[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 7 aprilie 2009

Blestemul Sotilor Ceausescu

Pe 25 decembrie 1989, de Craciun, sotii Ceausescu au fost executati in urma unui simulacru de proces.

Atunci, am castigat libertatea.

Patruzeci si cinci de ani am fost condusi de catre doi analfabeti.

De douazeci de ani, dintre douazeci si trei de milioane de romani nu s-a putut alege un conducator.

In 1989 aproape o mie de oameni au murit ca noi sa castigam libertatea.

am castigat libertatea de a fi furati

am castigat libertatea de a fi mintiti

am castigat libertatea de a fi umiliti

am castigat libertatea de a fi inselati

am castigat libertatea de a sta cu mainile in san

am castigat libertatea de a fi nepasatori

am castigat libertatea de a fi folositi

am castigat libertatea de a fi scarbiti

am castigat libertatea de a pierde

Nu e nimic special in ceea ce am scris mai sus. In general nu mai e nimic special in nimic. Ma cuprinde un sentiment de frica. Am senzatia ca ne apropiem de haos. Nimic nu mai conteaza.
Cuvintele pur si simplu nu mai au valoare. Nu mai exista cuvinte pentru ca nu mai exista semnificatii. Cuvintele nu mai pot schimba pe nimeni. Sunt doar cartofi care se arunca dintr-o tabara in alta. Sunt rosii, oua si castraveti care se strivesc de ziduri. Romania nu mai este formata din cuvinte care sa modeleze ceva. Sunt doar legume storcite de zidurile prea groase ale obrajilor nostri. Atunci cand nimic nu ne mai mira, s-a terminat sau este aproape de a se fi terminat...

Ce fac eu aici? Nu exista arme pentru un asemenea razboi. Indiferenta nu poate porni un razboi. Noi suntem indiferenti. E o stare de fapt. Contemplam fatalist propria mizerie. Pana cand cuvintele au ajuns legume. Pana cand televizoarele vor refuza sa mai functioneze si cablurile sa mai transporte imaginile ahtiate dupa audienta. In Romania avem nevoie de cabluri si de televizoare sa faca revolutia pentru noi. Sa spuna ele: - Gata!!!! Gata!!!!! Eu, televizor cu diagonala de 51 cm, refuz sa mai transmit aceste imagini familiei mele. - Da, si eu, cablu optic de mare viteza, te sustin. Suntem vinovati cu totii. In egala masura.

Hotii si victimele au un loc comun aici, pe acest pamant: indiferenta. De aia nu va fi niciodata razboi. Inclinatia catre fatalism nesimtit a acestui popor reclama monarhie sau dictatura. Cuvintele nu mai ajuta. Sunt doar legume storcite. Nu traim. Executam matricea indiferentei. Filtrele ni s-au infundat. Suntem prea indiferenti ca sa ni le curatam. Am ales sa nu mai filtram. Inghitim si nu evacuam. Camara e un loc special la romani. Cate nu pot sa incapa acolo, claie peste gramada. Niciodata camara nu va fi plina. Mizerie va fi mereu de inghitit. Stropita cu indiferenta si impachetata bine, va avea loc mult timp de acum inainte in casa sufletelor noastre.



PS. Intrebati vreun candidat europarlamentar cine a avut primul visul unei Europe unite... grandoarea acelui Om nu va starni ecouri in mintile unor "merge si-asa"...

33 de comentarii:

