[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 4 septembrie 2008

Prea mult de ales

Avem prea mult de ales. Mii de produse destinate aceluiasi scop. Aceasi gama, alte denumiri. Mii de modele de blugi, camasi, sacouri sau pantofi. Mii de aparate de fotografiat cu diferente nesemnificative. Mii de conserve ale aceluiasi produs cules din mii de destinatii cu "e" uri putin schimbate.

Mii de ceasuri, mii de aspirine de la sute de producatori, milioane de dvd-uri din diverse zone. Mii de carti aspirationale. Milioane de reusite in viata si mii de oameni de succes. Milioane de fotomodele, aceeasi poveste, alte trasaturi.
Mii de locuri in care sa faci aceleasi lucruri. Miliarde de site-uri porno. Aceleasi pozitii, aceleasi copulatii, aceleasi fantezii.

Avem de ales. Este apogeul libertatii de optiune. Suntem atat de liberi incat nu mai putem alege. Atat de multe sunt de ales incat sfarsim obositi, indoiti de justetea alegerii pe care inca nu am facut-o.

Avem atat de mult de ales. Inspaimantator de multe optiuni care ne-o blocheaza pe cea care Trebuie facuta. Si daca cumva ai ales, zgomotul tuturor celorlate alegeri pe care ai fi putut sa le faci te asurzeste in asemenea hal incat nu-ti mai auzi gandurile. Buna seara, doamnelor si domnilor, sunt un cetatean al lumii mele si nu mai stiu ce sa aleg. Voi?

51 de comentarii:

  1. Fain articol. Interesant, tocmai scrisesem unul asemănător pe blogul meu.

    Întrebarea pe care ne-o punem acum este cum filtrăm valul de informaţie care ne înghite? Cum desoebit "noise" de "relevant"?

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca suntem liberi sa alegem e ok, pe mine nu asta ma framanta, ci ceea ce pierdem in urma unei alegeri.
    A alege e legat inerent de a pierde ceva. Ceea ce castigam este intodeauna pe masaura a ceea ce am pierdut?

    RăspundețiȘtergere
  3. Citez din clasici: "Choose life... But why would I want to do a thing like that? I chose not to choose life. I chose somethin' else. And the reasons? There are no reasons. Who needs reasons when you've got heroin? "
    Ioi, tu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. pai tu florine n-ai cum sa faci diferentele astea pentru ca stai pe twitter si compui doar cu masuri patrate:)) adica patru a patra doi a patra. nunatele sunt ternare si la masurile compuse.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Tudor: Twitter-ul şi măsurile 4/4 spun totul despre un om, nu-i aşa? :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. am mai citit ceva similar, nu stiu exact daca la grozea sau in alta parte. ar trebui sa apara la ziar ca va luati peste picior, pacat ca ziaristii nu-s atenti la commenturi(sau poate..)

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine ar fi daca alegerile s-ar rezuma la blugi, aparate foto, aspirine. Trebuie sa ne alegem propriul drum in viata, prietenii, partenerul. Aici se complica treaba cu adevarat. Si aici este infinit mai greu de ales.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si cine spune ca o intrebare are un singur raspuns? Sa ne permitem luxul de a fi flexibili :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Dificultatea de a alege n-are a face in general cu multitudinea optiunilor; e mai degraba o caracteristica "din fabricatie" a anumitor tipuri de personalitate. Eu una am uneori ezitari si cand trebuie sa aleg intre doua optiuni ;)
    Tocmai de aia de multe ori actionez din instinct, pe moment, pana sa inceapa rationalul sa filtreze :)) Si e foarte bine de cele mai multe ori.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ating usor tastele, mi se pare ca fiecare litera ma doare..mi se pare ca si cand respir ma doare...ma doare sufletul... ma doare tot...ma doare cand ma privesc...ma doare ca nu pot sa aleg!

