[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

vineri, 15 mai 2009

Chirila in licee. Primul turneu de mentorship al unui lider de generaţie

Sa-ti alegi gresit profesia e ca si cum ai construi o asezare de cateva casute dobrogene langa Casa Poporului. Caci ele vor tanji mereu dupa mare, iar Casa Poporului, dupa dictatura. Or dictatura nu se poate naste pe mare. Pe mare se naste doar soarele, in fiecare zi, de-a pururi.

Tudor Chirila


Chirila in licee. Spot radio
Asculta mai multe audio Divertisment »

Chirila in licee. Primul turneu de mentorship al unui lider de generaţie

Locuri în facultăţi care foarte rar se traduc în locuri de muncă
Meserii în culisele cărora uităm să privim
Părinţi care cred că profesia e moştenire de familie
Moda care încurajează alegerile de sezon


Meseria nu e un simplu accesoriu, dar de cele mai multe ori alegerea ei e tratată ca atare. În acest context, Tudor Chirilă iniţiază primul turneu de mentorship al unui lider de generaţie în liceele din Bucureşti – Chirilă în licee. Proiectul se va desfăşura pe parcursul anului 2009 în 20 de licee: 5 în luna mai şi 15 în toamnă. Campania stă sub sloganul Descoperă ce-ţi place accentuând ideea că, înainte de orice, este important să fii pasionat de ceea ce faci.

În perioada 19 – 27 mai, Tudor se va întâlni cu elevii din Liceul Teoretic Ion Neculce (19 mai), Liceul Teoretic Al.I.Cuza (21 mai), Liceul George Coşbuc (25 mai), Colegiul Naţional Ion Creangă (26 mai) şi Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr (27 mai). În cadrul întâlnirilor, Tudor le va vorbi liceenilor despre cum pot descoperi ce vor să facă în viaţă şi, mai ales, despre alegerea carierei în cunoştinţă de cauză. Aceasta pentru că, în funcţie de opţiunea fiecăruia, munca poate însemna o condamnare pe viaţă sau o viaţă fără frustrări.

Dovadă a faptului că tinerii au nevoie de repere solide stă Scrisoarea către liceeni publicată de Tudor Chirilă pe blogul său, prin care le aminteşte elevilor că superficialitatea poate fi depăşită doar prin cunoaştere şi bun-simţ. Scrisoarea a generat extrem de multe reacţii: peste 200 de bloggeri şi unele dintre cele mai importante cotidiene au preluat textul, mii de tineri şi-au trimis link-uri pe msessenger sau pe mail.

Întâlnirile din licee vor fi dublate şi de un studiu psihologic care urmăreşte să identifice gradul de încredere al elevilor în ei înşişi, cât şi modelele pe care le admiră. Rezultatele vor fi puse la dispoziţia Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti în vederea dezvoltării unor programe educaţionale.

Turneul în licee va culmina cu un concert VAMA la Sala Palatului. Participanţii la întâlniri se vor bucura de acces gratuit, având ocazia să-l vadă pe Tudor Chirilă la locul său de muncă.

Chirilă în licee este un proiect despre exercitarea opţiunii iniţiat de Tudor Chirilă, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Agentia de Vise si Fundatia artEST


Studiu despre liceeni


Totul pleaca de la o intrebare foarte simpla: “Cine sunt tinerii nostri?” Si nu oricare tineri: cei usor de plamadit, cei cruzi, nemanjiti, neatinsi de tavalugul ipocriziei pe care viata reala ti-l imprima: liceenii.

Este o incercare de a stabili orizontul generatiei actuale de liceeni. Punctul de plecare este anul 2009: aceasta e zona la care ne raportam temporal, cu bune si rele. Am stabilit o coloana vertebrala: nivelul aspirational.

…Si am tesut pe ea retele ce tin de capacitatea de identificare, modele sociale, interese, respect, apartenenta la grupul mic al familiei, raportarea la grupul de prieteni, valori simple, universal valabile, adaptabilitate s.a.m.d.

Am vizat doua grupuri, sensibil egale la prima vedere: elevii de clasa a IX-a, a X-a si cei de clasa a XI-a, a XII-a. Primii – puberi; cei din grupul doi – adolescenti. Teoria ne spune ca primii au sufletul captiv in amalgamul de schimbari fizice care ii preseaza si-i obosesc; ceilalti, adolescentii, se deschid in cautarile lor de redescoperire a eului, a propriei identitati.

Am stabilit pentru fiecare intrebari specifice, create in concordanta cu interesele lor si capacitatea de dezvoltare psihica. Intrebarile sunt gandite in asa fel incat sa nu oboseasca, ci sa destinda si sa amuze. Exista intrebari cu raspuns inchis si cu raspuns deschis. Fiecare intrebare ii motiveaza sa se imagineze intr-o situatie (intrebari-poveste), sa creeze, sa gandeasca.

