[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

luni, 3 septembrie 2007

Raspunde: SUNTEM LIBERI? SI DACA DA....

Ma framanta intrebarea asta de mult timp.Poate ca ar trebui sa cer parerea celor care viziteaza acest blog.De mii de ani omenirea lupta pentru idealuri inaltatoare.Unul dintre ele este LIBERTATEA.

Lupta pentru libertate s-a dat pe toate planurile umanitatii si ar fi exhaustiv sa incepem o insiruire aici.In prezent omenirea pretinde ca s-a eliberat in mare msura de toate incatusarile si piedicile din calea "drepturilor omului".S-a abolit sclavia, s-au prabusit dictaturi, razboiul rece a luat sfarsit, comunismul a sucombat aproape peste tot( chiar si in China este un surogat pentru ca din ce in ce mai mult acolo prevaleaza economicul ca forma capitalista de manifestare)libertatea sexuala este strasnic aparata, femeile sunt egalele barbatilor, in sfarsit toate formele de libertate castiga teren si deasupra tuturor libertatea de exprimare.

Ma intreb insa, oare nu ne-am intins noi insine cea mai mare cursa din istorie facandu-l pe Dumnezeu sa rada in hohote?
Suntem liberi cu ADEVARAT? Stiu, s-a mai pus intrebarea asta de foarte multe ori si ma gandesc ca pina si rostirea ei de zeci de mii de ori pune certitudinea Libertatii sub semnul indoielii...
Suntem liberi sa facem ce? Sa intram intr-un sistem pe care il detestam doar in week-end-urile de la Vama Veche pentru ca duminica seara sa ne intorcem cuminti acasa pregatind costumul de a doua zi?
O sa zica unii: si ce-ai vrea sa facem sa nu mai muncim?
Nu, eu o sa spun ca nu are rost sa pretindem ca luptam impotriva unui sistem pe care oricum il acceptam pentru ca altul mai bun nu e.Pe deasupra ne pierdem week end-ul.

Suntem liberi sa facem ce? Sa ne pierdem timpul si viata cautand cea mai buna optiune dintre miile pe care ni le ofera sistemul in orice plan?
Este oare libertate goana dupa bani?
Este oare libertate speranta intr-un viitor mai bun care iti omoara de fapt prezentul? Cati dintre noi facem ce ne place cu adevarat si robotim in speranta ca vom face ce ne plce candva?
Este viteza in avantajul nostru? Imi face bine si ma elibereaza sa cunosc pe oricine intr-o secunda sau sa-mi descarc toate problemele lumii in laptop?

Mister mai exista? Oare misterul nu este o forma de libertate interioara? Mai suntem liberi interior? Cati dintre noi isi pot inchide telefonul o saptamana? Cati dintre noi isi pot uita laptopul acasa? Cati dintre noi vrem sa facem asta? Suntem liberi cu adevarat? Apoi alta intrebare pentru voi toti: care e dupa parerea voastra expresia moderna a libertatii? Berea? Bungee jumping-ul? Sex nelimitat? Internetul? Ochii unui copil care priveste marea? Astept....

51 de comentarii:

  1. Am ajuns intr-un stadiu in care suntem liberi sa facem ce vrem cu adevarat, fara sa depindem de nimeni. Dar bineinteles, fiecare alegere are o consecinta. Esti liber sa stai si sa nu faci nimic...ok, dar nu mai faci bani. Esti liber sa mergi pe strada si sa injuri...ok, dar te amendeaza politia etc.

    Referitor la ultima ta intrebare: Eu zic ca libertatea cu adevarat este atunci cand poti in orice moment sa te desprinzi de lumea din exterior si sa fii multumit.