    RăspundețiȘtergere
  13. La fel! Cateodata e prea mult si ii las pe altii sa aleaga. Sau timpul.
    Dragut articol : )

    RăspundețiȘtergere
  14. eu te aleg pe tine,..tudor!!:))..:*

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. e usor sa alegi cand stii ca oricum chiar tu esti suma alegerilor tale de pana acum...nu iti permiti sa pui un mar putred intr-un cos cu mere de aur, iar in caz ca nici asa nu merge there's always the sunscreen :)bun si iarna si vara, desi "iarna nu-i ca vara"...da' asta nu poti alege:))

    RăspundețiȘtergere
  17. Alegerile noastre se rezumă de cele mai multe ori în "din două rele o aleg pe cea mai puţin rea".
    Eu mă întreb dacă nu cumva e doar o iluzie că alegem. Cum alegem? Din ceea ce avem la dispoziţie, de cele mai multe ori, şi nu e întotdeauna ceea ce ne-am dori. Dar alegem. Ca la întrebările acelea cu variante. Alegem una dintre variantele date, chiar dacă niciuna nu coincide exact cu ce gândim. Dar TREBUIE să alegem o variantă. Pe cea mai apropiată...

    RăspundețiȘtergere
  18. cum spuneam cateva post-uri mai devreme: omul aspira catre ceea nu poate fi: liber cand el e nascut prizonier, monogam cand el e plurigam. si de aici tot conflictul care il omoara, dar mai cu seama incertitudinea alegerii pe care nu a facut-o. si cea mai tare faza e impresia pe care si-o da singur ca e liber sa aleaga din ceea ce i se intinde pe tava, cand de fapt adevarata libertate este sa aleaga ce nu i se ofera. omul functioneaza numai constrans, ingradit si cu repere, tine de latura fiziologica si nu de cea psihologica. fara repere nu stie unde este, cum este orientat sau daca se misca sau sta. fara margini ar tinde spre infinit, pe care nu-l intelege, si asta l-ar face sa-si piarda mintile. cum sa fiu infinit? unde ma termin eu si unde incepi tu? tu esti eu? atunci eu cine sunt? de ce inramam tablourile, de ce ni se par neterminate fara ramaa (pt ca neterminatul ne sperie; paranteza, vorba de ocara: bai neterminatule!) de ce inlantuim imaginatia intr-un chenar, de ce finitul o desavarseste? de ce am cuprins timpul in 24 de ore? de ce am inrobit iubirea intr-un cerc? de ce am inchis notele intr-un portativ? de ce ne intemnitam sentimetele intre doua puncte? de ce apreciem lucrurile terminate? de ce finalizarea ne aduce satisfactie? de ce ne cautam geneza si de ce ne imaginam sfarsitul? as putea continua asa forever... si deodata ma loveste o idee: DACA A Fi Liber Inseamna A Nu Alege, Nedorinta de A Alege, libertatea de a nu fi? de fapt, noi nu iubim libertatea.... pentru ca ne iubim prea mult pe noi................

    RăspundețiȘtergere
  19. Imi place spiritul articolului.
    Dar poti alege sa refuzi ofertele.
    Cred ca ii zice "simple living".
    Adica sa renunti la ce nu iti trebuie cu adevarat.
    Errr, no more shopping therapy for me today sir.

    RăspundețiȘtergere
  20. @ florin/ tocmai ca twitterul si masurile patrate nu spun nimic despre om. Ne dai altceva mai creativ?

    RăspundețiȘtergere
  21. prea multe alegeri... si cand te gandesti ca fiecare alegere te poarta in alta directie!! daca exista universuri paralele cu siguranta exista cateva milioane bune

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  23. Si totusi alegem, chiar daca ajungem sa trebuiasca sa invatam din grseli.
    Tu ce ai ales si ce ai invatat?

    RăspundețiȘtergere
  24. defel alegerile mele sunt instinctive.. bine rau? dar ce e bine si ce e rau? exagerat.. uneori, dar mai sanatos
    cu respect,
    rux

    RăspundețiȘtergere
  25. ah, si aleg totul sau nu aleg nimic.

    RăspundețiȘtergere
  26. rezolvarea la dilema alegerilor : snobism!! ce sa aleg? ce e mai scump! am bani? nu, dar o fi bun din atatea game. vom deveni astfel in curand cu totii...vom crea bani pentru a fi snobi...si ne place................

    RăspundețiȘtergere
  27. Alte măşti, aceeaşi piesă,
    Alte guri, aceeaşi gamă,
    Amăgit atât de-adese
    Nu spera şi nu ai teamă.

    nu?

    RăspundețiȘtergere
  28. Stii fabula cu magarul care a murit de foame?Cred ca asa am ajuns si noi.

    RăspundețiȘtergere
  29. T,in the end...it all comes down to one.

