[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 17 februarie 2009

De ce a murit si nu poate fi salvata Vama Veche.

Publicul sau consumatorul ia ce i se ofera. Daca nu gaseste ce cauta, pleaca. Daca ceea ce i se ofera poate fi considerat un substitut pentru ce cauta, ramane sa incerce.

Vama Veche nu a murit din cauza publicului ci din cauza ofertei. Cei care au populat Vama Veche cu micile lor afaceri nu au avut viziunea turismului de nisa.

Ei nu au inteles ca Vama Veche era un loc definit de un singur cuvant: simplitate. Ce poate fi mai simplu decat o curte de tara in care ti se pun pe masa rosii de gradina, salata de vinete si oua de gaina.
Ce poate fi mai simplu decat o ulita prafuita care duce la mare. Pescari care pleaca in zori, pentru a se intoarce la apus cu peste zvarcolind. Muzica in surdina. Haine simple. Defileul tricourilor. Taramul corturilor. Viata special de simpla de la cort. Reintoarcerea la natura.

Societatea de consum a complicat lucrurile. Ori cei care au venit sa faca turism si afaceri in Vama, au adus cu ei fripteuza, termopanul si Coca Cola in speranta ca vor face profit. Un timp au facut. Doar ca Vama Veche nu a fost niciodata pregatita sa devina o statiune. Ceva din trupul acestui satuc de la marginea tarii respingea ideea ca pe un soi de transplant incompatibil, cu care organismul refuza sa se impace.

Comerciantii s-au incapatanat insa, sa efectueze transplantul. Si Vama Veche a murit. Ca un delfin esuat care se zbate pe uscat.

Privita pragmatic, moartea satului ramane o problema de cultura. Daca in Vama Veche am fi avut un cazinou, s-ar fi gasit jucatori. Inca o data, nu a fost o problema de cerere ci de oferta.

Intr-o lume in care fugim de globalizare si consumism ca dracu' de tamaie negustorii care au populat Vama Veche cu afaceri buticoide n-au inteles ca exista un public din ce in ce mai larg si avid de simplitate. Englezi, olandezi, norvegieni care ar fi dat bani multi ca sa locuiasca intr-o curte cu wc-ul afara, mirosind a baliga, si care ar fi considerat asta, pe buna dreptate, "the return to innocence". Greseala turismului rural din Romania este ca incearca sa-ti propuna solutii moderne. Ori clientii numerosi ai acestui gen de turism tocmai de asta se feresc.

Vama Veche ar fi trebuit sa ramana un spatiu cu resurse limitate. Un spatiu inchis celor care cauta confortul clasic. Un spatiu destinat contemplarii, nu actiunii. Si credeti-ma, negustorilor nebuni dupa profit, s-ar fi platit bani grei pentru un dus in curte sau un cort pe plaja intr-un loc in care limonada ar fi castigat lupta cu Pepsi.

Cei carora Vama Veche le-a incaput pe mana n-au inteles ca o reproducere se plateste mai prost decat originalul. Vama Veche e o reproducere de prost gust a unui litoral oricum muribund.

Atata vreme cat casa dobrogeana a sculptorului Buculei risca sa devina o anomalie arhitectonica pe drumul dintre Vama si 2 Mai, esecul acestor sate e o problema de cultura. Sau de incultura.

Se ridica astfel o intrebare. Cum ar putea doamna Elena Udrea sa rezolve o problema de cultura?

Poate ca solutia ar fi ca Vama Veche sa intre in patrimoniul Ministerului Culturii si sa fie redezvoltata ca muzeu-sat, expresie a rezistentei anti-comuniste prin cultura. Caci, la izvoare, asta a fost. Ultima frontiera a intelectualilor ostracizati.

Ramane sa visam...

