[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

duminică, 19 aprilie 2009

Miracol. Crede cineva?

Hristos a inviat!!! Am raspuns la slujba de aseara cu voce puternica si sigura, cu speranta. Adevarat a inviat! A fost frumos. Foarte frumos. S-a cantat si s-a citit din evanghelii. Pe fetele oamenilor puteai sa citesti liniste, speranta, impacare sau oboseala. Pe niciuna insa, nu era rautate. Copiii s-au strecurat printre picioarele crestinilor ca sa ajunga primii la impartasanie. In definitiv, ce e mai frumos decat zambetul pe care ti-l starneste un copil in biserica, cand se grabeste sa primeasca painea muiata in vin. Au fost copii de un an, cercetand curiosi, cu ochii mari, scenele de pe peretii manastirii Stavropoleos. A fost frumos si plin de speranta.

Parintele Iustin ne-a vorbit la inceputul slujbei despre lumina care in acest an vine de la Ierusalim de la Sfantul Mormant. Romania a fost privata pana acum de aceasta legatura stransa a luminii.

Dimineata cand m-am trezit am vazut un mail de la matusa mea care imi trimisese povestea luminii de la Ierusalim, una din marile minuni ale Ortodoxiei. Este impresionanta si va invit sa o cititi aici. Si nu este o poveste. Este o relatare.

In rest, un Paste fericit!

69 de comentarii:

  1. Invierea Domnului sa fie prilej de gand asupra faptelor noastre trecute si viitoare.
    Sa invingem teama de a nu avea, si din putinul ce-l avem, sa daruim cu bucurie.
    Iar daca ceilalti isi vor aduce aminte, inseamna ca n-am trecut degeaba prin asta lume.
    Hristos a'nviat !

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarat a inviat! Ai avut un mesaj frumos pe Realitatea. E frumos si incurajator sa vad ca sunt oameni care constientizeaza ca pot face ceva din pozitia pe care o au, chiar daca este vorba numai de un simplu mesaj.

    RăspundețiȘtergere
  3. cred in miracole pt ca si viata e un miracol, traim de fapt intr-un miracol...treaba aia cu lumina care se aprinde singura si au adus-o cu avionu, poate sa fie adevarate, cu toate ca prea slabe sanse si mai mult sa fie contrafacuta "minunea"; si chiar dc se aprindea singura, ce nevoie era sa o aduca cu avionu aici? altfel nu mai era sfant pastele? dc nu se aducea lumina aia "mai smechera" care se aprinde singura...cu avionul?
    Isus cred ca a spus ca mantuirea/pacea/fericirea apare prin acceptarea lor, iertarea celorlalti si iertarea de sine- iubire de Dumnezeu, de toti oamenii si de sine...de aia nu cred ca atentia e unde trebuie spre "avionul care aduce lumina care se aprinde singura"; nu asta cred ca e esenta

    RăspundețiȘtergere
  4. Tudor, eu iti doresc un Paste Linistit ... ca Fericit cam toti il au.:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Paste fericit si tie Tudor.Si eu parca am simtit altfel slujuba de Inviere a acestui an.Am fost parca mai aproape..

    RăspundețiȘtergere
  6. Adevarat a inviat!
    In acest an, parca mai mult ca niciodata, m-am simtit mai aproape de D-zeu. Poate pentru ca CRED, poate pentru ca EL ne iubeste. Va doresc multa liniste, bucurie si intelepciune!

    RăspundețiȘtergere
  7. Adevarat a inviat! Cred in "darurile" pe care viata ni le ofera, dar grabiti si orbi cum suntem le ignoram cu privirea. In lucrurile frumoase pe care le putem face si in bunatate, un concept ce aduna oamenii laolalta, nu-i desparte. In miracolul vietii pe care am uitat sa-l simtim. Aproape.La cald.

    RăspundețiȘtergere
  8. Adevarat a inviat !
    Un Paste fericit , Tudor !

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu.
    Dar, ca un facut, sarbatoresc la fel ca si credinciosii adevarati, ciocnesc oua, spun Hristos a inviat!, Adevarat a inviat! folosesc cu incredere zilele acordate libere pentru sarbatoare, de multe ori zic Doamne fereste! sau Doamne ajuta! Dar daca e sa explic ce simt cand ma gandesc la aceste lucruri, ma pierd. Nu stiu care e explicatia acestui "nu cred". Sper ca va sunt macar simpatic prin cruda mea sinceritate si, nu fac ca altii sa mint, sa insel, sa fur, sa hulesc, sa injur cu "Dumnezeii matii", ca apoi sa vin sa spun ca sunt un credincios care respecta canoanele, care crede in Dumnezeu neconditionat( desi incalca minim 5 din cele 10 porunci zilnic).
    Vrand sa evidentiez starea sufleteasca de bine pe care v-o doresc, fara sa fiu ipocrit, va urez Un paste fericit, liniste si sanatate alaturi de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sarbatori fericite, cu pace, liniste si caldura sufleteasca, exact asa cum meriti. >:D<

    RăspundețiȘtergere
  11. Crezi ca si in Ferentari a fost la fel?

