[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 28 octombrie 2009

"Imi asum responsabilitatea". Un cacat.

Intram pe ultima suta de metri la teatru cu "O lume pe dos". E nevoie de seriozitate in aceasta perioada mai mult decat oricand. Un spectacol de teatru e un angrenaj ale carui componente trebuie sa se sincronizeze, mai ales pe final. Tensiune. Timing. Probleme de productie.

Regizorul tehnic omite sa comunice ora de repetitii unuia dintre actori. Actorul isi face alt program. O repetitie pretioasa se duce de rapa. Regizorul tehnic e vinovat. "imi pare rau". El nu va plati pentru asta si repetitia pretioasa este pierduta. Putem ramane doar cu speranta ca situatia nu se va mai repeta. Din pacate, in cazul de fata tensiunea a generat o frictiune mai profunda.

Aud in repetate randuri ca lumea "isi asuma responsabilitatea". Cacat. Nu inseamna nimic atata vrema cat responsabilitatea nu inseamna o compensare concreta a unei situatii defavorizante. In Romania toata lumea greseste si isi asuma responsabilitatea. Doar la nivel oral. Guvernul Boc isi asuma responsabilitatea. Pe naiba isi asuma. Ce inseamna asta de fapt? Cum compenseaza guvernul pierderile generate de masurile gresit luate sau inexistente?

Acum toti sunt in campanie electorala si isi asuma lucruri si promit si iar vorbesc despre responsabilitate. De la Basescu la Antonescu este plin de responsabilitate si de respectabilitate. Basescu isi asuma responsabilitatea pentru ce n-a facut, iar Antonescu isi asuma responsabilitatea pentru ce va face. Si daca nu va face iar isi va asuma responsabilitatea. Mi-e pur si simplu scarba de atata demagogie nedisimulata aruncata in ochii unui popor resemnat.

Vin si ridic o intrebare marilor nostri candidati morali: Aveti curaj sa va asumati responsabilitatea pe hartie, cu semnatura, sub forma de contract? Aveti curaj sa puneti la bataie un milion de euro in cazul in care nu va indepliniti concret programul in urmatorii cinci ani? Haideti, ca la cat o sa furati trebuie sa gasiti un milion de euro!!!

Aveti curaj sa va asumati un milion de euro penalizare pentru fie si o singura masura pe care o promiteti si nu o veti indeplini???

Haideti, domnilor candidati, un milion versus programele voastre eficiente de a scoate tara din criza. Aveti curaj sa faceti un contract cu Romania pe un milion de euro?

Va spun eu: nu aveti. Asa ca macar scutiti-ne de acest stereotip verbal al "asumarii responsabilitatii" pentru ca este la fel de periculos ca mitocania, coruptia si celelalte tare care scufunda aceasta tara.

19 comentarii:

  1. daca e vorba despre un asemenea contract nu se mai baga nimeni. totul pana la buzunarul lor. asa vorbe multe pot sa arunce, cacat mancat cu polonicul direct, abureala, minciuni, basme, sf, o sa facem, o sa dregem - din astea toti pot spune. poate nu esti de acord cu mine si poate ai pe cineva de incredere, insa eu nu o sa merg sa votez pentru ca nu am pe cine. si am si o lehamite care nu imi mai trece.

    RăspundețiȘtergere
  2. asta cu asumarea responsabilitatii prinde bine la publicul roman, public care uita sa mai ceara socoteala in momentul cand asumarea asta n-are nici un rezultat, totul e un circ...

    RăspundețiȘtergere
  3. mdea..din pacate regretele vin prea tarziu..iar asumarea responsabilitatii posibil, niciodata..dar referitor la regizorul vostru..oricui i se poate intampla..cata vreme nu devine obicei..

    RăspundețiȘtergere
  4. in legatura cu raspunderea guvernului, ar fi de mentionat art. 113 si 114 din constitutie...macar teoretic. http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c3s0a109

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. atunci o sa ne asumam si noi responsabilitatea pentru absenteismul de la vot si pentru injuraturile care le servim politicienilor zi de zi.
    Dupa ce ca-mi provocau greata numai cand auzeam de ei acum mai sunt nevoit sa-i vad fata celui cu privirea incrucis pe fiecare stalp.Si o sa-mi asum total responsabilitatea pentru fiecare afis rupt>:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Prin 2002 cineva, dupa ce a gresit catastrofal, mi-a aruncat cuvintele astea. I-am spus ca ii multumesc pentru ca si-o asuma. I-am marturisit ca ma asteptam sa o faca si am asigurat-o ca o sa-si ia banii pentru cele 15 zile calendaristice din contract...chiar daca de maine va ramane acasa si nu va mai veni la serviciu.
    A ramas cu zambetul crispat in coltul buzelor. Au urmat cateva zile ca un infern in echipa. Dar niciodata din acea clipa nimeni nu s-a mai folosit de acele cuvinte.

    Fiecare din noi poate inalta un palat al sperantei. Pretul nu e niciodata suficient pentru zborul din noi.

    RăspundețiȘtergere
  8. un milion de euro? prea usor...semneaza contractul, intr-o luna produce 4 mil (care se fac usor}, dupa care se preda si a ramas cu un profit net si neimpozitabil de 3 milioane. Esti cu ei?:) Eu propun altceva...sa-si puna in joc viata usoara pe care o au, iar contractul sa ii oblige ca, in cazul in care nu isi respecta promisiunile, sa accepte urmatoarele: 1. sa stea internat intr-un spital de stat o luna(fara nici un leu in buzunar); 2. 6 luni sa traisca impreuna cu familia dintr-un salariu minim pe economie(pe timpul iernii, ca sa stea si in frig:P);
    3. sa-i fie confiscate toate bunurile; 4. si apoi sa isi petreaca tot restul vietii in puscarie.
    mai am o propunere.alegerile sa se numeasca pariuri si sa functioneza ca o casa de pariuri...ai pariat pe o martoaga, pierzi banii! Poate asa...
    Cat despre curajul candidatilor, nu fi asa sigur ca este in cantitati mici. Iti dai seama cat curaj iti trebuie sa candidezi, cand si tu sti ca esti un nimic cu functie? oricum, pentru mine politica e ca alcoolul, le consum rar si mereu imi dau stari despresive si dureri de cap.