Dupa ce chestionarele vor fi aplicate, ele vor fi citite, studiate, interpretate. Toate notele de final vor fi intoarse spre elevii ce au participat pentru ca si acestia sa poata fi informati cu privire la zona in care se situeaza, in general. Concluziile finale vor fi directionate spre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti cu recomandari si propuneri, in functie de rezultatele obtinute.

Scarlett Onica
psiholog

34 de comentarii:

  1. Voiam sa-ti las un comentariu de ieri; acum s-ar putea sa fie prea tarziu ca am vazut lista cu liceele :( Poate totusi reusiti sa veniti si in Vianu, te rooog; sa stii ca avem media peste 9 :P si, desi ne bucuram de o reputatie de "robotzei", ne place sa citim... iti vei da seama de asta imediat. E ultimul meu an acolo si ar insemna enorm pentru mine, pentru noi. Oricum, felicitari pentru demersul tau si la concert sigur ne vedem :D !

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Imi place ca faci ceva. Keep going !
    2. Am auzit intrebarea "E marketing ... ?" Nu mi-a displacut raspunsul. Lipesc informatia ca dincolo de orice tehnica, actiune, comportament, "influentatorii" cu rata cea mai mare de succes sunt cei preocupati cu adevarat de soarta tintei.
    3. Spotul e nostim. Vocea de final este tot a ta ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am terminat Lazarul acum 24 de ani...mi-ar placea sa ajung pe 27 acolo...chiar daca am cateva fire de par alb...mintea si sufletul sunt tinere...zic eu...asa ca intrebarea mea e...la ce ora?...

    RăspundețiȘtergere
  4. promit sa nu mai fac cum am facut atunci cand am primit invitatia la BMV-IURES...acum o sa stau cu ochii in monitor sa astept raspunsul...chiar nu mi-as dori sa ratez intalnirea din neglijenta...multumesc...

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari, Tudor, pentru initiativa pe care ai luat-o!
    Sa speram ca va avea si rezultate...

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumos, FELICITARI!

    Ar fi frumos sa ajunga campania si in provincie, nu doar in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt de acord cu Suflet Pierdut. Macar chestionarele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari!

    totusi as avea o nedumerire...de ce numai liceele cu media peste noua?

    eu as fi demarat campania cu cele cu mediile cele mai mici...ele au mai multa nevoie, nu?

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari! SINCERE FELICITARI. Iar daca asta as fi aflat-o la un spectacol , precum la teatru m-as fi ridicat sa aplaud pana la caderea cortinei. Ei o sa aiba ceva la care noi tanjeam.

    RăspundețiȘtergere
  10. yup,ar fi frumos sa nu se rezume la bucuresti :)

    RăspundețiȘtergere
  11. cum au mai spus-o si altii ... ajuta si tinerii provinciali :) Poate cand ai concert intr-un anumit oras ai timp si de 1,2,3,4 licee :) Incearca macar :) Succes :)

    RăspundețiȘtergere
  12. poate treci si prin Ploiesti ca avem nevoie

    RăspundețiȘtergere
  13. buna sincer am citit blogul tau acum pentru prima data si sunt total de acord cu ceea ce ai scris in acest articol ..o mare problema a liceenilor este uneori lipsa de personalitate pe care incearca sa o caute peste tot si astfel cad prada multor capcane..but life must go on...mie una chiar imi lipsesc anii de liceu cu toate nebuniile si toate aventurile timpului respectiv...

    RăspundețiȘtergere
  14. blogul tau e printre cele care le-am citi cu placere pana la capat,cuvant cu cuvant,fara a specula printre randuri.....bafta nu-ti zic ca oricum ai ,asa ca ceea ce-ti lipseste ,,sa ai

    RăspundețiȘtergere
  15. Salut si ma bucur sa citesc ca faci asta. Insa cred cumva ca ei interesati si care participa la intalnirea asta, bloggerii spre exemplu, au deja sanse mult mai mari decat cei care nu sunt fani Vama/ Chirila/ Guerilla. Cred ca ei sunt cumva cu cativa ani si cu siguranta cateva intrebari inaintea colegilor care vor desena plictisiti in caiete cat vorbesti. Pe aia nu stiu cum ii scoti de unde or fi adanciti. Din lancezeala asta in care nu exista alta facultate decat ASE si alt job decat in banca dupa ce termini facultatea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Daca s-ar putea trimite macar chestionarele la toate celelalte licee din provincie .. tot ar fi ceva.

    RăspundețiȘtergere
  17. cum s a mai spus:d nu cred ca e normal ca totul sa se rezume la bucuresti.avand in vedere ca in provincie nu se realizeaza niciun prouect de genu`..deci,te astept la curtea de arges:d macar in concert..daca nu exista vreo sansa ca aceasta campanie sa se desfasoare si in orasele mai mici:d keep going!

    RăspundețiȘtergere
  18. foarte tare reclama!!!sper sa poti ajunge si la mine in liceu!

