[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

vineri, 18 aprilie 2008

Manelistii: schizofrenie sau extremism

Ma preocupa recent semantica manelelor. Am ajuns la concluzia ca versurile si temele majore ale manelelor au radacini adanci in zbuciumul psihicului uman. Sa ma explic: imediat ce se apuca de cantat orice manelist care se respecta atrage ca un magnet in jurul sau un numar impresionant de dusmani care atenteaza la conditia si aspiratiile lui. Dusmanii sunt multi asemeni ostilor lui Sauron in Lord of the Rings. Baietii cu burta si ghiul par sa-i observe si acolo unde nu sunt ca Russel Crowe in Beautiful Mind. E imposibil sa nu intrevedeti un soi de schizofrenie aici. Astfel, din perspectiva clinica manelistii trebuie tratati cu blandete.

Daca ii intalniti trebuie sa le vorbiti rar dar nu raspicat si incercati sa arborati un zambet care sa le dea siguranta.Altminteri riscati sa va transformati in dusman si prin urmatre deveniti subiect de cantec.Lucruriile nu se opresc aici cu acest fiinte dragalase dar bantuite de tenbrele subconstientului.Exista o perceptie extrema asupra femeii. Din nevoia dramatica de conflict ori ea e o fiinta subumana predispusa vesnic la adulter ori devine o zana poleita in foitele de aur cu care se impodobesc crenelurile conacurilor pagoda. Cale de mijloc nu exista: femeia normala cu bune si rele e neinteresanta dramatic.

Cu toate astea din aceste impreunari extreme se nasc celebrii copilasi care sunt un alt izvor dramatic pentru ca de la un moment dat eroii nostri schizofrenici si extremi traiesc si actioneaza doar pentru ei.Copilasul devine motorul car ii mana in lupta. Pentru el furi, dai in cap, muncesti si te spetesti uiti de tine si de viata ta pentru el, doar pentru el. Trebuie sa recunoateti ca vorbim de sentimente adanci, de un puternic filon familial. Desi de multe ori mesajul muzicii e unul pesimist pentru ca femeia extrema e curva si dusmanii sunt peste tot, ritmul si orchestratia sunt vesele si datatoare de speranta.

Este o muzica pestrita care se asezoneaza perfect cu iarba verde si pet-uri, portbagaje de Logan sau A6, blocuri cu franghii de rufe, vile mostruoase la snagov, holurile parlamentului, cartiere marginase, cluburi de noapte si fitze, telefoane middle class cu mp 3, hi-five, youtube, messenger si lista poate continua demonstrand ca daca ai un mesaj coerent si profund cu o muzica potrivita multi-etnica si vesela poti impune pe piata un stil muzical. Ce ne facem insa cu aceste fiinte bantuite de propriile tare si angoase? Conditia artistului este de multe ori redusa la suferinta... iar ei sufera si sufera si sufera...

39 de comentarii:

  1. Foarte buna analiza, ce nu ai spus este ca (inca)una din concluziile pe care le putem trage de aici - toti manelistii sunt si perversi, pentru ca in mod clar nu le plac femeile "normale" sau ma rog...ce intelegem noi, restul (neascultatori de manele) din asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. si ce sufera! sufera din greu pentru ca durerea pe care o lasa lanturile grele de haur care atarna la gat e insuportabila;si greutatea telefoanelor(obligatoriu cu clapa) din buzunare ii obliga pe sarmanii manelari(asa imi place mie sa ii alint) sa nu mearga decat cu mertanu din cort in cort(oops...palat in palat)....iar degetele lor grasune si negricioase sufera si ele de pe urma multelor ghiuluri atarnande.dar de....ARTA CERE SACRIFICII!!!trista intradevar aceasta soarta a manelistilor...adevaratii artisti ai rromaniei....

    RăspundețiȘtergere
  3. Angoasele lor sunt de neinteles pentru mine. Ma intreb de unde mai au atatea idei??? Sau ridicolul e intr-adevar inepuizabil?!
    Mai agasant e ca unora le suna telefonul pe ritmuri de manele.