    RăspundețiȘtergere
  2. libertatea este un ideal.fara constrangeri,cine ar mai avea nevoie de ea?

    aaa...si nu cred ca suntem liberi pentru ca asa spune legea.pana la urma,libertatea este propria alegere din care nu mai ai scapare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu cred ca exista libertate reala, atata timp cat esti atasat de ceva in lumea asta. Geto-dacii plangeau nasterea omului si celebrau moartea, avand absenta totala a thanatofobiei...
    Poate ca moartea fizica reprezinta solutia eliberarii spiritului...
    Si asta o spune o tipa foarte optimista si haioasa... dar logic gandind, asa imi pare.
    Ce poate defini liberatatea in ziua de azi...cred ca visul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu pot decat sa-l citez pe Steinhardt: "CONTRARIUL PACATULUI NU ESTE VIRTUTEA, CONTRARIUL PACATULUI ESTE LIBERTATEA".:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred in urmatoarea teorie: "The liberty of the will".
    Daca pot sa imi inchid telefonul o saptamana? Bineinteles ca pot!
    Suntem liberi cu adevarat? Cu naivitate spun DA!
    Lasand la o parte teoriile si definitiile despre libertate, din punctul meu de vedere libertatea reprezinta puterea vointei de "a fi".
    Expresia libertatii estteee.. FERICIREA! (cuvantul "modern" il mazgalesc cu pixul). Unde ati auzit voi de libertatea moderna? :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. libertatea? acum nu pot sa spun ce e libertatea...libertatea in momonetul asta pentru mine insemna o bere bauta seara tarziu la iarba verde sau la un prieten acasa, pe fundalul unei muzici lente.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu cred in libertate.
    Nu suntem liberi pt ca iubim.
    Nu suntem liberi pt ca ne temem.
    Nu suntem liberi pt ca nu putem fi singuri...
    si poate tocmai absenta constiintei ca suntem liberi....ne face sa fim.
    Si daca am fi?! La ce bun?
    E uman sa fim incorsetati, sa depindem de cineva, sa ne robeasca iubirea...

    RăspundețiȘtergere
  10. suntem liberi sa ne alegem capcana. in cunostinta de cauza fiind :)

    RăspundețiȘtergere
  11. juicer a raspuns frumos:)

    libertatea este marea
    eu adaug tango-ul...aveti completari?

    RăspundețiȘtergere
  12. Omul este liber sa faca orice vrea. Bineinteles in limita constrangerilor legate de legile fizice.
    Exista insa si restrangeri interne. Legate de inconstient - corpul are nevoie de aer, apa..., subconstient - dorinte ascunse..., constient - 'vreri'.
    Este un sistem complex, dar putini oameni(if any) sunt simpli.

    Cat despre expresiea moderna a libertatii... la fel ca intotdeauna, cautarea fericirii.

    RăspundețiȘtergere
  13. M-am gandit cand a inceput anul acesta ca trebuie sa fac ceva vara asta...ma cuprinsese valul si simteam ca pierd din ce in ce mai mult legatura cu mine asa ca mi-am propus sa inchiriez o cabana la munte, sa imi las laptopul acasa si cele 2 telefoane, sa imi umplu masina de mancare si ca fug...de lume. Ce am reusit? Cateva zile la mare cu prietenii..., o sapt. afara cu familia, un traning in Austria cu firma, zile in care am totul dupa mine....cat despre saptamana mea nici urma. Acum cand am citit ce ai scris mi-am dat seama ca nu suntem liberi. Intradevar nu putem compara cu ce au trait parintii nostri si paritii parintilor nostri,dar nu suntem liberi. Traim fiecare zi in propriile custi, pe care ce e mai bizar ni le-am construit singuri. Mai avem impulsuri cateodata sa rupem barierele si sa fugim,dar numai gandul asta ne sperie si ne face sa ne intoarcem foarte cumintiti si mai punem inca o bariera ca poate data viitoare suntem mai hotarati.