    RăspundețiȘtergere
  30. Greu. Nimic din ce ti se spune nu te ajuta sa faci diferenta. Asa ca fie amanam cat putem, fie alegem dupa instinct. Deobicei nici o alegere nu e multumitoare.
    Si atunci, cum alegi un obiectiv, un drum pa care sa mergi? Eu nu vreau sa pierd ani de zile pana cand imi voi da seama ca am ales gresit...Poate nici nu voi putea sa ma intorc atunci:) Si m-am saturat sa aman...sa aman inseamna sa constat in fiecare secunda ca sunt la fel de departe de orice...orice ar trebui sa aleg. Ce sa aleg, pana la urma?

    Am obosit deja:) ma mai gandesc si maine...

    RăspundețiȘtergere
  31. nu stii ce sa alegi pentru ca te lasi ispitit de tot...eu stiu ce sa aleg :) si nu este greu deloc.alegi si pui punct, nu te mai gandesti daca e bine, daca era mai bun altceva, ca ajungi la psiholog...psihiatru....depinde;))apoi, daca meditezi prea mult, si realizezi ca nu e buna alegerea pe care ai facut-o, cu ce te incalzeste? cu nimic....e simplu...doar ca ne place sa ne complicam viata prea mult...nu are sens...e scurta si trebuie traita din plin, fara regrete, fara decizii indoielnice...

    RăspundețiȘtergere
  32. eu sunt fercit pentru ca am stiut ce sa nu aleg

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu am ales Ciao!, Cancan dintre toate tabloidele ca sa citesc din ele despre relatia ta cu Raicu si despre tine. Am ales si blogul tau, ca lectura la serviciu, iar in pauza de masa ma gandesc la ce scrii tu despre aceste tabloide, dar esti o persoana publica, te culci cu o persoana publica, tot ce faci vrei sa fie public, dar te miri... oare de ce apari in tabloide !!!

    O seara placuta !!!

    RăspundețiȘtergere
  34. draga roll. ai deficiente de intelegere si perceptie. ma rog daca tu crezi ca ma culc cu o persoana publica si nu cu o femeie asta e problema ta. Oricum vadesti un comportament usor schizofrenic daca treci cu usurinta de la tabloide la blogul meu:))

    RăspundețiȘtergere
  35. @Florin Grozea:
    E simplu: Tudor e "relevant",tu esti "noise".
    E bine ca citesti blogul acesta poate mai inveti cate ceva.Ii asculti si muzica?Versurile?Mesajul?Nu-ti vine sa plangi?Asta e muzica adevarata.
    @Tudor:
    Nu-i adevarat. Tu ai stiut mereu ce sa alegi. Nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  36. ruxig un ton mai moderat nu strica. Comparatia nu-si are locul.

    RăspundețiȘtergere
  37. Tensiune in aer, tensiune in aer...
    De ce e alchiri mereu in pain? Mai mult optimism. Life is good;)

    RăspundețiȘtergere
  38. I choose life,a job,a career,a family,a fucking big television,a car,good health and low cholesterol.I choose leisurewear and matching luggage.But I can't choose happiness.

    RăspundețiȘtergere
  39. "libertatea este in interior.. cand reusesti sa o gasesti

    libertatea totala pe orice nivel si directie, nu ar ajunge in cele din urma sa fie ca o cusca?"

    asa ca...aleg sa nu conteze prea mult ce aleg

    ex(dc sunt pe iarba la malu baltii cu prietenii sau singur in apus nu regret ca as fi putut sa fiu pe malu mediteranei cu prietenii sau sg in apus...; si nu pun nici balta deasupra meditarenei)


    aprozarnet.com

    RăspundețiȘtergere
  40. "rox spunea...
    Si totusi alegem, chiar daca ajungem sa trebuiasca sa invatam din grseli.
    Tu ce ai ales si ce ai invatat?"

    "tudorchirila spunea...
    eu sunt fercit pentru ca am stiut ce sa nu aleg"

    Sa inteleg ca asta e un lucru care ar trebui sa il invatam toti... Sa stim ce sa nu alegem ca sa fim fericiti :-?