  1. Ma bucur ca ai scris asta! Si eu gandesc la fel si am si explicat de ce, pe blog la mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce sa faci cand tot ce ai sunt vorbe, dar ele isi pierd sensul si sunt inghitite de media?...cacealmaua la care suntem martori taciti, nedemna pana si de ironia unui Caragiale, nu ne arata decat partea inculta a tarii.Sau poate ne reprezinta cat timp o acceptam. Intrebam molcom "ce e de facut?" dar refuzam sa actionam conform instinctelor. Televizorul meu nu se mai aprinde de aproape un an.Nu mai vrea. Doar cablul de la internet imi mai trimite cate un mesaj despre ce se petrece, mesaj pe care il sterg , citindu-i doar pe jumatate titlul. Spuneai ca e o lasitate sa fi Demiurg...Ei bine...mai bine las din cand in cand, nepasator sau neinformat...Mai bine sa iti refuzi accesul la prostie decat sa o cunosti...Mai bine sa te faci ca nu sti decat ceea ce ai vrea sa sti...sa te prefaci desi te doare...Mai bine cateva minute de normalitate inchipuita pe zi, in locul nebuniei zilnice anormale reale(acelasi din pacate...)...Si apoi din nou la acceptarea demna de un imbecil a "evenimentelor". Si eu sunt asa,si tu... toti suntem asa...ce e de facut?...

    RăspundețiȘtergere
  3. Tudore, nu ai nimic mai bun de facut? sa scrii un cantec, sa desenezi ceva, sa citesti o carte... de ce e privitul la TV sport national? de ce sta lumea sa analizeze in Romania guvernul, conducerea, mizeria, raul, saracia, prostia, vedetele, etc. Oameni buni, chiar nu aveti nici o treaba??

    RăspundețiȘtergere
  4. ... suntem atat de nepasatori. chiar si eu , care sunt intru totul de acord cu ce spui tu aici si chiar imi place sa ma enervez si sa iau atitudine , raman pur si simplu la stadiul de cuvinte. sunt inca unul din milioanele de halitori de mizerie si in continuare o sa fiu , pentru ca sigur nu o sa pun mana pe vre o ranga sa pornesc eu o mineriada sau o revolutie. sunt prea comod si mi e prea usor sa mi vad de ale mele , cu gandul ca poate intr o zi o sa mi surada si mie norocu iar atunci altcineva o sa faca ceva care sa mi fie si mie folositor. gen o alta revolutie ... cel putin ideologica.
    "Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul,Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor ..." , ca poate Dansu', sa mai faca ceva, pentru ca de la sine putere ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mda... in cele din urma toti o sa ajungem la concluzia ca "nu ne mai pasa de nimic". Imi place sa fiu informata tot timpul... sa stiu ce se intampla in jurul meu... da mi-e tot mai greu sa gasesc ceva care sa merite urmarit. Stirile s-au transformat intr-un circ isteric... unde fiecare incearca sa atraga atentia cu vreo scamatorie cat mai colorata! Netul ramane singurul loc unde mai gasesti cat de cat ceva interesant de urmarit...

    RăspundețiȘtergere
  7. Platon? J.J. Rousseau? V. Hugo? I. Kant? Nume prea mari pentru puterea noastra de intelegere...

    RăspundețiȘtergere
  8. eu cred ca razboiul trebuie sa existe in interiorul fiecaruia dintre noi, nu in exterior, pt ca nu rezolva nimic...

    RăspundețiȘtergere
  9. am castigat drepul de a ne plimba cu plete prin piete, insa ne-am trezit cu ciomege in cap si cu cineva multumindu-le celor care ne-au dat ciomege in cap. suntem asa de anesteziati incat a mai iesit si presedinte acel multumitor...

    RăspundețiȘtergere
  10. "Ce e de facut?!"
    Trebuie sa aruncam televizoarele, sa frunzarim netul, cam 30-60 min pe zi citind din orice domeniu, din intreaga lume si apoi sa cantarim si sa filtram informatiile. Haideti sa ne strangem intr-un partid sau orice alta formatie si sa devenim formatori de opinie. Daca dra EBA poate, noi de ce nu? Cred ca ajungem la atitudine... Deci, dragilor, sa uitam lamentarea si sa trecem la treaba. Va bagati?

    RăspundețiȘtergere
  11. "Nu traim. Executam matricea indiferentei."

    Cat adevar! Si totusi, ce e de facut? Nascuta in '88, practic am invatat sa traiesc in acest mod.De vreun an de zile am renuntat la televizor.Stiu ca tot ce face este sa ne vanda gogosi.

    Ni s-a dat libertate si nu stim ce sa facem cu ea. Traim drama unui popor care nu are un tel.