66 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. a murit si doare.. dar nu trebuie sa o abandonam. trebuie sa o iubim asa cum e.. alta nu avem.. doare nespus de mult.. un loc in care ma simteam mai acasa ca acasa.. ca omagiu voi fi acolo pe 1 mai.. probabil pentru ultima oara

    RăspundețiȘtergere
  4. Te rog sa nu mi-o iei in nume de rau, dar nu e prima data cand observ o greseala gramaticala
    - ORI se foloseste ca sinonim al lui SAU
    - OR inseamna DECI, ASADAR.
    Tu folosesti ori in loc de or.
    Asta legat de forma, legat de fond - imi place cum scrii, darul acela de la Dumnezeu inseamna, in cazul tau, si un izvor nesecat de creatie, de inspiratie, la modul general. Desi, cateodata risti sa devii cam patetic, deh, riscul oricarui artist pana la urma.
    Legat de subiectul de azi - Vama Veche este o epava ca si cea de la Costinesti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Corect, ramane sa visam...la locuri de pe tarmul romanesc al Marii Negre unde te poti duce la mare pentru...mare, pur si simplu. Si nu ma refer la cate un milimetru de plaja izolata, ci la locuri unde sa gasesti oameni veniti la si pentru Ea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat mai e marea marilor, pentru mine nu a murit. Ma voi renaste in ultima clipa a trecerii mele pe malul ei, oricare ar fi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vama Veche a fost omorâtă de noi toţi. Noi cei care în loc să facem vânzare buticului ar fi trebuit să-i facem grafitti cu NU. Vama a fost populată în aceiaşi măsură de boemi şi de loseri. De romantici şi de cocalari. Totul s-a rupt atunci când ultimii au devenit mai mulţi. Ca pretutindeni. Eu merg cu soţia şi fiică-mea în 2 mai. Şi eu şi ea am fost "vameşi". Şi nouă ne lipseşte, şi noi o urâm acum.

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar asteptam un post in genul "R.I.P. Vama Veche"...unii ar zice ca n-am dreptul sa zic..deoarece nu am prins Vama Veche in timpurile ei bune...am prins-o doar 2 veri din viata mea si a fost dragoste la prima vedere.
    Raul era consumat de la inceput cand am calcat prima oara acolo..insa in multe locuri m-am simtit liber...m-am simtit fericit..m-am simtit eu..
    Iar cand am aflat ca locurile in care ma distram sunt sterse...cum guma sterge un cuvant...m-a durut pur si simplu.
    Nu era faptul ca "hai bah sa mergem in Vama ca merge X sau Y si ca e multa lume ...sau ca e "multe" fete....Vama Veche era un fel de paradis pierdut(insa redescoperit)...va fi ca amintire..dar nu ca loc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acelasi gand.
    Doar ca eu nu am vazut-o niciodata moarta, ci doar instrainata si mutilata.
    "a murit si doare.. dar nu trebuie sa o abandonam. trebuie sa o iubim asa cum e.. alta nu avem.."
    OF ! :(
    Tot noi o putem avea candva la fel cum am mai avut-o.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am reusit sa vad Vama Veche in astea cateva randuri pe care le-am citit...imi place asta...e mai mult decat fotografie...
    Iar despre moartea ei,ce sa zic...innebunesc cand vad ca atatea lucruri inocente,simple,vii mor in fiecare zi din mana noastra...Nu as vrea sa zic ca suntem prea mici pentru lumea asta prea mare...Nu!
    "Ca un delfin esuat care se zbate pe uscat"...asta nu mi-a placut...
    Dar stiu,ADEVARUL doare cateodata...
    O zi cu multa zapada va doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
  11. si mai trist e pentru cei care nu au vazuto deloc. o sa ne ramana eventual doar Stufstock-ul.

    RăspundețiȘtergere
  12. "si mai trist e pentru cei care nu au vazuto deloc. o sa ne ramana eventual doar Stufstock-ul."
    si mai trist din pct meu de vedere este ca spui asta. eu nu pot lega stufstock'ul de vama veche. nu era aia vama mea...
    am incercat sa ma adaptez schimbarilor de'a'lungul anilor; dar demult nu mai era vama mea. vama in care ma trezeam dimineata la rasarit, faceam o baie'n mare. mergeam pana in 2 mai sa iau ceva de mancare, cand mi se terminau proviziile. vedeam oameni simtindu'se bine, si nu doar copii ce vor a'si demonstra extravaganta. era pace si liniste. te bucurai mai mult de o cantare la un foc de tabara... am incercat sa ma adaptez la schimbari, incercand sa fac ceea ce faceam acum ani de zile. amintirile sunt frumoase dar nu le putem retrai. acum cream alte amintiri pentru mai tarziu. cu respect. rux