    RăspundețiȘtergere
  12. Adevarat a inviat si e viu in veci! El-Lumina. Singura sursa de Lumina nemuritoare; Adevarul impletit cu Dreptatea si Iubirea. Il cunoastem noi asa cum este El, ne dorim noi intalnirea cu El, ca odinioara in zorii zilei femeile ce au alergat la mormant? Sau ne asemanam cu ostasii care pazeau un mormant gol? Ce pazim, ce aparam? Traditie- si atat? Pazim ceva ce nu exista? Va doresc la toti sa cunoasteti bucuria celor care L-au intalnit pe Isus viu si o intalnire adevarata cu Cel inviat - Acelasi care se va intoarce. Sa-Si sarbatoreasca Nunta pregatita de peste 2000 de ani. Sa speram ca ne vom vedea acolo. Zile senine pline de El sa aveti. Mormantul Lui este inca gol. ISUS ESTE INCA VIU.

    RăspundețiȘtergere
  13. Adevarat a inviat! iti doresc ca Sfintele Paste sa`ti lumineze mintea si sa faca lucruri bune in continuare >:D<:*:*

    RăspundețiȘtergere
  14. Adevarat a Inviat!

    Spre deosebire de tine eu am vazut cel mai cinic Paste din viata mea.Mult fard, mult parfum, haine de firma...tristete, zero piosenie,foarte putina rugacine, dobitocenie, injuraturi, oameni ce au venit la Sfanta Biserica la 23:55 sa ia lumina "c-asa face toata lumea" fara sa stie de ce sau macar sa fie curiosi de ce...

    RăspundețiȘtergere
  15. Hristos a inviat!
    "X"...lasa ca Viata sa traiasca in tine, sa te sfinteasca si sa lumineze prin tine...sunt multi care cred si nu stiu ce cred, sunt multi care cred prostii...insa cel care crede cu adevarat in existenta lui Dumnezeu nu va ramane doar la stagiul de a crede...in Biblie este scris astefel "credinta fara fapte este moarta"...daca intrebi aproape orice om iti va spune ca el crede in existenta lui Dumnezeu dar cati dintre ei Il cunosc? cati dintre ei nu merg cu pasi repezi catre iad nestiind ca Domnul Isus a venit in lume ca sa moara pentru pacatele fiecaruia dintre noi, ca sa avem iertare, sa fim eliberati? aceasta sarbatoare este ca sa ne amintim de aceasta jertfa suprema, de faptul ca Isus a venit sa moara ca sa ne dea noua viata...viata vesnica...e deajuns sa credem???
    tie, care citesti...iti doresc sa cauti sa intelegi care este rostul tau pe acest pamant si sa te intrebi daca Fiul lui Dumnezeu a venit sa moara pentru tine doar ca sa mananci oua rosii si sa iei lumina...
    va doresc cu ocazia acestei sarbatori a Vietii sa traiti cu adevarat, vesnic, in si pentru Cel ce a murit ca sa va dea viata...:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Adevarat a inviat! Paste bun si luminat iti doresc! Eu am luat pasca de la Biserica Sfintii Arhangheli (cea din centru), din Braila. A fost o seara frumoasa..

    RăspundețiȘtergere
  17. Din pacate nu toate slujbele de Inviere au fost asa cum ai descris, asta pentru ca lumea se duce mai mult ca la un spectacol decat ca la un moment de comuniune, insa in timp toate lucrurile se cern si va fi doar directia ce merita urmata.
    Hristos a inviat!

    RăspundețiȘtergere
  18. Din DEX, miracol=fenomen supranatural, minune, fapt, fenomen uimitor, extraordinar.Cred in el atata timp cat noi il putem realiza. Nu cred in el in sensul supraomenesc, nerealizabil....Cu cat mai multe fapte extraordinare cu atat mai multe miracole. Dar cine face faptele astea????NOI!

    RăspundețiȘtergere
  19. Si de fapt a crede in Dumenzeu sau in tine e acelasi lucru. Tu esti creatia Lui.El poate face orice, Tu poti face orice.Important este sa iti asculti inima, nu mintea. Inima iti spune directia iar mintea discerne si gaseste solutia.Se spune ca mintea umana nu este folosita la capacitate maxima....

    RăspundețiȘtergere
  20. Uitati-va cate lucruri am creat. Aveam apa si am creat coca-cola, avem iarba si am creat guma de mestecat, avem ochi si am creat aparatul foto, avem cai si am inventat masini, avem porumbei si am inventat telefoane cu fir,fara fir cum am vrut noi. Si ia ganditi-va cine creaza viata, alti oameni? Toate astea sunt antrenamente pentru mintea noastra, pana cand ne vom da seama ca putem face orice... Asadar antrenati-va mintea ca sa faca fata inimii...

    RăspundețiȘtergere
  21. Dummezeu este un om genial cu un suflet minunat. Incercand sa ajungem asa vom ajunge la el.

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  23. Tudor, simplul fapt ca noi, cititorii blogului tau credem, e suficient fiindca suntem multi la numar.Adevarat a inviat!

