[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 4 martie 2009

Scrisoare catre liceeni



scrisoare catre liceeni
Asculta mai multe audio Vedete »


Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveti o sansa. Noi am fost fericiti ca am descoperit Coca-cola si bananele si am crezut ca daca noi citim, si ei vor citi. Si ca toti vom progresa si tara o sa aiba scapare. Noi ne-am inselat. Unii dintre noi au plecat de aici. Castiga bani acolo si tanjesc dupa orasul asta imputit. Voi insa, voi aveti o sansa. Voi aveti sansa.

Nu va ganditi la furat. E calea cea mai simpla. Stiu ca ati aflat ca asa te imbogatesti. Daca ai pamant sau daca faci afaceri cu statul. Stiti voi ceva despre tva si cum ai putea sa-l furi, dar nu va e inca foarte clar. Nu asta e drumul. Cu cat se va fura mai mult, cu atat se va construi mai putin, iar copiii copiilor nostri vor mosteni un imperiu de cenusa. Sunteti tineri si totusi habar n-aveti ce inseamna un Bucuresti in care se circula normal. Daca voi habar n-aveti si daca Ei continua sa fure, ganditi-va la copiii nostri. Nu e nici o sansa.

Cititi. Cititi mult. Cititi tot ce va pica in mana. Nu-i mai ascultati doar pe profesori. Cititi orice, fara discernamant. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, cautati-va intre voi. Vedeti care cititi aceleasi lucruri si inhaitati-va. Numai in haita de oameni destepti o sa reusiti. Unul singur dintre voi va fi mancat. Zece insa, s-ar putea sa reusiti. Ganditi-va de pe acum sa-i inlocuiti. Timpul lor trebuie sa se termine. Trebuie sa-i dominati. Dar nu cu gandul ca veti fura mai mult ca ei. Asta e calea simpla care va va sufoca mostenitorii. Ce-o sa faceti cu milioanele intr-un oras mort? Ce-o sa cumparati, cu banii gramezi? La ce-ti foloseste un Lamborghini cand n-ai o autostrada? De ce sa ai o vila intr-un cartier sufocat de inundatii?

Nu va dusmaniti profesorii. Sunt oameni amarati, din ale caror drame puteti invata. Isi dau priceperea pe un salariu de nimic si va invata carte. Nu va bateti joc de ei. Au muncit, si nu e vina lor ca parintii vostri s-au descurcat mai bine. N-aveti nici un drept sa-i dispretuiti. Nu le sunteti superiori. Banii parintilor vostri nu va reprezinta. Va reprezinta doar ceea ce puteti scoate pe gura. Aveti grija ce scoateti pe gura. Vremea pumnului si a bodiguarzilor a trecut. O sa calatoriti, iar copiii francezi invata carte, englezii la fel. Va confruntati cu o lume care acum e mai deschisa decat oricand. Hotii de la putere nu sunt in stare sa va spuna cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nu va pot spune care e influenta lui Schopenhauer in Sarmanul Dionis si nici de ce este Eminescu un romantic intarziat. Foarte putini o sa va spuna cine a pictat Cina cea de taina si de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca sa faca un mare film. Ei vor sti doar sa va invete sa furati. Iar calea asta, mai devreme sau mai tarziu, se va infunda si ne va asfixia copiii.

Nu va mai luati dupa ziare. Nu dau doi bani pe generatia voastra, nu va dati seama? Pentru ei, cu cat sunteti mai prosti, cu atat le va fi mai usor sa va vanda orice cacat. Iar cacatul pe care il veti cumpara va fi obtinut de la prosti platiti pe masura. Adica prost. Eleva porno este un exemplu. Nu cititi ziarele. Cititi cateva, cele care va informeaza. Nu marsati la orice promotie. Fiti mai selectivi.

Nu fumati iarba si nu va dati in cap cu alcool cu orice pret. O sa le dati apa la moara incultilor si hotilor de la putere. Le va fi mai simplu sa va catalogheze drept o generatie de distrusi, iar banii destinati salvarii voastre ii vor fura. E timp si pentru iarba, e timp si pentru tequilla. Acum, insa, trebuie sa invatati pentru ca in curand nu va mai fi timp pentru asta, caci veti intra in viata adanc de tot si e mai rau ca in jungla. Animalele au reguli nescrise. Oamenii au legi scrise.

Nu alergati dupa bani cu orice pret. Banii trebuie sa va fie doar mijloc, nu scop. Scopul vostru trebuie sa fie cunoasterea. Cu cat veti sti mai multe, cu atat veti fi mai inalti. Orice carte citita, orice lectie invatata, se vor aseza sub voi si va vor ridica deasupra celorlalti. Veti domina cu mintea. Nu e nimic mai frumos decat asta. Europa cumpara inteligenta. Romania nu cumpara nimic pentru ca hotii nu construiesc, hotii fura. Nu uitati ca va fura pe voi si asta trebuie sa va opreasca. O sa auziti toata viata de Napoleon si de Nicolae Titulescu, dar sigur copiii vostri nu vor sti cine a fost Emil Boc. Istoria o scriu cei care construiesc.

Sunteti tineri. Nu va ganditi ca sunteti slabi. Puterea voastra sta in curatenie. Sunteti curati, n-au apucat sa va manjeasca, dar daca dintre voi nu se vor ridica luptatorii, o sa va improaste cu noroiul strazilor pe care nu le-au reparat. Fiecare picatura de noroi sunt banii care n-au ajuns pe strada aia. Trebuie sa schimbati asta. Care e calea? Sa cititi. Literatura universala o sa va invete sa deosebiti Binele de Rau. Balzac, Stendhal, Dumas, Dostoievski, Dickens, Tolstoi, Goethe, toti deosebesc Binele de Rau. Din prezentul amaratei asteia de tari nu puteti invata Binele. Binele puteti fi voi. Si cu cat veti fi mai multi buni, cu atat veti sufoca raul. Nu e imposibil. Dati scrisoarea asta mai departe. Deveniti buni, mai buni, cei mai buni si raspanditi-va precum lacustele.

Nu-i invidiati pe oamenii cu bani. Nu va faceti modele din baietii de bani gata, din baietii de oras. Dupa treizeci si noua de ani le va ramane doar o lista lunga de femei. Or trofeele astea sunt trecatoare. Cand imbatranesti si trofeul tau va fi o baba. Dupa asta vine singuratatea. Voi aveti sansa sa lasati ceva in urma voastra. Banii nu sunt Calea. Priviti unde ne-a adus setea de bani.

Nu va resemnati, asta nu duce nicaieri. Capul plecat, sabia il taie. Protestati, luptati, protestati. Cu scop, insa. Nu degeaba, ca altfel se transforma in latrat. Invatati legile. Invatati-va drepturile. Atunci veti sti cand are cineva voie sa va legitimeze. Veti sti cum sa luptati, daca veti sti legile. Apoi o sa vedeti ca legile sunt proaste. Si veti intelege ca trebuie sa le schimbati. Pare greu si cere timp. Dar, Doamne, voi aveti timp si pentru voi nimic nu e greu. Voi nu intelegeti ca SUNTETI SCHIMBAREA? Daca voi lasati tara asta pe mana hotilor, atunci, de-abia copii vostri vor mai avea o sansa! Caci sansa vine o data la o generatie. Noi am pierdut. Cativa dintre noi, si nu suntem putini, va putem ajuta. Noi suntem Fomila si Setila, dar voi sunteti Harap-Alb. Alegeti dintre voi pe adevaratii lideri. Sa-i alegeti si sa nu-i invidiati. Lor le va fi cel mai greu. Vor avea gloria, dar si cosmarul. Vor fi salvatorii vostri, dar se vor pierde pe ei insisi. Liderii trebuie sa fie dintre voi. Si trebuie sa-i cautati de pe acum. Uitati-va unii la altii in fiecare zi si cautati-va capitanii. Altfel veti pieri o data cu noi. Si atunci portile libertatii ne vor fi inchise si EI vor castiga. Cine sunt ei? Stiti foarte bine. Ii vedeti in ziare, in fiecare zi.

Salvati-va! Salvati-ne! Este o singura cale! Lupta cunoasterii!! Si cand veti fi castigat lupta cunoasterii, de-abia atunci veti cunoaste sa luptati cu adevarat!!!

Nu va amagiti cu prezentul... Salvati-va in viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceti?

766 de comentarii:

  1. :)am plans...si simt nevoia sa-ti spun asta...multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. iti multumesc tudor...iti multumesc mult...

    RăspundețiȘtergere
  3. Apreciez, ai spus cuvinte mari, adevarul...
    Dar cati dintre noi le va asculta cu adevarat oare?

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte draguta scrisoarea. Ai ales bine segmentul caruia te-ai adresat, asta deoarece ai o mare influenta in fata liceenilor. Poate chiar vei reusi sa schimbi ceva.
    Te admir, te ascult, dar nu-mi place ca nu folosesti cuvintul "copii" articulat acolo unde este nevoie.
    "...iar copii francezi invata carte, englezii la fel."

    ps: Te asteptam cu mare nerabdare sa revii in Iasi, fosti elevi de liceu carora ne-ai ampretat viata si actuali studenti care cum apare data de 1 martie in calendar, asculta piesa "Primavara".

    RăspundețiȘtergere
  5. cât sirop de ameţit pipiţe ai în tine, să mor io. uite-le pe-aici cum se dau de ceasu' morţii: am plââââââââââââns îţi mulţumeeeeeeeesc. e chiar funny, in a strange way.

    RăspundețiȘtergere
  6. e urat spus "haita de oameni".sunt grupuri.si noi suntem fericiti ca am descoperit lumea.in felul nostru.si tot ce facem are un motiv.absolut tot.ca ceilalti nu il vad cu ochi buni, e treaba lor. e viata mea, o traiesc asa cum vreau.si stiu ce e mai bine pentru mine.nu plec din tara.ar insemna lasitate.raman aici, sa schimb ceva, asa cum pot eu sa o fac.

    RăspundețiȘtergere
  7. poate ca ai "sirop de ameţit pipiţe" in tine, dar eu sper sa reusesti sa le pui niste intrebari pipiţelor, ca oamenii inteligenti sunt pe cale de disparitie in ultima perioada.

    RăspundețiȘtergere
  8. O mie de capete - o mie de pareri, dar cei nascuti prin 75-80 cred ca sunt de acord cu scirsoarea. Eu cred ca Tudor a sintetizat foarte bine amalgamul de probleme din noi si le-a concentrat in cateva sfaturi foarte bune. Ar trebui postat mesajul in cat mai multe locuri, pentru a-l citi multi tineri. Sper ca cei vizati sa aiba maturitatea de a-l asculta macar.

    RăspundețiȘtergere
  9. Oare chiar am perdut?...te intreb cu tristete...chiar a trecut vremea noastra de a fi Harap Alb? Crezi ca scrisoarea asta a ta, minunata, va avea rezultatul pe care il dorim? Te intreb cu disperare si asteptand sa-mi dai speranta...Stiu ca va avea ecou, acest mesaj care vine din sufletul tau frumos care doreste cu adevarat sa schimbe, sa ajute! Dar va avea rezultatul de amploare pe care il dorim cu totii, noi cei din generatia ta?Esti un adevarat leader, si stiu ca platesti pretul,drumul e bolovanos, dar satisfactiile - nectar divin! Sa te ajute Dumnezeu, sa ne ajute pe toti!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sure thing dude, sincer am atatia nervi incat sa VREAU sa fac asta...

    Din pacate Romania incearca sa se ia dupa America [partea penibila] maine poimaine gasim poate un Bill Clintonescu ce a dat "de mancare" lu` alta in camera deputatilor s.a.m.d.

    Cat despre prezenta in ziarele romanesti, iti spun eu, nu doar acolo, se mai gasesc si pe TV plus pe CD-uri, albume... si aici sper ca stii la ce gen muzical ma refer.

    P.S. : Si cartile sunt un film, un documentar... uneori o cale spre o lume mai buna... dar nu vad dragii nostri concetateni, in cauza, asta.

    RăspundețiȘtergere
  11. P.P.S. : Am inclus link spre post pe blog. Sper sa fie cu noroc !

    RăspundețiȘtergere
  12. Nimic mai adevarat. Numai lectura ne mai poate salva. Si da, este nevoie de o generatie nemanjita.

    RăspundețiȘtergere
  13. i'll try my best not to dissapoint u/me.Tu ai zis..it's not gonna be easy. Mereu vor exista persoane mai mult sau mai putin ca EI chiar si in generatia noastra.Conceptiile raman si se transmit mai departe..si multi dintre adolescentii de varsta mea iau lucrurile ca atare,pentru ca asa au fost invatati.Chiar si mai multi au idei preconcepute iar multi dintre colegii mei nu au deschis o carte in toata viata lor. Si e un liceu destul de bun stii..chiar unora li se pare funny sa citeasca or smth [/:)]. In plus, deja foarte multi se bazeaza doar pe aparente..

