[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

joi, 9 iulie 2009

Nu plecati in vacanta cu grupul. Va rog!

Cea mai mare tampenie mi se pare ideea de a pleca in vacanta cu "grupul". Nimic nu poate fi mai obositor si mai deprimant. Te intorci acasa alga. Totul e pe fuga, o ora aici, patruzeci si cinci de minute dincolo, acum avem doua ore program de voie sau shopping. Ideea de a "beneficia" de "program de voie" in vacanta - care se traduce, de altfel, prin posibilitatea desprinderii de grup pentru scurt timp - mi se pare uluitoare. Ca si cum e unanim acceptat ca vacanta e o datorie si o responsabilitate, iar cele doua ore "de voie" sunt libertatea pe care o pot gusta turistii.

Dincolo de asta, operatorii si toate rotitele sistemului - ghizi, soferi, receptioneri - trateaza grupurile ca pe niste baloturi pe care le incarca dintr-o parte in alta. Grupul este injectat cu ingrasaminte culturale, uite colo o biserica, colo un monument, dar haideti repede ca o sa cada soarele si pierdem partea cea mai interesanta, hai faceti poze, hei, hei, lasa suvenirurile acum; avem maine 2-3 ore si pentru suveniruri. De multe ori turistii sunt transpirati si debusolati la sfarsitul zilei, incurcand vreun ctitor de manastire cu un guvernator roman care a inecat o provincie intr-o baie de sange.

Nimic nu se sedimenteaza, nu e timp de reflectie, se apropie seara si grupul e obosit, nici vorba de prea multa distractie pentru ca maine la opt se da adunarea si trebuie sa fim cu totii pregatiti in fata receptiei cu burtile burdusite de micul dejun continental, gata sa mai exploram vreo pestera, un munte sau vreun sit arheologic din care n-o sa intelegem nimic.

Grupul tanjeste dupa cateva ore de plaja, dar programul e program, trebuie sa vizitam pentru ca pe traseu asteapta infrigurati colaboratorii de turism sa-si primeasca partea de contributie la marele festin din saptamana asta. Intotdeauna ghizii cunosc un loc special, ceva ce nu stie toata lumea si prin care s-au perindat miile de oameni care au semnat un contract cu asta sau ailalta agentie.

Aseara stateam intr-o taverna cu o sticla de vin in fata si priveam luminile portului din insula de pe malul opus. Cateva mese de indragostiti populau micutul restaurant din piatra si var. Soapte dulci, muzica in surdina. Sufletul mi-era uns cu alifia tamaduitoare a nepasarii. In stanga mea, o masa de vreo douazeci de oameni. La inceput am crezut ca era o reuniune de afaceri pentru ca mai apoi sa constat ca erau vreo zece cupluri. Mesenii pareau ca incearca din rasputeri sa lege o conversatie comuna, care sa-i priveasca pe toti cei douazeci. Tacerea, insa, isi facea loc cu coatele printre oamenii si-asa derutati. Cuplurile se priveau reciproc, dar nu indrazneau sa-si adanceasca intimitatea. Stinghereala plutea in aer ca un parfum greu. Ghidul simte si preia conducerea: - Pot sa imit orice limba, vreti sa vedeti? Nimeni nu pare curios, dar el incepe spectacolul catorva limbi de circulatie universala. Japonezi cu urlete prelungi, indieni care stalcesc consoanele in engleza, francezi afectati si, bineinteles, nemti autoritari si isterici. Grupul zambeste condescendent si aplauda timid dupa fiecare numar aproape complet lipsit de umor. Ghidul, insa, e de nestavilit si se agata de orice zambet, smulgand in final un hohot de ras de la unul din barbatii mai chercheliti si loviti in moalele capului de caldura de peste zi.

Asta e atmosfera pret de inca vreo douazeci de minute. Dupa care, surpriza! Ghidul dispare pentru ca sa apara dupa cateva zeci de secunde care au trecut ca anii pentru grupul neomogen, purtand pe brate un tort cu o lumanare. Aveam sa aflam astfel ca e ziua uneia dintre fetele din grup. Se canta la multi ani si oamenii, prea obositi ca sa mai poata disimula, schiteaza ranjete schizofrene semn ca prietenia legata in vreo trei zile de haituala prin caldurile Greciei ar fi una solida. Fata pare inteligenta, prin urmare cu atat mai stinghera, cerandu-si cumva scuze ca trebuie sa supuna lumea la o efuziune nedorita.