    RăspundețiȘtergere
  4. femeia perfecta pentru ei e o curva supusa care-si misca bine sholdurile si toate cele.apogeul iubirii il reprezinta momentul in care cei 2 ajung in pat pentru ca a doua zi sa-si gaseasca alta iubire.nu-si mai au loc in piele atunci cand sunt inconjurati de ''femei perfecte''

    RăspundețiȘtergere
  5. Anul asta am ''petrecut'' revelionul acasa..si singura modalitate de ''distractie'' a fost televizorul..doar nu puteam citi de anul nou!?
    Toate posturile tv..erau invadate de manelisti.care mai de care mai stralucitor..bretoane frumos arcuite pulverizate din belsug cu''praf de stele'',pantofi luciosi cu botul putin intors..ghiuluri de familie..nici nu mai vreau sa-mi amintesc!
    Cu parere de rau...dar se pare ca tara asta iubeste maneaua..si plateste manelistii!Artistii...treaba lor!Cine i-a pus sa se faca artisti?
    sper, doar, sa nu devina obligatorie maneaua!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa cum observam se inmultesc teribil. N-are inca buletin dar are microfon si se incumeta sa cante despre suferinta, femei, bani, dusmani... Plus ca au si televiziuni care ii promoveaza intens. Si ce-i mai grav: nici celelalte televiziuni nu ii ocolesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. O parere despre http://zaworld.blogspot.com/ ?

    RăspundețiȘtergere
  8. stati ca vine acum 1 mai..Sa vedeti cum ''sfaraie''romania,cum vor rasuna padurile..si orice spatiu verde..off viata mea!!(sau ce o mai fi la moda acum)

    RăspundețiȘtergere
  9. Suntem " ceea ce vrem sa fim ".

    Doar prost gust...exista oriunde asa ceva. Diferenta dintre ei si noi sta in procente. Cati oameni merg la un concert rock in orice tara din Europa si ce se intampla aici ?

    Dar poti canta si pentru un singur om, chiar daca uneori nu-l vezi sau uneori nu-l auzi. E acolo. Sta cu inima in palma si inchide ochii sa te vada pe tine intelegi, doar pe tine. Sau pe sine, chiar nu conteaza.
    Mi-am lasat orice proiect, m-am urcat in avion si am venit. Si daca ai macar unul, unul singur pe pamant care face asta, fii fericit !
    Nu toti avem acest privilegiu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Tudor, ce sa zic, ca poate tu-i cunosti mai bine pe unii. Ei sunt bolnavi de bani si de prostie multa, cred

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu ani în urmă, după ´89, îmi doream ca muzica românească să ajungă la fel de apreciată ca şi cea străină. Timpul mi-a împlinit dorinţa, ne bucurăm de muzică şi de filme româneşti de calitate, în sfârşit s-a rezolvat problema sonorului şi putem auzi clar fiecare şoaptă. E atâta bucurie în joaca actorilor, sunt de-a dreptul geniale scenariile, încât aş vrea să am acasă şi să revăd oricând şi să las ca moştenire de familie seriale ca "La urgenţă", "Inimă de ţigan". Au replici şi gesturi întâlnite în viaţă şi sunt atât de populare încât am văzut în tramvai o situaţie de conflict între români şi o femeie rromă, rezolvată fain cu o replică din film. Au râs toţi şi s-a ajuns la dialog despre episodul din seara trecută, acolo unde altfel se putea ajunge la poliţie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Manelistii..hmm.. ii vad ca pe niste tigani normali care canta pentru alti tigani de-ai lor si pentru taranii mai tineri ca ceilalti mai trecuti asculta muzica populara;))
    Atunci cand un manelist compune o melodie nu cred ca o compune cu gandul sa le placa romanilor in general, sau clasei intelectuale in mod special.. nu are rost sa ii analizam, sa ne luam de ei, sau orice altceva fiindca ei au asculatatorii lor, noi pe ai nostri. E loc pentru toata lumea sub soare.
    P.S. Ma deranjeaza faptul ca nu permiti ping-uri. welcome.haipa.ro

    RăspundețiȘtergere
  13. si mie imi place analiza :)
    e chiar una reusita
    parerea mea despre manelisti e ca ori au prea multi bani si asta ii deprima si ii face sa cante despre suferintele lor precum dusmanii, femeile si familia, ori nu prea au bani asa ca asculta manele ca sa ajunga si ei ca gutza, adi de vito sau parizer :D
    cat despre felul in care se compune o manea... asta e floare la ureche: iti alegi una din intrigile de mai sus, faci cateva dezacorduri ca sa rimeze potentialele versuri, o vioara chinuita, un acordeon obosit si pac! ai maneaua!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-a placut. Seamana cu vecinul meu : ) Pare o fiinta dragalasa. Care asculta mai tot timpul manele. De cele mai multe ori - tare (sa se bucure si vecinii de ele, nu?). Chiar de 3-4 ori aceeasi melodie (a fost o perioada). Seara, la 10, 11.
    Dusmani: doar il aud, nu-l cunosc. Fotbalistii (?) (din echipa adversa, din echipa favorita), doar ii injura mereu.
    Perceptia asupra femeii: "te iubeeesc" / "mie sa nu-mi inchizi!!!"
    Dar poate e mai bine ca el decat ca mine. Cel putin el nu (cred) ca ma aude.