    RăspundețiȘtergere
  41. Be Unclutched -Vol 1

    http://www.youtube.com/watch?v=r1oSyAOXirM&NR=1

    Psihologie, Filosofie si Spiritualitate "intr-unul";

    Poate vor fi cele ami castigate 50 de min din viata ta, dar poti sa te opresti si dupa primele 5 daca o sa vrei; vizioneaza..

    in legatura cu postul, cat mai mult-edificator

    RăspundețiȘtergere
  42. Ah Tudore, ce i-ai ratat! Sunt prea multi politicieni de ales! Hehehe!
    Sa mai taiem din ei de pe liste! Sa-i mai imputinam, sa-i decimam, sa-i injumatatim!
    Intr-o tara libera am vrea sa fim!
    Libera desigur de politicieni.
    In Palatul Parlamentului sa ramana unu singur care sa dea cu matura.

    RăspundețiȘtergere
  43. De cate ori ma copleseste numarul posibilitatilor de alegere...si se intampla frecvent...ma gandesc la un singur lucru...daca as fi, spre exemplu, intr-un carucior cu rotile, problema multitudinii variantelor de alegere nu ar mai exista...asa ca sunt fericita ca pot alege dintre atatea lucruri. Un pic de atentie si auto-cunoastere pot duce la alegeri 'bune'.. si kiar daca nu ne multumesc, vom invata din ele cu siguranta..si vom invata despre noi si lume...apoi vom alege altceva...important e sa recunoastem ceea ce nu ni se potriveste...
    Si in plus...pentru ca la fel de frecvent traiesc senzatia unui vartej...si sunt o fire zbuciumata...:)..imi tot repet de ceva timp...why the hurry?

    RăspundețiȘtergere
  44. Voi nu priviti partea buna a lucrurilor: avem de unde alege. Daca nu am avea atatea variante, am discuta descre ce aiurea ne este NOUA, ultra-creatiile lui Dumnezeu, sa stam in fata calculatorului (singurul model) si sa sorbim nelinistiti dintr-o bere(disponibila in doar doua modele). Suntem macinati pana in maduva oaselor de lucrurile pe care nu le intelegem si nu le gasim raspunsuri, incercam sa ne complicam vietile prea mult, uitand de cele mai multe ori de adevaratele placeri.
    Eu zic sa traim pentru clipa urmatoare si sa facem in asa fel incat sa nu avem nici un regret pentru clipa ce a trecut. De reusit nu reusesc ... dar incerc.

    RăspundețiȘtergere
  45. Noica spunea: "Tristetea inteligentei goale consta in imposibilitatea de a opta".

    RăspundețiȘtergere
  46. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  47. nu stiu c sa zic despre asta tudore... Dak ai trai intr-o lume limitat financiar, nu ti-ar fi greu sa alegi,de fapt ,nici nu aiavea c alege. Dak ai fi paralizat ,nu ti-ar fi greu sa alegi locul in cre vei iesi deseara;dak ai fi orb,nu ti-ar fi greu sa alegi din aparatele de fotografiat de care vorbeai si..vrei sa-ti mai dau exemple?:)))Fii si tu mai realist si mai desprinde-te de societate! Cum sa fii fericit dak tu iti pui probleme banale cum ar fi pantalonii si sacourile? Incearca maine sa t imbraci cu un cearsaf!au ti-ai face pb d c spun oamenii?:))

    RăspundețiȘtergere
  48. era o melodie care are niste versuri potrivite care erau cam asa
    "Reclame Reclame - Prea multe
    Reclame mi-e teama
    De-atata Reclama -
    Mintea mea
    A-nceput sa geama
    Mi-arata, ma-nvata ce si cum
    Sa gandesc
    Ce sa fiu, ce sa fac
    Si cum sa traiesc Prostie Prostie
    Prea multa
    La numar Prostie
    De maine muncesc,
    Dar azi mai trag o betie
    Nu stiu nici ce vor nici macar
    Ce-i al lor
    Un popor detergent
    Incuiat in televizor"

    se potrivesc contextului :))

    RăspundețiȘtergere
  49. Alege-te pe tine, Tudor. Privirile mai lungi catre interior dau auz absolut.
    Te-am mai rasfoit. Gasesc, poate subiectiv, o doza de retoric in multe din postarile tale. De ce scrii aici, Tudor ? Cine trebuie sa te auda printre aceste zgomote si ce sa iti ofere inapoi ?
    Ai grija de tine !

    RăspundețiȘtergere