    RăspundețiȘtergere
  13. Romanul s-a nascut, nu cu ghinion, nu cu prostie, nu sarac, ci cu semnul exclamarii deasupra capului"!"
    Cand are loc o "suparare" lumea plangesi exclama... Eu zic ca ar fii timpul sa mai si intrebam. Si nu ma refer la intrebarea aceea banala "de ce?"...ci la o intrebare scoasa din vocabularul a peste 90% din populatia Terrei :
    -CE E DE FACUT ?
    4 cuvinte, patru magneti ce sunt asezati cu cea mai mare stangacie intodeauna parca cu aceeasi poli unu langa altul. 90% din noi reprezinta acei oameni lenesei,nepasatori sau neincrezatori.
    "A MURIT VAMA" ...
    -PACAT !................?
    sau
    -CE E DE FACUT .........?
    (oare poate fii resuscitata?, cautam alt loc pentru lumea noastra simpla?,) Aveti idei ? ( a se aplica in orce problema)

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut,
    Din pacate.... iar ai dreptate....
    Ne ramane sa visam, sa ne amintim....
    Dar te-ai gandit ca pe de alta parte, avem si noi partea noastra de vina?
    Pentru ca noi suntem cei care consumam.... noi suntem cei care au bagat banii in buzunarele tiganilor cu ceafa groasa proaspat patroni?
    Eu merg an de an in Vama... si de fiecare data cand vad cum mai creste o monstruozitate arhitecturala numita "hotel" imi jur sa nu stau acolo...dar atatia altii se inghesuie la aer conditionat si room-service... Cafeaua de dimineata de la Ovidiu nu or sa o poata inlocui ... Madam Udrea.... nu prea are ce face.... Din punctul meu de vedere, greseala e a noastre... daca am renunta sa stam la vilele lor, sa mancam in carciumile lor.... poate foamea lor i-ar face sa se reorienteze... as prefera sincer o Vama cu multe vile parasite :)
    Si iarasi, alta mare greseala... StuffStock...Este din punctul meu de vedere cea mai buna exemplificare a romanismului post decembrist... Cum poti sa pornesti de la o idee buna si sa strici totul in jurul tau.... Asa au ajuns toti pitpalacii (si imi cer scuze pasarilor) sa vina anual in Vama... sa ceara cazare la multe stele... (noi voiam doar stele la cognac nu?) etc...
    Dar cred ca am aberat suficient....sa vedem si anul asta ce o sa fie... macar... sa mai gasim loc de un cort-doua pe plaja... intre betoane....

    RăspundețiȘtergere
  15. Asta ar fi cea mai buna, salvatoare si chiar urgenta solutie: Vama Veche-muzeu sat, patrimoniu al Ministerului Culturii. Un muzeu-sat viu care sa fie purificat imediat de kitsc-urile consumiste redandu-i simplitatea de odinioara.

    RăspundețiȘtergere
  16. avem o solutie ,o propunere, suntem doi ce gandim la fel...mai incearca cineva ?

    RăspundețiȘtergere
  17. Din pacate, problema de cultura de care spuneai e mare cat toata Romania. Si presupune ca romanul sa inteleaga ca frumusetea unui loc nu consta in peisajul pe care-l ofera in timp ce bem o bere la terasa betonata si ingrajduita sau venim cu masinile de fitze ca sa ne etalam, caii putere din motor, basii din sistemul audio si fumurile din cap.
    Dar pentru noi, turismul inca se rezuma la asta: sa descoperi un loc frumos, sa revii acolo, cu prieteni, cu un gratar, sa dai la altii idei sa-si deschida acolo buticul cu nelipsitul frigider de Cola, sa mai vii si a treia oara, sa vezi gunoaiele si mizeria care s-a strans, sa-ti bagi picioarele si sa cauti un alt loc.
    Unde s-o iei de la capat.

    RăspundețiȘtergere
  18. Rain ! o minune nu tine mult ! ... Putem contrazice "vorba" asta ? macar o data ?....daca nu lasam aceste buticuri, hartii, gunoaie sa ramana dupa noi ?....O da, apar buticuri, apar gratare, apar comercianti, nu ei sunt singurii vinovati, nu ei fac gunoaie, ci cumparatorul, ar trebuii sa invatam sa introducem si astfel de afaceri inevitabile, insa cu bun simt. In alte tari, mergi la astfel de campinguri, se vad gratare, se asculta o muzica buna, se consuma diferite firme, dar la plecare, se strange un singur sac de gunoi din tarana, iar restul din COSURILE DE GUNOI ! Care o fi cauza ?????

