[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

vineri, 29 mai 2009

Tiesto nu merge cu Gazpacho

Nu exista o politica muzicala ambientala la terase. Oamenii asculta house in miezul zilei si se mira ca sunt nervosi. Stau pe terasa la Hilton impreuna cu un prieten. Comand un gazpacho rece, iute. Simt nevoia unei muzici tihnite, ceva care sa cadreze intr-un fel cu ideea de pranz. N-avem nicio sansa. Bum-bum plus arpegiatoarele care fac deliciul celor ce simt nevoia sa-si spele creierii. Nu simt nevoia sa-mi spal creierii la pranz. N-au facut vreun efort deosebit pana la amiaza, iar genul asta de "muzica" mai degraba mi-i irita.

Oricat as vrea sa ma armonizez cu porcaria asta de minimal house sau ce-o mai fi, nu-mi iese. Nu la pranz. E o chestiune de gust sa nimeresti muzica pe o terasa. Intr-un oras dement iesi la pranz sa mananci tihnit si-l asculti pe Tiesto. Dupa care ne miram ca suntem isterici.

Cred ca sunt putine terase in Romania unde patronii se preocupa de alegerea muzicii. Daca mananci mici pe Valea Oltului risti sa o faci pe ritmuri dance. Manelele mi se par mult mai potrivite pentru mici. Nu pentru mine. Insa mici cu dance si cu bere este o schema mortala.

O sa spuneti ca e o chestiune fara importanta. Cu toate astea, din tot soiul de lucruri mici, neinsemnate se creeaza Disconfortul. Daca o pereche de butoni eleganti fac diferenta la o camasa alba, scrobita, de ce ambianta sonora n-ar face diferenta in creierii nostri?

Zi de zi, orasul asta propune prost-gust, din ce in ce mai mult prost-gust. Si prostul gust oboseste, enerveaza, alimenteaza tensiuni. Citeam undeva ca vacile dau mai mult lapte cand asculta muzica clasica. Sunt ferm convins ca ar livra lapte gri si in cantitati destul de mici daca ar fi supuse la o cura de drum'n bass in fiecare dimineata.

22 de comentarii:

  1. Muzica e cea care conteaza enorm, e foarte importanta in vietile noastre, poate ar trebui sa punem mai mult pret pe ce ascultam, exista atat de multa muzica buna in timp ce romanii isi tampesc mintile ascultand tot fel de porcarii!
    Eu ador si ma regasesc in muzica ceva mai veche, muzica pe care am crescut si care ma intoarce inapoi in timp!

    RăspundețiȘtergere
  2. nu esti in trend daca nu asculti house! in masini se aude house, in cluburi predomina house-ul, fitzosii nu sunt destul de fitzosi daca nu asculta exlcusiv house! si cum majoritatea "impune" patronii de clubri, restaurante, terase, cafenele, baruri, se conformeaza!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt din Timisoara, miercuri am descoperit un local cu o terasa fenomenala. Barul e amenajat intr-o casa veche, mobiler de pe vremea bunicii, servesc socata de casa, iar curtea imensa e plina de copaci si arbusti, mese improvizate, butuci si hamacuri in loc de scaune, muzica e inlocuita de ciripitul pasarilor. E incredibil de frumos, o oaza de liniste in plin oras. M-am indragostit de locul acela. E vorba de Aualeu teatru de garaj si curte, undeva aproape de piata Balcescu, pe strada Zoe daca nu ma indoiesc. Daca sunt timisoreni care citesc bloggul, recomand localul cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere
  4. exact...nu esti in trend daca nu asculti house...adica cam asta ar fi deviza tuturor si din cauza asta se aude Tiesto si alti dj si etc peste tot. Adica..faci muzica care se vinde,gata asta e muzica "buna". Lumea a uitat sa aprecieze cu adevarat o melodie buna,un cantaret bun,un STIL bun.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca ai pus "muzica" intre ghilimele.. Din pacate cam asta e ce asculta acum...tineretul, sau ma rog , marea majoritate. Pe mine personal ma zgarie pe creier.."melodiile" de genul si in plus nu au mai nimic din ce ar trebui sa aiba o melodie. Doar doua note muzicale si niste cuvinte care se tot repeta. Cat despre mesajul pe care-l transmit, nu au niciunul..sau nu sunt in stare sa il inteleg, sa-l...percep, sa-l receptionez..