    RăspundețiȘtergere
  24. Sarbatori fericite,Tudor!
    am fost in Ierusalim,in biserica aceea, am pasit in ce a mai ramas din Sfantul Mormant...dar nu sunt convinsa ca lumina aia se aprinde precum se spune...de ce se intampla asta cand se sarbatoreste Pastele de catre ortodocsi?de ce nu la Pastele catolic?...parerea mea? in tot Israelul, in toate locurile cu incarcatura istorica,religioasa sunt construite biserici...catolice sau ortodoxe,in functie de cine s-a "miscat" mai repede...biserica in cauza e ortodoxa, deci...in fine.eu sunt catolica, ai putea sa ma consideri rautacioasa.oricum ar fi, nu cred ca asta reflecta in vreun fel semnificatia Pastelui...cred ca ar trebui sa privim mai departe de ce e material si, din pacate tot mai des, comercial...(sper ca nu am suparat pe nimeni, nu asta a fost intentia mea)

    RăspundețiȘtergere
  25. In numele tatalui, al fiului si al sfantului duh. Care sunt cele 3 personaje pomenite zilnic? Dumnezeu, isus si omul... Va rog sa ma contraziceti!!!

    RăspundețiȘtergere
  26. .bobbytoc. , nu stiu de ce dar cam la fel am simtit si eu...si parca ma ia o unda de parere de rau pt asta...

    Tudor,iti doresc ca sufletul tau nastrusnic sa faca lucrurile frumoase cu care ne`ai obisnuit in continuare,macar la aceeasi intensitate,daca nu mai mare..ca tu asa esti,frumos:)in tot ce poate insemna cuvantul(cel putin in ochii mei verzi:) ) Iti doresc sa fii cu sufletul impacat,linistit si implinit de Pasti!

    RăspundețiȘtergere
  27. Pastele a trecut..dar Invierea este renasterea spiritului in materie, este inforirea inimii noastre iar semintele sadite acum in aceasta energie a trezirii trebuiesc udate ca sa incolteasca si sa creasca..sa prinda Viata in noi..pentru a trai aici pe pamant in Constiinta Christica, cea a iubirii fara conditii, sadita de Isus acum 2000 de ani.

    Iubire si Lumina!

    RăspundețiȘtergere
  28. Adevarat a-nviat



    ca am luat toti lumina este adevarat
    ca si aceia care urlau in gura mare ca este o blasfemie s,au inghesuit sa ia lumina este adevarat
    ca pentru o clipa doar chiar daca nu au aratat lumii ei tot sau indoit de faptele lor
    ca noi credem si nu spunem,
    ca altii cred si nu o recunosc,
    ca unii cred si o recunosc,
    tine de fiecare


    dar un lucru este sigur


    NIMIC IN VIATA ASTA A NOASTRA
    NU ESTE INTIMPLATOR

    si mereu vor fii mesageri ai binelui, ai raului,
    acum ramine ca fiecare sa aleaga ce este bun pentru el


    tot ce imi doresc eu mie de aceste sarbatori va doresc si voua cititorilor
    si nu in ultimul rind gazdei noastre

    RăspundețiȘtergere
  29. Definesc "miracol" - VOIA LUI DUMNEZEU.
    Invierea este un miracol, insa daca miracol inseamna si eliberarea latifundiarului...eu nu mai cred in ele, insa cred in puterea lui Dumnezeu. Ok, recunosc: ma tem de El!

    Adevarat a Inviat!

    RăspundețiȘtergere
  30. Draga Tudor, in primul rand ai o fata mai degraba de drogat nu de pocait cum vrei sa pari sau esti...Nu credeam ca traiesti in lumea oamenilor cu ochelari de cal, usor influentabili (in special de biserica), a celor visatori in care dupa moarte ii asteapata raiul sau dracul cu coarne sa-i chinuie forever!!! >:)) Poahahahaha!!! ma bufrneste rasul!! Este penibil!Crezi ca daca nu merg la biserica si nu am acea 'fata senina pe care nu se citeste rautatea' sunt un om rau sau ma ia dracu!! pe bune...grow up

    RăspundețiȘtergere
  31. Draga Tudor, in primul rand ai o fata mai degraba de drogat nu de pocait cum vrei sa pari sau esti...Nu credeam ca traiesti in lumea oamenilor cu ochelari de cal, usor influentabili (in special de biserica), a celor visatori in care dupa moarte ii asteapata raiul sau dracul cu coarne sa-i chinuie forever!!! >:)) Poahahahaha!!! ma bufrneste rasul!! Este penibil!Crezi ca daca nu merg la biserica si nu am acea 'fata senina pe care nu se citeste rautatea' sunt un om rau sau ma ia dracu!! pe bune...grow up

    RăspundețiȘtergere
  32. @realwildechild - daca te dai salbatic invata sa-l scrii corect in limba engleza "wild" daca esti fan oscar wilde cred ca ar trebui sa iti rafinezi putin limbajul. Nu-ti sterg comentariul pentru ca exemplele de infantilitate ne folosesc din cand in cand. Deci, copii, ASA NU!:)

    RăspundețiȘtergere
  33. Sau mai corect spus, realwildechild ITI MULTUMIM PENTRU CA NE ARATI CUM NU TREBUIE SA FIM!
    Atat ii putem spune, lasa-l sa isi gaseasca singur solutiile si modul de a fi.
    Gandeste-te Tudor ca nu atacul este calea. Daca reactionezi violent, arogant, dispretuitor si neincrezator in oameni, aia vei primi inapoi. Si in plus nu iti va asculta nimeni sfatul, pentru ca tind sa te respinga. Tot ce conteaza este exemplul personal...nu vorbele ci gesturile.
    Eu una o sa ma uit la Gadea, la stiri...pentru ca e timpul sa schimbam ceva.
    Mircea Diaconu a mentionat ceva ce nu stiam...in permanenta sunt 36 de OAMENI buni in lume. Esti unul din ei Tudor?
    Eu cred ca da, dar trebuie sa scapi de ego.