    RăspundețiȘtergere
  19. Pai tocmai asta spuneam: la noi turismul inseamna sa descoperi un loc frumos, sa te bucuri de el si-apoi, dupa ce pleci, durea-te-ar capul ce lasi in urma ta (resturi, gunoaie). Iar cand revii, e o gramada de mizerii, asa ca te duci in alta parte si-ti faci de cap.
    .
    Si desigur ca noi suntem de vina. Ne lipseste educatia. Nu stim sa apreciem ceea ce avem. Si nu stim sa pastram.
    .
    Avem o tara de invidiat. Numai noi nu vedem asta.

    RăspundețiȘtergere
  20. :))))))))))))))))))))))))))))))))
    Ora de matemetica !!!

    Sunteti gata ???

    Numara cate mesaje s-au adunat aici !
    In cat timp ?
    Cati stiu de acest Blog ?
    Cati dintre ei ar mai fii ce gandesc asa si inca nu au spus-o ?
    Cati v-or mai fii ?

    NU EXISTA NU VEDEM !!! ce vreau eu sa spun este ca noi vedem,injuram,plangem si trecem mai departe !...Opreste-te omule si fa ceva....insusi acest blog, aceasta tema e un inceput... Nu poate decat sa ne bucure

    RăspundețiȘtergere
  21. Cand am ajuns prima oara in Vama Veche aveam 14 ani. A fost ca si cum as fi descoperit pentru prima oara marea, nisipul si aerul sarat, desi am crescut la cativa zeci de kilometri departare. Simplitatea si linistea locului m-au cucerit pe loc si de atunci merg in fiecare an acolo. Acum merg foarte rar vara, cand Vama Veche e sufocata. Merg in extrasezon cand e liniste, doar eu si pescarii. Ultima oara am fost in octombrie si deja mi-e dor. Am descoperit si alte plaje salbatice care m-au vrajit dar niciuna nu m-a atins ca Vama. Se poate sa fie zi, se poate sa fie noapte...

    RăspundețiȘtergere
  22. Ramane sa visam...sau ramane sa cautam alt loc neatins de evolutie Am gasit eu unul:Cabana Malaiesti-Muntii Bucegi...
    Dar caut unul si pe la mare..;)

    RăspundețiȘtergere
  23. eo nu am fost in vama niciodata... de si mi-am dorit mereu... acum e prea tarziu sa ma duc pentru ca tot ce as vedea ar fi gunoaie si...pista pentru biciclete care s-a construit pe mijlocul plajei...

    Locul care insemna simplitate si libertate...acum arata k un esec total... e pacat... sa speram k vom mai gasi un loc care sa ne umple golul pe care-l avem acum toti in suflet...

    RăspundețiȘtergere
  24. Tu ai fost vreodata la mare?Nu dar am visat ca am fost.Imi intrase nisip in ochi si am plans toata ziua..

    RăspundețiȘtergere
  25. ... Tudor..
    "Undeva prin Vama .... cand betivii dorm ... soarele rasareeee, ne vede impreuna ..."
    Sa stam impreuna aici Tudor!
    Nu plecam!

    P.S. Doar piesele tale legata de mare ne mai readuc imaginea.
    Te iubim. Te felicitam. Te veneram!
    Dodo - Zalau

    RăspundețiȘtergere
  26. nu numai vama..toata tara moare pentru ca prostia e mare...
    de exemplu uite cum moare Vama, moare si Iasiul pentru ca cei care ne conduc sunt incompetenti. http://rxndra.blogspot.com/2009/02/tei-sau-ce-nu-mai-ramane-din-ei.html

    RăspundețiȘtergere
  27. Multumesc Tudor.
    Am invatat ceva in astea cateva zile de cand am aflat ca s-a inceput asfaltarea si ca s-a mai ridicat un nou si proaspat hotel...
    Am invatat si am inteles ca nu e vorba ca s-au daramat 1000 de terase sau ca pretul la fripturi se va majora cu 200% anul asta.Vama pe care eu nu am prins-o nu consta in reclama.Nu consta in "cine e mai trendy".
    Vama era un satuc in care viata isi ducea cursul firesc.Pentru ca pescarii erau sarutati zi de zi de apele marii si pentru ca cei care mergeau acolo se simteau liberi.Oare noi ne mai simtim liberi in Vama?
    Sau mai bine zis cati dintre noi am dat ceva acelui loc?Vama ne-a dat noua destule...si noi nimic.Si nu trebuie sa-i dam multe.Respect si comportament uman normal...fara sa incercam pe cat posibil sa socam sau sa parem inclusi in tot felul de grupuri.
    As vrea sa cred ca intr-o zi cineva va iesi in strada si ca va protesta pentru tot...sau macar pentru ceva care bate la ochi atat de tare incat devine insuportabil.
    Dar nu stiu daca acest lucru e posibil in tara noastra.
    Si totusi,paradoxal,acum 2 zile nu stiam daca mai cred sau nu...azi insa cred..