Apoi, mai trec zece minute si ghidul sare brusc in picioare si, asemeni unui dirijor inaintea alegro-ului de la uvertura Cotofanei Hoate, face de trei ori un semn scurt cu ambele maini in sus. Hai, ridicarea. Pentru o secunda mesenii privesc buimaciti gestul nepotrivit de autoritar, dupa care se ridica resemnati indreptandu-se spre iesire. Ghidul trece pe langa mine si sopteste ceva sefului de sala. E mic de statura are vreo cincizeci de ani si fata brazdata de soare. Are o fata ca din cauciuc, impersonala, dar extrem de mobila gata sa scoata la iveala cele mai ciudate atitudini si sa le imprime pe bucata de piele arsa de vanturile croazierelor. Acum este insa serios, schimba cuvinte abrupte cu seful de sala, verifica mobilul si se indreapta spre iesire, nu inainte de a-si trage peste fata cel mai hlizit ranjet cu putinta. Turistii il intampina cascand. Maine e o noua zi de vacanta.

Seful de sala se apropie de mine zambind: - You want some more wine? - No, it's ok. - Come on have the bottle, it's on me! - I can't drink that much! - Yes, you can my friend, you can... come have it all… it's a beautiful night… and maybe we have wind tomorrow...

26 de comentarii:

  1. salut!
    mda... nu pare foarte romantic un astfel de concediu cu grupul...
    tu, tudor, ai mers singur in concediu, pe malul marii, sau cu iubita? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Meh.. de fapt vacanta e pretextul sa scapi de grup.

    RăspundețiȘtergere
  3. eheheheheh!!! Astfel de vacante sunt alese tocmai pentru ca se vrea o ghidare si o cunoastere cel putin in linii mari a zonei. Evident ca te trezesti de dimineata dar setea de cunoastere e mai puternica decat somnul ..sau nu? ;)
    Cat despre agentiile de voiaj si ghizi si soferi si asa mai departe.. pentru ei vacanta ta este munca lor. Unii si-o fac mai bine, altii mai putin bine. Data viitoare vei sti daca merita sa calatoresti cu aceeasi agentie :)

    RăspundețiȘtergere
  4. desi eu fac ticketing nu turism , am plecat cu 2 grupuri ca insotitor si am fost si invitata in famtripuri de catre companii aeriene. in ambele ipostaze a fost f obositor..
    dar,sunt turisti,care chiar nu vor sa plece singuri, doar in grup.
    parerea mea e ca depinde de agentie, de destinatie,de programul facut..de ghid , sunt multi factori.

    RăspundețiȘtergere
  5. Comentariile tale ma binedispun. Am fost o singura zi, la Valencia, pe 37 grade C. Ghida, o prietena ucraineanca, conducea un grup de rusi. Traduceam sotului meu din comentariile ghidei spaniole, pe care obligatoriu trebuie sa o contracteze. A fost un supliciu.
    Altfel, aplaud luarea ta de atitudine pe blogul lui Cabral.
    Si..., am fost placut surprinsa ca, o doamna profesor universitar, de matematica,draga mie, vazand link pe blogul meu a spus ca te apreciaza mult. Si e aproape de pensie. Ai cucerit simpatia multora.

    RăspundețiȘtergere
  6. ...si tu nu vrei sa pui laptopul la o parte? n-ar fi indicat?

    RăspundețiȘtergere
  7. stiu ca sunt offtopic, dar esti genul care ar reactiona la asa ceva..
    http://stirileprotv.ro/video/romania-te-iubesc-blestemul-de-la-ciudanovita/60321555
    uite-te la filmuletz.
    daca tu consideri ca nu e adecvat, poti sterge mesaju. nu ma supar :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Si daca ghizii sunt la munca si munca asta le-o cere ? Si tu , uneori cand canti...esti la munca si poate n-ai chef si uneori trebuie sa faci oamenii sa se simta bine.Deci prietene, pe direct, BATI CAMPII .

