[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

vineri, 19 iunie 2009

Tristetea democratiei Romanesti

Tristetea democratiei noastre este aceea ca noi, romanii, vom vota mereu contra. Alegerea noastra va fi mereu expresia unei opozitii decat a certitudinii ca dam votul omului potrivit. Noi votam contra celui care ne-a dezamagit, alegandu-l mereu pe cel care INCA nu ne-a dezamagit. Astfel, cercul vicios al imposturii nici macar nu se poate inchide, el se largeste doar, pe zi ce trece. Suntem niste pesti care musca momeala existenta din belsug. Ma intreb daca "raul" Basescu merita inlocuit cu momelile Geoana sau Antonescu. Speranta ne va indemna de-a pururi sa muscam. Suntem o tara de pesti condusa de braconieri.

27 de comentarii:

  1. de fapt nimeni nu a facut nimic in tara asta(ma refer la politicieni). toti au asteptat ultimile momente in care chiar au fost nevoiti sa faca ceva. pana la urma ce sa alegi?! daca am avea forta civica nu am merge la vot in semn de protesc o maoritatea cavarsitoare. pacat ca partidele au membrii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar trebui sa il alegem pe acelasi in speranta ca se va schimba ceva?trebuie sa alegem diferit,sa incercam,cred ca adevarata schimbare va veni cand vor fi "la putere"cei nascuti dupa revolutie,sau cu putin timp inainte,o alta mentalitate,in cazul in care nu vor prelua obiceiurile"strabunilor".

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am impresia ca pe timpul guvernarii Tariceanu am trait mai bine. Stiu, stiu... acum e criza. Dar cred ca s-ar fi descurcat mai bine.
    Daca l-as putea alege pentru presedintie as fi convinsa ca aleg binele si nu doar ca inlocuiesc un rau cu altceva (foarte probabil rau).

    Aceeasi parere am avut-o si cand a candidat Isarescu.

    De fiecare data in primul tur sunt si oameni de valoare, iar tu prin atitudinea ta cred ca instigi multi tineri sa nu mearga la vot, sa spuna si ei ca nu au cu cine vota pentru ca asa e "cool".
    Si asa o sa ajungem la un nou tur 2 gen Iliescu vs. Vadim si asa o sa ajunga din nou multi oameni sa-si puna stampila pe "raul mai mic" urandu-se dupa aceea pentru asta.

    Cred ca ar trebui sa gandim mult mai responsabil.
    Cred de exemplu ca nu e un motiv bun sa votezi cu Becali pentru ca la saracul i s-a furat masina si tot el a intrat in puscarie. Cred in schimb ca daca esti de acord cu ideologiile lui si il vezi capabil de a se descurca bine unde-l trimiti, ai tot dreptul sa-l votezi.

    Evident ne mai si inselam in privinta unor oameni. Dar e datoria noastra sa speram si sa incercam sa gandim obiectiv in ceea ce priveste candidatii (adica sa nu ne lasam influentati de opinii subiective cum ar fi cea din exeplul de mai sus).

    Si ce daca trebuie sa votam raul mai mic? Doar n-o sa votam raul mai mare! Fiecare dintre noi are datoria sa-si analizeze optiunile si sa aleaga. Raul mai mic e mai bun decat raul mai mare .
    Decideti care e pentru voi raul mai mic si votati-l! Asta daca va pasa. Daca nu fiti si voi cool si lasati-i pe altii sa aleaga pentru voi dupa cum considera ei ("uite-o ce frumusica e", "imi place ca are tupeu", "cum sa-i fure masina si sa-l bage-n puscarie", "poarta cravate frumoase" etc).

    RăspundețiȘtergere
  4. A avea de ales intre "raul mai mare" si "raul mai mic" , electoral vorbind, este consecinta unei democratii prost aplicate si mai ales prost asumate. Ne incapatanam sa fim figuranti in acelasi spectacol tragi-comic de 20 de ani si faptul ca ne plangem, fara insa a avea curajul de a schimba ceva mi se pare ipocrit. Schimbarea nu o sa vina prea curind, pentru ca nu suntem gata sa ne asumam responsabilitatile unei democratii reale. Trebuie sa invatam mai intai ca o problema nu este nimic mai mult decat o solutie care asteapta sa fie gasita, iar acest proces nu poate fi realizat prin resemnare in masa sau rebeliune la nivel individual, asa cum ne sta in fire, ci prin dezvoltarea unei gandiri de tip macro.
    Cu alte cuvinte, ar trebui sa ne scoatem capul colectiv din poponetul colectiv si sa punem umarul (tot colectiv) la munca.. colectiva, bineinteles. Si sa inchidem televizorul.

    RăspundețiȘtergere
  5. ai dreptate Mantissa si parerea mea e aceeasi dar o munca colectiva trebuie sustinuta de o constiinta colectiva condusa de acest principiu.. si deocamdata nu avem asa ceva..pentru ca responsabilitatea omului lipeste la nivel individual.
    in momentul actual sau nu am merge nici unul la vot poate se pricepe ceva sau mergem toti, calea de mijloc e invartirea in cerc..