    RăspundețiȘtergere
  28. Trebuie neaparat sa spun ca vara trecuta am avut ocazia sa ajung si eu la Vama Veche...Vama pe care o cunosteam doar din melodiile tale nostalgice. Sincer,niciodata nu am vazut-o ca fiind INCA o statiune pe malul marii, ci mai degraba un soi de loc magic, atat de rar intalnit zilele astea....Si primele secunde pasite pe nisipul dur si fierbinte mi-au infatisat un loc de care m-am indragostit imediat. Cum eu sunt de-a dreptul obsedata de mare, absolut toate visele mele legate de ea, incepand din acel moment, au inceput sa mi se desfasoare in Vama,unde pot sa spun cu mana pe inima ca am intalnit cei mai primitori oameni,calzi si zambitori,haiosi si rabdatori!
    Si-apoi am auzit ca cineva va construi un hotel de lux...sau ceva in genul si m-am revoltat ca niciodata altcandva! Visam (eu si cei cativa prieteni ai mei care,la randul lor,s-au indragostit de Vama)sa stam in corturi si sa ne spalam frustrile in mare....sa ascultam muzica pe care o iubim atat de mult in jurul focurilor, pana in zori si-apoi, imbatati de fericire sa ne scaldam iarasi in mare......in acel loc simplu,fermecat!
    Dar Vama moare incet...pentru ca unii o vor moarta,o vor inca o statiune de 2 bani...

    RăspundețiȘtergere
  29. merg in Vama de la trei ani.."nu moartea desparte, lipsa iubirii"..

    RăspundețiȘtergere
  30. Vama e ceva de neinlocuit...unii nu pot intelege asta si propun o multime de variante"hai sa ne mutam in x loc...". am auzit o varianta cum ca noua vama va fi undeva mai sus de navodari. gresit. o vama ca asta nu va mai exista. am ramas placut surprinsa cand am vazut tatici de 40 de ani cu copii de mana prin vama, aducandu-i seara pe plaja, sa cunoasca si ei vama... mi se pareau exact persoanele loiale ale vamii... e trist ce se intampla cu vama astazi. e trist ca idiotii astia ne iau vama. e tragic, da. o sa ne resemnam si sper ca nu o sa mergem pe 18 aprilie sau cand doreste madame Udrea sa deschida sezonul, ci pe acelasi 1 mai, cu corturi si chef de distractie!

    RăspundețiȘtergere
  31. Pornind de la postul tau, mi-am dat si eu un pic cu parerea. Nu atit aici, cit prin alte posturi scrise, de-a lungul vremii, pe blogul meu.
    Vama Veche ramine o amintire frumoasa pentru unii dintre noi si chiar daca nu o sa o mai putem salva niciodata, vom ramine cu spiritul acela in suflet.
    http://bobyc86.blogspot.com/2009/02/de-ce-murit-vama-veche-si-nu-mai-poate.html

    RăspundețiȘtergere
  32. nu stiu dar poate am putea face o petitie electronica...

    RăspundețiȘtergere
  33. De ce nu ne intalnim toti(prin toti ma refer la cei care iubeam/iubim Vama,sau spiritul ei ) in Sulina...(e un loc inca neatins);pe de alta parte... riscam sa "poluam" si alte locuri asa...;
    Ce de facut?