    RăspundețiȘtergere
  14. Tudor drag, "simplu" si la obiect postul tau! Nu vreau sa polemizez insa si mie mi se intampla sa omit cel de-al treilea "i" chit ca fac parte din generatiile care nu treceau bac-ul cu greseli de ortografie. Jur ca s-a intamplat tot in Romania!!! Se scrie atat de prost in ziua de azi incat gandul tau chiar si fara "i" pare rupt din "Divina Commedia"! E drept ca ceea ce scriem ne reprezinta, insa eu ii multumesc BUNULUI DUMNEZEU ca pot intelege emotia din sufletul tau atunci cand pierzi cate un "i"...

    RăspundețiȘtergere
  15. omule, citeste chestia asta pe scena, într-un concert. da-i vizibilitatea pe care o merita.

    RăspundețiȘtergere
  16. "Orice carte citita, orice lectie invatata, se vor aseza sub voi si va vor ridica deasupra celorlalti." Merci frumos pentru sfaturi , respect!

    RăspundețiȘtergere
  17. Cel mai bun post al tau de pana acum!
    Stiam ca ai puterea de a capta atentia, acum te-ai folosit de ea!

    Iti multumesc

    RăspundețiȘtergere
  18. am vazut bine ieri? vama in cluj pe 18 martie?? :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Liceeni/tineri..nu se mai gandeste nimeni la ei..m-a impresionat ce le-ai scris si da..conteaza.. si am simtit multa tristete in sufletul tau.." noi am pierdut?.." "a trecut vremea noastra? "aici nu am aceeasi parere..nu exista decat 'Aici si Acum" si tot ce se intampla din nefericire e reflexia propriei constiinte de masa..trebuie sa incepem schimbarea..cu noi insine..

    RăspundețiȘtergere
  20. ti-a dat cineva un sfat bun tudor...citeste asta la concerte...sau macar incearca sa redai aceleasi ganduri. cat mai multe persoane din generatia vizata trebuie sa asculte mesajul asta pentru ca, te asigur cu mana pe inima, schimba mentalitati...mentalitati ce trebuie schimbate...cu sau fara "i"...

    RăspundețiȘtergere
  21. Bravo d-le Chirila! Va respect si va admir!
    Daniela Lungu , mama de viitor licean si de fost liceean

    RăspundețiȘtergere
  22. http://www.youtube.com/watch?v=8_4bLNM0axE

    RăspundețiȘtergere
  23. corect... Europa cumpara inteligenta, deci ar trebui sa plecam pentru un trai mai bun... dar nicaieri nu e la fel ca acasa...
    Ai ales bine vorbele .. conteaza foarte mult sa ai cap.. dar la noi tot pilele si banii te ridica la miere..

    RăspundețiȘtergere
  24. Cel mai bun si adevarat articol pe care l-am citit.Crede-ma ca eu gandesc asa,dar deocamdata nu pot face nimic.Dar va veni si vremea mea si atunci se vor schimba multe.Am incredere in mine si in cei de-o varsta cu mine.Stiu ca se poate!Multumesc pentru ca imi dai si mai multa incredere in mine>:D<

    RăspundețiȘtergere
  25. S-a mai spus.
    Incearca sa prezinti mesajul in spatiul real, in fata publicului. Am zis incearca pt . ca simt ca e mai important sa observi reactia decat sa te astepti la un succes rasunator sau de profunzime.

    RăspundețiȘtergere
  26. uite chestii de genul asta ma fac sa am incredere in mine mai mult ca oricand, sa stiu ca voi reusi sa fac ceva, pentru ca vreau sa fac ceva! multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  27. multumesc
    poate noi o sa putem schimba ce nu au putut ei
    o sa se schimbe,trebuie sa se schimbe,e greu in Romania,dar nu imposibil

    RăspundețiȘtergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  29. bv pt initiativa! ...si pt sinteza;bv

    RăspundețiȘtergere
  30. Cu cat citim mai mult , cu atat mai repede ajungem la concluzia ca e necesar sa plecam din tara asta de cacat sa folosim ce am citit, si altii sa beneficieze de asta, nu sa se gandeasca cum sa ne futa mai tare pe la spate. Pana si tu, care ai vazut tot pamantul mioritic, ai impresia ca avem scapare ? Ma refer nu numai la mintile autohtone ci la noi ca umanitate. Repeta dupa mine: NU AVEM SCAPARE. Suntem o societate care promoveaza furtul, nesimtirea, cocalarismul si becalisme, si din pacate, asta nu se va schimba in viitorul apropiat. Apreciez incercarea ta de a ne induiosa dar 32 de oameni care au citit post-ul , nu vor schimba o tara, o lume. E drept.. Se face pas cu pas dar numai o bomba nucleara pe casa parlamentului ne va scapa de ceea ce vedem la stiri.

    Concluzia: ne nastem, ne gasim o persoana pe care ne prefacem ca o iubim, petrecem 60 de ani in minciuna, intre timp facem vreo 3-4 plozi, murim. Acelasi curs il vor avea ei (in cel mai bun caz) si asta nu se va schimba ever.

    RăspundețiȘtergere
  31. ce ai scris tu e o mare prostie, mare mare cat Romania. Cititi and all your problems will go away. Esti doar un alt naiv idealist, lasa vrajeala, iar treaba cu "am plans si simt nevoia sa-ti spun asta... multumesc" m-a facut pe mine in schimb sa rad.

    cine esti tu sa ne dai noua sfaturi ?!

    si ce sa-ti povestesc, acum, cat esti tu de pro toate alea, bineinteles ca o sa fii destul de ingust la mine sa nu lasi comentul asta unde ii e locul. Dreptul la parere, hai sa te vad smechere.

    Oamenii buni si drepti se nasc din total alte lucruri nu doar si din citit. cititul nu te face nici nobil, nici inteligent. orice fraier poate sa citeasca, iar cu informatia aia poti face la fel de mult rau cat si bine.

    RăspundețiȘtergere
  32. ai mare dreptate.sper sa te auda multi :)

    RăspundețiȘtergere
  33. @anonimulgeniu
    Tocmai datorita persoanelor ca tine care nu iau atitudine la ceea ce se intampla tara ramane asa cum e. e adevarat ca 32 de oameni nu schimba o tara, la fel cum e de adevarat, insa, ca 32 de oameni pot schimba mentaliatile altor 32 de oameni si tot asa mesajul purtat poate conferi o sansa lumii in care traim. Nimeni nu e perfect, nimic nu e gratis iar sansele nu vin singure. Cei multi pot face ceva pentru a face din Romania un loc mai bun pentru "plozii" care vor veni. Iar daca tudor a reusit sa sensibilizeze 32 de oameni care vor aduce alti 32 ce ii vor urma sfatul, e suficient pentru un inceput serios de tranzitie intelectuala in randul adolescentilor.

    RăspundețiȘtergere
  34. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  35. nu merita! uita'te in jur, e prea tarziu... poate TU ai mai fi putut face ceva si daca incerci sa te pui putzin in locul unui liceean astazi o sa fi de acord cu mine... e mult prea trist in jurul meu ca sa pot sa schimb ceva. nesimtzirea si egoismul din jur ma face sa plang, nu scrisoarea ta... scrisoarea ta ma infurie pt k tu esti mare... si tu poti sa faci ceva.nu ne spune.noi stim:) pe mine ma intreaba politzia si de ce ascult muzica tare in afara orelor de liniste.societatea in sine nu ne da voie sa facem mare lucru... Daca tu crezi ce scrii pune mana pe microfon si spune'ne ce sa facem. ai destui copii deshteptzi care te indragesc si care te'ar asculta... dar fa ceva mai mult decat un entry intr'un blog!

    RăspundețiȘtergere
  36. de ce noi am pierdut deja? de ce noi nu mai avem sanse sa ne salvam singuri?

    RăspundețiȘtergere
  37. Nu Tudor. Majoritatea nu avem nici o sansa pentru ca suntem aruncati in societate si nimeni nu ne invata ce sa facem. Ne pierdem incet si sigur, ne pierdem integritatea si visele.Nu putem sa reusim in lumea asta daca suntem buni si corecti. O sa ne doboare. O sa ne lovesca peste bot si o sa ne arate unde ne e locul...si in timp o sa devenim niste oameni tristi cu idealuri spulberate care si-ar dori sa fie la fel ca ceilalti. Hoti si ignoranti, ca asa ne-ar fi macar mai bine.
    Foarte putini au o sansa, o sansa sa reuseasca, o sansa sa ramana integrii.
    Eu vreau Tudor, vreau sa fac tot ce ai spus tu. Vreau sa reusesc fara sa ma manjesc cu minciunile lor.Vreau sa schimb ceva, vreau a le fie mai bine si celor care nu se gandesc la binele meu.Dar pot?

    RăspundețiȘtergere
  38. mda ... cu toate ca personal am o repulsie fata de autor, mesajul este unul nobil, dar care dupa parerea mea va fi uitat prea repede. Da, sa nu-ti faci iluzia ca vei reusi sa schimbi de unul singur ceva sau ca noi vom schimba ceva ... Noi nu ne-am nascut martiri ... Noi nu vom indura batjocura ( sper ca asa se scrie :| ) si ca atare vom merge unde le este mai bine copiilor nostri, fiindca scopul nostru defapt este sa le fie bine copiilor nostri si decat sa sufere ei pana noi ne luptam cu sistemul, preferam sa plecam undeva unde sistemul e mai bun si unde se fura cu masura.

    @oCtv ... tre sa-ti dau dreptate ...

    @Anca ... pipitele vazute fata in fata cu intrebarile vor spune: "ce ma doare pe mine capu ? mai bine ma duc sa las niste commuri pe hi5". Deci degeaba ... nu vor ajunge nicaieri ... fiindca pentru a-ti da seama ca esti prost, trebuie sa fi un pic inteligent ...

    @georgi_claudia ... nu va avea ecou.

    @Dondo ... documenteaza-te si nu il baga pe Bill Clinton intr-o categorie specificata de viata sa ci mai bine vezi ce a facut pe plan economic cu america, spre deosebire de altii.

    @michaillos ... mi se pare o idee buna :) de acord :D

    @iri ... e o diferenta intre a vrea si a face.

    @day-dreamer ... dupa cum am inceput commentul meu ... nu-l simpatizez deloc pe autor, dar trebuie sa recunosti o valoare cand o vezi, iar dupa parerea mea a fost o interpretare reusita ... ce te face sa crezi ca a fost o interpretare proasta ?

    @anonimulgeniu ... ai spus foarte bine ceea ce si eu simt doar ca nu-s in stare sa o scriu

    @"cel ce vede" ... un control oftalmologic ? ... cine e el sa ne dea noua sfaturi ? iti spun eu ... e un om ... care are o parere, un indemn. Tu ar trebui sa fi in stare sa selectezi ce ti se pare tie de valoare si sa ignori ceea ce ti se pare inutil, nu sa vi cu fraze de genul "cine esti tu sa ne dai noua sfaturi ?!". Si cititul prezinta mai mult decat informatii, prezinta pareri, experientele autorului, modul de gandire al acestuia.

    Apeland la sentimente vei ajunge la cer, apeland la ratiune vei ajunge intr-un alt sistem solar. (ce metafora tampita, dar totusi >_<)

    RăspundețiȘtergere
  39. Tudor, multumesc pt ce ai scris, pt felul cum respecti oamenii si cum te respecti, astfel, pe tine. Sunt profesoara si stiu ce dur e sa duci batalia cu elevul pt ca el sa invete, pt ca el uneori e satul de invatat sau de pierdut timpul pe care nu-l stie folosi. De multe ori vorbesc cu copiii mei despre asta, despre citit si multe altele. Sper sa invete ceva din ceea ce le spun.sa razbata si sa invete frumosul si binele in lumea asta"manelistica".

    RăspundețiȘtergere
  40. Esti o persoana publica, Tudor! Promoveaza ideile bune si te vom sustine. Tie iti e mai usor sa te faci auzit. Comenteaza si promoveaza bunele maniere si moravuri pe oriunde te duci si incet, incet va incepe lumea sa se schimbe. Inca nu e timpul trecut chiar de tot pentru noi, cu toate ca avem 28-30 ani deja. Dar o mica rugaminte: nu mai face greseli de ortografie! Sanatate multa si succese nemasurate!

    RăspundețiȘtergere
  41. Tudor gandeste-te ca tinerii pe care ii vezi la concertele vama sau cei care iti citesc blogul,etc nu sunt profilul tipic al tanarului din Romania..ei sunt inghititi de "restul".iar "restul" nu ar intelege mare lucru din ce ai scris tu aici,sau si daca ar pricepe cate ceva nu i-ar interesa..
    Cat priveste emigrarea,eu cel putin,si daca as ramane in tara nu as putea pretinde nimanui sa nu plece..in tara asta,in cel mai fericit caz putem ajunge sa ne fie bine noua si celor dragi noua..orice e mai mult de atat e o utopie.

    RăspundețiȘtergere
  42. Multumim mult pentru scrisoare, Tudor!

    Ar fi bine ca generatia noastra sa schimbe ceva, sa nu picam in deziluzie, sa "crestem mari si sa luptam cu toti zmeii din lume".
    E o scrisoare care se adreseaza in acelasi timp si celor care cred ca lumea asta cu iubire va scapa, si celor revoltati care nu mai inteleg nimic din ce se intampla in tara si in lumea asta.

    E important pentru noi sa avem sfaturi, incurajari, asa ca e important ca tu comunici intr-un fel aici, prin mesaje.

