  17. Ai facut un gest foarte frumos. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @ada:
    conjunctiv prezent : nu fii nepoliticos // fii politicos
    conjunctiv, perfect: sa nu fi fost politicos // sa fi fost politicos

    La fel, asta ca sa nu mai existe dubii ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. @ada:
    conjunctiv prezent : nu fi nepoliticos // fii politicos
    conjunctiv, perfect: sa nu fi fost politicos // sa fi fost politicos

    La fel, asta ca sa nu mai existe dubii ;)
    am dat copi paste si am gresit. asta e varianta corectra si finala :D

    RăspundețiȘtergere
  20. am si eu nevoie de putin ajutor:)
    la examenul meu de actorie de acum o luna (sunt la liceul de arta la sectia teatru)am fost intrerupta si eu si cativa colegi, pe motiv ca respectivii din comisie vroiau altceva de la noi si vroiau sa "bata fierul cat e cald"...
    cu toate astea, eu nu ma consider o spontana,nu imi vin ideile asa repede pentru o improvizatie de exemplu si ma consum mult in legatura cu asta...intrebarea mea e: spontaneitatea asta,creativitatea pentru improvizatii si asa...da rezultate din timp? se invata? te nasti cu ea?sau...?

    RăspundețiȘtergere
  21. Resursele de a fi spontan cu rezultate bune se educa da.
    Improvizatia pana la urma este un sablon cu variatiuni pe teme date.

    RăspundețiȘtergere
  22. Bravo Tudor, felicitari!
    Asta e spiritul care trebuie! :)

    RăspundețiȘtergere
  23. deci să înţeleg că e o discuţie privată - ...:) - (şase zile până la licenţă...

    RăspundețiȘtergere
  24. Teatrul e unul din multele lucruri pe care mi-as dori sa le fac. Insa mi-am dat seama ca oricat de multe inclinatii as avea, e nevoie de multa dedicatie, si de asta e bine sa te axezi pe una, maxim 2.
    Oricum, postul tau m-a lasat sa ma imaginez pentru cateva clipe pe mine, in fata comisii, la admiterea la teatru...

    RăspundețiȘtergere
  25. Mi-ai adus aminte de vremea cand eram hotarata sa dau la teatru. cand citeam aceeasi poezie la nesfarsit, pana o intelegeam, pana o simteam. "vorbeste-mi poezia" imi zicea un actor de acasa. "povesteste-mi-o".
    n-am mai dat la teatru. mi-a fost frica. si nu frica de esec la admitere, teama ca poate chiar aveam talent. frica de emotii permanente in facultate si dupa.
    Si acum am regrete cand ma asez in primele randuri la teatru. A fost prima mea dragoste. Iti multumesc ca nu ma lasi sa o uit :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Eu...eu dau admitere pentru a doua oara! Acum 2 ani am dat in Oradea, facultatea nu mi-a oferit decat nota 10 si bursa pentru ca majoritatea cadrelor didactice nu isi tineau cursurile si le era mai "iefin" sa ne multumeasca cu note mari...am tot sperat ca se va schimba conducerea, ca daca fac un scandal, doua...mi se vor sesiza cererile...dar am ajuns sa imi retrag dosarul ! Mi s-a spus ca nu conteaza unde studiezi atata timp cat esti auto-didact! Dar in actorie, stim cu totii ca nu prea e asa...Cu mari eforturi mi-am convins familia sa imi finanteze scoala in Cluj...Da, intr-adevar am emotii pentru ceea ce va fi la probe, dar imi e mai groaza de ce va urma...EU vreau sa invat si nu am bani de Bucuresti, asa ca...intrebarea mea este :Se face "treaba" in Cluj?

    RăspundețiȘtergere
  27. hei Galbenus peste cateva zile ma pornesc si eu spre Cluj pentru admitere la teatru..:)
    sa stii ca din cate am auzit,la Cluj se face treaba foarte buna...:)
    lasa-mi si mie id-ul tau de messenger sa mai vorbim pana la amditere..:D

    RăspundețiȘtergere
  28. am sa iti urmez sfatul, este a 2 a oara cand dau examen la UNATC, sectiunea actorie,am mari emotii...examenul se apropie...IL VOI LUA! NE VEDEM PE SCENA, TUDOR!

    RăspundețiȘtergere
  29. da, frumos,pfuaaaaaaaaaaaaaa, de ce-am citit textul asta tocmai acum? ce batjocura pentru timiditatile si neincrederea mea! Ce minunata poate fi batjocura!