    RăspundețiȘtergere
  34. petitie electronica.. voteaza lumea.. nu zic nu.. se inscriu.. si ce rezolvam cu asta? suntem multi.. dar am pierdut lupta... si acum am tenisii rupti plini de nisipul din vama.. i-am pastrat.. cu asta ramanem.. sau putem sa ne bucuram de ea asa cum este.. sa mergem si sa nu facem consumatie celor ce vor sa se imbogateasca acolo.. sa fim noi.. cei din corturile insirate pe plaja.. noi cei care ne prinde rasaritul inca treji.. dansand.. visand.. traind.. este moarta .. doare.. dar sa nu o ingropam inca.. sunt doar niste dale de piatra.. nisipul e tot acolo.. marea e tot acolo.. epava e sub ape.. dar inca ne vegheaza.. cerul deasupra.. muzica in jurul nostru.. sunt acestea.. si vor fi si oamenii.. nu renuntati inca la idee.. multe amintiri frumoase se pot inca trai acolo.. vama e a noastra.. nu ne-o pot lua din inima.. cat vom fi noi.. va fi si ea.. chiar de e sufocata de masini si vile de inspe stele.. cum au venit.. vor pleca de vad ca nu le merge.. rabdare.. incredere.. visare. petitii electronice.. demonstratii in strada.. concerte pe plaja.. ziceti si voi fi acolo sa ne sustinem cauza.. mi-e dor de vama.. mi-e dor de oameni.. ne vedem pe 1 mai.. pe plaja..

    RăspundețiȘtergere
  35. Daca cererea ar fi mai mica decat oferta, atunci respectivul da faliment si pleaca. Daca toti vamaiotii s-ar feri sa faca uz de aceasta oferta, n-ar disparea ea oare?

    Am vazut multe reactii negative in urma transformarilor suferite de Vama Veche pe site-uri, bloguri, forumuri. Se pare ca sunt o groaza de nemultumiti! Hai sa protestam cumva: poate o campanie de strans semnaturi ar functiona. Acompaniata de o campanie media. Sunt sigur ca cele cateva figuri publice carora le pasa si ale caror voci pot fi auzite mai bine decat ale noastre vor fi incurajate de cateva mii de semnaturi.

    RăspundețiȘtergere
  36. si totul sa culmineze cu un concert pe plaja.. cat de nonconformist ar parea in media.. un concert acustic pe plaja.. idee aruncata la plesneala.. un mod numai bun de a-ti promova muzica in fata unui public care iubeste si traieste muzica.. sunt multe persoane ce au ceva de spus in muzica dar nu sunt promovati si isi au radacinile in Vama Veche..

    RăspundețiȘtergere
  37. Imi pare rau ca trebuie sa va spun ca acolo au terenuri toti marii oameni politici ai vremii.Au interes sa creasca pretul unui mp de la mai putin de un Euro cu cat l-au luat acum 3-4 ani, ( sau de la 5-10 Euro cu cat l-au luat anul trecut ), la cativa zeci de Euro ca dintr-o suta de mii de Euro sa faca un milion peste noapte...Si cu asta am spus tot.

    RăspundețiȘtergere
  38. asteptam de mult un articol ca asta .. nu e vorba neaparat ca n-ar putea fi salvata .. poate nu este nici macar nevoie sa o salvam. ea se poate salva singura. puteam doar sa ne retragem si sa lasam sa fie descoperita de alte generatii care vor stii sa o pretuiasca cu adevarat :) eu sunt oprimista :D ma repet .. nu e nevoie sa o salvati! ci doar sa plecati! sa ramana cei care stiu cu adevarat sa o aprecieze;)! se poate salva singura :)

    RăspundețiȘtergere
  39. Da..sa protestam pentru un loc in care am invatat sa iubim,vom iubi sau in care am iubit..si pe care il iubim...trebuie sa facem ceva...sa iesim intr-o zi in strada..in pantaloni scurti,acum iarna...sa strangem si semnaturi si sa aruncam cu nisip si cu scoici in palatul victoria sau unde este locatia ministerului mediului-[idee absolut cretina de altfel]

    RăspundețiȘtergere
  40. E usor sa faci o petitie online dar cine esti si cui o adresezi? ce soliciti? care sunt motivatiile morale si prevederile legale ce stau la baza cererii?
    E nevoie de lideri si de oameni uniti sub aceeasi cupola care sa se implice activ in punerea in aplicare a unui plan de actiuni. Fara documentare, organizare si implicare totala acel click se poate pierde in lumea infinita a petitiilor online.

    RăspundețiȘtergere
  41. http://www.petitieonline.ro/creeaza-petitie.html

    RăspundețiȘtergere
  42. Vama a murit....100 de comment, 2 idei de salvare... in curand ve-ti putea face ceva pt VAMA, continuati sa scrieti...da-ti link-ul mai departe, prieteni, statusuri de mass, orce...asta daca vrei sa ajuti, nu doar sa plangi de mila.