    Abia astept concertul Vama din Cluj. Am vazut ca a scris THE BEST DAMN THING mai sus ca veniti in Cluj pe 18 martie. Ar fi incredibil, mai ales ca atunci e ziua mea.:D

    RăspundețiȘtergere
  43. liceeni din ziua de azi(unii dintre ei) chiar se gandesc la probleme societatii si nu incearca doar sa supravietuiasca de pe o zi pe alta. Dar ei sunt putini. Nu sunt de ajuns de puternici pentru a ii combate pe cei care spun " Mare lucru daca am aruncat o hartie pe jos" si astfel se strange mormanul. Dar vom lupta. Vom lupta pentru dreptate si adevar. Vom lupta prin lectura. Vom lupta..

    RăspundețiȘtergere
  44. super!maine il vor citi inca cel putin 70 de persoane.daca macar unul va intelege mesajul acest blog si-a atins scopul.Bravo!mie mi-a placut enorm!

    RăspundețiȘtergere
  45. cititul nu tine de foame,iar cunoasterea nu te ajuta cu nimic daca nu stii sa te axezi pe ceva anume si sa aprofundezi.
    profesorii pe care ii dispretuim,nu ii dispretuim din cauza meseriei lor,ci a caracterului infect.ei sunt cei ce se considera superiori...probabil profita de autoritatea lor pentru a-si razbuna unele traume din copilarie.nu le plang salariile...te-ai gandit cati bani fac pe pregatirile suplimentare?stiai ca exista specimene care te obliga sa faci pregatire cu ei?
    NU invata mai mult in alte tari...poate au mai mult timp sa citeasca pentru ca lor nu le spala sistemul creierii cu date inutile...

    RăspundețiȘtergere
  46. noi.. incercam sa luptam.
    multumesc. multumim pentru cuvintele astea. e nevoie de timp si e nevoie de oameni care cred in noi. asa nimic nu poate fi prea greu.

    RăspundețiȘtergere
  47. cred ca se potrivea mai bine titlul "Invataturile lui Chirila catre cititorii sai liceeni" :)..sincer, am simtit ca recitesc Neagoe Basarab sau Machiavelli. frumos Tudore, frumos!

    RăspundețiȘtergere
  48. Nimic nu e mai autentic ca gandul la ceilalti. Sigur cineva acolo sus a zambit dupa miezul noptii. Si stiu ca a fost la fel ca in Ion Creanga...candva.

    RăspundețiȘtergere
  49. O viziune clara. Ma alatur acestor convingeri. M-ai facut sa plang...

    RăspundețiȘtergere
  50. Cel mai bun post al tau! Cum au spus si altii inaintea mea, ai putea sa citesti aceasta scrisoare in concerte sau chiar sa apara in mass-media. Cu cat o citesc/asculta mai multi, cu atat cresc sansele sa fie inteleasa si sa faca cineva ceva. Ai o mare influenta asupra noastra, a tuturor. Spre deosebire de ceilalti, o influenta buna.

    Foarte frumos! Atat mesajul, cat si modalitatea prin care l-ai exprimat. Felicitari! Si multumim ca macar tie iti mai pasa de noi.

    RăspundețiȘtergere
  51. Aceasta insemnare se poate printa si se poate oferi prin licee/ scoli. Poate fi pusa la intrarea in clasa, invatata, comentata, dar mai ales inteleasa si constientizata. Asemeni imnului.

    Pentru ca este un mare adevar care o sa moara incet si sigur de la iarba si tequila, de la eleva porno si filmuletele tampite de pe youtube, de la ignoranta si incultura.

    Sper sa ajuga unde trebuie...

    RăspundețiȘtergere
  52. hihi.E bine cand generatia mea e considerata super eroina.Eu promit solemn sa nu dezamagesc:)

    RăspundețiȘtergere
  53. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  54. @wendor
    poate ca nu trebuie sa ne uitam la toata ecuatia: tipul de la vama face ceva care nu va avea ecou...
    Hai sa fragmentam:tudor a facut un gest...si-a facut datoria, asa cum o intelege el. Sunt oameni care fac ceea ce trebuie sa faca indiferent de rezultat. depinde de noi daca suntem sau nu ecoul gandurilor, intentiilor lui de a schimba ceva! Daca ceva vibreaza in tine cand citesti acele cuvinte, vei fi ecou, daca nu...vei da cu piatra, ca nu stiu cine de pe acest blog care la segmentul "ocupatie" de pe profilul sau a scris:nimicagiu..asta spune tot!!
    Deci, hai sa facem ceea ce credem ca e bine, fara sa ne mai spunem: nici nu ma apuc sa fac asta, pentru ca oricum nu am sanse de reusita!;)

    RăspundețiȘtergere
  55. Mulţumesc. Tocmai am descoperit că există în această ţară şi oameni cu suflet. Din păcate sunt foarte puţini...

    RăspundețiȘtergere
  56. am plans dar de bucurie...CITESTE-NE TE ROG FRUMOS ASTA DIN NOU LA CONCERT PE 8 MARTIE!!!

    RăspundețiȘtergere
  57. Mai citesc odata nu ma satur de articolul asta, si te rog citeste-ne pe 8 martie!

    RăspundețiȘtergere
  58. o sa incerc si eu sa ma conformez. dar cred k in romania noastra ..treb schimbat ceva de undeva de sus :) unele sisteme ..apoi noi o sa ne obisnuim intr-o lume noua.

    si imi plac ideile cu afisatul prin licee si cu cititul in concerte :)
    va asteptam in ctaaaa.

    RăspundețiȘtergere
  59. Din pacate sau din fericire, nici eu nu mai stiu, ma regasesc in ceea ce ai scris tu...Da, citit-am tot ce mi-a picat in mana si inca o mai fac cu nesat, inca mai am curaj sa imi cheltuiesc jumatata de salar pe literatura..Dar am si zile in care ma intreb daca vreodata cineva va putea spune la un ceai, am intalnit-o si stiu ca nu va fi asa. Stiu ca poate singurul care ar fi facut-o e pruncul pe care nu-l voi avea...Si nu am ajuns decat sa fiu catalogata ca inadaptata...Dar pana la urma fiecare in legea lui, in pustiul lui..Eu am coltul meu de rai si nimic nu mi-l va lua, asa ca mi-am propus sa raman zambitoare orice se va intampla.

    RăspundețiȘtergere
  60. nu sunt inca la liceu , dar nu mai am prea mult .
    eu promit sa incerc , Tudor !
    trebuie sa credem in noi si vom transforma totul in basm .

    RăspundețiȘtergere
  61. Multumesc pentru scrisoare. Am citit-o si ascultat-o pe nerasuflare. Numerosi colegi de liceu ma considera o ciudata pentru ca citesc, dar eu nu ma las. Chiar imi place sa citesc si singurul meu regret este ca nu am mai mult timp la dispozitie pentru citit.

    RăspundețiȘtergere
  62. http://www.youtube.com/watch?v=UdZswoJ0E3k , ceva asemanator cu ce zice tudor copii vor face diferenta DAR, DAR TREBUIE SA CREASCA FRUMOS SA AIBA CULTURA

    RăspundețiȘtergere
  63. @Natalia
    Oameni ca mine? Ce fel de om sunt eu? Ce fel de om esti tu?
    Realizarile mele in viata mea definita de cele 19 veri petrecute pe meleagurile europei au fost apreciate de oricine numa de autoritatile romane nu.
    Eu zic sa iti iei o geaca groasa, deschizi gura mare, iei optimismul in brate si sari cu el direct in Tisa pentru ca daca tu ai impresia ca gandirea mea e distructiva, gandeste-te cat de distructiv e sa speri o viata intreaga si sa mori cu cugetul neimpacat, ba mai mult, cu visul neindeplinit. Eu macar, pana acum, pot spune ca am facut ce mi-am dorit. Campion european in Germania la sah sunt, olimpic la matematica sunt. Te rog.. Inceteaza cu induioseli.

    ps. au incercat la revolutia din 89 aproape 20 milioane de oameni sa schimbe ceva. Uite-te cum le-a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  64. Cel mai mult ma bucura numarul celor care au postat aici...
    Felicitari...

    RăspundețiȘtergere
  65. offf...mie-mi plac avioanele.vroiam sa ma fac pilot.m-am inscris la niste cursuri gratuite, de stat...au intrat numai cei care trebuiau.aveam si eu un vis, credeam ca voi reusi sa ies cu ceva din toate astea..toate intamplarile nu au dus decat la o mare dezamagire pentru mine. am ingropat tot, am dat tot uitarii si am spus ca nu mai vreau NICIODATA sa stiu despre asta...si totusi acum am fost acceptata in universitatile din Marea Britanie tot pe aviatie.. poate va renaste totul..visul meu legat de aviatie, de imbunatatirea transporturilor din bucuresti(poate si Romania) cine stie pana cand va tine..Acum ai venit tu cu scrisaorea asta care trebuie sa ne impulsioneze si stau sa ma intreb pana cand?...scrisoarea ta ar trebui sa ma faca sa ma simt ami bine , sa stiu ca cineva e alaturi de noi si ca avem sprijin in dorinta noastra de a schimba lumea. cacat. totul e o iluzie. si mai si stau aici ca proasta sa iti raspund la scrisoare de parca tu ai citi intr-adevar toate comentariile la posturile tale. ( ai mii de vizitatori si commenturi si in mai mult de jumatate sunt de langa sau iti povestesc cum ar palnge ei inm fata scrisorii tale. mi se rupe) incerci sa faci ceva si n-ai cu cine. incerci sa faci ceva si nu esti lasat.
    AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
    mie scrisoarea asta nu mi-a scos din mine decat frustarile acumulate in incercarile de a ma realiza pe mine macar... in incercarile de a-mi indeplini doar visele mele.
    te urasc

    RăspundețiȘtergere
  66. @ Tudor Chirila

    Sper ca iti dai seama ca persoanele inteligente si-au dat seama ca toata figura asta e defapt pentru marketing nu?

    HAI SA LEGALIZAM PROSTITUTIA CA TOTI ADOLESCENTII EXCITATI SA SE CONSIDERE MAI LIBERI SI SA ASCULTE VAMA.

    Du-te tare.

    RăspundețiȘtergere
  67. O adunatura de plangaciosi, iar cu niste plangaciosi nu se poate face treaba. Cum sa plangi citind platitudinile lui Chirila? Ce e atat de extraordinar in textul ala de va face sa plangeti, mai? Doamne, oameni buni, nu mai aveti simtul ridicolului.

    RăspundețiȘtergere
  68. da...dream on

    sunt prea multe bloguri de citit ca sa mai aiba timp de Tolstoi...si mai e si Prison Break si House si Lost si Youtube si Mess si Mc in Romana

    daca pentru noi e tarziu...pentru ei e si mai tarziu

    RăspundețiȘtergere
  69. si cata dreptate poti sa ai...
    chiar acu cateva zile ma gandeam la asta... cine draq o sa l tina minte p boc.. p basescu si p restu? dak eu in prezent nui stiu p toti... :-<
    chiar ai dreptate :D
    tot asea :Ddd

    RăspundețiȘtergere
  70. @anonimulgeniu: simplifici prea mult ideea
    De marketing. Ma bucur ca esti olimpic si campion
    poate ne dezvalui si identitatea sa te
    Cautam pe google si sa ne bucuram de ralizarile tale.

    @tuturor: sper sa va ajute in vreun fel
    Ceea ce am scris aici.

    RăspundețiȘtergere
  71. si cata dreptate poti sa ai... chiar ma gandeama cum cateva zile.. dak eu nu ii cunosc pe toti politicienii actuali, daramite generatiile viitoare...
    deja am dat linkul la toti prietenii, si merci pentru gandurile tale :D
    tot asa

    RăspundețiȘtergere
  72. @tudorchirila

    TOCMAI!!!!

    Nu identitatea mea conteaza! As putea fi un singur om din tara asta, sau as putea fi absolut toti! Nu intelegi?

    Simplific prea mult ideea pentru ca nu sunt un mare sustinator al conversatiilor via ecran de sticla umplut cu ceva lichid transparent. As putea sa-ti detaliez dar din pacate ai intelege numai tu, eu si mai o mana de nani.

    Te rog Tudor, nu-mi insulta inteligenta.

    RăspundețiȘtergere
  73. si te rog, nu incerca sa fi ironic cu mine. nu o sa-ti reuseasca deloc, si tot tu o sa pici de fraier.

    A da.. Ne vedem vineri in The Note, Timisoara :)

    RăspundețiȘtergere
  74. @WoNDeR: diferenţa este că mie îmi place tudor chirilă şi am văzut şi interpretări mai bune. asta îmi pare seacă, aproape liniară, cu mici încurcături pe alocuri care, părerea mea, ar fi trebuit cumva estompate sau exploatate.
    e o chestie de gust, până la urmă...

    RăspundețiȘtergere
  75. era WeNDoR... m-am străduit să reţin cum e scris numele şi am uitat numele în sine. îmi cer scuze.