    RăspundețiȘtergere
  12. Tot la capitolul "Blestemul sotilor C"... Un scurt metraj romanesc realizat foarte de curand... Dimineata razboinicului... http://www.youtube.com/watch?v=TvzGDTh8_VM
    Ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
  13. Ma bucur ca mai vede cineva lucrurile astea! Intotdeauna am considerat ca noi, si ma refer la fiecare individ in parte, avem puterea sa producem schimbarea. Dar nimeni nu face nimic.Iar istoria noastra e plina de nepasare si indiferenta, de tradari si umilinte. Polonia a stiut sa se ridice desi a fost stearsa de pe harta de trei ori. Dar Polonia are ceea ce noi nu o sa avem vreodata:ONOARE si DEMNITATE!

    RăspundețiȘtergere
  14. Da!am scris si eu un post asemanator pe blogul meu:ma refer la faptul ca toata lumea face politica,dar nimeni nu face nimic!am citit pe un blog un post in care era injurata ca la usa cortului Elena Udrea.Postul respectiv a avut 609 reactii.oameni care se masturbau mental injruand acelasi personaj.La ce bun?Nu inteleg de ce nimeni nu face ceva sa-si schimbe viata sau pe Udrea,daca o displace asa de profund!De ce aleg oamenii aceasta patetica forma de catharsis in loc sa treaca la actiune?Si eu sunt foarte,foarte inspaimantata...suntem deja intr-o gaura neagra din toae punctele de vedere:dar mai ales emotional,si asta este cel mai grav. Daca oamenii nu pot face ordine in interiorul lor, daca nu pot crea un echilibru...cum sa faca ordine in jurul lor? Cm sa stie ce vor si sa porneasca pe drumul schimbarii cu cap si calm?

    RăspundețiȘtergere
  15. Noi nu suntem in stare nici sa mancam sanatos ,putini vad intr-o friptura o bucata de animal mutilat ,crescut in spatii inghesuite ..si avem pretentii de la cei care ne conduc , cand de fapt , fara suparare ne reflecta starea de constiinta..
    iertare daca am suparat pe cineva..

    RăspundețiȘtergere
  16. Te lamentezi ca o baba ! Sus fruntea si lupta ! In felul tau ,dar termina sa te mai plangi !Esti barbat sau muiere ? Vad ca femeile iti tin isonul ! De ele nu ma mir !Dar tu, mai bine trageai un somn bun si apoi scriai !

    RăspundețiȘtergere
  17. Chiar azi la ora de istorie am urmarit pe laptop o mica parte dintr-un filmulet de la revolutia din '89.Il auzeam pe Ceausescu vorbind si am avut un sentiment de ura fata de tot ce a facut el si fata de situatia din ziua de azi.Cata dreptate ai.....

    RăspundețiȘtergere
  18. Tudor de ce nu scrii nimic de ce se petrce in Chisinau
    sau chiar nu va pasa in Ro?

    RăspundețiȘtergere
  19. nu e blestemul lor, este blestemul nostru, al poporului roman care de cand lumea si pamantul s-a lasat calcat in picioare. Crezi ca exista un 1989 daca nu ne impingea cineva de la spate?
    Traim intr-o tara de rahat ( chiar nu gasesc un cuvant mai atenuant) care se indreapta cu pasi lenti dar siguri spre o epoca noua de totalitarism.
    Mi-e scarba de ce vad la televizor, dar solutia nu este sa-l aruncam. Ar trebui sa ne unim fortele daca intradevar ne pasa de tara asta. Treaba este ca nu ne prea pasa...asteptam mereu un deznodamat fericit daca se poate stand pe canapea si savurandu-ne cafeaua.
    Asa nu se mai poate. Vrem libertate? Atunci noi, tinerii ar trebui sa facem ceva pentru a scoate gunoaiele care impanzesc tot ceea ce inseamna tara asta.
    Dar hai sa vedem ...se incumeta cineva? Nimeni..