    RăspundețiȘtergere
  43. Faceti petitia ! Votez! Vama Veche sa renasca.

    RăspundețiȘtergere
  44. intr-un fel povestea "locului" Vama Veche e asemanatoare cu povestea "trupei" Vama Veche.
    "Publicul sau consumatorul ia ce i se ofera. Daca nu gaseste ce cauta, pleaca. Daca ceea ce i se ofera poate fi considerat un substitut pentru ce cauta, ramane sa incerce."
    e trist...

    RăspundețiȘtergere
  45. NU AM LASAT NICIODATA UN COMENTARIU, DAR SIMT NEVOIA SA/TI SPUN CA IMI PLACE FELUL IN CARE SCRII SI ASTA PE LANGA MUZICA PE CARE O FACI.

    RăspundețiȘtergere
  46. Imi pare rau ca am descoperit Vama Veche numai de 2 ani. Prea tarziu, se pare. Nu o sa uit niciodata cortul alb pe care scria "This is not a place, this is an emotion". Cam asa putem descrie Vama Veche

    RăspundețiȘtergere
  47. OK>>> Oficial sunt sunt suparat. 49 de comentarii (cu asta 50) pana in momentul asta si nimic clar.

    VREA CINEVA SA FACA CEVA?

    O petitie on-line nu mi se pare decat inca o confirmare a comoditatii care lasa Vama sa avanseze catre ce e mai rau: comercializare.

    Suntem mai multi decat va puteti imagina! "Cocalarii" nu pot reactiona niciodata asa cum o putem face noi pentru ca nu sunt motivati in aceeasi masura ca si noi.

    HAI SA FACEM CEVA!!!

    Asa ca hai sa ne apucam de treaba, sa vedem câti suntem si cum ne putem unii ca sa iasa ceva.
    Hai sa vedem daca putem face ceva sau mancam ... vorbind aiurea.

    Am incropit un blog de urgenta, plecand de la post-ul lui Tudor
    dar cu prima ocazie il pun la punct iar daca o sa fie ceva activitate o sa-i iau domeniu.

    http://vama-veche-romania.blogspot.com/

    Cine vrea sa faca ceva cautati-ma!

    Adrian Alexandru Buzan
    adrian.buzan@zone4media.ro
    0727.057.990

    RăspundețiȘtergere
  48. eu am ales sa ma mut la Corbu. de 1 mai. dar banuiesc ca peste cativa ani se va intampla la fel

    :(

    RăspundețiȘtergere
  49. Am cunoscut Vama Veche acum 13 ani, erau 2-3 terase cameleonice si restul...peisaj, corturi, oameni...OAMENI. Anul trecut am abandonat-o. Nu m-am mai simtit...om, ci un simplu... turist... pierdut in multime.

    RăspundețiȘtergere
  50. Am vrut sa-ti strig aseara...dar era prea mare galagia... de ce sa dam 30-40 miliarde la niste carnati care imput pamantul de pomana? pun pariu ca niste nitroglicerina ne-ar costa mai putin.
    ps: cu vorbe...nu se face nimic...mai ales in tara asta.

    RăspundețiȘtergere
  51. ...emotionanta si in acelasi timp motivanta initiativa...dar ca Vama Veche sa devina o localitate de patrimoniu, nu este de ajutor si Ordinul Arhitectilor? poate au o anumita influenta..pana la urma urmei, tot ceea ce tine de constructii, noi sau vechi, de buna calitate sau mai putin , de patrimoniu si restaurare, sunt intocmite, din pacate, de alti colegi de-ai mei arhitecti, urbanisti, peisageri, restauratori, samd...daca putem convinge Ordinul Arhitectilor ca ceea ce se intampla acum in Vama Veche si evolutia ei nu e benefica (iar asta nu e greu de aratat), sunt sigura ca vor avea si ei un cuvant de spus, nu e asa greu de ajuns la ei...pana la urma urmei toate constructille nou aparute trebuie sa aiba o autorizatie de construire, fara de care nu se pot ridica...poate ar fi o idee si o stopare a obtinerii acestor autorizatii de construire. in Constanta stiu ca sunt foarte drastici in aprobarea lor, poate un prim si mic pas ar fi sa se intample acest lucru si in Vama Veche. Pana la urmatorul de a demola pe cele existente cum spuneai si tu Tudor aseara, iar in cazul acestor demolari se poate demonstra ca nu se integreaza in tesutul urban initial...nu stiu ma mai gandesc si revin...in alta ordine de idei, eu una sunt de acord cu o intalnire pe tema asta
    stoica_anamaria@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  52. poate ca acest cuvant " murit " este prea dur dar din nefericire este cat se poate de adev.. sa consideram k totusi la un capat existe o speranta ca vama sa se reintoarca cu aceasi simplitate.... sa nu ramana doar un vis... ci un vis care poate sa redevina ce a fost o data...