    RăspundețiȘtergere
  76. Te-am privit mereu ca pe un om intelept si realizat, mai ales dupa ce se poate intelege din cantecele tale,
    si mesajul asta chiar contine mult adevar... multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  77. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  78. Sincer nu am cuvinte sa iti spun cat de mult m-au impresionat vorbele tale. Ceea ce imi place e ca intradevar tu nu te ascunzi, tu spui lucrurilor pe nume. Esti un om foarte realist si care vrea cu adevarat sa schimbe ceva in lumea asta. De asemenea persoane are nevoie lumea asta, persoane care sa stie ce vor cu adevarat de la viata si care sunt hotarati sa faca ceva pentru omenire. Felicitari pentru ceea ce scri, si sa o faci in continuare la fel de bine!
    Aceasta scrisoare cu siguranta va ajunge cat mai departe daca fiecare dintre noi o da mai departe, va ajunge la cat mai multa lume si cine stie poate ca lumea se va mai schimba in bine.

    RăspundețiȘtergere
  79. @Mady

    Ce frumos stim noi romanii sa vorbim si sa dam cu batzu-n balta... Sunt curios cat de schimbat te simti acum ca ai citit intregul post a lui chirila.

    Ipocritilor.

    RăspundețiȘtergere
  80. sunt de acord cu unele chestii..cu altele nu...da' daca tu crezi ca o sa schimbi mare lucru...esti naiv..macar ai incercat

    RăspundețiȘtergere
  81. @WeNDoR

    Tu esti asa un fel de semi zeu/zeita.
    Singurul post sanatos si sincer e al tau.

    Ai felicitarile mele pentru asta.

    RăspundețiȘtergere
  82. Tudor esti genial bravo cred k asta va fii pentru multi adolescenti un imn multi suntem de acord cu ce zici,dar pacat este k putini dintre noi vor urma sfaturile tale :(

    RăspundețiȘtergere
  83. Mi-ar fi placut sa aud si eu asa ceva inainte sa plec din tara dupa liceu. Da, am plecat intr-o tara atat de condamnata si urata de romani din ce in ce mai mult. Cineva ii numea pe cei ca mine lasi. Dar ii intreb pe acei cativa, ar fi fost mai bine sa raman intr-un mediu in care se perpetueaza nu mediocritatea, ci prostia? Am preferat ma duc intr-un mediu in care chiar sa invat si sa invat de la cei mai buni. As fi ramas sa lupt daca as fi vazut o urma de speranta, dar n-am vazut-o. Si din pacate oamenii nostrii destepti nu au o sansa acasa pt ca nu pot sa concureze cu hotii si nici sa se coboare in mocirla.

    Sper din suflet ca revolutia tinerilor sa se produca. Curand.

    RăspundețiȘtergere
  84. Stau si ma gandesc..
    Sa sti Tudore ca ai reusit o chestie formidabila. Si anume, sa ma ti treaz pana la ora asta, dupa o zi epuizanta. Se pare ca ai reusit sa-mi captezi atentia si pentru asta te felicit. Pe de alta parte, lasand toate la o parte, iti spun sincer ca toti cei care au "plans", au "elogiat" post-ul tau, nu vor face absolut nimic.
    Doar persoanele radicale ( vezi anonimulgeniu ) vor face ceva.

    Ceilalti ? Frectie.

    RăspundețiȘtergere
  85. Nu imi place muzica ta, dar ce ai scris e magnific.

    RăspundețiȘtergere
  86. nu cred ca va fi citit de cine conteaza da' fie
    totul spus si scris a fost frumos dar cam atat, daca schimbarea dintre ce este acum sau mai bine spus dintre cine conduce acum si cine are sa vina pe viitor la conducere s-ar petrece fara tranzitie mesajul asta ar avea o sansa. sansele se schimba oamenii se schimba. totusi de admirat initiativa.

    RăspundețiȘtergere
  87. "Dati scrisoarea asta mai departe." inseamna ca pot sa preiau textul pe LiterNet.ro?

    Multumesc,
    Razvan Penescu
    http://www.liternet.ro

    RăspundețiȘtergere
  88. tudor, am scris un raspuns pe blogul meu pentru entryul asta. te invit sa-l citesti. :D

    RăspundețiȘtergere
  89. @razavan: da dar te rog frumos sa "linkuiesti aici"

    RăspundețiȘtergere
  90. Indiferent de scopul acestui material audio ... foarte bine ai facut Tudor ca ai scris si spus astea!Stii ... ele sunt spuse destul de des de catre profi sau altii, tinerei generatii dar prea putini reusesc sa si convinga, pentru ca daca tu ca om nu ai o verticalitate solida in a dori sa construiesti ceva prin munca si cunoastere, onestitate, omenie si curajul de a fi tu insuti si apoi sa te stii deschide in jurul tau, de a fi sociabil, atunci aproape ca vorbesti la peretzi, adica e fix-pix. Exemplul nostru ca fel de a fi, convinge si asta e de fapt lupta: a ne vedea de treaba, de munca, de invatat, de a nu ne fura caciula unul altuia si de a reusi sa emanam in jurul nostru buna noastra personalitate. Pornind de la Scrisoarea ta catre liceeni, am scris mai multe ganduri pe blogul meu aici: http://raimondo.wordpress.com/2009/03/04/ganduri-catre-toti-inclusiv-catre-mine/

    RăspundețiȘtergere
  91. @anonimulgeniu
    esti putin ingamfat si infumurat, un lucru bun avand in vedere ca esti inteligent. cei care au "elogiat" aici sunt tineri care s-au regasit in aceasta scrisoare, tineri care nu viseaza la o cariera de hoti in italia si nici la una de senatori inculti in Senat. Sunt tineri care chiar vor sa schimbe ceva... se gaseste un geniu ca tine care le spune povestea sa si ii loveste din plin cu aceeasi deznadejde cu care au fost obisnuiti de toti. Nu, si vorbesc pentru mine acum, nu voi inceta nicicand sa lupt pentru ceea ce cred cu adevarat, nu voi face compromisuri si nu voi cauta doar bani. egoismul nu isi are locul aici. trebuie sa invatam sa fim mai intai uniti si apoi egoisti. eu cred in mine, Mare Sahist, eu cred ca pot schimba romania in ceva mai bun. fie ca o fac cu un pom in centrul bucurestiului sau cu un protest anti-becalism, fie ca voi indreptati 10 oameni sau voi salva 10 catei de la eutanasiere. nu conteaza, voi incerca sa fac tot ce pot pentru a trai intr-un loc mai bun aici, acasa. iar acest mesaj scris de tudor nu face decat sa adune sfaturi multe si pretioase intr-un invelis frumos... nu va schimba el singur Sistemul...dar va convinge multi sa il schimbe...

    poate sunt prea optimista, dar nu imi innec optimismul(nici la sfatul tau nici al altcuiva)pentru ca ce rost ar mai avea sa cred si sa vreau daca as renunta asa de usor?...parerea ta e asemenea unei pietricele mici...eu si cei ca mine avem de trecut munti...si vom incerca sa atingem varfurile nu prin incultura si hotie, ci prin inteligenta si dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  92. http://spumaliceului.blogspot.com/2009/03/link.html

    RăspundețiȘtergere
  93. Doamne...da voi pe ce lume traiti oamenilor de v-a mirat asa mult "geniul de chirila"? voi aveati impresia ca totul e roz in romania? wake up...chirila nu spune decat lucruri mai mult decat evidente asa ca nu il mai venerati si nu il mai pupati in dos. Am si de adresat un mesaj marelui tudor chirila : numai tipe cocalare si pitipoance ti-au dat commenturi care nu au niciun fel de treaba cu viata si singurul lor motto in viata este "chirila e buuuun!!!:X:X:X" . Asa ca nu te amagi hranindu-ti orgoliul si crezandu-te cine stie ce vizionar ptr ca talentul tau in muzica se opreste in muzica si atat! si oricum si tu ai facut tampenii ( o anume L din scoala centrala ...avea 13 ani , tu aveai 27...iti spune ceva?)

    RăspundețiȘtergere
  94. doamne...cica "am plans...si simt nevoia sa-ti spun asta...multumesc". Cu astia vrei tu sa schimbi viitorul chirila? din cate imi dau io seama mesajul tau se adresa unor oameni inteligenti nu? dar se pare ca majoritatea commenturilor ke ai de la pitipoance proaste care au un singur motto in viata "Ce buuuuun e chirilaaaa:X:X:X!" Nu iti hrani orgoliul crezandu-te geniu si vreun fel de vizionar caci nu ai facut decat sa spui lucruri mai mult decat evidente ptr cei ce au mai mult de 3 neuroni insa aparent majoritatea cititorilor tai aveau impresia ca traiesc in vreun fel de valhala iar "scrisoarea ta geniala:X" se pare ca i-a adus cu picioarele pe pamant....si in plus nu stiu cum iti permiti sa vorbesti...( sa iti amintesc de o anume L care avea 13 ani in timp ce tu aveai 27 ? aceasta L a fost in scoala centrala) (nu imi pasa daca stergi commentul sau nu...macar citeste-l inainte)

    RăspundețiȘtergere
  95. Bun indemnul dumitale, domnule Chirila. Aproape utopic as putea spune. Nu pica in banal, penibil. E curat si cinstit. Felicitari.
    Importat e demersul..cat despre rezultat, cine stie ..

    RăspundețiȘtergere
  96. Foarte frumos! chiar ai mare dreptate sa stii,poate ca unii dintre noi ascultam asta si poate-ti urmam sfaturile dar mai exista si acel procentaj destul de mare care nu fac asa.Atunci noi vom reusi,in detrimentul lor?

    RăspundețiȘtergere
  97. @Natalia

    Foarte frumos redactat. Se pare brainstorming-ul a dat roade dar am o intrebare pentru tine.
    Cum crezi tu ca eu mi-am atins telurile in viata? Oare nu am facut sacrificii si nu mi-am calcat pe orgoliu ( marele orgoliu.. trust me ) ? Oare nu am indurat, cum vrei si tu sa induri, pentru "greater good-ul" la care visezi ? Iti zic eu ca da, le-am facut pe toate, si cum am scris intr-un post anterior, nu a interesat pe nimeni, in afara de parintii mei, si prietena mea. Liceul in care sunt nici macar nu mi-a motivat absentele cat am fost plecat din tara, pentru a-i face mandri ca au un elev cu performante.

    Cu elogieri adresate unei scrisori nu se va schimba nimic. Am observat in timp ca noi romanii suntem campioni la batut apa-n piua dar cand vine vorba de fapte, toata lumea se blocheaza.

    Eu am trecut peste partea cu elogierile acum mult timp, si am recurs la fapte. Nu pot sa zic ca nu m-a ajutat, sau ca m-a ajutat dar pentru mine, a fost cel mai frumos sentiment. Sa imi vad numele afisat pe un tabel plin de nume grele, iar in topul topului eram eu.
    Nu ma intelege gresit. Nu am nimic cu post-ul lui Chirila! E adresat unui segment de tineri care, din pacate, nu fac altceva decat sa ii ia sensul conotativ si sa-l venereze, cum fac 90% din romanii ce il asculta pe Paunescu.

    RăspundețiȘtergere
  98. am dat mai departe acest link,merita ascultat de toti elevi si studenti !

    RăspundețiȘtergere
  99. Crede.ne ca ne.a ajutat enorm ceea ce ai scris in acest articol. Astfel realizam mai bine care ar trebui sa fie obiectivele noastre in viata! Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  100. Un mp3 cu inregistrarea se poate ?

    RăspundețiȘtergere
  101. am avut nevoie de cateva minute de liniste dupa ce am citit..multumesc ca ai incredere in noi...

    RăspundețiȘtergere
  102. Daca tu itnr-adevar crezi ce ai spus tu acolo...tot respectul...asta este idealul..dar cati dintre noi il pot atinge..cati pot aspira la el macar?

    RăspundețiȘtergere
  103. @day-dreamer : la fel ca si cea din lovafone..

    RăspundețiȘtergere
  104. Mi a placut mult ideea ca dupa o viata intreaga din toate trofeele ramai cu o baba(plasticitatea ei, nu veridicitatea).

    RăspundețiȘtergere
  105. O parte din liceenii din ziua de azi nu mai citesc de niciun fel..o spun din experienta unei persoane foarte apropiate..Nici nu mai merg la scoala. Nu sunt toti la fel.. Insa dragul meu "cel ce vede" omniscient daca ei nu citesc, cum vor sti sa faca alegerea corecta, sa invete din experienta altora, sa-si dezvolte o gandire proprie ulterior? Ei nu-si dau sansa sa faca nici rau, nici bine..Lor li se intampla lucruri, nu fac ca lucrurile sa se intample - nu ziceam eu asta, ci un om mult mai destept decat mine. Sunt multi oameni buni care se pierd..despre asta este vorba.
    Nu sunt fan al lui Tudor, dar am inteles ideile lui intr-un sens pozitiv. Ne lipseste optimismul, pentru ca ne canalizam cam toate eforturile pentru a face bani prin orice mijloc.