    RăspundețiȘtergere
  15. =)))))
    Mi-a placut analiza ta. Dar... Eu as spune doar atat: manelismul este o forma de exprimare nascuta din aceleasi porniri launtrice ca ale oricaruia. Punct!!! Diferenta enorma dintre modul in care se exprima ei si voi este EDUCATIA! Orbiti de vanitate suntem cu totii...Vi-l amintiti pe Lear? Dar cand vanitatea este nemobilata intelectual iese si mai al naibii in evidenta!
    Manelistii au puterea de a se exprima, nu-i clar? Fenomenul oglinda functioneaza al naibii de bine!Consumatorii acestui gen sunt aidoma produsului consumat. Asadar cine-i de vina? Manelistii sau societatea care scolarizeaza la limita analfabetismului? :D
    Deci, oare noi, cei care comentam, n-am putea participa la vindecarea acestei schizofrenii?

    RăspundețiȘtergere
  16. Asta ai zi-o chiar bine. Mai ales in ultimul paragraf. E un cerc vicios ce se auto-hraneste.

    RăspundețiȘtergere
  17. ...si sufera si sufera si tot creaza :) Tudor, problema apare altundeva. Mai exact incepand cu primul cuvant al acestei analize( altfel competenta): manelistii. Problema e dorinta de intelegere pentru cele mai abstracte creatii. :P jk...

    RăspundețiȘtergere
  18. Spuneam ca mi-an placut analiza ta fara sa ma gandesc daca ai prins nuanta. Era ironica!
    La ce buna dizertatia ta? Nimic nou in continutul ei, doar forma difera!!!
    Ma intreb, pana cand luam Algocalmin de cate ori ne doare, sau daca nu-l luam strigam cat ne tine gura... Poate ca ar fi mai eficient sa ne intrebam de unde vine durerea si sa tratam naibii cauza!!! Am economisi lacrimi pretioase si mai abitir, le-am inlocui cu zambete, la fel de pretioase!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  19. sincer ca orice om :D ma invart printre ascultatorii acestei muzici (nu am studii muzicale, deci ii zic muzica) si nu cred ca e vb de nici o suferinta (sigur am prin ironia) pur si simplu e vorba de nivelul de cultura. eu numai asa imi explic. manelele se nasc din lipsa culturii a unora pt care, ea, maneaua e singura sursa de venit, traieste din lipsa culturii, si clar se vinde datorita lipsei culturii! no ofense pt fani, e doar ce imi trece prin cap :D

    RăspundețiȘtergere
  20. abia cand credeam si eu ca s-au mai linistit televiziunile si ziarele cu promovarea manelelor..vad ca nush ce manelist candideaza ca primar...si mai grav e ca e si pe bune treaba,adica nu e vreo scormoneala de 2 bani a ziarelor de scandal...asadar..cred pana la urma ca ne meritam soarta.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ca al doilea favorit al primariei din Petrosani ar fi Alin Simota, patronul echipei Jiul. Nimic deosebit pana acum. Dar zilele trecute aud ca echipa sa este formata din multi membri cunoscuti si necunoscuti, intre care unul ''mic si negru'' iti cam sare in ochi. Da, Gutza este consilier 8->

    RăspundețiȘtergere
  22. Vorba domnului Alexandru Andries:"La chitara si la pian/ Poti sa canti an dupa an/ Ca minnune e doar, Adrian.

    RăspundețiȘtergere
  23. Frate nu suntem nici tu , nici eu si nimeni altcineva in masura sa judecam persoanele infectate cu subcultura manelelor si boala bancnotelor dar cu totii avem pareri sau idei si daca tot ai adus vorba de aceste persoane subdezvoltate eu zic sa ii lasam in pace pentru ca la unmomentdat o sa fie doua categorii de oameni inferiori in cazul manelistilor care deja devina o rasa si superiori restul populatiei Romaniei. Eu cred ca o sa fie mai bine asa chiar daca acesti oameni bogati dar inculti o sa fie mai multi o data si o data o sa cada si nimeni nu o sa isi mai aduca aminte de ei ,deci in final cred ca ar trebui tratati cu indiferenta. Cu mult respect pentru tine si ideiile tale Marius.