    RăspundețiȘtergere
  20. suntem liberi sa fim tot ce dorim...in masura bunului simt, desigur...restul cred ca tine doar de conjunctura si de adaptabilitate...ziua de azi este la fel pentru toti...dar postul tau e un pic pesimist...real, dar totusi pesimist....te invit sa citesti postul meu...si pana cand ajung sa iti dau cartea promisa, te invit sa asculti un fragment....si pentru ca postul meu e pentru o buna prietena...si suntem "fanele" tale amandoua...m-as bucura daca i-ai darui un gand si un autograf virtual...lista de comentarii este deschisa...multumesc...si sa ne citim cu bucurie.

    RăspundețiȘtergere
  21. Pentru mine, cel mai important aspect al postului a fost reflectia asupra Cuvantului. Chiar azi m`am gandit cat de usor se pierd cifre, statistici, oameni morti pentru alti oameni, in grandoarea grotescului spectacol cotidian.
    O viziune sumbra probabil, dar cred ca nu se mai poate schimba nimic. Chiar nimic. Am scapat de curand de ultimele zvacniri ale inocentei: "Da, dar poate...!"
    Si atunci, nu ne ramane decat sa ne contemplam neincetat creatia.

    RăspundețiȘtergere
  22. @nicolae apostu
    Ma faci sa rad bai baiatule, poate Tudor va scrie si despre Chisinau etc, dar cand voi VOI romani sau ce mai sunteti pe acolo va complaceti in mizeria aia numita comunism si ne mai si dati in ... mea afara din tara aia sau va purtati cu noi precum niste jeguri, ne tineti prin vama reporterii, oamnenii ii trimiteti acasa, mi se face scraba si imi vine sa borasc pe sistemul vostru...mama ce urat am vb dar nu ma pot abtine, si prin Romania mai scrie BASARABIA PAMANT ROMANESC...:)))))))))))))) imi provoaca greata profunda spiritul asta...comunistilor nu calcati aici nu va vrem!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. @nicolae apostu
    ati lasat scrabele batrane si cretine sa va voteze viitorul, 60% prezenta la vot din care 50% au votat cu comunistii o sa pieriti pe limba voastra sau mai bine zis pe votul vostru!

    RăspundețiȘtergere
  24. @Horatiu
    nu fi manelist baiete
    informeaza-te http://search.twitter.com/search?q=pman

    se varsa sange pentru aceasta limba, pentru viitorul in care credem

    RăspundețiȘtergere
  25. mai vedem daca o sa rezolve studentii ceva rusii au coltii adanc infipti in ei...

    RăspundețiȘtergere
  26. Cei care ne-au adus aici sunt un urs care merge nestingherit prin multimea de noi, o haita de caini care doar latra a pustiu, fara a indrazni vreunul sa muste. Daca cineva indrazneste sa o faca, e mort.

    RăspundețiȘtergere
  27. Am castigat dreptul de a ne alege ce corn vrem sa mancam,sa mergem la hypermarketuri,sa ne uitam la mai multe posturi de televiziune...Dar asta nu cumva inseamna ca suntem bombardati de manipulare din mai multe parti? Mi se rupe de eugenia sau cornul lor,de Otv si Acasa..eu vreau sa traim frumos

    RăspundețiȘtergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  29. libertate...
    drepturi....
    stii cum spunea si Mark Twain:
    americanul are libertatea cuvantului si dreptul de a nu se folosii de el

    RăspundețiȘtergere
  30. Ce sa mai spun...de vreo 2 ani mi-este o lehamite cumplita de tot....ar fi trebuit de multi ani sa imi fie lehamite....Ce pot face contra alti 100 care ma bombardeaza zilnic cu tot felul de noroaie si mizerii ?...Eu si televizorul am rupt-o..dar am dat de Internet... in curind ma voi rupe si de asta...simt nevoia sa ma retrag sa ma regasesc pe mine...dar n-am timp ca trebuie sa trag si sa cistig bani...un cerc vicios...pentru ce ? Nu pot pur si simplu sa traiesc ?

