[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

luni, 23 februarie 2009

Bani urati. Bani kitsch. Bani frumosi?

Cat de mult ne reprezinta banii pe care ii folosim zi de zi? Ne plac hartiile care circula prin mainile noastre? Arata frumos? Culorile, modelele, incadrarea figurilor pe bancnote, hartia in sine?

Prin intermediul agentiei Friends mi-a parvenit un proiect Patres de regandire a banillor romanesti. Mi se pare interesant. In ce ma priveste banii actuali mi se par oribili si imi dau o senzatie de vlaga si kitsch asa ca un asemenea proiect este mai mult decat binevenit.

Detalii aici

17 comentarii:

  1. Am urmat link-ul. :)
    Este Romania o tara de basm ?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelsa Exarhu avea un post mai vechi pe o tema similara:
    http://elsaexarhu.wordpress.com/2008/12/04/bani-fumosi-largent-doit-etre-joli/
    Karl Lagerfel:
    “Ce n’est pas parce qu’il y en a moins, que l’argent ne doit pas être joli”
    “Nu pentru ca sunt mai putini, banii nu trebuie sa mai fie frumosi”

    RăspundețiȘtergere
  3. tot timpul mi-au placut lucrurile simplu facute si cu mult bun gust. insa nu imi pot imagina inca o bancnota frumoasa. nu imi pot da seama cum ar trebui sa fie ea incat sa placa. poate ma gandesc prea mukt la bancnota de un $ anerican, simpla si totusi impunatoare...meditez...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer?Majoritatea sunt atat de ahtiati dupa bani incat nici nu cred ca stiu foarte bine cum arata in momentul de fata...poate disting doar culoarea..in functie de valoare...iar cei care au prea multi...nici nu cred k ii vad prea des :)

    Insa pentru noi restul :))) chiar o sa-mi storc creierii poate gasesc si eu ceva interesant ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cam târziu iniţiativa, având în vedere că se vor înlocui cu Euro în următorii ani.

    RăspundețiȘtergere
  6. banii sunt kitsch prin definitie, de la ei porneste tot ce e artificial, mort, vested, rece, cum vrei sa-i zici....daca nu ai bani, medicii refuza sa te salveze din bratele mortii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si totusi, cu atat poti cumpara paradisul...cu 1 leu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ar fi tare să fie transparenţi - aşa poate lumea şi-ar da seama că un om poate fi fericit şi fără bani.
    Asta am zis aşa - metaforic vorbind. Ar fi ciudat ca banii să arate altfel. De ce să fie neapărat din plastic, Anca? Dacă ar fi din hârtie probabil am avea mai multă grijă de ei.

    RăspundețiȘtergere
  9. hmdea..."cu mesaje care sa te faca sa zambesti cand ii ai in mana si sa-ti spuna ca de fapt cu ei poti cumpara oricat pentru ca se vor intoarce la tine"....asta ar fi un rapsuns la fel de stupid ca si presupusa intrebare. Atata timp cat ideea de a achizitiona ceva decat cu o bancnota nu se va schimba...si cu cat devalorizarea leului nu va mai fi intr-o continua crestere...consider ca asta ar fi o pierdere de timp, sau un simplu mod de a ne distrage atentia de la adevaratee probleme....o simpla mascarada pentru a ascunde adevaratele nevoi ale omului.

    RăspundețiȘtergere
  10. ma uitam asa din lipsa de ocupatie pe site la suburbia sj am vazut ceva ce m-a socat!!!deci stiam ce s-a intamplat in Vama Veche...stiam dar asta m-a lasat fara cuvinte!!!:| si primele lucruiri la care m-am gandit au fost vorbele tale de la concert in Beker Brau "SA SALVAM VAMA VECHE!!!'hai sa ne punem pe treaba ca deja o sa fie prea tarziu dupa...uitati-va si voi si spuneti-mi daca gresesc...http://suburbia.ro/tag/shr00ms/...HAI SA FACEM CEVA REPEDE!!!Vama striga AJUTORRR!!!:|

    RăspundețiȘtergere
  11. totusi personalitatile de pe bancnote au loc bine meritat acolo :) desi,par interesante si cele desprinse din lumea fantasticului. oricum,nu asta reprezinta "valoarea" banului :D iar in curand euro-ul va fi la putere.

    RăspundețiȘtergere
  12. euro, euro dar mandria noastra de romani und este?...anyway asta e mai mult un exercitiu de imaginatie...nu luati totul exact cum vi se prezinta...

    RăspundețiȘtergere
  13. fat frumos ma face sa zambesc doar cand il citesc sau il ascult in povesti radiofonice.
    daca ne-am batut joc de eminescu,enescu,iorga si altii ca ei,hai sa nu ne luam si ultimul refugiu!

    va rog!

    RăspundețiȘtergere
  14. Putine comentarii la acest articol. Nu ne pasa cum arata banii. Oare de ce? Am eu o idee buna. Ii coloram roz si plasam figuri de maimute blurate. Eventual, o femeie goala si un barbat la pisoar. Iarta-ma, Tudor, dar nu ne intereseaza cum arata banii. Pot fi si negri.

    RăspundețiȘtergere
  15. eu m-am gandit, deci imi pasa. ii vreau verzi, clar:verdele e culoarea cea mai placuta ochiului uman si in plus inspira putin a verdeata, ii vreau fresh. nu de plastic, de hartie, sunt mai simpli si mai "umani" la atingere. toti de aceeasi culoare, astfel incat sa fiu obligata sa ma uit atenta la ei cand ii folosesc. pe bancnota de un leu o vreau pe domnisoara pogany, un simbol al feminismului...toata bancnota sa fie un tribut adus lui brancusi, dar fara coloana, poarta si masa...tot ceea ce brancusi a creat si nu avem...atelierul lui brancusi. pe bancnota de 5 lei vreau iasul...tribut adus literaturii, cu maiorescu si junimistii un joc de forme, cuvinte si fete. pe bancnota de 10 lei vreau b ucurestiul secolului IX..."micul paris"...pe cea de 50 lei vreau masti de teatru, precum si poza unor actori, oriare pe scena unui teatru mediocru de "provincie"...tribut adus artei vizuale...pe bancnota de 200 lei vreau putin din cimitirul vesel, poate unicul lucru autohton original cu care ne putem lauda...tribut originalitatii...iar pe bancnota de 500 de lei vreau o mare de oameni, batrani, tineri, adulti, copii, imbracati mai bine sau mai putin bine, cu totii la fel, cu acelasi rol de oameni...tribut umanitatii si tolerantei...
    asa vad eu banii, de fapt, asa mi-i doresc, poate nu sunt originala, insa asta nu conteaza foarte mult, conteaza ca imi pasa, nu?

    RăspundețiȘtergere
  16. cred ca nu trebuie schimbata textura lor si tematica, doar grafica si cromatica

    RăspundețiȘtergere