    RăspundețiȘtergere
  106. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  107. Atingi multe puncte sensibile dar exagerezi. Suntem inca bine infipti si adanciti in comunism, e mult prea complicat sa iesim de aici. Aceste meleaguri sunt intr-adevar blestemate. Suntem la granita a trei culturi diferite, trei lumi diferite din care nu am reusit sa luam nimic bun niciodata si am fost mai mereu cei mai buni dar cu un pas in urma tuturor. Acum 2000 de ani o mana de oameni luptau de la egal la egal cu un imperiu. Si le-au tinut piept mai mult decat ai crede. Acum 500 de ani 3 maini de oameni luptau contra altui imperiu. Si le-au tinut piept si lor. Acum aproape 100 de ani la fel. Oare nu am fost intotdeauna mult prea ocupati sa aparam culturile pe care le-am despartit intotdeauna si nu ne-am ocupat niciodata de propria noastra cultura? Crezi ca putem ACUM, tocmai ACUM, sa nu repetam aceeasi greseala pe care o repetam la nesfarsit de 2000 de ani? Esti un artist, un visator, iti doresc sa visezi cat mai mult dar vor fi doar vise. Nu avem o adevarata cultura romaneasca, o adevarata scoala, o adevarata "personalitate" nationala. O sa fim intotdeauna niste "hoti" de cultura si civilizatie. Poate ca este vina pozitiei geografice, poate ca este soarta unui popor care e in stare sa isi ucida liderul de Craciun, poate ca asa ne-a fost sortit. Momentan suntem doar un popor care abia mai stie ce limba vorbeste si nu prea a mai ramas nimic pe-aici.

    Cu respect,
    Florin.

    RăspundețiȘtergere
  108. Pana si sistemul de invatamant este viciat.Hotia si nedreptatea au ajuns pana si in acest sistem ce ar trebuii sa nasca mintii ce vor duce mai departe tara,iar acum,nu mai reflecta nimic.Ne-am intors in comunism,unde toata lumea are 10,toti sunt destepti la toate materiile,toti exceleaza minunat pe toate planurile morale.Toti trec BAC-ul fara spaga,toti stau cuminti si invata tot ce li se spune.Si nu-i asa.

    La scoala suntem invatati ca cine invata ajunge departe,ca statul de drept ne apara,ca ajungi o persoana realizata daca citesti de pe acum.Si nu e asa.Bogatii tarii sunt niste inculti,niste analfabeti,si din nou scoala se inseala.Cunoasterea este o arma,dar ea nu tine de foame,si nici de nevoi.

    Tara asta este un jeg,o rapa din care trebuie sa ne salvam.Nu stiu daca poti sa ii explici unui hot despre Euclid cand iti pune cutitul la gat in fata teatrului,sau sa ceri la alimentara mancare si sa ii platesti in derivate.Nu stiu cum e in alte tari,dar in Romania asa e.Trebuie sa iti doresti bani.Unii destepti poate vor reusi.Cei mai multi termina doua facultati si stau degeaba,ori pleaca in alte tari.Si pe buna dreptate,tara asta nu are nici un viitor.Se duce de rapa.

    RăspundețiȘtergere
  109. Dan Millman- Calea luptatorului pasnic.
    Sa nu uiti ca prezentul naste viitorul. Asa ca, nu ai pierdut nimic. Nici nu ai fi avut ce, cat timp te-ai pastrat si dezvoltat, recladit si imbujorat. Varsta, e ca numarul de la pantof- o realitate de neschimbat.

    RăspundețiȘtergere
  110. sunt mandra sa fiu numita harap-alb , si ma simt bine cand vad ca suntem incurajati sa citim ce vrem si ce ne place , sa citim , si sper ca noi o sa reusim sa schimbam ceva .

    RăspundețiȘtergere
  111. deci exista si artisti care isi inteleg influenta asupra celorlalti si incearca sa o foloseasca intr-o directie pozitiva- felicitari pentru responsabilitatea sociala!
    dar totusi, Tudor, de ce crezi ca noi (segmentul 25-30 ani)am pierdut?
    Mie mi se pare ca am avut exact norocul de a beneficia de lucruri care acum sunt puse in pericol, de oameni care promovau valori adevarate, de timpuri mai necomerciale...

    RăspundețiȘtergere
  112. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  113. Ai perfecta dreptate! Nu am cuvinte sa imi exprim bucuria ca cineva a avut curajul sa zica asta in grua mare. Sper ca aceasta scrisoare sa fie auzita de cat mai multi. RESPECT!

    Vreau si mp3!

    RăspundețiȘtergere
  114. Singur ne-ai dovedit Adrian, prin comportamentul tau fata de niste oameni cu pareri, ca nu citesti suficient. In plus cum se scrie a se ineca? Altfel decat ai scris tu, evident. Uite, azi poate ai mai invatat ceva. La asta te ajuta comunicarea pe blog si nu numai!
    La un moment dat vei vedea ca felul tau de a gandi se va intoarce impotriva ta!
    In plus nu ai niciun drept sa spui ca suntem distrusi pentru ca nu ne cunosti si nici nu stii ce bani tocam noi.
    Daca a fi distrus pentru tine inseamna a aprecia niste ganduri, da, sunt de acord, sunt distrusa. Deci si tu la un moment dat vei fi la fel.
    Iti doresc numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  115. ok..uite, eu sunt clasa a 11-a..si observ cu placere ca multi dintre colegii mei, printre care si eu, avem o sete nebuna de a citi..si acesta este un pas bun, dar cand incerc sa propun ceva prietenilor, colegilor le lipseste initiativa. se plang de multe, dar cand e vorba sa faca ceva, se lasa pagubasi..si e foarte greu sa realizezi ceva, dar totusi eu am sa lupt pentru a-mi sustine punctul meu de vedere si poate voi reusi sa mai conving si pe altii si impreuna poate vom reusi sa schimbam ceva.
    ai precizat ca nu trebuie sa ne lasam condusi de niste hoti, dar din pacate momentan nici nu avem de unde alege!?!..daca tot e sa alegem pe cineva cinstit(daca mai este asa ceva,cu initiativa.. atunci pe cine?unde e acel om?cand o sa apara??

    delia

    RăspundețiȘtergere
  116. Vei sti cati din cei carora te adresezi te-au citit cand vei vedea comentarii scrise in limbajul acela de messenger (k, sh, tz,- stii tu, abrevierile ciudate)
    P.S: ai putea lasa comentariile deschise si altora ce nu au identitate blogspot.

    RăspundețiȘtergere
  117. Un articol foarte bun si care sintetizeaza foarte bine probleme generatiei tinere de azi, mai ales modele ei gresite. Si asa e, copiii din Franta si Anglia invata intr-o proportie mai mare decat in Romania. Si riscam, daca lucrurile vor mai mrge asa la noi, ca peste 20-30 de ani sa avem bancuri despre prostia si incultura romanilor, pentru ca varfurile, cei putini care se straduie si ajung sus, nu or sa poata sa contabalanseze un popor intreg de manelisti si inculti.
    Bravo Tudor!

    RăspundețiȘtergere
  118. Foarte exact indemnul catre liceeni.

    Ayana
    Frantza

    RăspundețiȘtergere
  119. asculta, nu-mi place cum canti, nu-mi esti foarte simpatic, dar ai spus niste vorbe mari.nu stiu ce te-a determinat sa tragi un semnal de alarma, dar te rog sa continui sa o faci.sunt multi tineri care te asculta, si poate o parte din ei o sa retina ce-ai spus.oricum, cei care nu o sa retina probabil nu mai puteau fi convinsi.

    RăspundețiȘtergere
  120. Multa sensibilitate, mult adevar. Stiu ca ignorantii vor trece pe langa aceste cuvinte scuipand cu un aer atotstiutor, dar nervos. Si totusi sper ca cei destepti si sensibili vor prinde curaj, ca nu se vor lasa umiliti de suprematia prostului bogat, ca vor taxa nesimtirea si aroganta, ca vor fi si mai buni si ca vor invata si pe altii ceea ce stiu ei. Te felicit, Tudor. Curaj tuturor! Faceti un pas in fata!

    RăspundețiȘtergere
  121. Frumos scris, Tudor!

    Merita citit si poate textul asta va contribui la schimbarea catorva caractere. Am trimis si eu linkul mai departe.

    Numai bine,
    Lucian

    RăspundețiȘtergere
  122. Bine spus! Raspunsul e simplu: LA ATAC!!!

    RăspundețiȘtergere
  123. In primul rand,draga Alexandra,in numele meu te-as ruga ca,inainte sa ii corectezi pe altii din punct de vedere ortografic si gramatical ,sa ai grija cum scrii tu si mai ales sa verifici de doua ori cand incerci sa corectezi ceva.Multumesc

    In al doilea rand ,laudele nu-si au locul,pentru ca de vorbit ...mai mult sau mai putin ,stim toti sa vorbim iar eu sunt de parere ca"vorbele frumoase incanta prostii".
    Iar in al treilea rand,pe care il consider cel mai important,este vorba de faptul ca trebuie sa facem ceva cu cei care acum asculta manele,care se comporta ca in jungla pe strazile din Romania,care se cred "printese si smecheri",pentru ca cei care citesc pe blog-ul lui Tudor Chirila si cei care ii asculta muzica CU SIGURANTA fac parte din categoria adolescentilor care citesc o carte,doua ,trei ,4 ...100!!!Asa ca faceti ceva cu taranii de oras care ne-au impanzit !!!Si nu doar din vorbe!Eu deja fac!Voi faceti ceva?

    RăspundețiȘtergere
  124. Interesant cum toti credem ca parerea noastra e singura si cea mai buna.Ar trebui mai degraba sa luam lucrurile asa cum ni se ofera,despicatu' firului in 4 nu merge la toata lumea.
    In final,intentia pseudo-scrisorii asteia e onorabila(cu orice scop ar fi fost ea pornita).

    Noi ne legam de interpretare.Bine,dar n-a zis nimeni ca domnu' Chirila ar fi vreun mare actor.Personal,respect ca tonul articolului e mult mai putin melodramatic decat in general.

    Oameni frumosi,nicio personalitate puternica nu s-a nascut din idealuri mediocre.Terminati cu rautatile.De putut,se poate peste tot.

    RăspundețiȘtergere
  125. Am trecut de ceva timp de vremea liceului, dar in momentul de fata sunt tot la capitolul scoala- un master in New York. Pot sa impartasesc din experienta mea ca nu am vazut atatia tineri si atata lume care sa citeasca ca aici: in tren, in metrou toata lumea scoate o carte si citeste, fie ca pentru 10 minute sau pentru 2 ore. La inceput mi s-a parut incredibil, dar acuma mi se pare atat de normal si de la locul lui.

    Scrisoarea e sincer fascinanta, nu-mi vine sa cred realitatea pe care o descri si punctul de vedere prin care o faci.

    Si da, e un moment prielnic pentru schimbare, sa se mai cearna calitatea de cantitate, binele de rau...sper si eu, si cred ca puterea de schimbare sta in tineri..si sper ca tineri sa constientizeze si sa inceapa sa se miste...

    RăspundețiȘtergere
  126. OK. M-am oprit din citit comentarile dupa primele 10, sau cam asa... Cand citesc comentariile fetelor care au dat deja in tremurat la ce a scris Tudor, mi se face greata. Recomandare: turnati-va o galeata cu apa rece-n cap si treziti-va.

    Tudor are dreptate. Dar cred ca atata timp cat faci un efort realist de a intelege viata si pe tine insuti, nu ai pierdut nimic. Experienta se castiga de cele mai multe ori din greseli. Important e sa inveti din ele si sa nu le repeti. Si sa faci ce e bine. Niciodata nu e prea tarziu. Si sa nu ai niciodata regrete pentru deciziile din trecut. As long as you gave your best ...

    RăspundețiȘtergere
  127. Frate nu mai am cuvinte...pot sa spun doar ~Respect~ ...te felicit pentru tot ceea ce faci...muzica ta e geniala..iar acum ..incercarea asta de a aduce lucrurile "cu picioarele pe pamant" e de respectat si de luat in seama...cum zicea cineva sub mine "ai o mare influenta asupra liceenilor".Asa este. Imi place gandirea ta si muzica ce iese din ea. App..invat in aceeasi clasa in care ai invatat si tu cu ceva ani in urma si pot spune ca intr-un moment ca asta sunt mandru de asta..Bafta! si inca o data Respect!

    RăspundețiȘtergere
  128. Frate nu mai am cuvinte...pot sa spun doar ~Respect~ ...te felicit pentru tot ceea ce faci...muzica ta e geniala..iar acum ..incercarea asta de a aduce lucrurile "cu picioarele pe pamant" e de respectat si de luat in seama...cum zicea cineva sub mine "ai o mare influenta asupra liceenilor".Asa este. Imi place gandirea ta si muzica ce iese din ea. App..invat in aceeasi clasa in care ai invatat si tu cu ceva ani in urma si pot spune ca intr-un moment ca asta sunt mandru de asta..Bafta! si inca o data Respect!

