[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

sâmbătă, 23 august 2008

Vant de razboi?

Eram mic si zgomotul trasoarelor ma infricosa. Taburile alergand pe strazi, imaginile de la de la televizor infatisand exagerat o tara sub asediu. Timp de doua trei zile s-a tras neintrerupt. Venise revolutia. Am "gustat" atunci din ceea ce se numeste stare de razboi. A fost un gust amar pe care nu doresc sa-l incerc din nou. Credem cu obstinatie ca progresul si lectiile istoriei nu ne vor lasa sa repetam aceleasi greseli. Pe de alta parte istoria universala este un lung sir de variatiuni pe aceeasi tema. Oare dintr-o data ne-am desteptat? Ma indoiesc si asta imi da fiori. Rusia se reface. Iar visul ei absolut pare reconstituirea teritoriala a Uniunii Sovietice ideale.

O ajuta din plin resursele de gaze naturale pe care le poate gestiona arbitrar precum si contractele de armament. Ucraina, candva membra a imperiului pare sa fi reusit dezlipirea cu sprijinul Americii si al unei aliante indoielnice. Rusia, amenintata de suflul in ceafa al Nato vrea sa-si intareasca pozitia. Iar conflictul Georgian ce altceva poate fi decat prilejul perfect. Pare ca scopul final e independenta republicilor separatiste care odata declarata lasa loc liber revenirii lor la maica Rusie.

Nu e nici o subtilitate de politica externa aici. E nuanta tancului. America nu e atat de avansata geo politic incat sa sprijine Georgia. Si nici nu cred ca e cazul. Problema principala in opinia mea este apetitul de revenire teritoriala al Rusiei. Care nu va pierde marea neagra sub nici o forma. Intr-un final cine va pierde? Tarile mici, vandute la vreo intalnire la nivel inalt intr-o statiune luxoasa. Sufla vant de razboi. Zic Doamne fereste caci oamenii nu par sa invete din lectiile istoriei.

8 comentarii:

  1. ...dar nu mai conteaza. viata merge inainte. de 2000 de ani ne razboim. de ce ne`am opri acuma?

    lumea viseaza...

    http://wildenfree.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. ai vazut filmul "wag the dog"? ....sa-l vezi....te va lamuri cu multe:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Mentalitatea rusa a fost totdeauna una e factura expansionista. Apropo de wag the dog. E genial fimul. Strategiii de PR neobisnuite as putea spune si foarte eficiente ;).

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. te cam limitezi la cainele din curtea vecinului. m-as uita mai atent la china. in plus nici statele unite nu sunt cheie de biserica, diferenta e ca ultimele doua superputeri ne subjuga ceva mai subtil.
    iar povestea cu georgia ..
    prea o victimizam. pana una alta ei au tras in trupele de mentinere a pacii din zona ale rusiei. la ce se asteptau? invitatie la ceai de la putin? clar nu are valente de sahist domnu' Mihail.nu si-a gandit bine miscarea in perspectiva.

    RăspundețiȘtergere
  6. Tudor,eu eram ceva mai in virsta ca tine la revolutie.Ieseam din schimbul II de la fabrica si imi aduc aminte ca ne era teama sa iesim din fabrica din cauza gloantelor.De altfel una din colegele noastre a cazut a doua zi in Piata UNiversitatii.Toti soldatii circulind prin oras ne facea pielea gaina.Nici nu vreau sa-mi inchipui un razboi mondial,pentru ca va curge tot.Eu zic sa ne fereasca D-zeu!

    RăspundețiȘtergere