    RăspundețiȘtergere
  34. Bravo, felicitari pentru ca ai rezistat pana dimineata :) Eu nu am mai putut! Sa ne vedem cu bine si de Craciun...tot acolo!!!

    RăspundețiȘtergere
  35. ... poate ar trebui sa mergem mai des la Biserica, nu doar de Paste sau Craciun. "Stavro" este un colt de Rai pe pamant, mie imi e dor de locul asta in permanenta. ma bucur cand vad vii si cu mama ta acolo, Tudor.

    Adevarat a inviat!

    RăspundețiȘtergere
  36. @silvia:
    Sau mai corect spus, realwildechild ITI MULTUMIM PENTRU CA NE ARATI CUM NU TREBUIE SA FIM!Noi spunem aceeasi chestie despre tine si despre restul celor care inca cred in Iepurasul de Pasti.

    @chirila:
    Nu-ti sterg comentariul pentru ca exemplele de infantilitate ne folosesc din cand in cand. Deci, copii, ASA NU!:)Pentru ca e infantil sa fii surprins cand un tip care ar trebui sa stie mai mult crede in povesti de adormit copiii, corect?

    Nu e infantil deloc sa crezi ca mituri ca "Biblia" si "Legendele Olimpului" sunt realitate, nu? :)

    Bine ca totusi exista oameni la televizor care n-au fost vrajiti de confortul iluziei cunoasterii.

    Mircea Badea vs Tudor Chirilă

    RăspundețiȘtergere
  37. @ TLP: nu vazusem emisiunea de la antena 3, mersi ca mi-ai atras atentia. am vazut-o pe youtube si simt nevoia sa reactionez la comentariile tale. e drept ca fiecare poate sa isi exprime parerea liber - asa cum o faci la tine pe blog, unde razi de marturisirea de credinta a lui Tudor, dar poate ar fi interesant sa te vezi pe tine, care razi de mama focului despre niste lucruri pe care se vede clar ca nu le intelegi, si abia apoi sa vedem cine rade la urma si mai ales de ce (sunt sigura ca vorbesti despre Bibile fara sa fi citit-o, de exemplu, pentru ca daca ai fi facut-o nu ai fi acuzat de infantilism pe cei care cred ce scrie acolo). revenind, ceea ce a spus Tudor acolo, cum ca doar mergand la Biserica poti sa iti dai cu parerea pro sau contra acesteia, cum ca Mircea Badea sau altii nu stiu ce inseamna sa traiesti (si, binenteles sa iti cresti copiii) in spirit crestin, ca acea relatie "speciala" pe care pretind ca o au multi din jurul nostru cu Dumnezeu e o pacaleala, sunt lucruri CEL PUTIN de bun simt. spun asta pentru ca stiu ca ar fi putut spune mult mai mult decat atat: nu doar ca TREBUIE (da, trebuie!) sa mergem noi si sa ne ducem copiii la Biserica (cel putin) Duminica (si ca aceasta este relatia "speciala" pe care trebuie sa o avem cu Dumnezeu: mersul si rugaciunea in Biserica), ci pe langa asta TREBUIE sa ne spovedim, sa ne impartasim, sa postim si sa participam activ la activitatile din comunitatea Bisericii din care facem parte si multe, multe altele. da, stiu ca deja te amuzi citind ce scriu, zicand ca sunt vreo fanatica, sau vreo sectanta sau mai stiu eu ce, dar mai stiu si ca gandesti asa pentru ca esti IN AFARA vietii ortodox-crestine. sa tii post, sa mergi la Biserica, sa te spovedesti si sa te impartasesti nu-s lucruri "deosebite" sau fanatice sau ciudate ci sunt lucruri FIRESTI. doar ca oamenii nefiind obisnuiti cu aceste lucruri, le judeca gresit (asa cum faci si tu). in fine, nu incerc sa evanghelizez sau mai stiu eu ce, nici sa te cert, incerc doar sa iti explic cate ceva, si spun ca il inteleg pe Tudor si sunt de acord cu ce face/spune legat de viata crestina dar ca te inteleg si pe tine, mai exact inteleg de ce iti bati joc de credinta altora. si nu mi se pare deloc normal ca tu, care evident ai o parere diferita de cea crestin-ortodoxa despre viata oamenilor, sa razi de ceea ce cred altii (nu e vorba doar de Tudor aici, ci de toti "infantilii" care cred in Biblie). iti spun cu prietenie, insa: lasa piatra jos si incearca sa fii mai putin mandru/mandra si zeflemitor/oare, ca lucrurile astea nu-s bune pentru nimeni. incearca sa respecti pe "aproapele" si poate il vei intelege in profunzime si nu vei mai rade de ceea ce pare atat de amuzant la prima vedere. ai rabdare si intreaba ceea ce nu intelegi, nu te grabi sa judeci fara sa stii amanuntele. sunt lucruri care mi le repet eu mie mereu, nu ti le spun doar tie, sa stii. Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  38. TLP, dar nu am spus ca as crede in iepurasul de Paste. Iar ca sa afirmi ca nu e bine sa crezi in iepurasul de Paste trebuie sa argumentezi. Nu e de ajuns sa spui doar. In acest caz parerea ta nu conteaza.
    Ce e rau la iepurasul de paste? Si de ce sa nu crezi in el? Totusi si asta e o poveste frumoasa....
    Stii povestea si legatura dintre ou si iepure?