    RăspundețiȘtergere
  19. va invit pe dvs si pe cititorii dvs sa sustineti www.ad-lot.com , un proiect "de criza" al unui tanar student roman. va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  20. Ca si cata, sunt ultimul an tot in Vianu si chiar mi-ar parea rau sa nu va prind, pentru ca probabil voi veti veni in toamna si acolo, dar eu n-as mai putea oricum sa vin pentru ca si eu plec la universitate in strainatate. Si da, adolescentii de la informatica citesc, desi nimeni nu crede asta.
    Sper sa aiba succes initiativa si sa reusesti sa mobilizezi cat mai multi liceeni.

    RăspundețiȘtergere
  21. cum de mergi in cosbuc si in lazar si nu vii si in viteazu?:(
    oricum.felicitari pentru initiativa!

    RăspundețiȘtergere
  22. Mai nou cititul e "cool" te face original, adica nu conteaza daca intelegi ce citesti, sunt inconjurata de astfel de oameni si am doar 17 ani.

    De ce numai la liceele cu prestigiu, respectiv liceul in care ai invatat tu ? Pe mine asta ma descurajeaza total, adica bai nene daca faci un liceu d'asta asa mai de cartier nu ai sanse in viata sau ce ? Adica daca am luat 8 la capacitate la mine nu poate sa vina Chirila sa-mi zica mie el cum e cu viata ?

    RăspundețiȘtergere
  23. bai mie nu-mi place cum suna asta cu "mentorship", da, initiativa de indrumare, consiliere, dezbatere cu privire la viitor este excelenta, dar mentorship?! E putin cam mult spus...

    RăspundețiȘtergere
  24. tudor... in primul rand dictatura se naste pe mare... deoarece pe mare e nevoie de o mana ferma ergo greseala. stiu ca incerci sa fi poetic pentru a da un sens vietii tale care pana acum nu a cumulat la nimic. ce ai realizat tu cu viata ta ca sa poti sa fi mentor pentru acesti copii? tu inca stai intr-un apartament, mare net-worth nu ai, cine stie ce educatie de talie mondiala nu ai... asa ca ce te recomanda pe tine? Daca as fi eu parintele unuia dinte acei copii, nu te-as lasa sa ii vorbesti deoarece nu ai nimic ce sa-i spui. mi se pare de prost gust cum tu te crezi atat de superior si un model atat de perfect, avand in vedere cum tot ce ai facut este o formatie care tot despre ce canta este cum sa stai degeaba pe plaja la vama veche. Asa ca te rog eu frumos pentru binele copiilor, stai in banca ta si veziti de scriptwriting. Nu o sa am nici o problema ca atunci cand ajungi prof univ la oxford, uni of london, investment banker, mogul, laureat nobel pentru pace, economie etc... sa fi mentor. Dar deocamdata nu ai dovedit nimic asadar nici lor nu le poti dovedi nimic.

    RăspundețiȘtergere
  25. felicitari, Tudor Chirila! cineva trebuia sa faca gestul acesta iar tu ai deschidere la tineri!
    poate asociatiile de parinti ar trebui sa te coopteze intr-un progam constant de acest tip...

    RăspundețiȘtergere
  26. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  27. foarte fain ceea ce faci tu. tine-o tot asa. tinerii au nevoie de indrumare, de la altcineva decat "reperele" batrane afumate de comunism.

    RăspundețiȘtergere
  28. Un impudic exces de falsa grandomanie. Chirila in liceu pare un nume de campanie corporatista in care, buna oara, Chirila este un brand. Ori, impotriva ideilor de identitate de brand, bucurii de plastic si "Fericire in rate" ne vorbea nu demult acelasi Chirila, dar din postura de, ei bine, doar artist.

    Pana la a confisca atentia temperamentelor inflamate a celor carora se adreseaza, ma intreb, si in numele lor: care e generatia aia al carei lider e Tudor Chirila si ce anume il recomanda pe el ca mentor al acestei generatii?

    Iubirea apolinica fata de paradigma frumusetii intruchipata de Andreea Raicu, sigur nu.

    RăspundețiȘtergere
  29. felicitari, Tudor !!!

    sper ca in anul scolar urmator sa vizitezi SUTE DE LICEE si sa arati tinerilor si alta fata a romanilor, alte repere, alte principii, valori !

    tot inainte !

    avem nevoie ca de aer de oameni ca tine, care sa ne inspire si altceva decat mizerie umana atat de prezenta in mass media si peste tot....

    bietii tineri... chiar nu au la ce sa se raporteze in momentul actual...

    in afara de Dan Puric de ex... chiar nu stiu la cine se mai pot uita ...

    RăspundețiȘtergere
  30. =)) "lider de generatie" - rid cu lacrimi

    RăspundețiȘtergere
  31. dar despre tipul de pe afis ce spuneti?

    RăspundețiȘtergere
  32. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  33. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  34. Felicitari Tudor ,sa ne vedem cu bine :)
    Romania TV

    RăspundețiȘtergere