    RăspundețiȘtergere
  129. Sper ca aceasta scriosoare sa dea mai mult de gandit si nu de vorbit:)

    RăspundețiȘtergere
  130. @anonimulgeniu
    bv frate,te apreciez,si empatizez
    mi se face greata cand citesc cati dintre voi ati plans...ce dreq',chiar am ajuns o tara de oameni lamentabili?vreti motiv sa plangeti?plangeti pentru viitorul vostru.eu cel mai probabil termin facultatea,sau nici nu o termin in romania...si plec..
    in romania e bataie de joc...olimpic national 5 ani la rand pentru ce?pentru niste diplome tari cu care nu poti nici macar sa te stergi la cur?
    in romania nimeni nu baga in seama valoarea...si asta oricat am vrea nu se schimba curand...cei cu functii au creat o retea stabila si de lunga durata in jurul lor.
    e de apreciat initiativa lui tudor...dar sa fim seriosi...efectul va fi egal cu 0,iar marea majoritate a postarilor sunt de la pitipoance care se baga in seama cu el ca e barbat bine,dar maine o sa uite ce au citit pe blog

    RăspundețiȘtergere
  131. Am citit cateva posturi si am vazut doua categorii de oameni: optimistii incurabili care cred ca doar printr-o scrisoare Romania va deveni tara in care orice om vrea sa se mute si sa imbatraneasca cu persoana iubita si radicalii care cred ca e frumos ce a scris tudor, dar nu cred ca va schimba ceva. Eu nu pot sa ma incadrez in nici o categorie, din pacate nu ma pot defini atat de usor doar optimista sau doar radicala. Eu cred ca postul aceasta poate a schimbat mentalitatea unor fetite de 14-15 ani care te venereaza Tudor, care au postere cu tine in toata camera si care stau si viseaza cand asculta melodiile tale. Nu cred ca a schimbat in bine mentalitatea acelor fetite, ele vor crede ca lumea e roz si poate fi schimbata doar ca ele vor asta. Postul acesta a fost doar un moment de revolta, in care, eu cred ca Tudor si-a "pus pe foaie" (ca sa zic asa) toate gandurile si frustrarile acumulate.

    RăspundețiȘtergere
  132. esti degeaba....dar m-ai facut sa rad..cum ai reusit sa filosofezi asa profund?erai la baie si nu aveai ce sa citesti?=))

    RăspundețiȘtergere
  133. Respect ! Respect ceea ce ai scris, pentru ca doar prin cunoastere si prin evolutie vom reusi sa depasim aceasta stare de kkt in care ne aflam.

    RăspundețiȘtergere
  134. @anonimulgeniu
    Este cat se poate de adevarat ce spui: cu un simplu mesaj ca acesta nu se rezolva nimic. Dar, spune-mi, daca ar fi mai multi care ar purta acest mesaj si ar crede cu adevarat in tot ceea ce el vrea sa insemne, nu ar fi un prim pas, poate cel mai important.Noi, tinerii, ne-am obisnuit sa credem ca nu putem face nimic in tara asta, ca totul se duce de rapa si nu are rost sa incercam. Tudor nu asigura pe nimeni ca vom reusi sa facem totul perfect (dar doamne, perfect nu este nicaieri in lume) ci doar ca noi suntem aceia care putem face diferenta. Atat si nimic mai mult.
    Nu putem fi toti in topul topului ca tine, nici nu vrem multi dintre noi, nici nu putem fi toti atat de inteligenti, nu putem fi toti eroi, nu putem fi toti inteligenti si/sau viitori oameni de varf ai societatii, nu toti putem citi ca Iorga sau scrie ca Eliade, insa putem incerca sa fim deschisi, sa vrem sa facem ceva din tara asta, ca putem sa vrem mai putini bani si mai multa demnitate, mai putine gunoaie si mai multe autostrazi, mai putini orfani si mai multe spitale. Si lista poate continua, sti bine asta...As vrea ca orice licean/studen ce pleaca in afara granitelor Romaniei si studiaza intr-un mediu propice unei bune educatii (nu ca in tara unde se cere asimilarea unei cantitati de informatie, nefolositoare multa dintre ea in viitoarele profesii ale elevilor) sa se intoarca pentru a da un exemplu, sa incerce sa schimbe ceea ce generatia "Setila" nu a reusit sa schimbe din prea multa naivitate. Noi avem exemplul lor acum si nimic nu ne costa sa incercam...macar cu atat le suntem datori viitorilor copii ce se vor naste in tara asta virusata peste 15 ani...
    e ca si cum o curva ar cere dreptul la un copil sanatos...are ea acest drept?

    RăspundețiȘtergere
  135. tuturor ne este frica sa ne salvam dar cu toti stim ca trebuie sa facem ceva ca sa ne salvam pe noi si pe generatiile urmatoare
    ar trebui ca toti cei care suntem de acord cu ceea ce zice tudor sa ne strangem, sa infiintam o organizatie, si sa luptam cu acest regim comunist-democratic

    RăspundețiȘtergere
  136. articolul nu-i rau

    pacat ca ai inregistrat si varianta audio pt lenesi, trebuia sa-i lasi sa citeasca

    RăspundețiȘtergere
  137. Felicitari! Lucruri minunate, spuse la obiect. Sper cu tot sufletul sa si ajungem... la acel nivel unit si ridicat.
    Copiii care ma opresc noaptea pe strada, in schimb, ma fac sa imi tremure vocea interioara, care imi vorbeste de viitor in fiecare dimineata. :):|

    RăspundețiȘtergere
  138. Felicitari! Lucruri minunate, spuse la obiect. Sper cu tot sufletul sa si ajungem... la acel nivel unit si ridicat. Copiii care ma opresc noaptea pe strada in schimb ma fac sa imi tremure vocea interioara, care imi vorbeste de viitor in fiecare dimineata :):|

    RăspundețiȘtergere
  139. Nu ai pierdut nimic tudor, castigi ceva in fiecare zi.. castigi rasuflarea noastra venita de undeva din vise inabusite de problemele care parca ne iau pe sus si ne arunca in mocirla. o rasuflre usurata, un gand frumos, inalt, care, gand cu gand, se va face fapta si tu esti unul dintre cei care ne ia capul si il intoarce in cealalta directie. directia corecta, directia curata, cea a viselor si a copililor care stiu sa lupte si care stiu ca pot. care altceva nu cunosc, decat o lume nesfarsita, plina de sanse de noroc si de viata.

    mi-ai ridicat barbia, mi-ai intors privirea spre ceea ce merita privit si acum nu ramane decat sa imi ridic fruntea si sa nu o mai incretesc la vederea ziarelor si a micimelor politice, sociale si de zi cu zi.
    o sa fac riduri frumoase, atunci cand le voi face. si o sa imi aduc aminte ca sunt oameni ca tine si ca toti cei care citesc blogul tau. multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  140. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  141. Te salut si ma inclin .
    Unul din garda care prinde aripi . Maine fac 20 de ani si vad ca am facut si fac mai multe decat cei care stau la frumoasa casa a poporului . Ma inclin in fata celor care nu au plecat si care vor sa faca ceva . Ma inclin in fata oamenilor .

    RăspundețiȘtergere
  142. pffff..prea tare...am ramas fara qvinte :| sper k multi sa inteleaga mesajul

    RăspundețiȘtergere
  143. am o intrebare: scrisoarea asta e doar pt liceeni? ce inseamna pt tine generatia care a pierdut? cum ai clasificat? in functie de ce?

    RăspundețiȘtergere
  144. Frmoase cuvinte!...
    Am citit numai jumatate din commenturi.... Fiecare are dreptul la replica... si in unele cazuri la "nesimtire" si la ridicularizarea unor cuvinte si indemnuri catre Bine... Asa cum fiecare are dreptul sa schimbe postul tv care emite numai "tampenii" si scandaluri sau stiri violente si as putea continua pana maine...
    Puteti, cei care cititi si pe care va duce capul.... sau aveti educatia celor 7 ani de acasa sa nu mai bagati in seama si sa evitati comentariile de prisos ale celor ca "cel ce vede".... In primul rand de ce nu lasa un nume... pt ca e mic... neinsemnat.. in fine... prea mult am scris de el si se va simti prea bine.
    Oricum cuvintele sunt pt noi toti... in special pentru liceeni ca ei vor putea realiza ceva in tara asta... sau nu... Zic nu, pentru ca in primul rand ma refer la politica... daca esti inteligent si ajungi undeva in topul ierarhiei... in poilitica poti lua decizii importante si decisive pentru poporul nostru.... DAAAR.... asa marsava si influenta e lumea incat si presedintele si restul factorilor decizionali din tara sunt niste MARIONETE! Asta cred eu...
    Si incepand de la politicieni porneste totul in materie de schimbare si imbunatatire a tarii noastre... In afara acesteia, politica este in primul rand pentru interesul cetateanului, la noi pe primul loc sunt cei sus pusi... sa castige cat mai mult si sa isi promoveze nepoti, sotii, copii, etc.
    Ce putem face este sa fim mai presus de toti... sa CITIM, cum zici tu, Tudor, sa evitam poluarea audio-vizuala, din pacate cea cu ratingurile cele mai mari din ziua de azi...(Din dragoste, tradati din dragoste, Zero tv, scandaluri, pornosaguri, etc).
    Esti tare Tudor si toti cei care au inteles mesajul... Sper sa fim mai buni.... A fost saptamana trecuta o campanie impotriva violentei si zicea un licean: "HUGS FOR FREE!"
    Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul! - cum zice un moderator:))

    RăspundețiȘtergere
  145. Prea adevarat.Pacat ca prea putini inteleg chestia asta

    RăspundețiȘtergere
  146. intradevar...ceva adevar...dar totusi, daca citesti macar o lucrare din autorii insiruiti acolo, ajungi sa spui ca tot aces "manifest" nu este decat o monotonie a unei gandiri colective din ziua de astazi ce se multumeste doar cu gramezi de vorbe....

    RăspundețiȘtergere
  147. Deosebit postul tau Tudor...ma gandeam, asa cum am vazut ca au facut-o si altii in comentariile lor, ca e pacat sa lasi aceasta pornire launtrica a sufletului si a mintii tale sa ramana in anonimat, aici pe blogul tau...care poate fi pana la urma unul oarecare...fa o campanie,fa niste conferinte...fii un adevarat marturisitor al adevarurilor tale..."Adevarul va va face liberi!"...initiaza o grupare, o institutie care lupta pentru niste drepturi civile...un ONG. Numai depasind pragul gandurilor tale, iesind din tine catre ceilalti in mod realist, vizibil...poti chiar tu "recastiga" timpul pierdut despre care vorbesti. Dumnezeu te iubeste si tu stii asta...arata-i ca nu esti indiferent fata de crezul tau...

    RăspundețiȘtergere
  148. sincer nu ma asteptam ca persoanele care apar pe micul ecran si gusta din "high class" sa gandeasca...eu una ador sa citesc si sunt sigura ca sunt multi care o fac! doar ca de multe ori anturajul schimba ceea ce ai putea fii in ceea ce nu te prinde:) eu una sunt studenta...dar ne prinde bine si noua ceea ce ai postat, bine gandit si continua sa fi ironic ca prinde bine in ziua de azi:))

    RăspundețiȘtergere
  149. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  150. Stimate domn Tudor, ce exemplu dai dumneata când nu scrii corect (referire la "copii"), pe deasupra, nu scrii deloc cu diacritice. Asta-i oare limba română ce-ar trebui sa învaţăm?
    Pe mine m-ai convins!

    RăspundețiȘtergere
  151. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  152. @anonimulgeniu, măcar verbul A ŞTI "să ştii" să-l conjugi bine. Dar se pare că nu prea.

    RăspundețiȘtergere
  153. pacat ca nu toti au inteles defapt ce a vrut sa transmita Tudor prin scrisoare...io iti zic din nou ca esti GENIAL!...prin tot ce faci si nu ii lua in seama pe toti cocalari care se uita la tine pe blog din lipsa de ocupatie si isi mai dau si ei cu parerea de multe ori gresit...nu ai ce sa le ceri ;)

    RăspundețiȘtergere
  154. Cine esti tu sa vorbesti despre asta? Ai facut exact opusul si acum mai ai si tupeul de a da sfaturi. Tocmai tu, care n-ai stiut decat, bautura, droguri si femei, si cine stie ce altele.

    Dar hai sa punem problema altfel, te-ai gandit vreodata ce mesaj trimiti tinerilor de peste tot? Te-ai gandit de ce majoritatea ce se strang la concertele tale din Vama Veche, sunt tineri si se-mbata prosteste? La ei te-ai gandit? Sau pe seama lor te-ai hotarat sa-ti faci tu banii?

    Bun, spui de legi scrise si nescrise. Tu pana acum, ce legi ai urmat? Ce ai fost? Om sau animal?

    Si eu ti-am fost fan in anii trecuti, pana am aflat toate porcariile pe care le faceai. M-am spalat pe maini si am hotarat ca nu meriti ascultat.

    Melodii frumoase, unele poate sunt. Cantaret bun, poate esti. Dar om, sa fim seriosi! Si TU ai fost schimbarea, ia zi, ai fost una buna sau rea? Sa vedem, cat de cinstit poti fi! Tu exemplu erai pentru ei, degeaba spuneai, poate, in unele melodii lucruri bune, daca tu faceai ce faceai, dupa tine s-au luat.