    RăspundețiȘtergere
  9. Cica ghidul avea fata brazdata ...SI?? Si tu ai fata pulhava ,umflata ,imbatranita pentru varsta ta . Daca i-a adus un tort a facut-o ca a fost dragut. Multi se duceau la culcare si nu intrau in relatii personale cu turistii.
    Iti recomand sa vizitezi Marocul, Turcia, Polonia, FARA ghid ca sa vezi cum e. Habar n-ai de nici unele si te invarti ca blegu sa descoperi macar pe sfert obiectivele pe care ti le-ar indica imediat un ghid Sincer, imi apare ca un pic de atotcunoastere la tine. Tu stii din toate alea cate un pic...Si acum,am avut ocazia sa aflu ca stii si turism. Prietene, repet, vacanta fara ghid inseamna aventura .Deci specifica clar termenii. Unde esti in Grecia? Ca nu vine nimeni dupa tine, stai calm. De curiozitatea omului care chiar se pricepe la turism ..

    RăspundețiȘtergere
  10. PLECATI IN VACANTA CU GRUPUL . VA .... RECOMAND !

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma macina o intrebare o intrebare: "ai luat sticla de vin sau nu?" , glumesc (sau nu!).

    Concediile cu grupul au si avantaje si dezavantaje. Multi de gandesc ca poate cu grupul o sa fie asigurata voia buna si cheful de distractie (mai mult sau mai putin); dezavantajul este ca trebuie sa suporti fiecare moft si capriciu in parte.
    In concluzie : nu-ti garanteaza nimeni ca o sa fie distractiv tot timpul!"

    RăspundețiȘtergere
  12. Un grup format din doua persoane este perfect pentru o vacanta reusita.

    RăspundețiȘtergere
  13. Am avut o experienta de genu' cand am plecat in Platamonas pentru 10 zile...intr-adevar ingrozitor de atunci chiar nu vreau sa mai aud de vacante in grup.vacanta se rezuma atunci la o adunatura de oamenii...si atat:(

    RăspundețiȘtergere
  14. ha ha.... nu mergi cu grupul, mergi cu gasca :P :P :P

    neee, eu daca e sa plec in vacanta, plec cu 2-3 oameni ff apropiati, pe aceeasi lungime de unda cu mine. ca sa...nu apara perturbari de semnal :) ...
    altfel, m-as termina psihic sa stau dupa fundul unora si altora. sunt o persoana contra-cronometru. deci...daca nu tii pasul cu mine, sorry, te-am lasat in urma. ma "inervez" rau de tot sa astept dupa cineva, cum de altfel, nu-mi place sa fac pe cineva sa ma astepte. de regula, sunt punctuala, cat atarna de mine. :)
    deci ... fara grup dom'le, ca acolo e rost de mancat ficatii si de intins nervii pe culme!!!
    nici de unu singur nu-i ok, pt ca... singuratatea te deprima. n-ai cu cine sa razi de-o faza comica, n-ai cu cine sa comentezi diferite situatii, n-ai cu cine sa versi "amarul" si dezamagirea si neplacerile intampinate.... deci cel putin o pers tre sa existe ... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. @Gand_licitat sunt de acord cu tine. Macar o persoana tre' sa mai existe:P

    Am fost in excursie si cu grupul si cu persoana/ ele respective si tre' sa recunosc ca inclin inspre cea de-a doua varianta. E 'aventura' intr-adevar.

    Dar asta nu inseamana ca si excursia cu ghid n-a fost aventuroasa. Ba dimpotriva, ne-am ratacit prin Budapesta, am avut disensiuni+certuri cu soferii fitosi prin Praga, etc, am facut si reclamatii la Omnia (compania cu pricina!!).
    De un singur lucru sunt sigura, e clar ca avem servicii praf. Platim o caruta de bani si cu toate astea ce primim in schimb?

    RăspundețiȘtergere
  16. @irina mateciuc

    eu sincer...prefer sa nu platesc nici unei firme , pt ca sunt sigura ca nu voi fi multumita. asa ca, mai bine iti aranjezi tu in detaliu excursia, decat sa ti-o aranjeze altu. :)