    RăspundețiȘtergere
  14. Libertate inseamna muzica preferata ascultata la volum maxim, asumandu-ti riscul de a deranja vecinii.
    Libertate inseamna a alerga descult prin iarba...
    Libertate inseamna a face tot ceea ce iti place netinand cont de parerile altora!
    Chiar si iubirea e o forma de libertate....esti liber sa iubesti pe cine vrei, cand vrei si unde vrei!

    RăspundețiȘtergere
  15. Daca ziceti ca suntem ingraditi de lumea in care traim..ce ar insemna libertatea totala ? Am putea sa o percepem? Sa o simtim si sa o intelegem ? Nu cred. Pana la urma, cam tot ce un om isi doreste se afla in lumea lui. Fizic, spiritual, cam totul este in sistemul ala pe care il injuram. Mai greu de cei ce isi viseaza libertatea printre stele..
    Asta e ca intalnirea cu extraterestrii,la care ei sunt langa noi si noi nu ii vedem. Pentru ca senzorii noastri sunt facuti sa recunoasca elemente ale sistemului din care facem parte. Toata gandirea noastra se bazeaza pe sistemul in care traim si nu cred ca avem capacitatea de a percepe lucruri care depasesc acest sistem. Precum libertatea totala.

    RăspundețiȘtergere
  16. Hm...Probabil fiecare om si'a pus intrebarea asta...Si eu mi'o pun deseori...Cred totusi ca libertatea depinde de fiecare in parte. De ce'si doreste fiecare.Asta daca mergem dupa teoria ca expresia libertatii e fericirea...Eu,in schimb,ma intreb ce e aia fericire?Si atunci imi vin in minte niste versuri:"Fericire e'o sticla de vin/Fericire e cerul senin"...Insa eu cred ca ne mintim ca suntem fericiti...Nu pot spune ca am intalnit un om cu adevarat fericit. Liber.
    Si totusi...Acum cateva zile am gasit un citit. O noua definitie a libertatii. La care nu ma gandisem pana acum. Si citatul suna cam asa:"Esti liber atunci cand poti sta dezvelit in fata lui Dumnezeu. Fara pacate"...Probabil asta este adevarata libertate,pe care,insa,foarte putini o ating:)

    RăspundețiȘtergere
  17. E adevarat,lumea a evoluat,dar nu cred ca suntem LIBERI.Liberi sa facem ce vrem cand vrem...si cred ca ar deveni si un pic plictisitor sa faci tot timpul c vrei,fara consecinte...Libertatea in ziua de azi?Sa nu ai nicio rata :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. Da, eu cred ca suntem liberi.
    Intrebai daca ne putem inchide telefonul o saptamana, e cam greu, daca ai ce face, daca esti la mare sau la munte sigur ca poti, eu am fost la Breaza 4 zile si mi-am propus sa nu umblu pe telefon, sa nu dau nici mesaje nici sa sun, sa il las acasa mereu, si am reusit decat seara ma uitam sa vad daca am primit ceva :) Pot sa zic ca 4 zile am fost libera, am urcat pe varful unui deal se vedea un peisaj superb,casele mici, 2-3 case in varful dealului, in mijlocul pustietatii, chiar ma intrebam daca oamenii aceia sunt fericiti, daca sunt fericiti sa stea izolati de toata lumea... poate ca da, eu una nu cred ca as fi... poate as fi o saptamana, o luna ... De fapt acum imi dau seama ca nu sunt libera, sunt prizionera orasului si facilitatilor ... de fapt suntem :-<