    Pentru voi toti care ati citit mesajele celorlalti, care ati citit blogul, ganditi-va bine pe cine ascultati si dupa cine va luati. Aveti in jurul vostru o multime de oameni care merita atentia voastra: parintii, bunicii, profesorii, oamenii ce v-au crescut, oamenii ce va vor binele, oamenii cinstiti. Nu sunt multi si sunt greu de gasit, pe ei sa-i ascultati, vorbele lor ar trebui sa-nsemne ceva. Ce s-a scris in aceasta scrisoare, s-a spus si se va tot spune intr-una, poate in alte cuvinte, dar s-a spus. N-ar trebui sa fie ceva nou pentru voi, dar daca este, ganditi-va bine ce fel de oameni sunteti, daca nu ascultati vorbele bune decat venite de la anumite persoane. Oare ce spune asta despre voi? Ca de, o vorba buna e o vorba buna, merita ascultata indiferent de la cine vine.

    Consider ca ce am avut de spus am spus-o. Poate se putea si mai bine, poate nu. Eu zic ca e pe intelesul tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  155. Salut, Tudor. Am citit si eu scrisoarea ta catre liceeni si vreau sa-ti zic ca mi s-a parut super-tare textul. Insa nu sunt de acord cu o parte a scrisorii tale. O parte din presa chiar promoveaza tinerii. Eu sunt un licean din Braila si impreuna cu cativa colegi si prieteni scriem in fiecare sambata o pagina despre tineri, pentru tineri - Obiectiv Junior - in cel mai bine vandut ziar brailean. Uite, daca esti interesat, numarul de saptamana aceasta: http://www.obiectivbr.ro/junior.html . Si vroiam sa-ti propun ceva: Nu ai vrea ca "Scrisoare catre liceeni" sa apara in numarul de saptamana aceasta al Juniorului? Cred ca mesajul tau ar capata mai mult ecou, tinand cont ca ziarul in care va aparea scrisoarea ta are 44.000 de cititori zilnic, iar site-ul ziarului are 20.000 de afisari zilnice. Daca esti de acord cu propunerea mea, trimite-mi, te rog un mail la ionutzkjk@yahoo.com sau da-mi add pe messenger. Salut!

    RăspundețiȘtergere
  156. intr'o foarte mica masura sunt de acord cu cucurigu dar totusi, el acum si'a dat seama ca sau facut anumite greseli in viatza lui in generatia lui, sau cel putin asta mi'a dat impresia, si daca nu mai poate el schimba aceasta situatie care sa creat ne roaga pe noi, generatia de apoi, sa facem ceea ce trebuie asa ca totusi...ca te duci la un concert care il are din an in pasti in anumit oras si te duci si bei la el la concert sau la oricare alt concert al nu stiu cui, nu mi se pare o mare greseala daca in restul timpului omul incearca sa faca ceva bun...asta ar insemna sa nu ne mai distram cococsule deci abtine'te ce sa invatz de la parinti si bunici votati PSD? sau PD-L? sau ca ceausescu era rau ca nu dadea de mancare asta zic parinti si bunici era bun ceausescu ca eu aveam de unde ? cocosule poti sa te abti in maghiara? te'ai abtine bine rau cred

    RăspundețiȘtergere
  157. Chiar daca prima data avem un impuls sa zicem ca nu putem sa schimbam nimic, ne inselam. Ai totala draptate, Tudor! E bine ca ai spus ce trebuia. Noroc ca de abia sunt a 9'a si am timp sa schimb multe =.='

    Iti multumim!
    [Rukia & co.]

    RăspundețiȘtergere
  158. Anonimule geniu,
    doar din numele cu care te-ai gratulat pot înţelege multe. Eşti anonim, deci nu-ţi asumi un nume, o identitate, ceea ce înseamnă că, în primul rînd, eşti laş. Că te crezi geniu, demonstrează, în al doilea rînd, că eşti paranoic şi rupt de realitate. În nici un text de-ale lui Eminescu n-am citit că el ar fi zis despre sine că e geniu. Mai departe, crezîndu-te geniu, şi nefiind, pentru că dacă ai fi fost, genialitatea ta ar fi ajuns, cu siguranţă, la cunoştinţa tuturor, ar fi rupt orice barieră, dovedeşte că eşti rupt de realitate. Sa spui tu despre tine că eşti geniu, e un semn nu de prostie clasică, ci de imbecilitate sinistră.

    Am intrat pe linkul tau şi ţi-am văzut poza. Între tine şi Vali Vijelie e doar o diferenţă de culoare a tenului şi de lipsă a mustăţii. Figură clasică de dobitoc de discotecă. Ochelarii de soare nu sînt o metaforă. Îi ţii la ochi pur şi simplu să te apere de soare. Eşti unul dintre retardaţii care cred că dacă stau cu ochelari în club (chiar dacă acolo e semiîntuneric şi riscă să-şi spargă scăfîrlia, nevăzînd nimic din cauza lor), asta le dă un aer misterios şi interesant. Plus trabucul, care e de prost gust între fălcile unui puţoi căruia probabil că încă îi cumpără mă-sa şosetele şi chiloţii.

    În altă ordine de idei, dacă dintre cele şapte domenii de interes pe care un geniu simte nevoia să le mărturisească, trei sînt coca-cola, kent 8 şi jack, mă mir că lîngă ele nu există şi manelele.

    Şahul cred că e un pretext. Ţi-a plăcut ţie cum sună, dar nu cred că ai cîştigat în Germania mai mult de un campionat de scara blocului. Olimpiada de matematică? Era vorba de faza pe liceu, nu?

    Toate cele patru filme preferate sînt proaste. Şi cele două cărţi uşurele care spui că-ţi plac. Nimic profund în ele, nimic ameţitor. Cărţi pe care le citesc şi coafezele sau şoferii de taxi. Iar muzica ta preferată e de căcat. Nu iese cu nimic din decor. E muzica pe care o ascultă tinerii de nivel mediu.

    În concluzie, eşti un tînăr obişnuit, cu gusturi comune, cu inteligenţă medie, arogant şi complexat. O să te însori, o să faci copii şi o să trăieşti o viaţă de căcat. Peste 10 ani o să lucrezi la o firmă şi vei fi unul dintre angajaţii comuni, care vor contribui cu micile lor puteri la crearea Produsului Intern Brut.

    RăspundețiȘtergere
  159. Eu vroiam sa`ti multumesc tie si comentatorilor tai pentru ca am ras, am ras cu lacrimi.
    E prima data cand intru pe acest blog, iar scrisoarea ta plina de talc m`a impresionat pana in momentul in care muschii mei au cedat de atata ras.
    Am fost liceeana si nu mi`au trebuit aberatiile tale ca sa imi pot face un rost in viata. Am citit Stendhal, Balzac si am fumat marijuana in acelasi timp si se pare ca ma descurc ok.
    In afara faptului ca tot ce ai scris acolo sunt doar porcarii te mai si contrazici. permite`mi sa exemplific:
    "Unii dintre noi au plecat de aici. Castiga bani acolo si tanjesc dupa orasul asta imputit. Voi insa, voi aveti o sansa. Voi, aveti sansa." - mintea mea intelege de aici ca liceeni de azi ar trebui sa lupte pentru un trai decent in Romania. impusca`ma daca gresesc.
    "Veti domina cu mintea. Nu e nimic mai frumos decat asta. Europa cumpara inteligenta. Romania nu cumpara nimic pentru ca hotii nu construiesc, hotii fura." - trage singur concluzia de aici.;)
    Si inca ceva: Romania a ajuns unde a ajuns numai din cauza unora ca tine. Romania nu e o tara de cacat, taranii de oras ca tine o fac sa fie asa si cum tara abunda de specimene ca tine (vezi comentarii) o sa o ducem rau mult timp de acum incolo.
    Si idioatele pe care le`ai impresionat pana la lacrimi sunt femeile de maine care se uita la DDTv, Euforia si Clona dat in reluare pentru a 1000`a oara.
    Sfatul meu: fa un bine omenirii si nu te mai crede scriitor si lasa liceeni sa deosebeasca singuri binele de rau care nu se invata numai citind din carti.
    sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  160. Mi-am petrecut ultimele 15 minute de viata citind ceea ce ai scris, intelegandu-te si incercand sa caut o cale de a ma trezi la realitate si de a ma mobiliza. Trebuie sa realizez cu adevarat ca pot schimba ceva. URmatoarele 15 minute mi le-am petrecut citind commenturile la acest post. Si pe mine m-ai impresionat, si eu am lacrimi in ochi si sincer, nici nu imi pasa daca ai facut asta doar pentru marketing atata timp cat ai dreptate. Am invatat ca avem timp pentru toate si am invatat ca suntem egoisti, ca ne gandim doar la fericirea individuala. De fapt despre fericire este vorba. Fercirea inseamna totul pentru noi, pentru liceeni numai ca nu percepem fericirea asa cum ar trebui, dar e fericire. Tudore, esti om mare, esti adult. Nu mai esti de-al nostru, practic. In schimb cati nu mai canta si acum "am doar 18 ani" si "banii ciorapii si sapca" lor sunt pe calorifer. Pe cate banci de liceu nu gasesti zgariat "nu am chef azi". Chiar ieri am strigat dupa Fat frumos. Nici nu cred ca ai timp sa citesti reactiile la aceasta scrisoare a ta. Si degeaba mai lasa cate un smecheras commenturi ridiculizante cat timp mintile destepte te inteleg. O sa iau o carte in brate. m cumparat-o de la anticariat cu banii mei de scoala. Imi place sa cumpar carti de la anticariat. Felicitari, ai facut ceva frumos!!

    RăspundețiȘtergere
  161. Pacat Tudore, ca doar cei care au auzit de si au "gustat" *nemuritorii* pe care i-ai mentionat, vor fi capabili sa te inteleaga..
    Frumos mesaj, si mai frumos motivul .. dar tu chiar ai talent, incearca sa le vorbesti pe LIMBA lor macar din cand in cand ..

    RăspundețiȘtergere
  162. Foarte frumos spus! Poate cel mai interesant si mobilizator post pe care l-am citit pe blogul tau! Congrats!

    RăspundețiȘtergere
  163. " Muntele creaza omul , dar marea creaza sufletul" bravo Tudor

    RăspundețiȘtergere
  164. felicitari
    profund si adevarat
    de acord
    solutia este calea grea
    munca adevarata
    inca o data felicitari

    RăspundețiȘtergere
  165. Foarte multe comentarii pe acest subiect, ceea ce inseamna ca e un subiect sensibil pentru toate generatiile. E bine. E deja un punct de start. :)
    Tudor, sunt de acord cu tot ce-ai zis, insa sunt de parere ca trebuie sa trecem dincolo de cuvinte. Vrem rezultate? Atunci trebuie sa actionam! Si daca tot ai adus vorba de "Haita", de ce sa nu le aratam liceenilor din ziua de azi ce inseamna haita? De ce nu incercam sa fim si noi o parte din schimbare, pentru ca pana la urma faptul ca am trecut de o anumita varsta, nu inseamna ca trebuie sa ramanem indiferenti, nu-i asa? Si cum o haita are nevoie de lideri, iti propun sa fi tu initiatorul acestor schimbari si sunt sigura ca sute de oameni din toata tara ti se vor alatura. Hai sa facem o campanie "Scoala e viitorul", sa-i incurajam pe copii sa invete si sa-si respecte profesorii!
    Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  166. Ce sa mai comentam? Tudor, ne mandrim ca esti TU!

    RăspundețiȘtergere
  167. Felicitări! Avem nevoie mai mult ca niciodată de atitudine pozitivă și de încurajări.
    Deșteaptă-te române! Fii cetățean, nu spectator! ;)

    RăspundețiȘtergere
  168. sunt tanara.am inceput cu stangul.ca majoritatea dintre noi.sunt prea multi in jur care influenteaza prost.e greu sa iti mentii atza.tot ce ne ramane e sa speram.ce ai scris u e un sfat bun.da spune-mi..cati sunt ca tine care fac asta?

    RăspundețiȘtergere
  169. :) Tocmai pentru asta am facut eu blogul meu.Cu speranta ca va face multi oameni destepti.Eu sper si stiu ca asa va fi dupa ce voi avea vreo 3000 de articole.Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  170. Stiu ca oricum nimeni nu imi va citi comentariul. toti care comenteaza de fapt nu realizeaza ca este doar in mintea lor.. ca tu (si in mintea mea vei citi ce am scris) vezi ce parere au ei. Cum si eu sunt o bucatica dintre 'liceeni' una dintre putinele care realizeaza ca nu vor ajunge nicaieri fara cultura... vreau sa spun ca scrisoarea ta ma face sa ma simt bine. poate chiar va da roade intr-un final. suntem putini dar puternici. si observ ca toti sunt impresionati. SINCER, cati dintre voi maine beti o bere cu prietenii. Sti sa impresionezi omul dar oamenii din ziua de azi sunt superficiali... o carte nu se citeste doar din exterior si mai multi copii ar trebui sa inteleaga asta. Nu va cere nimeni sa fiti 'tocilari' pentru ca toti folosesc cuvantul asta mai nou va cere lumea sa realizati ca sunteti importanti atata timp cat invatati si puteti schimba ceva. Eu inca astept acea sclipire in jurul meu. Un om destept ste sa isi aleaga prietenii si anturajul. un om destept se distreaza mai bine. un om destept va schimba lucrurile in bine. OR AT LEAST I HOPE SO.