    RăspundețiȘtergere
  31. urasc citatele dar ceea ce ai scris tu mi-a adus aminte de o replica a lui Andrew Jackson: "You are a den of vipers. I intend to rout you out and by the Eternal God I will rout you out. If the people only understood the rank injustice of our money and banking system, there would be a revolution before morning." (to a group of investment bankers trying to persuade him to renew their charter)" Andrew Jackson,1828. And there’s nothing you can do..It’s all just bits of blog..Oh no, this is the road to Hell !!!

    RăspundețiȘtergere
  32. Numele meu este Karo am fost căsătorit cu soțul meu de 5 ani am fost trăiesc fericiți împreună pentru acest an și nu până când a călătorit în Italia pentru o călătorie de afaceri, unde sa întâlnit această fată și de atunci mi-a și copiii urăsc și dragoste numai ei . asa ca atunci cand sotul meu s-au întors din excursie el a spus că nu vrea să mă și copiii mei văd din nou așa că ne-a condus afară din casă și a fost acum de gând să Italia poate vedea că altă femeie. Deci, eu și copiii mei au fost acum atât de frustrat și am fost doar stau cu mama mea și nu am fost să fie trata bine pentru că mama mea sa căsătorit cu un alt bărbat după moartea tatălui meu, așa bărbatul sa căsătorit la nu a fost tratarea ei bine, i și copiii mei au fost atât de deruta și am fost în căutarea unui mod de a obține soțul meu înapoi acasă pentru că-mi place și prețuiesc atât de mult să-l într-o zi ca am fost navigarea pe calculatorul meu am vazut o mărturie despre aceasta vraja rolă DRokowaspelltemple, mărturii comun pe Internetul printr-o doamnă și mi-a impresionat atât de mult am, de asemenea, cred că de a da o încercare. La început am fost speriat, dar când mă gândesc de ce eu și copiii mei trec prin așa că am să-l contacteze și el mi-a spus să rămână calm pentru doar 24 de ore ca sotul meu va veni înapoi la mine și la cel mai bun surprinderea mea am primit un apel de la sotul meu a doua zi după ce cere de copii și am sunat drokowaspelltemple și a zis problemele tale sunt rezolvate copilul meu. deci acest lucru a fost cum am lua familia mea înapoi după o lungă stres de frână de către o doamnă rău lucru cu toată acest ajutor de la DR OKOWA, te dorim cu toții pe acest forum să mi se alăture să spun un imens datorită DR OKOWA, și eu va, de asemenea, sfaturi pentru orice în astfel de probleme sau similare sau orice fel de probleme ar trebui să-l contactati pe email lui este (drokowaspelltemple@GMAIL.COM sau 2348068048519), el este soluția la toate problemele tale si predictii in viata. încă o dată adresa de email este (drokowaspelltemple@gmail.com) este specializat în vraja următoarele. (1) În cazul în care doriți ex-vă înapoi. (2), dacă aveți mereu vise rele. (3) În cazul în care doriți să fie promovat în biroul dumneavoastră. (4) În cazul în care doriți femei / bărbați pentru a rula după tine. (5) Dacă doriți un copil. (6) Daca vrei sa fii bogat. (7) Dacă doriți să lega soțul / soția să fie a ta pentru totdeauna. (8) În cazul în care aveți nevoie de asistență financiară. (9) Ați fost scammed și doriți să recuperați ai pierdut bani. (10), în cazul în care doriți să opriți divorț dumneavoastră. (11) în cazul în care doriți să divorțeze de soțul tău. (12) dacă doriți dorințele să fie acordată. (13) vraja Sarcina de a concepe copii (14) Garantarea veți câștiga cazurile judiciare tulburătoare și divorț, indiferent de cât de ceea ce stadiu (15) Opriți căsătorie sau relație de rupere afară. (16), dacă aveți vreun boală ca (HIV), (cancer) sau orice boală. ( 17), dacă aveți nevoie de rugăciunile pentru izbăvirea pentru copilul tau sau pe tine. Încă o dată asigurați-vă că-l contacteze dacă aveți orice problemă el te va ajuta. Adresa de email este (drokowaspelltemple) de contact-l imediat ...

    RăspundețiȘtergere