    cu grupu e enervant, ca s-ar putea in grupul respectiv sa nu iti fie toti apropiati...si e tare neplacut sa stai si sa astepti cand dupa unu, cand dupa altul. chiar ieri imi povestea un prieten ca o fo la mare o sapt, si au fo intr-un grup de vreo 10. toti colegi. da no, nu chiar toti apropiati. si au avut cu ei o colega ce... era mereu oaia neagra. in sensul ca, toti se trezeau, ea se intorcea pe partea aialalta. toti erau gata sa iasa pe usa si sa plece, ea abia se spala pe dinti. toti hotarau sa mearga pe plaja la 9 dimineata, ea nu...ca-i prea de dimi, asa, pe la 12, sa se trezeasca tot omu... toti vroiau sa iasa in club x, ea nu...ca acolo e prea mult fum, si nu-i muzica bun. hai in y :) :)
    deci... cand ai un gica contra, in grup, mai bine te lasi pagubas. si stai acasa. mai fain in 3-4 maxim, da stii ca toti hotarati acelasi lucru. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. @Irina ,,,"am facut si reclamatii la firma" ..Deci voi plecati de acasa cu gandu sa nu va simtiti bine cred.Sunetit d-aia de platiti ieftin si pe urma vi se pare aiurea sa primiti servicii ieftine . Data viitoare cumpara de o mie de euro vacanta, nu de cateva sute si iti garantez eu ca totul e aproape perfect.Scuze dar am prieteni care la fel procedeaza si am ajuns sa ii ocolim.Plus ca pleaca de acasa cu gandul sa gaseasca muste prin camere de hotel sau sa faca misto de soferi.Deci, hai sa ne privim mai intai NOI capacitatile si pe urma sa cerem de la altii .

    RăspundețiȘtergere
  18. sunt perfect de acord cu tine...in plus din asa zisa "vacanta" cu grupul te intorci mai obosit decat ai plecat..

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu, nu plecam, stai linistit :). Luam un reper pe harta Romaniei, facem o cautare minima pe internet si ne infiintam in locul cu princina total neplanificat, cu orice mijloc de transport da Domnu' (inlcusiv caruta trasa de cai), facem autostopul si legam prietenii ad-hoc, ne bucuram de ce ne iese in cale si savuram prezentul cu ineditul lui. Reusita vacantei e garantata!
    Pentru vacantele in strainatate se procedeaza fidel modalitatii descrise mai sus, desi se cere o planificare minima transportului pana in tara cu pricina. Poate ai noroc si ajungi sa dormi la vreun castel ;).

    RăspundețiȘtergere
  20. in primul rand f greu sa-ti spui parerea pe acest blog in caz ca esti cu un inceput de scleroza si ti-ai uitat parola.
    ce vroiam sa spun? a da, toti ghizii arata la fel? mici, indesati, cu teasta rasa si bronzati. o data am mers din proprie initiativa cu un astfel de grup si al nostru ghid era un f bun, dar nu-i placea jobul, doar ca munca ii dadea posibilitatea sa viziteze.

    RăspundețiȘtergere
  21. Un umorist drag mie spunea demult "à plus de quatre on est une bande de cons!". N-am mai plecat "cu grupul" de pe vremea cind mergeam in tabere pionieresti. In general, cu doi sau trei prieteni de nadejde si un Lonely Planet recent poti merge pina la capatul lumii!

    Intotdeauna m-au amuzat turistii care pozeaza, dar nu privesc tablourile sau statuile din muzee! Conteaza doar bifarea experientei, nu experienta in sine.

    RăspundețiȘtergere
  22. excelent articol.
    grupurile au intotdeauna o viziune super-ingusta,limitata asupra a ceea ce inseamna "turism".
    grupurilor le e frica parca sa descopere ceva nou,tot timpul ele fiind asistate de "ghid".
    sanatos e sa cercetezi singur sau cu o persoana draga diferitele tinuturi.
    e mult de vorbit oricum pe tema asta.
    cu stima,
    ciprian

    RăspundețiȘtergere
  23. foarte tare e cu grupul noaptea:)) dupa cateva beri(nu doar cateva) adormi unul peste altul in diferite pozitii amuzante. si eu cum nu adorm usor ii vad pe ceilalti cazand adormind sforaind si ma apuca un ras. mai vorbeste cate unul in somn..foarte tare...in rest e greu..'ba da-mi si mie ceva de mancare ca nu mai pot de foame?' 'iara ai luat prosopul meu la dus?' dar e amuzant ca nu razi singur cand e o gluma cu mai putin haz.. razi cu cei care au ceva alcool la 'ghiozdan' sau cu cei care nu mai pot de somn... cand ajungi acasa parca ai fost la 2 saptamani de lucru in constructii...dar macar iti amintesti de tot ce s-a intamplat si ce vei face la anu', cata mancare trebuie sa iei in plus sau cati oameni trebuie sa iei in minus:))

    RăspundețiȘtergere