    RăspundețiȘtergere
  53. A murit, asa e. Dar intrebarea e: poate fi ea reinviata? Din moment ce atat de multi suspina dupa perioada "clasica" a ei, nu se poate face nimic. In basme s-ar fi putut. In realitate....mai greu. Poate incerci sa scrii ceva despre sansele ei(infime, ce-i drept) de a fi inviata.

    RăspundețiȘtergere
  54. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  55. Mare dreptate ai....Vama nu mai e cea a fost acum doi, trei ani. Asta nu inseamna ca nu o sa ma mai duc pe acolo...in alta ordine de idei, felicitari pentru articolul din gsp si tot respectul pentru ioan chirila

    RăspundețiȘtergere
  56. eu am crescut in Vama...din 87 vara de vara eram acolo la bunici...Vama a fost distrusa de prea multa reclama pozitiva " salvati vama veche" toti au venit in vama sa o salveze si uite ce au facut! e plin de copii emo , dnb ..skater si dastia...ii urasc! nu stiu daca e unu vara pe acolo fara fular:)) eu preferam vama asa aspra si cu suflet cu rock cu betii pana dimineata si multa dragoste , cu fete de treaba, cu sare si piper si paine goala:))
    In alimentara aia din Vama e mai scump ca in Mamaia acum..

    RăspundețiȘtergere
  57. Acea Vama Veche a murit intradevar, dar locul pastreaza inca muzica buna si statul la cort. Eu nu am alternative...decat sa ma duc la bulgari sau mai stiu eu printre ce straini, mai bine raman la Vama mea, vad numai ce vreau sa vad si ma bucur de mare...macar atata poezie (chiar si pangarita) sa mai am...

    RăspundețiȘtergere
  58. E o saptamana de cand am deschis blogul respectiv si vad ca au fost doar 7 voturi ceea ce inseamna (cel putin pentru mine) ca e mai simplu sa comentezi decat sa faci ceva.
    Va place sa vorbiti de Vama si sa va laudati ca ati pus un comment pe blogul lui Tudor dar de facut nu faceti nimic.

    "Vai ce pacat", "hai sa facem o petitie", "a murit", "e dureros"... Ce e asta? Vreti sa faceti ceva sau nu?
    Tin foarte mult la Vama si chiar daca nu va mai fi niciodata cum a fost, de 1 mai tot voi fi acolo cu gasca si vom canta la chitara (chiar daca nu vom putea face focul) inca multi ani de-aici in colo.

    htp://vama-veche-romania.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  59. In melodiile de la Vama Veche ma regaseam cu adevarat,imi mergeau la suflet,dar Vama Veche nu va muri niciodata

    RăspundețiȘtergere
  60. ...si am mers in vama de 1 mai...si imi venea sa plang...doar un an si era alta vama...si-a schimbat fata...a primit alta lume ce si plimba fericirea...pacat ca e o fericire falsa...m-a dezamagit, caci spiritul ei s-a inecat odata cu epava...dar am luat chitara si prieteni si ne-am recladit liberatea...am fugit departe de nebunia lor si ne-am pierdut in nebunia noastra...n-am mai putut sa dansez fara limite la stuff, dar am dansat ca o nebuna departe pe plaja...mi-am facut vama mea...aceea pe care o iubeam...in mine va trai mereu...dar la anul ma voi duce intr-o alta zi de mai...cand nebunia lor va fi terminata...asa voi putea sa-mi traiesc nebunia mea...

    RăspundețiȘtergere
  61. www.orgdominus.ro
    www.plr.orgdominus.ro

    Nu e o reclama tampita ... sau poate e... depinde doar de voi !

    RăspundețiȘtergere
  62. De cand au venit astia cu Mertanele in Vama , s-a stricat toata jucaria.

    RăspundețiȘtergere