    RăspundețiȘtergere
  171. O parte din lectura "obligatorie" pentru cine vrea sa inteleaga ca nu e atat de greu precum pare sa faci ceva de unul singur:

    Khalil Gibran - Profetul (se gaseste pe Scribd.com, free download)

    scurt, concis si la obiect chiar si pentru cei carora nu le place sa citeasca (30 de pagini nu e chiar asa de mult, right?)

    ooo, si da, multora dintre voi li se va parea si Khalil Gibran "sirop de ametit pipitze"... voua v-as sugera sa-l cititi de mai multe ori, s-ar putea sa fie nevoie ;)

    RăspundețiȘtergere
  172. o realitate in ceea ce spui...eu unu cred k mai exista o speranta...dar avem nevoie de sprijin( avem nevoie de pareri dar tot o data avem nevoie si de un indrumator)

    RăspundețiȘtergere
  173. o realitate in ceea ce spui...eu unu cred k mai exista o speranta...dar avem nevoie de sprijin( avem nevoie de pareri dar tot o data avem nevoie si de un indrumator)

    RăspundețiȘtergere
  174. Am 19 ani şi am spus o parte din lucrurile acestea pe blogul meu dar şi în diferite medii publice locale din judeţul Vaslui. Am fost privit ca un ciudat pentru că le-am spus.
    Felicitări pentru această "scrisoare"! E o idee foarte bună.

    RăspundețiȘtergere
  175. Si pentru cine are mai multa rabdare sa citeasca recomand "The Teachings of Don Juan" de Carlos Castaneda, in special descrierea celor 4 dusmani naturali ai omului ("man of knowledge" in versiunea originala). Se gaseste tot pe Scribd.com (e drept, eu am gasit doar varianta in engleza, in romana inca nu).

    Cartea este o descriere amanuntita a practicilor invatate de autor de la un invatator indian in perioada hippie. Trecand peste caracterul descriptiv si trecand si peste practicile vrajitoresti (care pentru unii vor fi de nedigerat) este foarte interesant sa urmaresti "invataturile" maestrului indian Don Juan.
    Asta asa, ca sa stie fiecare dintre noi ca desi e o frunza batuta de vant, tine numai de fiecare individ in particular unde ajunge.

    RăspundețiȘtergere
  176. din pacate in Romania nu mai exista respect...fiecare are dreptul la libera exprimare, iar din moment ce aceasta este pertinenta si nu este injurioasa nu vad de ce nu am respecta-o. pana la urma e normal sa avem paperi diferite.iar daca aceste pareri nu coincid nu inseamna ca autorul uneia sau alteia e mai bun sau mai rau decat noi. nu inteleg de ce oamenii nu se rezuma la a citi si a-si impartasii parerile despre articolul in cauza...de ce toata lumea vrea sa isi impuna punctul de vedere asupra celorlalti, de ce in loc sa taca sa se abtina sau chiar sa treaca peste daca nu le place ceea ce vad se pun pe comentarii si injurii la adesa celor care sunt de acord. aici ne diferentiem de alte popoare...chiar daca nu se vede suntem mai rau ca si tiganii...doar ca nu constientizam asta! dar niciodata nu e prea tarziu...iar cine vrea sa ajute ne sa schimbam ceva e mai mult decat binevenit!

    RăspundețiȘtergere
  177. toti ne dam cu parerea, iar cand iesim pe strada ne lasam murdariti la randul nostru, ne comportam la fel. Vorbim despre cultura si scriem agramat, nu avem rabdare sa stam la semafor si atunci- de ce nu?- renuntam la reguli,ignoram orice bun simt, ne afundam in aceeasi mizerie.
    Sunt de acord cu Tudor, apartin unei generatii care citea pentru ca nu avea de ales. Era o lume paralela, nu ne placea spoiala de afara, si cultura era solutia.
    Cred ca mai este si acum solutia. Ma intreb insa daca liceenii stiu drumul catre ea. E din ce in ce mai anevoios si mai intunecat.

    RăspundețiȘtergere
  178. am 16 ani...si sincer mi-as dori sa am un profesor kre sa poata sustine un astfle d discus...sau cel putin in orele d dirigentie sa aud asa cv de la diriginta mea...ne-ar ajuta mai mult decat plictisitoarele "plangeri" care ni le aduce k fiind elevii dansei...

    RăspundețiȘtergere
  179. Foarte tare! Te felicit, mai ales că sunt - de mult timp - un fan al tău şi mai sunt şi profesor! Zicea cineva că ţi-ai ales bine segmentul către care să vorbeşti aici. M-ar bucura dacă ar fi mai mulţi care să facă asta, mai mulţi oameni "din faţă".
    Şi noi încercăm să facem ceva!

    RăspundețiȘtergere
  180. Tudor,

    Am citit.

    Am inspirat, am simtit, apoi am mai citit odata. N-am crezut ca o sa indraznesc, dar... totusi iti raspund.

    Gresim!

    Cand le spunem tinerilor ca este acum ori niciodata, ca trebuie sa isi dea palme, palme in oglinda pana isi trezesc toate simturile realitatii, da! Avem dreptate, si totusi...gresim.

    Cand ii distragem de la lupta personala spre bine si ii sfatuim sa depinda de altii ‘la fel ca ei’ pentru a reusi, nepronuntand gandul ca singuri nu vor reusi... gresim.

    Cand ii indrumam in carti, si numai in carti, omitand sa-i indrumam sa invete trairea propriei inimi, sa se exprime in propriile cuvinte, si nu in citatele altora...gresim.

    Cand spunem ca am pierdut, dar ei, EI SA NU PIARDA ... gresim ... gresim ... gresim!

    Gresim cand repetam ciclul acelorasi mentalitati care au gresit in indrumarea noastra. Cand ni s-a spus sa invatam, sa citim...si vom reusi...vom reusi sa tragem la un jug mai impodobit decat cel care n-a citit. Cand ni s-a spus ca precursorii nostril au esuat, dar noi...avem o sansa, o singura sansa...iar ceasul ticaie!

    Cand ni s-a spus sa nu credem in media, numai ca succesul nostru sa fie masurat dupa standardele mediei. Gresim. Nu facem decat sa repetam acelasi viciu, al renuntarii, al delegarii, al pesimismului sub masca ingrijorarii.

    Oare nu am invatat ca nu e indeajuns doar sa ne pese?
    Oare nu am invatat inca ca totul este posibil? Chiar si in Romania? De ce gandim chiar si in Romania...de ce nu exista gandul de..mai ales in Romania?

    Sunt plimbata, nu mai merge la mine scuza cu romanul e printre cei mai pesimisti oameni din lume. Mergeti in Italia, veti vedea ca ei se considera cei mai oropsiti de soarta. Stati de vorba cu un Canadian, se plang de conditiile de viata de ai zice ca stau toti in buncare. Romanii nu sunt pesimisti, de ce inca ii mai credem pe cei care ne vara gandurile astea pe gat?

    Suntem o generatie de tranzitie, si daca ne facem treaba cum trebuie, va exista doar o generatie de tranzitie. Haideti sa le aratam ca se poate!
    Hai sa lasam plangarosenia la o parte, si sa fim alaturi de ei.

    Nu, n-am pierdut. A pierde inseamna a renunta la lupta. Eu una nu renunt, chiar daca dupa standardele lumii sunt ‘trecuta’. Cine a inventat standardele astea, nu tot noi? Cine a inventat etapele vietii, varsta la care stai in scoala, varsta la care te maturizezi, varsta la care trebuie sa iti faci asigurare, sa iti iei rate, sa devii sef, cine a inventat topul celor 40 de ‘reusiti’ sub 40 de ani, cine a inventat pensia, cine a inventat gandul prostesc ca in viata ai doar o sansa? Noi! Atunci de ce credem ca sta in puterea altora sa schimbe toate stereotipurile astea? De ce ii lasam pe altii sa ne convinga ca suntem slabi?

    Stati de vorba cu una-doua generatii inaintea voastra, si veti vedea aceleasi sinapse innodate in rate, jug, bani, uni-sanse si frica de a nu supravietui la pensie. Apoi cautati un octogenar, trecut print-un razboi sau poate doua, moartea vre-unui copil, ridicari si prabusiri de economii si orase, si veti vedea diferenta. Mintea lor nu e construita in primarii, taxe, vedete, birouri pe colt, salariu cu orice pret de constienta, inimi consemnate. Ei nu se considera terminati, si mai contribuie fara sa se planga. Uneori par mai vii decat urmasii lor.

    Cautati-ii si veti intelege ca mocirla asta mentala in care suntem ne-am facut-o cu propriile maini. Iar inainte de orice deznadejde, asta inseamna ca ce am facut putem schimba.

    Nu, tinerilor, n-am pierdut. Suntem alaturi de voi, luptam alaturi de voi. Nu o sa va invatam la randul nostru delasarea... resemnarea. Avem un rol mult mai pretios de jucat in viata acestor tineri, Tudor. Mai important decat cititul, decat muncitul, decat inhaitatul ...

    Sa-i invatam sa nu renunte la visul unei lumi frumoase... niciodata! Ca nu se pierde decat atunci cand incetezi sa mai lupti! Ca DA, se poate! Impreuna putem construi Romania viselor noastre, un viitor al carui prezent sa nu inspaimante, putem creste noi minti, noi inimi curajoase, deschide noi ochi in sufletele lor.

    Si poate, daca rezistam indeajuns, vom trai si generatia care va reusi din speranta, nu din disperare.

    Cu respect,
    Anca Sovarosi

    RăspundețiȘtergere
  181. Dac-ar fi stiut Banica astea, poate-o si iubea nitel pe Oana Sarbu in "Liceeni Cock'n'Roll"

    RăspundețiȘtergere
  182. din pacate fac parte din generatia care a absolvit o facultate de Stiinte Politice si care nu a avut forta sa se "adapteze" unor sisteme de partid romanesti; majoritatea colegilor mei la la Stiinte Politice nu-si indeplinesc menirea in domeniul civic/politic - ceea ce ar fi trebuit sa facem cu totii, ca sa nu ajungem de batjocura lumii - multi lucreaza in media, insa putini au curaj sa-si exprime o opinie proprie si ferma la adresa realitatii in care ne aflam. imi simt misiunea si eu, insa incerc sa mi-o indeplinesc muncind in domenii conexe - pentru ca este sau ar fi frustrant,inca, sa activezi la nivel politic - intr-un partid - si sa devii instrument in interesele lor mici si murdare. Mici, datorita imoralitatii scopurilor, insa mari in privinta castigurilor in bani, putere, informatie ..(cuvintele astea au cam devenit sinonime, din nefericire). astept un moment in care sa... si ma revolta propria-mi asteptare. Intr-o zi ne vom aminti cum taranii de la 1907 au taiat brazda adanca: in istorie, in mentalitati, in "autoritati".
    aici este un fragment din lucrarea mea de licenta - Idiot vs Cetatean http://rhumsroom.blogspot.com/2008/10/idiot-versus-cetean-pentru-ca-ne-aflam.html care sper ca va ajunge si la citittorii blogului tau; tot pt ei aduc in atentie ca Centrul Ceh a initiat o campanie de constientizare a drepturilor omului, prin Festivalul de film documentar ONE WORLD ROMANIA 2009 (18-23 martie), campanie desfasurata si in cinematografe si in licee http://rhumsroom.blogspot.com/2009/02/gandeste-cu-capul-tau.html ..e bine cand luam si xemplul altora: Cehia este un operator cultural, civic si politic foarte activ in Europa in activitatile de aparare a drepturilor cetatenesti si ale drepturilor omului. Václav Havel, scriitor, dramaturg şi disident ceh (un on "citit" deci, un intelectual) a fost unul din liderii marcanti ai Revolutiei de Catifea din 1989, in Cehia. Cu alte cuvinte se poate. Sa citesti si sa produci schimbarea. Multumesc pentru imbold si pentru exemplul prin care iti asumi situatia si responsabilitatea fata de..

    RăspundețiȘtergere
  183. O foarte buna "scrisoare"...

    Intrebarea este: ce facem cu ea? Ar fi pacat sa devina o noua scrisoare pierduta, ignorata sau luata in deradere de catre destinatari, ca si scrisoarea-apel trimisa imediat post-revolutionar, catre lichele, de Gabriel Liiceanu.

    Aceasta scrisoare ar trebui asumata individual de catre cei care inca mai cred in puterea unei generatii de a-si crea propriul viitor. Eu as vrea sa vad ca cineva incepe rapid sa fabrice si sa vanda insigne prin care purtatorii lor fac o declaratie publica de sustinere si asumare individuala a "scrisorii". Si chiar as plati sa pot purta una. Nu as avea nici o problema de constiinta. Poate una de varsta. Biologica, nu psihologica...

    Mai departe lucrurile ar trebui sa castige structura. O structura suficient de puternica pentru a nu fi manipulata, suficient de responsabila pentru a urmari in primul rand schimbare la nivelul mentalitatilor si atitudinilor indivizilor si, apoi, pe aceasta baza, schimbare la nivelul societatii prin actiune politica.

    Cine se "inhama"?

    RăspundețiȘtergere
  184. fantastic. cuvintele astea de duh mi-au schimbat fundamental unghiul din care priveam asupra problemei. multumesc domnule chirila, sinteti un fel domnul trandafir numai ca mai updatat la cerintele actuale.

    RăspundețiȘtergere