    RăspundețiȘtergere
  6. E rau asa cum e, asta am inteles. Dar ce solutie propui?

    Sa votam tot raul caruia ii cunoastem dimensiunile sau sa nu mai votam deloc?

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Si sa inchidem televizorul." :)
    "Si sa deschidem laptop-urile. Undeva tot trebuie sa fie o solutie."

    Uite un inceput de solutie:
    1. Te intinzi si stergi praful din jurul laptopului. Hai ca nu e greu.
    2.Extinzi sfera de influenta a actiunii proprii si stergi toti paianjenii din colturile camerei, care si-au facut ditamai hamacele pe cand tu te gandeai online la solutii.
    3.Outdoor. Reinveti sa mergi dupa care ai grija sa nimeresti intotdeauna cosul de gunoi cand iti arunci biletul de autobuz, resturile alimentare si alte resturi personale inutile altora.
    4. Indoor. Recapitulezi cele 10 porunci, regulile de igiena, politete si capitalele statelor europene pentru inceput.:)
    5. Outdoor. Ai mai fost pe aici. Iti reamintesti acum si regulile de politete.Incepi sa le exersezi.
    6. Incepi sa atragi atentia celor care inca nu au auzit de ele, caci nu esti obligat sa traiesti printre mizeriile altora.
    7.Indoor. Sacrifici 10 minute din timpul de TV si te hotarasti care e partea cea mai buna si mai frumoasa din tine pe care ai putea-o da drept exemplu cuiva. Hai ca trebuie sa fii expert intr-o chestie ! Deja esti pe cale de a deveni cineva.
    8. Outdoor. Esti model ! Esti vizibil ! Faci ceva ! Bucura-te, chiar FACI CEVA !
    9.Indoor. Realizezi ca ai inceput sa te urnesti. Poti sa iti folosesti si mintea proprie de acum. Chiar functioneaza, numa' ca trebuie sa vezi unde ii butonul ala de power. Daca te schimbi pe tine vei putea sa ii schimbi si pe altii dupa un timp. Dar nu te grabi, inca mai e de lucru in tine.
    10. Adormi fericit visand totusi ca va veni Cineva ... Poate va veni, poate va veni, poate ... daca am avea ... cineva ... forta civica ...
    Te cred ca visezi.
    Ramane sa te trezesti.

    RăspundețiȘtergere
  10. din pacate majoritatea pestilor traiesc in acvarii

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Atitudinea pe care o descrii cred ca apartine persoanelor un pic obtuze: daca nu e el atunci e cel care i se opune lui.
    Hmm.. cred ca trebuie sa ne largim orizontul si sa nu consumam strict ce ne serveste presa. Este clar ca presa un pic pentru ca tine neaparat sa ne socheze si scandalizeze in fiecare zi cu detalii picante, un pic pentru ca PDL-PSD sunt partidul de guvernamant si respectiv opozitia, tine reflectoarele exclusiv pe Basescu si Geoana. Asta nu inseamna ca ne limitam la ei. Ei nu vor termina niciodata sa isi paseze mingea de la unii la altii incercand sa ne ameteasca cu jocul lor repetitiv. Atata timp cat sunt pe scena politica este clar ca lor le este bine. Dar pe noi spectatorii nu ne fac partasi decat la scandalurile dintre ei care, pentru gratuitatea lor, nu ne intereseaza.
    Ce s-a intamplat cu Elena Basescu, adica faptul ca s-a balacarit, scuzati-mi expresia, cu Boc inainte de alegerile europarlamentare pentru ca apoi din senin sa se iubeasca iar, asa s-ar intampla cu Geona. Acum Geoana simuleaza un pic de opozitie contra Basescu, dar pana la urma amandoi se asteapta in mod tacit ca daca nu castiga unul sa castige celalalt. Si daca ar castiga Geoana i-ar face opozitie Basescu? Este clar ca isi fac jocul intre ei in timp ce presei ii arunca firimiturile picante cu care sa hraneasca gloata ignoranta.
    Si daca i-am trimite pe ambii acasa? Basescu a concentrat prea multa putere instaurand-o pe Elena Basescu in PE drept pentru care este clar ca este periculos. Iar Geoana are o traditie de care pe noi ne leaga o prea trista amintire.
    Trebuie sa mergem mai departe. Din fericire mai sunt si alti candidati si sa nu credeti ca este putin lucru. Exista state in Europa occidentala care nu se bucura de o mai larga posibilitate de alegere asa cum ne bucuram noi. Noi avem de unde alege si.. paradoxal.. ne simtim victime. Suntem cel mult victimele lenii mintilor noastre, dar in rest nu cred ca avem probleme.
    E inutil sa ne plangem de tot ceea ce nu functioneaza in Romania. Trebuie sa ne plangem de cate o chestiune in parte si sa o si rezolvam. Trebuie sa incepem de undeva, lehamitea generala nu ne serveste. Asta este o stare pe care puterea impreuna cu presa ne-o creaza. Si daca am fi mai lucizi si nu ne-am lasa legati la ochi?