    RăspundețiȘtergere
  19. Intii postez si dup-aia citesc comentariile ca sa nu ma influenteze. Deja imi pare rau ca am citit toata poastarea lui Tudor si nu m-am oprit imediat dupa titlu.
    Eu zic ca nu sintem liberi fiindca nu avem pregatirea necesara. De cind sintem mici ni se impun niste "bariere": nu fura, nu minti, nu fuma, nu sta tirziu la calculator etc. Sintem prea mici si slabi si nu avem cum sa ne impotrivim iar mai tirziu "ei" uita sa ne explice de ce. E ca si cu religia sau cu Eminescu. Dumnezeu (sau Eminescu) trebuie cunoscut la o virsta la care esti suficient de matur si-l poti aprecia singur. Omul n-ar trebui sa auda de Dumnezeu pina la 25 de ani cind poate lua singur o decizie. La fel si cu "barierele" din copilarie: ele ajung sa defineasca libertatea fiecaruia; in 75% din cazuri libertatea subiectiva e definita de ceea ce nu am putut face cindva in trecut. Dar incercati sa va cistigati libertatea asta subiectiva, personala, si veti avea surpriza sa schimbati o cusca cu alta. E adevarat, e o cusca mai mare, cu 4 camere, cu termopane (poate chiar in rate ;) dar e tot o cusca.
    Libertatea aia mare se poate cistiga renuntind la dorinte, ceea ce e oarecum echivalent cu o moarte (cum zice Daria - nu m-am putut abtine sa nu trag cu ochiul!).
    Incercati un experiment, imposibil la prima vedere: traiti FOARTE in prezent. Nu va ginditi la trecut si nici la urmatoarele minute. Traiti ACUM si actionati ca si cum ati muri in secunda urmatoare.

    RăspundețiȘtergere
  20. Tango-ul ...mie nu imi pare liber, e plin de reguli, de constrangeri..
    As spune mai degraba flamenco.

    RăspundețiȘtergere
  21. Si mai lober decat un flamenco, e salsa ! ;)

    RăspundețiȘtergere
  22. Libertate: am lucrat pe 23 decembrie ! [am mers cu placere (ca sa tin cuiva de urat), pc-ul si tel. nu mi-au fost dusmani, nu m-am uitat la ceas]

    Sunt de aceeasi parere, libertate = fericire. Marea? sedere in Alcatraz (in perioada in care era inchisoare). Candva imi placea ...

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Libertate:primul rasarit de soare din viata mea...pe plaja la Vama Veche, in fata la Stuf...boleroul imi curgea in suflet, lumina rosiatica in priviri...pescarii vasleau prin sangele meu.Prietenii stiu de ce:).

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu cred ca suntem liberi pe deplin...din diferite motive..insa cred ca poti fi liber in masura in care vrei si incerci sa fii...eu ma simt libera atunci cand am de ales....lipsa vreunei optiuni ma sufoca...
    ...ma simt libera chiar daca sunt dependenta....dependenta de net...de telefon...de persoanele pe care le iubesc...de Cola...de multe...
    ...dar ma simt libera de multe ori si in multe situatii, pentru ca sunt eu insami..pentru ca pot fi asa...
    Iar expresia libertatii moderne...as zice la fel ca Daria...probabil ca visul...

    RăspundețiȘtergere
  26. Libertatea este rezultatul egoismului spiritului uman care vrea sa-si satisfaca propriul interes, fara a fi impiedicat de ceva sau cineva.

    RăspundețiȘtergere
  27. nu suntem liberi...
    impresii...dorinte...situatii create....atat

    atunci cand incercam sa alegem liber...gresim, pentru ca nu suntem obisnuiti. Nu putem vorbi liber, pentru ca de aici vine adevarul, pe care foarte putini il suporta.
    ele cred ca sunt libere pentru ca isi arata tot ce se poate arata...dar nu sunt....pentru ca, doar ei sunt liberi sa se uite, sa dea din gura....cica liber, vulgar

    oare suntem liberi? eu nu cred....suntem incatusati de noi....de reguli peste regului, cred ca exista si o regula a libertatii, nu?

    RăspundețiȘtergere
  28. Nu suntem liberi. Ca specie, suntem prizonierii vietii pe aceasta planeta iar ca individ, suntem prizonierii timpului si ai propriei noastre minti. Cand o sa-i intelegem pe Eckhart Tolle si Steinhardt, cum bine spune dinny, vom face primul pas catre libertate.