    RăspundețiȘtergere
  24. nu "artistii manelari" sunt de vina,ci persoanele(cei mai multi tineri) care asculta acea "muzica"..ele sufera..
    din pacate nu numai iubirea e ca mersul pe sarma ci si educatia..si din nefericire tot mai multi cad in prapastia asta a banilor,a inferioritatii,a mertanurilor si a lanturilor de aur.

    RăspundețiȘtergere
  25. ai tratat in mod interesant aceasta problema...dar totusi..nu e decat o pierdere de timp..ne legam de o rasa inferioara noua ale carei reprezentanti se inmultesc ca ciupercile..insa noi chiar avem nevoie de manelisti..daca nu ar fi ei sa ne puna manele la maxim,de unde am mai sti noi ca se apropie weekendul?...sau cine ne-ar mai usura buzunarele de maruntisi prin tramvaie?..

    RăspundețiȘtergere
  26. Adevarat! Este foarte dificil sa-i schimbi...eu am incercat sa culturalizez un specimen de genul asta...Dupa multe incercari care pareau sa dea roade am fost amenintata ca ma arunca de la balcon ...intr-o criza manelista.
    Acum sunt cautata de persoana respectinva sa_i dau lectii cum sa intre in randul intelectualilor nemanelisti.
    Se poate face o mica actiune de demanelizare pentru persoanele care chiar sunt interesate.

    RăspundețiȘtergere
  27. Manelarii sunt patetici ... foarte bine scris Tudor.

    RăspundețiȘtergere
  28. Circula un banc pe net despre manelisti...cum ar fi sa nu ai nici bani,sa nu ai nici masini ,sa nu ai nici case dar sa ai dusmani fara numar fara numar fara numar

    RăspundețiȘtergere
  29. danaz: o intimplare similara cumva. de 6 ani, de cind, stau in apartamentul meu, ascultam in fiecare week-end manele de la vecinii de la 4. de vreo luna si ceva, am inceput sa aud altceva. si se auzea din ce in ce mai...bine! rock adevarat: de la led zeppelin la jethro tull. cred ca baiatul vecinilor a intrat la liceu si s-a transformat in rocker. :-) alta explicatie nu gasesc ( am aceiasi vecini, n-au plecat), dar ce bine ne prinde...

    RăspundețiȘtergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  31. Limbajul de mahala , propriu pana nu de mult ghetoului si penitenciarelor a invadat limbajul comun o data cu explozia de manele . Muzica de petrecere mai mult sau mai putin tiganeasca se canta pe aceste meleaguri de mult timp , insa de cativa ani se petrece o actiune voita ( dar neconstientizata de multi ) de dezromanizare si imbecilizare a maselor ( de care voi vorbi cu alta ocazie , facand parte dintr-un proiect mai amplu , la nivel global de cimentare in material si indepartare de Dumnezeu a individului ) .

    Manelizarea societatii romanesti este una din cele mai distructive si eficiente actiuni de stricare a acestui neam . Acele cuvinte nu sunt tocmai goale de continut , ele reprezinta o rasturnare a valorilor reale si indeamna la razbunare , mandrie , goana dupa bani , desfranare .

    Manelizarea a inceput cand CNN , trambita politicii corecte mondiale , a criticat autoritatile romane ca tiganii nu-si pot exprima “ creatiile artistice “ in mass-media de la noi . Imediat PRO TV s-a aliniat si a inceput o intensa promovare a “ artistilor “ si a subculturii lor .

    CNN , a fost fondat de catre Ted Turner , cel ce numea crestinismul ca fiind religia invinsilor iar pe opozantii avortului prin absortie ii poreclea “ bozos “( prosti , incompetenti , mascarici ) . Ultima remarca se explica prin apropierea sa de familia Rockefeller ( se stie ca John D. Rockefeller III a finantat enorm miscarea pro absortie ca principala componenta a family planning , politica a Population Council infiintata de el ) .

    Cat despre PRO TV , sa vedem cine ii este stapanul :

    RONALD Steven LAUDER

    Controleaza Central European Media Enterprises and Israeli TV.
    In 1987, d-nul Lauder a intemeiat Ronald S. Lauder Foundation , ce se dedica reconstructiei comunitatilor evreiesti din centrul si estul Europei .