    RăspundețiȘtergere
  15. Atat timp cat locuim in tara asta, asa cum este ea, trebuie sa ne asumam responsabilitatea si sa mergem la vot-sa votam pe cine consideram noi cel mai potrivit dintre candidati-dar sa mergem la vot, sa le aratam ca suntem vii! Ca , inca, nu ne-au infrant!

    RăspundețiȘtergere
  16. V-ati gandit vreodata ironic sau nu, ca exista o mare legatura intre prostituate si politicieni???
    Chiar mi-ar place sa vad o parere la afirmatia asta poate sa fie si contra!
    Singura diferenta ar fi ca prostituatele nu incearca sa infiltreze familia in lumea lor asa cum o fac politicienii!

    Am ajuns la concluzia ca conducerea tarii la noi este privita de catre politicieni ca o vaca (care saraca e mulsa din 4 in 4 ani!)
    Ne ducem la vot cu intrebarea "votul meu chiar conteaza, sau e doar o vorba care da bine pe sticla?"

    RăspundețiȘtergere
  17. Visez la ziua in care voi prefera sa ma uit la cei de pe strada si nu la tavan.. Traim o perioada a pseudodpresiei, a unor copii debusolati care nu vad drumul de parul de pe ochi. Mi-e dor de cei care stiu sa se joace julindu-si genunchii si murdarindu-si hainele si nu devenind adolescenti miopi din cauza calculatorului in timp ce impusca rate si nu stiu cine este Eliade. Mi-e dor de ce ei nu vor avea niciodata: copilarie. Asa ca nu democratia este trista, ci poporul care ravnea atat la libertate si cand o are nu si-o permite...

    RăspundețiȘtergere
  18. Asa ca degeaba cumparam becuri daca nu avem lumina..

    RăspundețiȘtergere
  19. @Luminita
    Mi-ar fi placut sa citesti postul meu intr-o maniera usor mai detasata. Sa-l fi privit ca pe un poster care poarta un mesaj.Te-ai invrednicit vreodata sa persiflezi un poster ?
    M-a surprins neplacut sa observ ca raspunsul tau tintit catre mine este el insusi de tip piranha, comportament de care tu insuti te declari dezgustata.
    Mi-a placut insa si ceva ce tu ai scris acolo, si anume ca e nevoie sa ne schimbam noi, cei mici. Daca ai fi privit usor detasat, ai fi observat ca sustin acelasi lucru, doar ca forma de prezentare este putin atipica.

    RăspundețiȘtergere
  20. "Eee..fura si asta..dar macar a facut ceva si pt noi." Asa suntem noi... Ne place sa ne compromitem.

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Luminita
    E în regula. E dreptul tău să nu îmi acorzi atenţie şi probabil da, trebuia să mă aştept şi la reacţii ca a ta.
    Reacţia la care mă aşteptam eu a fost cea pe care au avut-o toţi cei prezenţi pe aceasta pagina, cu excepţia ta, singura care ai trat cele scrise ad litteram. Şi asta mă miră iar, căci din cele ce le-ai scris anterior, mi-e clar că pe undeva ai simţit nuanţa de stand-up show. Mă aşteptam doar să vezi evidenţierea în mod caricatural a unor aspecte şi eventual să gândeşti asupra lor măcar în timpul lecturii.
    Dacă faci o comparaţie între acel mesaj pe care te-ai simţit datoare să îl pălmuieşti (?!?) şi felul în care m-am raportat la tine şi te-am abordat de fiecare dată când ţi-am răspuns, vei vedea că există o diferenţă considerabilă.
    Îţi mulţumesc pentru urarea de final.

    RăspundețiȘtergere
  23. legat de commentul lui andrei3000, nu cred ca ca asocierea prostituate-politicieni ar fi dintre cea mai adecvata.. Pentru ca, macar primele se 'consuma; prin ceea ce fac, iar asta se vede in timp, pe cand politicieni nu dau dovada de nici o implicare in activitatea lor, poate doar intre pauza de somn si bufet, mai dau o fuga pana la prima categorie..
    Poate un punct comun il reprezinta faptul ca ambele categorii sunt cele mai vechi din lume...

    RăspundețiȘtergere
  24. totusi nu e schema asta ["alegerea raului mai mic"] chiar esenta democratiei, etc?

    RăspundețiȘtergere
  25. @Maria de Romania

    Ai dreptate!!! Mi-a placut cel mai mult faptul ca ai remarcat ca prostituatele se implica mai mult in activitatea lor decat politicienii. Cred ca stim cu totii cum fac parlamentarii "nani-nani" in timpul "sedintelor";si viseaza frumos la "masini bengoase" pe care multi dintre ei si le achizitioneaza a doua zi.

    RăspundețiȘtergere