    RăspundețiȘtergere
  29. Esti cu adevarat liber atunci cand iti este indiferent daca traiesti sau mori(Dostoievski- "Demonii")

    RăspundețiȘtergere
  30. Libertatea este delta dunarii ... si pentru mine un anumit loc de acolo, loc care imi da mereu senzatia de libertate, liniste, pace, relaxare

    in plus e si un peisaj extrem de frumos acolo!

    RăspundețiȘtergere
  31. Poate ca libertatea noastra face rau altora. Cred ca libertatea inseamna imaterial. Inseamna blestemul omului care-si intelege conditia, dar nu si-o accepta. Libertatea, ca si fericirea, nu poate dura decat o clipa, pentru ca altfel devine apasatoare. Libertatea este ilogica. Libertatea este un scop irealizabil pentru o fiinta a carei existenta este absurda, e utopie. Unii spun ca libertatea este tinerete:" Cand esti tanar nu poti fi legat de nimic... incaleci tu viata cum vrei... Fiindca ii poti da cu piciorul... Nu te taraste ea ca pe o epava care nu mai stie sa renunte..." (Act Venetian, Camil Petrescu)
    Vasazica, pe libertate nu poti "pune degetul". Tot timpul iti scapa. Nu exista o stare sau un cuvant care sa cuprinda tot ce inseamna... libertate(?!)

    RăspundețiȘtergere
  32. Libertatea exterioara este mai mare decat in trecut. Este, in mod cert. Intrebarea este insa daca oamenii o folosesc pentru a si-o descoperi pe cea interioara. Raspunsul este nu... Toate marile presiuni care apasau odata asupra oamenilor, toate dogmele a caror nerespectare putea insemna moartea si toate tiparele care, daca erau ignorate, te transformau in paria, sunt acum amintire. Sa ne gandim ca nu mai stiu care scriitor francez se intreba, in jurnalul sau: cum as putea spune adevarul si sa nu fiu pedepsit? (sau asa ceva). Pe vremuri, era o problema sa-l numesti altfel pe dumnezeu sau sa spui ca nu exista. Si cate si mai cate. Libertatea este mult mai mare, da, oamenii insa nu sunt cu mult mai liberi. De fapt, habar n-am daca sunt mai liberi. 'Daca tot avem mai mult timp liber, de ce sa-l irosim?' - a se citi, de ce sa fim sau sa incercam sa fim cu adevarat liberi?

    RăspundețiȘtergere
  33. Dar am si eu o intrebare pentru tine. M-am trezit cu ea in minte. Fericirea e ceva ce nu se atinge niciodata? :) Eu am varianta mea (de raspuns). Dar vreau sa-mi spui tu.

    RăspundețiȘtergere
  34. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  35. Libertatea nu este absoluta ci se termina unde incepe liberateta celuilalt.Lega nu o ingradeste ci o face egala pt toti. Libertatea noastra se termina in momentul in care supunem pe cineva vointei noastre. China este comunista pt ca alta forma de conducere nu ar da mai multe roade si pt ca o tara atat de mare ca ea nu poate cunoaste o alta conducere. Multe "libertati" le-am dobandit in '89. Juicer ma plagiezi ingrozitor..si eu asociez libertatea cu marea!Ma bucur ca mai sunt oameni care gandesc astfel. Te-ai intrebat vreodata de ce facem mereu aceasta paralela?Oare din cauza faptului ca marea ni se pare infinita si fara o anumita forma?

    RăspundețiȘtergere
  36. Nu suntem liberi pentru ca depindem de atatia factori(tigari, alcool and so on) care poate sunt antidotul perfect penbtru plictis, disperare sau doar pt a uita de tine si problemele tale. Din pacate aestea te si inrobesc. In momentul acela iti pierzi libertatea.