    RăspundețiȘtergere
  39. @wip

    unde razi de marturisirea de credinta a lui TudorNu radeam de marturisirea de credinta, ci atrageam atentia asupra afirmatiilor false de genu' "lipsa fricii de dumnezeu duce la ceva nasol".

    De aici e foarte usor sa ajungi la acuzatiile lui Tutea cum ca "ne-ortodox = dihor fara suflet".

    In practica duce la comportamente foarte brutale din partea crestinilor, vezi: Pastele Horrordar poate ar fi interesant sa te vezi pe tine, care razi de mama focului despre niste lucruri pe care se vede clar ca nu le intelegiTe rog sa nu mai pozezi in telepata omniscienta fiindca nu stii tu cate inteleg eu.
    Mersi :)

    Hai sa discutam pe argumente concrete, o sa iti demonstrez ca inteleg ceva mai multe decat tine.

    sunt sigura ca vorbesti despre Bibile fara sa fi citit-o, de exemplu, pentru ca daca ai fi facut-o nu ai fi acuzat de infantilism pe cei care cred ce scrie acoloAm fost crestin si citeam biblia din scoarta in scoarta.
    Am fost anti-teist (anti religie organizata) inainte sa renunt la credinta, asta fiindca era evident inca citind biblia ca Cristos a luptat impotriva dogmelor si a institutiilor religioase.

    Urmatoarele posturi te-ar putea lamuri:
    Biblia contra religieIsus Cristos - Anti-traditiedoar mergand la Biserica poti sa iti dai cu parerea pro sau contra acesteiaAm fost suficient, n-am vazut ceva ce sa ma impresioneze.

    Am vazut oameni tristi care au fost conditionati sa creada ca doar de la altar pot beneficia de consolare, fercire, iertare si alinare.

    Am vazut oameni ingamfati care se cred deasupra tuturor, precum fariseul din povestea lui Cristos care se compara cu vamesul.

    Mircea Badea sau altii nu stiu ce inseamna sa traiesti (si, binenteles sa iti cresti copiii) in spirit crestinEu argumentez (urmeaza un post pe tema asta) ca nu exista asa ceva: "spirit crestin".
    Din simplul fapt ca biblia e ca si un om, daca o chinui suficient de mult va spune orice vrei tu.
    De-a lungul istoriei oamenii au argumentat - din aceeasi carte - atat cele mai groaznice atrocitati cat si cele mai impresionante acte de compasiune.
    Asta imi spune ca biblia nu conteaza defel.

    Oamenii buni vor alege citatele bune din biblie ca motto. Oamenii rai vor alege citatele rele (alea care indeamna la ura, intoleranta, etc).
    Biblia in sine nu te invata nimic, ci tu ca si persoana interpretezi invataturile de acolo prin prisma personalitatii tale.

    ci pe langa asta TREBUIE sa ne spovedim, sa ne impartasim, sa postim si sa participam activ la activitatile din comunitatea Bisericii din care facem parte si multe, multe altele. da, stiu ca deja te amuzi citind ce scriu, zicand ca sunt vreo fanatica, sau vreo sectanta sau mai stiu eu ce, dar mai stiu si ca gandesti asa pentru ca esti IN AFARA vietii ortodox-crestine. sa tii post sa mergi la Biserica, sa te spovedesti si sa te impartasesti nu-s lucruri "deosebite" sau fanatice sau ciudate ci sunt lucruri FIRESTI.Ma indoiesc. Daca ti-ai fi citit biblia ai fi vazut ca Cristos s-a impotrivit respectarii oarbe a dogmelor si traditiilor.

    Ironic, bisericile contemporane promoveaza dogme care sunt contrare invataturilor lui cristos.
    Vezi:
    Religie contra BiblieBiblia anti-postMie mi se pare clar cand spune:

    în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credinţă, luând aminte la duhurile cele înşelătoare şi la învăţăturile demonilor,
    2. Prin făţărnicia unor mincinoşi, care sunt înfieraţi în cugetul lor.
    3. Aceştia opresc de la căsătorie şi de la unele bucate
    Daca iti aduci aminte de prin noul testament, Cristos i-a admonestat pe farisei ca nu vroiau sa isi ajute aproapele intr-o zi de Duminica.