    RăspundețiȘtergere
  9. da, asa era faza: "Io raspund...si platesc(repar cumva) dc e ceva"

    RăspundețiȘtergere
  10. si eu sunt pe ultima suta de metri cu piesa de teatru. astazi e premiera si saptamana viitoare joc, intr-o seara de miercuri. Succes si tie cu noul spectacol :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Chestia asta cu responsabilitatea asumata ar fi in regula dar aplicata la un anumit tip de lideri. Aici intervenim noi, electoratul. Atat timp cat la putere ies cei "precum chipul si asemanarea celor multi si slabi la minte" nimic bun nu se va intampla. Chiar daca ar semna, cine ar pune in aplicare ce au semnat ? Daca ceva s-ar schimba acolo sus, nu va mai fi nevoie de niciun contract.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Hahaha... Tu chiar crezi ca va face vreunul un astfel de contract?! N-ai sa vezi niciodata asa ceva! Ideea (lor) e ca trebuie sa ia nu sa dea bani :)
    Bine gindit acest post; m-a facut sa zimbesc; mare dreptate ai!

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu ar miza nici macar o bere pentru ca si ei stiu ca sunt niste aberatii, nici macar nu mint astfel incat sa creada ei astfel poate ii mai credeam dar au niste discursuri de parca iti rad in fata.
    Nu sa pus problema cu judecatorii care de fapt impart dreptatea si moral ar fi sa raspunda pentru hotararile lor, dar ce mai e etic si moral in lumea asta plina de minciuna si falsitate?

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu stiu daca Antonescu a pacatuit pana acum cu a-si asuma responsabilitatea. Basescu da, nu o singura data. Si noi, care suntem asa nervosi ca cine ne conduce nu este bun, dar nu putem trai fara cineva care sa ne conduca, ce responsabilitati ne asumam? Ne asumam macar responsabilitatea de a nu mai vota pe cine s-a dovedit incapabil, persoana sau partid?

    RăspundețiȘtergere
  16. mi-as dori enorm sa pot sta de vorba cu tudor,nu sunt un fan inrait,doar ma bine-dispun melodiile lui cand am nevoie sa simt ca mai este cineva pentru care nu banii sunt importanti....mare pacat ca sunt putini oamenii care nu s-au transformat inca in roboti,pacat ca "turma" asta decide viitorul nostru,iar disperarea noastra nu o poate intelege nimeni...ma simt neputincioasa si ma doare sa va vad cum renuntati la vise...as vrea sa va pot oferi ceva,dar nu va pot oferi banii care duc la robotizare,droguri,alcool si prostituate,as vrea sa va deschid ochii si sa vedeti cu adevarat ce se intampla... eu il caut pe fat-frumos sa ma ajute sa fac ceva ce mi se pare imposibil de una singura,dar nu imi pierd speranta si voi continua sa impartasesc aceste triste fapte si altora...poate ca de undeva,fat-frumos o sa apara cu forte noi:)

    RăspundețiȘtergere
  17. "A fura" e usor, "a face" e mai greu. Totusi, cred ca m-ar deranja mai putin un presedinte care se imbogateste direct proportional cu bunastarea poporului in locul unui raport invers proportional.

    RăspundețiȘtergere
  18. Domnul Tudor Chirila isi asuma responsabilitatea, la randul sau, pentru starea de dezgust si neimplicare a tinerilor. Lasand la latitudinea celor 5-6 milioane de oameni care vin la vot decizia alegerii presedintelui sau a parlamentarilor lasam practic partidele, cu sume mai mari sau mai mici, sa influenteze sensibil rezultatul votului. daca dintre cei care vin la vot sunt 3-4 milioane de militanti ai partidelor, mai bine de jumatate din voturi sunt controlate. Apoi sunt voturile cumparate direct. cu 100 milioane de euro cumperi 1 milion de voturi cel putin - alte 20% dintre voturi. Mai este turismul electoral. 200 de mii de voturi pe liste speciale inseamna 4% din optiunile de vot. Iata cum se obtin cca 75% din voturi.

    Pe de alta parte, daca am merge cu totii la vot... pentru aceleasi 4% din voturi (cele turistice) ar trebuie ca partidele sa transporte 650.000 de oameni. pentru 20 % din voturi (cele cumparate) ar trebui sa plateasca 320 de milioane de euro. iar voturile militantilor propri-zisi ar conta doar ca o cincime (20%) din totalul voturilor.

    Da domnule Chirila, hai sa mergem cat mai putini la vot, pentru ca e criza... si partidele nu mai au cati bani si-ar dori... doar trebuie si noi "sa manance" ceva... Asa e, Dumnezeu nu apare la stiri! doar va face voua vanzari!

    RăspundețiȘtergere
  19. ..si Romania mai pierde o repetitie importanta pentru piesa de teatru absurd in care o sa jucam cu totii. Partea buna e ca incep sa vina din spate oameni cu educatie si stofa de Regizori Tehnici. Trebuie doar sa treaca de Masinisti.

    RăspundețiȘtergere