    RăspundețiȘtergere
  30. Pentru Put a smile on your face:"copi paste'' se scrie ''copy-paste''.
    Cat despre articol:felicitari Tudor pentru ca oricine vrea sa dea la teatru are nevoie de aceste sfaturi.
    P.s:sustineai la un moment dat ca exista mari actori,actori buni si actori mediocri.Teatru si film.O sa dau si exemple.Din prima categorie fac parte Florin Piersic,Tamara Buciuceanu,Ilarion Ciobanu,Toma Caragiu,Amza Pellea,Dem Radulescu.Din a doua categorie:Oana Pellea,Carmen Tanase.Din a treia Adela Popescu,Lucian Viziru etc.

    RăspundețiȘtergere
  31. M-am inscris si eu la teatru dar nu la facultate ca mai am pana atunci cativa ani si pentru inceput trebuie sa pregatim o poezie si un cantec. La pozie m-am descurcat dar nu stiu ce cantec as putea canta avand in vedere ca nu am o voce extraordinara (cantecul e pentru timbru). Imi poti spune ceva cantece potrivite?

    RăspundețiȘtergere
  32. Tudor, iti adresez si eu aceeasi intrebare ca alt "comentator" de mai sus...

    Melodia pe care o cant la admitere trebuie sa fie in romana? Sau ca sa formulez altfel...am vreun avantaj daca e in romana? Eu nu am absolut nici o problema cu accentul englezesc si vreau sa cant ceva Robbie Williams.

    Inca ceva...e in avantajul meu sa am negativ?

    astept raspunsul tau. ms anticipat

    RăspundețiȘtergere
  33. Pentru @Gia:

    Draga mea imi pare rau ca ai renuntat la teatru fiindca ai picat de prima data! Ti-am spus, tu esti facuta pentru asa ceva.. insa este normal, ai fost dezamagita, a durut, a spulberat visuri..
    Ai ajuns la JRN, desi nu vedeai sa dai la o alta facultate, nu? (la fel ca si mine) - iti place, te-a captivat, iar daca stau bine sa ma gandesc te prinde, dar nimic nu se compara sa te fi vazut pe o scena de teatru!!!
    Este greu, dar gandeste-te caci ai ambitie - am vazut - un esec ar trebui sa fie 100 de suturi in fund! Si sa stii ca accentul nu conteaza. La admiterea la teatru vin candidati din toata tara, basca ca am intalnit candidati care nu vorbeau bine romaneste, caci erau veniti de-afara - au intrat - DECI SE POATE!
    Cat despre pile, draga (acum) colega, spune-mi ce poate sa faca daca esti bun ? Pacat ca ai renuntat, desi stiu cat iti doreai...

    Te pup,
    Iuliana N.

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna, cred ca scriu aici cu speranta ca nu e prea tarziu...si cineva ma va incuraja prin a-mi spune asta…
    Mi-am dorit dintotdeauna sa faca parte din lumea teatrului, a filmului..insa pana sa inteleg ca ceea ce mi se intampla ma nemultumeste, acumulasem 6 ani de experienta in banking. Acum, la 29 ani (si tot in banking) ma gandesc sa fac in sfarsit un pas spre ceea ce mi-am dorit dintotdeauna: sa dau la academia de Teatru :) .. de unde/ cum sa incep, tinand cont de domeniul total diferit in care ma gasesc in prezent?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  35. Mi-as dori sa dau la teatru desi mai am 3 ani de liceu :D. Dar as vrea sa ma pregatesc de pe acum. Cam ce ar trebui sa contina repertoriul meu?

    RăspundețiȘtergere
  36. Foarte bune sfaturi,norocul meu ca am dat peste ele,chiar daca acum este anul 2013 mai bine mai tarziu decat niciodata...Eu imi doresc foarte mult sa dau la teatru.Iubesc teatrul,este mult de munca in lumea teatrului si mie cum nu-mi place sa stau degeaba prefer sa invat sau sa fac ceva util,sper sa reusesc sa intru pentru ca asta imi doresc :> Mult succes tuturor :D

    RăspundețiȘtergere
  37. Wow man! Mersi, e chiar incurajator, si eu ma pregatesc de Cluj,Mersi!