    Evident, urmarea orbeasca a ritualurilor e contrara invataturilor Mantuitorului tau, iar despre cei care te pun sa faci aceste ritualuri, in Matei 15 Isus afirma:

    Lăsaţi-i: sînt nişte călăuze oarbe; şi cînd un orb călăuzeşte pe un alt orb, vor cădea amîndoi în groapă.

    RăspundețiȘtergere
  40. @silvia: consider ca este inoportun sa accepti drept adevar absolut si sa-ti bazezi viata pe o poveste nedemonstrata sau chiar de-a dreptul falsa, cum e cea cu iepurasul.

    Eu nu as face asa ceva, fiindca eu pretuiesc cunoasterea onesta a realitatii.

    Atata tot. Sper ca nu crezi ca am cerut rastignirea lui Tudor sau ceva similar :)

    RăspundețiȘtergere
  41. TLP, nu imi bazez viata pe o poveste si nici nu o iau ca adevar absolut. Dar nici nu o resping. Mi-as taia creanga de sub picioare.
    Pana la urma, atat Iepurasul cat si Biblia sunt niste povesti foarte frumoase. Cronologic ele vin din timpuri diferite, iar pentru cine nu stie povestea Iepurasului a fost inaintea Bibliei. In ziua de azi le respectam si le cunoastem pe amandoua, au "supravietuit" atatia ani. Oare de ce? Inseamna ca au avut un sambure de adevar, altfel la nivelul de inteligenta pe care il avem acum am fi descoperit cine ne-a tras in piept sau am fi inventat unele mai frumoase. Asta e demonstratia mea logica si rationala.
    Zici ca pretuiesti cunoasterea onesta a realitatii. Pai realitatea e ca Iisus a fost real, iar in momentul realitatii lui nimeni nu il credea ca e fiul lui Dumnezeu, desi el repeta mereu asta. L-au crezut nebun. El a venit tocmai ca dovada, dar oamenii nu au crezut pentru ca era la fel ca ei, tot OM, dar perfect. Au fost cativa care au crezut si s-au gandit sa ne spuna si noua, asa ca au povestit cat au putut cu mijloacele pe care le-au avut. Povestea a ajuns la noi iar noi putem sa credem in ea sau sa facem aceeasi greseala. E alegerea noastra! Eu prefer sa cred! Biblia si Iepurasul sunt povesti inspirate din realitate.

    RăspundețiȘtergere
  42. Si inca ceva TLP ...nu iti raspund pentru ca ii iau apararea lui Tudor. Imi sustin punctul de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  43. Se spune ca daca Dumnezeu nu ar exista nu ar fi nici atei. ca sa l gasesti pe Dumnezeu trebuie mai intai sa renunti la tot ceea ce crezi ca sti despre el din asa numitele modele exoterice; apoi , poti sa l simti in tine si in tot ce te inconjoara.
    Realitatea in care traim, Universul este o realitate in care coexista realitatile tuturor, si feicare din propria cutiuta isi cunoaste propriul Adevar. nimic din ce exista in realitatea sau imaginatia cuiva nu este fals. este adevarul acelei persoane. A spune ca e fals ceva inseamna ca cineva se crede superior si detine marele adevar. Cine cunoaste marile taine ale universului Dumnezeu, nu judeca alte Adevaruri. Toate doar sunt. Pentru mine Dumnezeu este matricea Divina in care existam si din care suntem cu totii facuti, este doar Iubire neconditionata si nimeni nu ar trebui sa se teama vreodata de El, Tot ce am scris sunt parerile si adevarurile mele si fiecare trebuie sa ajunga singur la propriile adevaruri. Nu vad potrivite contrazicerile pe tema asta. fiecare e liber la propriile credinte.

    RăspundețiȘtergere
  44. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  45. @TLP iti scrisesem un raspuns si l-am sters pentru ca nu am vrut ca blogul lui Tudor sa se transforme intr-un loc de polemici despre credinta, dar am hotarat totusi sa las comentariul, cu observatia de la finalul lui drept rugaminte.:)

    -------
    "Nu radeam de marturisirea de credinta, ci atrageam atentia asupra afirmatiilor false de genu' "lipsa fricii de dumnezeu duce la ceva nasol".

    de unde pana unde "lipsa fricii de Dumnezeu duce la ceva nasol" este fals? daca ziceai ca este ceva cu care nu esti tu de acord, era totul ok. asa cum e ok pentru tine sa nu fii de acord cu Biblia si sa ii crezi infantili pe cei care cred in ea, iar eu nu spun ca ce sustii tu e fals, ci ca nu sunt de acord cu afirmatia respectiva, logic este ca si tu sa procedezi la fel, nu?:)


    "Am fost crestin si citeam biblia din scoarta in scoarta." sa citesti Biblia nu inseamna ca esti neaparat crestin. eu spuneam ca abia dupa ce o citesti iti poti da cu parerea despre continutul ei. atat si nimic mai mult. iar daca tu ai citit Biblia din scoarta in scoarta si nu ai crezut nimic din ea, asta tot nu inseamna ca cei care cred sunt infantili.