    RăspundețiȘtergere
  6. Intra mancarea si bautura cu ghionturi cand ai astfel de muzica pe fundal. Si pe mine ma seaca la culme. Nu suport muzica asta "cu bilute"...ma zgarie pe timpan.
    O sa imi arunc colega de camera de la balcon intr-o zi, daca nu isi schimba soneria de la telefon, care, da, e "haus"!

    RăspundețiȘtergere
  7. Precum muzica ce creeaza disconfort fonic sunt si majoritatea cometariilor de pe acest blogg.

    RăspundețiȘtergere
  8. Tiesto nu e rau deloc ca dj.. are melodii de mare finete. Credeam ca e clar.. e un alt fel de muzica, dar la categoria lui el e dintre cei mai buni. Care altii se ridica la nivelul lui? Chiar vreau sa stiu daca poate cineva sa-mi dea alte exemple..
    Mai mult ma preocupa muzica romaneasca care in tentativa disperata a autorilor/interpretilor ei de a vinde reuseste sa produca o cantitate enorma de.. scuzati-mi expresia, dar reda bine repulsia mea.. jeguri. Muzica romaneasca actuala e de o saracie cumplita!! In ceea ce priveste versurile, melodiile, mesajul transmis etc. este in mare parte inutila. Cum faci sa cumperi un CD cu Voltaj, Vita de vie, Suie paparude etc etc etc?? Nu e posibil, sunt o insulta la adresa fanteziei persoanelor si a gustului muzical in general. Ma deranjeaza mult ca nu se canta lucruri frumoase in romana. Avem un patrimoniu de muzica lautareasca, populara si usoara veche, care ar putea fi revizitata intr-o cheie un pic modernizata si readusa in ascultare. La mici nu ar trebui neaparat sa ascultam manele, am asculta cantecele Mariei Tanase reluate si intinerite de grupuri romanesti. Ne prostim incercand sa imitam Occidentul cand nu are occidentul ce avem noi si mai ales ce stim noi sa cantam. Ne e teama sa ne identificam cu noi insine, sa ne descoperim, cand suntem asa frumosi.. avem o cultura, o traditie, niste sarbatori pe care le traim ascultand o muzica ale carei versuri parintii nostri nu le inteleg. Cum faci sa fredonezi impreuna cu familia ta cantece pe care ea nu le intelege? Muzica trebuie sa uneasca, sa vorbeasca despre vietile noastre, sa ne adune in jurul focurilor, sa ne placa, sa ne spuna ceva, sa se nasca din ce simtim, in esenta ei cea mai pura. As vrea sa stiu ca formatii romanesti reusesc sa aiba forta si expresivitatea grupului Zdob si Zdub.. de exemplu. Este un gen de muzica, dar componentii grupului astuia asta stiu sa cante si asta canta. Nu imita genuri muzicale straine, ei o spun pe-a lor, asa cum e, si stati linistiti ca au piata de vanzare, cea autohtona, care trebuie sa aiba un caracter si o identitate.