    RăspundețiȘtergere
  37. Pentru ca marea e ca cerul. O privesti, o privesti... privirea nu se opreste niciunde. Ce altceva mai permite privirea noastra libera? Oamenii nu permit sa-i privesti, orizonturile terestre sunt mereu limitate. Doar cerul si marea..

    RăspundețiȘtergere
  38. nu cred ca dependenta de telefon sau internet are legatura cu libertatea. ea ascunde poate frica de singuratate, o lipsa in fond. dependentele nu sunt decit manifestari ale golurilor interioare. cu ce sa le umplem? cu ce gasim la indemina; e greu sa mentii contactul permanent cu tine insuti. daca realizezi asta, te poti trezi la un moment dat. mai intii cu pasi mici, apoi din ce in ce mai usor te redescoperi. iti recapeti suflul firesc. te transformi intr-un om firesc. pentru tine, nu pentru cei din jur. Pot fi libera si intre peretii anosti ai unui job plictisitor, pe care-l duc la capat doar pentru a supravietui. Dar nimeni nu-mi poate lua clipa de contact absolut cu mine insami, clipa in care ma gindesc la cei pe care-i iubesc, imi trec prin minte frinturi din muzici traite de altii si devenite ale mele, amintindu-mi un gest sau un chip samd samd
    Libertate ai in fiecare clipa. Totul e sa nu dramatizezi cind faci alegeri. Ti le asumi. Suspenzi pentru o vreme hoinareala. Dar revii. Cu siguranta poti reveni oricind.Doar sa nu uiti de tine!

    RăspundețiȘtergere
  39. Adevarat, GreenEye. Si, vezi, libertatea e asa la indemana si atat de incapatoare, incat toate facerile noastre isi gasesc loc in ea, oricand, importanta e mana care le asaza..

    RăspundețiȘtergere
  40. sint libera
    cind vreau sa nu mai fiu libera.
    sa vina un om acasa
    sa ceara mincare fiul meu
    sa scriu pe bani
    ca sa imi cumpar benzina sa ne urcam in masina sa fim liberi
    evidemment
    si sa apas acceleratia si apoi sa incetinesc pentru ca stiu ca s nebuna
    sint libera
    cind ma tirasc prin hipermarketuri si cumpar iaurtpiinehirtiedebudageldedussapunpastadedintisalampulpedepuizaharorez
    si stau la coada
    la leagane
    in intersectii
    la medic
    si aflu ca n am nimic
    sau la mare
    sa ma injur cu pescarusii
    si sa i las sa cistige
    -oricum ar cistiga-
    cind dau numere de telefon unor prietene indragostite
    cind imi imaginez scene salbatice
    si in toiul lucrurilor sint eu
    cind transpir
    cind ma spal
    cind ma parfumez
    cind ma tund
    cind mi e bine
    cind ma prefac ca mi e rau
    pentru ca vreau sa fiu bagata in seama
    baga ma n seama!
    sint libera
    cind imi privesc buletinul si rid de mine in poza
    ador sistemul in care traiesc
    pentru ca mi se pare senzational sa traiesc
    si daca asta e inchisoare,
    atunci vreau sa fiu inchisa pe viata.

    RăspundețiȘtergere
  41. Libertatea este in doi, restul e viata cotidiana si facturi de curent.

    RăspundețiȘtergere
  42. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  43. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  44. Dupa acum deja celebrul : "Free your mind , and your ass will follow"... eu zic ca DA suntem liberi. Singura cu adevarat "libertate" este, dupa umila mea parere, cea a Gandului. Nimeni nu iti poate impune restrictii acolo. Gandesc, deci exist. Sunt probleme cu expunerea gandului, insa nu cu libertatea lui de a exista. E omorat uneori de cenzura, cosmetizat de aparente, incatusat de imprejurari. Dar iti permiti luxul de a-l poseda. Nu-ti poate interzice nimeni asta. E poate singurul lucru care iti apartine in totalitate. Deci da, suntem liberi. Sa gandim. Iar incet-incet, ne putem folosi de aceasta libertate sa rupem limitele impuse de societate celorlalte libertati. Suntem pe drumul cel bun...