    "Am fost anti-teist (anti religie organizata) inainte sa renunt la credinta, asta fiindca era evident inca citind biblia ca Cristos a luptat impotriva dogmelor si a institutiilor religioase." nu ma/ne intereseaza ce ai fost, ci cel mult, ce esti azi. si corect (conform religie ortodoxe) se scrie Hristos, nu Cristos. avand in vedere ca scrii Cristos, si te auto-declari "fost crestin", tind sa cred ca ai fost catolic sau protestant sau... orice altceva inafara de ORTODOX. apoi, te-as pune sa imi demonstrezi cum de ai ajuns la concluzia ca "Hristos este impotriva postului, spovedaniei si impartasaniei", dar cred ca blogul lui Tudor nu este locul tocmai potrivit discutiilor teologice.

    "Eu argumentez (urmeaza un post pe tema asta) ca nu exista asa ceva: "spirit crestin"." pai si eu pot argumenta ca exista "spirit crestin". de fapt, am si facut-o intr-un anumit fel in commentul anterior.

    "Daca iti aduci aminte de prin noul testament, Cristos i-a admonestat pe farisei ca nu vroiau sa isi ajute aproapele intr-o zi de Duminica. (...) Evident, urmarea orbeasca a ritualurilor e contrara invataturilor Mantuitorului tau, iar despre cei care te pun sa faci aceste ritualuri, in Matei 15 Isus afirma:

    Lăsaţi-i: sînt nişte călăuze oarbe; şi cînd un orb călăuzeşte pe un alt orb, vor cădea amîndoi în groapă."

    as putea sa iti spun ca dovedesti rea vointa, sau chiar ca minti (prin distorsionarea si interpretarea gresita a unor pasaje din Biblia pe care o desconsideri, de altfel) dar de fapt, desi pretinzi ca ai o gandire logica, esti sofist si aici chiar nu am ce sa mai spun in plus. culmea este, insa, ca eu nu am vrut sa iti demonstrez tie (si nimanu) nimic, am si zis ca nu vreau sa evanghelizez sau mai stiu eu ce, ci doar am obiectat impotriva atitudinii tale vizavi de declaratiile lui Tudor, pe care eu personal le consider pertinente. in schimb tu, de pe pozitia ta de "n-am eu idee cate intelegi tu", eu aia proasta si oarba, incerci ma/ne luminezi. :) funny:)

    "te rog sa nu mai pozezi in telepata omniscienta fiindca nu stii tu cate inteleg eu. Mersi :)"


    nu, eu multumesc.
    ---

    ps: repet, nu aici e locul pentru astfel de dezbateri, daca vrei, putem muta discutia la tine pe blog. deja stau si ma intreb cum va arata urmatorul tau post (cel cu "spiritul crestin").

    RăspundețiȘtergere
  46. @Camelia:

    Se spune ca daca Dumnezeu nu ar exista nu ar fi nici atei.
    Cine a spus o asemenea gogomanie? Te-a mintit si ar trebui sa te duci sa le ceri socoteala.

    Da-mi voie sa te ajut sa intelegi:

    Se spune ca daca Zeus nu are exista nu ar fi nici oameni care nu cred in Zeus.

    @silvia: in discutia asta nu este vorba de alegere.

    Daca eu spun ca aleg sa cred ca soarele e zeul Ra, alegerea asta nu e aceeasi chestie cu alegerea de accepta ca soarele e o stea.

    RăspundețiȘtergere
  47. @TLP: un singur lucru iti mai spun, pe dumnezeu nu o sa -l gasesti niciodata cu mintea, o sa - l gasesti cand o sa ti bagi in seama Sufletul care este miracolul in care nu crezi..
    Dumnezeu te iubeste la fel ca pe ceilalti..

    RăspundețiȘtergere
  48. @Camelia: vad ca n-ai nicio retinere sa-mi faci promisiuni ce pot fi analizate doar "cu mintea".

    Ce-ar fi sa nu faci astfel de promisiuni daca nu le poti sustine la fel?:)

    RăspundețiȘtergere
  49. @TLP: daca vrei sa ne conversam pe subiect sunt sigura ca mi poti gasi adresa de mail..sunt open. in rest, nu am facut nici o promisiune care sa fie gandita, doar simtita cand o sa Alegi tu.

    RăspundețiȘtergere
  50. Ne vedem la un cafei atunci :).

    PS: vad ca esti fana de SF-uri, a aparut pilotul din noul serial Caprica.

    RăspundețiȘtergere
  51. @silvia: in discutia asta nu este vorba de alegere.

    Daca eu spun ca aleg sa cred ca soarele e zeul Ra, alegerea asta nu e aceeasi chestie cu alegerea de accepta ca soarele e o stea.

    Singura alegere de care vorbeam eu este asta: alegi sa crezi sau sa nu crezi. Inteleg ca tie iti plac lucrurile concrete, care exista in jurul tau si vezi foarte bine latura pragmatica a lucrurilor. Eu incerc sa iti spun ca oamenii care cred in mai mult sunt aia care te pot trage si pe tine inainte. Daca nu poti gandi la fel ca ei macar nu ii mai ironiza...unii s-ar putea sa renunte din cauza ta.
    Daca nimeni nu s-ar fi gandit care e diferenta intre o stea si soare sau de ce soarele poate sa fie stea si nu orice stea poate sa fie soare nu ai fi stiut tu notiunea de zeul Ra.