    RăspundețiȘtergere
  9. ca tot veni vorba de muzica buna, Coldplay a pus intr-un album cele mai bune piese ale lor cantate live la ultimul tour. partea cea mai buna e ca se poate downloada in totalitate si GRATUIT de pe site-ul lor oficial, k thank you pt fani. go get your copy, everyone! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. "Dimensiunile psihologice ale muzicii" - B. Luban-Plozza , I. B. Iamandescu. O carte de referinta pentru toti compozitorii si interpretii contemporani. Eu iti recomand calduros sa o cauti si sa o rasfoiesti macar. Tind sa cred ca daca vei face asta o vei si citi apoi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Un muzicolog roman George Balan a deschis un centru de terapie prin muzica in Germania.
    Din pacate si in afara muzica nu se incadreaza cu climatul culinar.
    M-as bucura daca Tudor Chirila ar putea sa accepte invitatia saptamanalului nostru din SUA unde sunt editor chiar la rubrica Gastronomie si stil sa ne acorde cateva randuri. Am fi flatati de colaborare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai dreptate. Chiar nu poti manca in liniste, nu poti face cumparaturi in liniste, defapt nu poti face nimic in liniste in orasul asta, care ne mananca creierii zi de zi...dar cum fanii tai iti apreciaza muzica ta, incearca si tu sa nu mai ai acest aer superior, si sa respecti si tu muzica altora, cum ar fi de ex Tiesto. Totusi o cariera de 25 de ani, spune ceva. No ofense, te admir, imi place muzica Vama, iti citesc aproape zilnic blogul cu interes,insa incearca uneori sa fii mai lumesc, si sa cobori de pe acel piedestal.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Apropo de sfatul lui Ralu, ramai pe 'acel piedestal' ca sa nu ma simt (cumva) singura! ;))

    RăspundețiȘtergere
  15. problema asta cu muzica este o chestiune cat se poate de importanta...
    uite ce exemplu vreau eu sa dau: Lucky 13 din Lipscani. are muzica exact pe gustul meu, perfecta pentru o terasa, poti sa asculti de la sinatra si armstrong, la buble si multi altii....dar (pentru ca intotdeauna exista un dar)...terasa de langa are muzica de club...nici macar nu pot s-o incadrez intr-un stil anume...si nu mai poate omu sa-si savureze frappe-ul in tihna...
    ce te faci in situatii din astea?
    la ce gat sari?

    RăspundețiȘtergere
  16. Ai dreptate si mie imi place muzica linistita, mai ales cand vreau sa imi adun gandurile

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Fiecare e liber sa asculte ce vrea; eu sunt sigur ca house-ul e mult mai potrivit pentru o terasa decat manele, hard-rock sau hip-hop cu versuri murdare.

    Cat priveste genul in sine, e foarte frumos daca stii sa selectezi melodiile; nici pe mine nu ma incanta aceleasi acorduri de 10 minute sau acel minimal ce se numeste mai nou "popcorn" prin care toate melodiile seamana intre ele. Stiu ca in zilele noastre conteaza mai mult cantitatea nu calitatea.

    Spre exemplu la kiss fm duminica dupa 22.00 exista un program excelent cu muzica electronica de relaxare. Sau melodiile trance si ele sunt o parte frumoasa a acestui gen house.

    Dupa cum spunea si Tudor in "Scrisoarea catre liceeni", trebuie sa stii sa deosebesti binele de rau. De unde stiti ca muzica dance-club e ceva rau ? Poate ca nu ati descoperit frumusetea inca si ati etichetat-o gresit.

    RăspundețiȘtergere
  19. In Brasov sunt terase unde se asculta Jazz....

    RăspundețiȘtergere
  20. E o cantina la piata Sf Gheorghe, se asculta numai muzica veche, balade, chestii usoare, numai bune pentru o masa linistita. Ti-o recomand.
    Sau gateste-ti acasa si poti asculta si Gospel, daca iti usureaza digestia.

    RăspundețiȘtergere
  21. cu tot respectul pt acest post si pt gusturile fiecaruia, Tiesto nu are nici o legatura cu minimal...tiesto nu se asculta deloc la terase...tiesto e trance, nu e nici macar house...si eu as vrea la terasa sa nu mai ascult radio de ex, as prefera chill out...

    RăspundețiȘtergere