    RăspundețiȘtergere
  45. CE ARE CU ADEVARAT SENS PENTRU NOI?!…
    Cea de-a 11-a porunca

    Daca veti ajunge sa va intrebati la un moment dat:”Ce are cu adevarat sens pentru mine?” veti observa cat de alunecos este raspunsul la aceasta intrebare.Veti spune : „Dar omul este dator sa afle lucrurile care ii dau sens pentru ca mai apoi sa duca o existenta implinita”insa lucrurile sunt mai profunde de atat.E o corvoada si un chin a afla ce are sens pentru tine.
    In mod categoric,o intrebare pe care ajungi sa ti-o adresezi tie insuti de-a lungul vietii dar cu precadere in studentie este aceasta:”Ce are cu adevarat sens pentru mine?”, insemnand partial… La ce ma pricep cel mai bine? Ce ma reprezinta cel mai mult?…”Ce ma defineste?” si introspectia ar putea continua.Intr-o lume in care individul este liber sa dispuna dupa bunul sau plac de propria persoana…omul contemporan nu prea mai stie ce sa faca cu sine insusi. Se blocheaza cand vine vorba de a face ceea ce ii place pentru ca nu stie ceea ce ii place. Doreste sa fie el insusi dar nu se cunoaste pe sine.
    ”Sa fii tu insuti!”-suna a porunca.O porunca prietenoasa. Dar daca ar fi sa inventam ce-a de-a 11-a porunca, votul meu ar fi pentru aceasta din urma.E la fel de frustranta si de ingraditoare precum sunt celelalte zece. Exista o presiune imensa pe umerii individului de a fi coerent, de a fi el insusi mereu.De a-si coordona atitudinile si faptele intr-o lume in care imaginea este de mii de ori mai importanta decat substanta.E mult prea mare tentatia de a fi asa cum da bine sa fii decat asa cum simti cu adevarat.”Trend-ul „ este religia careia ne inchinam majoritatea dintre noi… aproape inconstient.Paradoxal, acum cautam ingradirile pe cand vreme de cateva secole in urma ne razvrateam cum nu se putea mai violent impotriva lor.
    Dupa cum spuneam, este adevarat ca pentru multe persoane cea mai mare ingradire este aceea de a actiona doar dupa tiparul propriu, dar acest fapt nu inseamna ca nu cautam cu totii frenetic esenta a ceea ce suntem prin care sa ne separam de „restul”. Caci intr-o lume in care cu totii avem acces, teoretic,la recunoasterea propriei originalitati de catre ceilalti, a ramane in anonimat e de plans .Plansul inabusit al celui ce sta deoparte si priveste…
    E destul de trist, dar seamănă leit cu viaţa noastră, în care drama adevarata consta in …a lasa viata sa treca pe langa tine .Exista riscul ca viata sa te ocoleasca in cazul in care tu nu stii ce sa faci cu ea…Cu siguranta nu ne dorim sa se intample asemenea nenorocire! Suntem datori sa ne traim viata! Suntem datori sa aflam ce are cu adevarat sens pentru noi! Cata libertate!!!…

    RăspundețiȘtergere
  46. Libertate inseamna melodia "Fericire".

    RăspundețiȘtergere
  47. Nu putem fi cu adevarat liberi decat aflandu-ne in dependenta fata de Dumnezeu. Dupa cum dragostea presupune o ingradire a propriei vointe avand promisiunea de a darui o eliberare si implinire superioare noua, tot astfel, restaurarea relatiei cu Creatorul nostru ne va face completi, deoarece in persoana Lui aflam raspunsul la framantarile noastre cele mai mari si doar in dependenta de El viata noastra capata sens.

    RăspundețiȘtergere