    RăspundețiȘtergere
  52. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  53. @realwildechild: ti-amintesti citatul preferat al mamei:)?
    "we are all in the gutter, but some of us are looking at the stars."Oscar Wilde. eu stiu ca tu vezi mai departe decat multi dintre noi chiar daca asta nu ia o forma religioasa,si asta e important.

    ma intreb,daca Dumnezeu are in fata lui un ateu si un credincios,ambii oameni buni, cu pacate egale niciunul cu pacate majore,pe care l-ar pretui mai mult,daca e just?dupa voi ateul ar ajuge in iad pentru ca nu a crezut, nu? dupa mine ateul are mai multa valoare pentru ca a fost bun prin definitie, pe cand credinciosul a fost constrans sa fie bun.

    RăspundețiȘtergere
  54. @TLP.. si altii:
    Oare nu va intrebati de ce dureaza de 2000 de ani aceasta credinta (ortodoxa), fara a fii schimbata deloc..? Oare atatea mii de oameni care au murit pentru apararea ei, altii au fost inchisi si torturati in inchisorile comuniste (vezi cazul lui N.Steihart - Jurnalul Fericirii, Arh. Arsenie de la Manastirea Techirghiol sau Parintele Iustin Parvu de la Petru Voda), altii care traiesc in manastiri si se roaga pentru noi, unii dintre acestia fiind atei inainte si traind viata din plin si totusi s-au convertit la ortodoxism...oare toti acestia sunt infantili? Sau cum crezi tu?
    Iti spun despre ceea ce stiu, din ce am vazut: Preotul de la una din Bisericile ortodoxe din Paris, are doctorat in Fizica! Un tip pe care am avut bucuria sa-l intalnesc , cu studii, care stie 4 limbi straine la perfectie si a calatorit destul, care adora sa asculte Sepultura si avea o viata "normala" pt unii, s-a schimbat radical si s-a facut monah si mai nou sta in sihastrie, in munti.. Si cate exemple de oameni ca acestia sunt..?? Slava Domnului!!!
    Tu daca dai exemple de "crestini" care se duc la biserica si in rest fac pacate capitale..si tu crezi ca esti mai "sfant" inseamna ca esti ignorant. Normal ca pe aceia ii vezi, dar pe cei care traiesc frumos in spiritul crestin si nu se lauda cu asta... normal ca nu ii vezi :)Si tind sa cred ca sunt mai multi ultimii..
    Si tu crezi ca e usor sa fii crestin? Ca e pueril, ca e drumul cel mai simplu pentru ca stii ca orice ai face, Dumnezeu te iubeste si te iarta? Dumnezeu ne vrea cu suflete de copii, insa intelepti si cu mintea agera, nu lenesi si incuiati la minte.. Nu e usor sa te feresti de ispite! Un exemplu: stim ca e pacat sa gandesti ca cineva este mai prejos de tine,ca nu e drept ca unii au mai multe ca tine etc. E pacat pentru ca o simti si tu (senzatia de invidie, ura nu e placuta), si e pacat pentru ca porunca cea dintai este sa ne iubim ca fratii, ca toti suntem egali in fata lui Dumnezeu.. Mie nu mi se pare usor sa nu fac asta, nu stiu tie. Ca si crestin, trebuie sa fii tot timpul "vigilent", sa iti analizezi gandurile si faptele.. Si faptul ca gresesti si ai constiinta incarcata.. stii ca daca te caiesti si te spovedesti, pacatele iti sunt iertate si ti se mai da o sansa, doua, o suta :)La tine nu stiu cum functioneaza constiinta.. Sa stii ca fara sa vrei, si inima ta iti spune cand faci un pacat.. doar ca daca nu o asculti timp indelungat, incepi sa fii indiferent. Si oamenii indiferenti nu sunt niciodata fericiti.. poate nici opusul, dar pana la urma nu toti cautam fericirea ?:)
    Ca si crestin, viata are un sens si cred ca asta da echilibru unui om.
    @TudorChirila:
    ma surprinzi frumos! Tine-o tot asa!

    Adevarat a inviat!

    RăspundețiȘtergere
  55. de ce cred ca scrii acestea doar pt ca sa obtii ceva miscare sociala? care te-ar face sa te simti mai puternic? mai bine as reciti decalogul(lucrul care l-am si facut acum 5 min)..asa ca nu ma obosesc sa-mi exprim parerea in legatura cu acest subiect...e ca si cum un fumator ar sta la discutii despre tigari cu un nefumator..e doar un concept de libertatea personala. Cunosc oameni rai care "cred" in d-zeu,care merg la biserica si.. invers. Spune-mi Tudorele,dupa parerea ta de crestin convins..Oare care dracu ajunge in rai?!?!?!

    RăspundețiȘtergere
  56. apropo de "d-zeu nu apare la stiri" si distrugerea lumii...watch the documentary Endgame : http://ro.altermedia.info/general/endgame-subtitrat-in-romaneste-este-disponibil-pentru-descarcare_8520.html
    pt cei care nu au facut-o deja..

    RăspundețiȘtergere