    RăspundețiȘtergere
  38. Daca pana acum aveam impresia ca exista doar un cuvant magic si anum "te rog", acum dupa ce am citit aceste cuvinte folosite de dumneavoastra domnu Tudor,observ cu bucurie in suflet sunt mai multe cuvinte magice, tot textul dumneavoastra este format numai din cuvinte magice ce iti dau speranta si incredere.Putem spune ca textul esteo lumea si cuvintele care alcatiuesc acest text,sunt niste personaje dintr-o lumea magica, dintr-o lume plina de bucurie si plina de culoaere, iar aceasta lumea numindu-se "visul tau".Situatia mea este una mai speciala deoarece am terminat liceul de doi ani, nereusind sa iau bacul, reusind insa sa iau la toate materiile peste cinci insa neputand optine o medie finala de minim sase, dar am fost foarte aproape.Anul acesta o sa incerc din nou, nu am renuntat, ba chiar mai mult de atat anul asta nu am sa dau decat la o materie si sunt foarte pregatit,consider ca va fi un succes.Imi place foarte mult tot ce tine de actorie teatru regie etc, acum mare fiind mi-am dat seama ca pasiunea mea pentru scena o aveam inca din clasele mici, inca de la gradinita cand recitam cate o poiezie , sau cand eram suparat ca la scoala generala in clasele mici profa nu imi dadea si mie un rol intr-o anumite povestire, sceneta etc..Dupa ce am terminat clasa a-8-a am doar pentru ca sunt mai nehotarat am intart la un liceu practic, un liceu care s-a bazat mai mult pe stiintele exacte si pe cunsoaterea paradisiaca, eram inca mic la clasa a-8-a si nu aveam pe cineva care sa ma indrume catre o alta obptiune,cand deja absolvisem 2 ani, trecand pe langa liceu de arta de la mine din judet si aflnd detali despre mi-am dat seama cat de mult mi-ar place, am vrut sa ma transfer dar nu am fost lasat.Acum sunt mare si chiar daca parinti nu sunt deacord cu aseata meserie,ei indrumandu-ma catre inginerie etc.., eu sunt cel care va avea ultimul cuvant de spus , eu sunt cel car va alege, iar eu voi alege sa fac cea ce imi place, lasand la o parte castigurile financiare, nu ma intereseaza cat de mult voi castiga in urma acestei meseri, insa e cea ce imi place cu adevarat. sper ca nu v-am plictisint pt ca am scris cam mult, ser sa cititi tot si sa imi intelegeti situati.
    DUPA CUM AM SPUS ACUM SUNT MARE SI AM PUTEAREA DE A MA EXPRIMA LIBER, DE ACEEA DOMNU TUDOR VISUL MEU ESTE SA INTRU LA FACULTATEA UNATC I L CARAGIALE, INSA NU STIU NIMIC CE SE CERE, CE PROBE SE DAU IN CE CONSTA REPERTORIU, DACA TREBUIE NEAPARAT SA SI CANT LA EXAMENUL RESPECTIV...
    DESPRE MINE CA SI PLUSRI LE REPREZINATA FAPTUL CA IMI PLACE LIMBA SI LITERATURA ROMANA FOARTE MULT,
    DIN CAND , IN CAND COMPUN SI POIEZI, IAR PUNCTU MEU SLAB ESTE CA NU PREA CONSIDER CA SUNT UN BUN CANTARET DEA CEEA V-AM INTREBAT DACA TREBUIE SA SI CANTI , DAR MIE IMI PLACE FOARTE MULT SA CANT , CHIAR DACA CONSIDER EU CA NU PREA E PUNCTU MEU FORTE..
    VA MULTUMESC FRUMOS SI VA ROG DIN TOT SUFLETUL SA IMI RASPUNDETI SI MIE ..... si iertati-ma daca am facut greseli de scriere.

    RăspundețiȘtergere
  39. Am nevoie de ajutor, nu știu ce sa aleg dintre UNATC sau Babes-Bolyai, am auzit ca ambele sunt foarte bune...eu mă gândesc serios la actorie și chiar îmi doresc sa ajung departe pe viitor, ceva sfaturi?

    RăspundețiȘtergere
  40. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  41. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  42. Tudor, varsta conteaza? Acum am 34 de ani, imi doresc de multi ani sa dau examenul la teatru, n-am nici un fel de experienta, insa ceva din interiorul meu imi sopteste an de an ca ar trebui sa-mi fac curaj si sa incerc. Vin din mediul corporatist, iar pana acum mi-am gasit toate pretextele posibile pentru a nu merge spre visul meu: job, copii, comoditate financiara etc. Tu ce ma sfatuiesti? Multumesc Ioana

    RăspundețiȘtergere
  43. Salut, mă numesc Petru și astăzi voi da prima probă la actorie. Tudor, sfaturile tale mi-au dat mai mult curaj. Îți mulțumesc :)

    RăspundețiȘtergere