    De asemenea , numele sau este legat de numeroase organizatii civice :

    Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations
    Jewish National Fund
    World Jewish Congress
    American Jewish Joint Distribution Committee,
    Anti-Defamation League ( chestiuni de defaimare si discriminare ale evreilor )
    Jewish Theological Seminary ( unul dintre centrele academice si spirtituale ale iudaismului conservator )
    Brandeis University
    Abraham Fund

    FAMILIA LAUDER

    D-nul Lauder este fiul cuplului Estée Lauder si Joseph Lauder . De asemenea , este fratele mai mic al altui domn deosebit , Leonard Lauder . Putem face referire si la fiica sa , d-na Jane , maritata cu d-nul Kevin Warsh .
    Geniala d-na Estée Lauder , nascuta intr-o familie de imigranti evrei din Ungaria , a fost fondatoarea , impreuna cu sotul sau , al gigantului in cosmetice Estée Lauder Companies .
    D-nul Leonard Lauder , este seful megacompaniei mamei sale .

    Valorosul tanar domn Kevin Warsh este membru al consiliului de conducere al guvernatorilor Federal Reserve System , nominalizat fiind de catre George W. Bush

    http://saccsiv.weblog.ro/

    RăspundețiȘtergere
  32. Wow! S-a ajuns pana la , inclusiv , analize de tip cine , ce a implementat. Continui si voi continua sa ma intreb: unde nu e loc de sadit ceva, sadesti? Mai frate, avem o obisnuinta pe care eu o vad chiar ca frizeaza patologicul! Oricare altul e de vina iar eu, sunt un sfant. Mai draga, CNN nu putea implementa nimic prin intermediul ProTv daca nu se stia ca e teren fertil. Deci, daca ne-am uita putin in ochisorii nostri am inceta sa mai aruncam vina la plasa altuia!
    PS> NU-s habotnica!!!
    PS. Culturalizarea Roomilor (pe care-i respect ca oameni, asa cum ii respect pe cei de rasa neagra sau galbena) se putea incepe o data ce ii acceptam si mai ales ii INTELEGEAM! Dar, scuze, noi suntem buni la despicat firul VECINULUI in 4 si de a suferi brusc de cecitate in momentul cand ajungem la firul personal! SI MAI ALES LA RESPONSABILITATILE PERSONALE!

    RăspundețiȘtergere
  33. Sufera...sufera... Ca psihiatru pot confirma diagnosticul:)
    Indubitabil...

    RăspundețiȘtergere
  34. Cred k ar trebui sa ne facem griji pt tinerii din ziua de azi[printre care ma numar si eu] si copiii mici,care sunt expusi la acest gen de muzica cretin si ordinar,care nu face altceva nimic decat sa scoata in evidenta fanteziile legumelor care le canta!!Nu sunt schizofrenici si nici extremisti...sunt pur si simplu visatori..intr`o maniera groteasca,scarboasa...Dar cred k acest fenomen care pare a nu mai avea sfarsit a luat amploare si datorita presei,in special a televiziunilor..pt k nu sunt putine emisiunile in care sunt invitati acesti indivizi pt a`si expune "creatiile",pt un rating mai bun,ba mai mult...au si canalul lor de televiziune !!!Toate astea ma duc cu gandul la interese care nu vizeaza neaparat gradul de culturalitate a romanului... Este un cerc vicios din care nu vom scapa prea curand,pt k toti le ascultam fie ca vrem,fie ca nu!!Dar pt mine problema principala raman copiii,care nu au nicio scapare din ghearele acestui gen de muzica...De ce?Pt k majoritatea refuza sa gandeasca mai profund,sa isi propuna un scop mai mare,mai bun si de ce nu, mai nobil in viata decat o masina,o casa,un lant de aur la gat care te poate ineca si o femeie goala[si la propiu si la figurat!]...Suntem un popor mediocru,dar nu va faceti griji...vom progresa...vom ajunge si mai rau!

    RăspundețiȘtergere
  35. Intr-adevar,ceea ce s-a spus despre fenomenul manea este adevarat.Dar ce putem face noi,decat sa tragem un semnal de alarma,si daca cineva vede pentru ce ne ostenim sa explicam,si anume ca acest gen de muzica nu este deloc indicat pentru noi romanii,pentru ca ne trage in jos,si va fi o decadere continua daca ceva/cineva nu opreste acest fenomen. Ar trebui ca ascultatorii acestui gen sa deschida ochii si sa vada dincolo de negativul pieselor,acele versuri lipsite de etica si de coerenta. Sa speram intr-o schimbare mai buna oricum.
    http://mariusbc.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere