[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

marți, 26 mai 2009

Chirila in licee. Cuza si Cosbuc.

E greu in licee. Am impresia uneori ca n-o sa obtin nimic. Ca trecerea mea pe acolo nu va insemna decat un eveniment fugar in mintea elevilor. Si nu spun asta ca sa aud comentariile voastre de incurajare. Ar fi gretos, cumva. Pe de alta parte, mi-e greu. Nu credeam ca aceste doua ore de travaliu explicativ ma vor suge de atata energie. Realizez ca o conferinta nu presupune un schimb energetic, ca la teatru sau muzica. Intr-o conferinta tu dai, publicul ia.

Armele cu care lupt eu par slabe: cultura, pasiune, vocatie, dominatie intelectuala. Cu atat mai slabe cu cat societatea e mai bolnava. Iar la noi societatea e bolnava rau. Cancerul isi face de cap cu trupul unei Romanii slabite. Incerc sa le spun copiilor ca nu traim doar in Romania, ci in Europa. Ca sansele de interactiune cu cetatenii sanatosi mintal din Paris, Zurich, Haga, Stockholm, Londra, Barcelona, Hamburg etc., sunt mari.

Dar toate incercarile mele se lovesc de spectrul aiuritor al banului care se prefigureaza ca o umbra crescanda pe un perete alb plin de crapaturi. Banul si valorile pe care le propune este bine inradacinat in sufletele si viziunile copiilor. Nu ma intrebati cum s-a ajuns aici, nu ma intrebati daca noi am avut alta educatie. Habar n-am. Nu cred in generatii. Cred in momente.De multe ori stau in fata lor si imi dau seama ca par ridicol, cum fac eu apologia lecturii intr-un moment al goanei dupa cariera. Imi pare ca vorbesc aiurea si ma surprind considerandu-ma ridicol. De ce copiii astia ar trebui sa simta ca mine? Poate ca instinctul de conservare este cel care trebuie sa ghideze omul. Si-atunci? Instinctul lor de conservare le spune ca de bani trebuie sa se apere cu bani.

Ce sens are sa le vorbesc despre goliciunea spiritului? Despre pustiu si monstruozitatea necunoasterii? N-are nicun sens. Aseara ma gandeam ca oamenii cultivati au multe probleme pe care le realizeaza, lupta cu ele. Incultii au poate la fel de multe, dar nu realizeaza nimic. Nu stiu ce-i doare, ce le creeaza un disconfort. Omul necultivat e asemeni cainelui care umbla cu ciulinele in labuta si cand incerci sa i-l scoti, te musca pentru ca ai vrut sa-i faci rau. De ce experienta mea ar fi una de urmat? Cum sa-i conving ca daca vrei sa scrii trebuie sa citesti? N-am arme destul de performante pentru aceasta batalie.

Cu toate astea am sa merg pe drumul asta pana la capat. Am sa vorbesc si poate ca ochii mei vor spune mai multe decat cuvintele. Da, am ochii vii. Poate ca sunt tristi, dar sunt vii si iscoditori. Da-mi o chitara si-am sa ma joc cu ea o noapte intreaga, du-ma pe o scena si fac in asa fel sa iasa teatru, da-mi o coala alba de hartie si-o sa-ti scriu ceva cu sens, daca nu frumos, o sa-ti scriu cu sens. Asta cred ca poti citi in ochii mei, asta cred ca se numeste pasiune.

Si stiti ce mai inseamna pasiune? Cand realizezi ca visele tale sunt tot acolo, desi o mare parte dintre ele le-ai implinit. Ma rog, mai e mult de visat, mai e frumos de trait, mai sunt replici de dat...

27 de comentarii:

  1. Mi s-a întâmplat și mie. Dar peste câțiva ani m-am reîntâlnit cu câțiva care mi-au spus că acele minute, acele gânduri rostite cu pasiune într-o clasă de liceu/facultate le-a schimbat (într-un fel) viața.

    Iar și dacă nu ar fi așa tot sunt fericit: vorbele se transformă în fapte cel puțin în viața mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vino si in Ploiesti la Colegiul Spiru Haret.

    RăspundețiȘtergere
  3. generatii si generatii..am urmarit un video creat de tine incurajand tinerii sa nu renunte la visul lor. este unic. sa inspiri in jur.

    imi amintesc intr-o cafenea din Venetia, pe o canapea eleganta alba din piele scria ~ for real dreamers..love your dream~ cred ca asta e esenta..si da pasiunea e secretul. speranta chiar daca ai pierdut Tot. Sau aproape tot.
    Tristetea apare uneori. E fireasca, toti am experimentat aceasta emotie aici in tara emotiilor numita viata. Contrastul tristetii este BUCURIA. Pentru a fi perceput rozul este nevoie de maro. Contrast. Experienta. Viata. Incredere in tine indiferent de ce ti se intampla.Pasiune. Speranta. Frumusete. Arta. Bunatate. Am incredere ca tinerii sositi astazi pe planeta albastra stiu si simt ca darul lor este de a duce NOUL. De a indrazni. De a visa. De a ~sparge tiparele invechite~ ale invatamantului, ale ingradirilor, ale controlului de orice fel. Ei sunt aici pentru a crea o noua lume frumoasa incepand cu ei. Cu increderea in ei si in pasiunile lor. Citeam ca undeva pe planeta asta exista o form a de invatamant alternativ. Elevii 7-17 ani, au construit sediul, e isi asigura hrana,isi decoreaza spatiul de studiu cum alege fiecare, ei scriu carti, comunica, sunt prieteni si studiaza de placere ce le place, esenta a ceea ce ii atrage si pasioneaza, picteaza, canta, sculpteaza, inventeaza isi descopera darurile si talentele si mai presus de tot si toate nu sunt pregatiti pentru viata, CI SUNT IN VIATA clipa de clipa, bucurandu-se. o savureaza.o simt.pasiunea. cati dintre noi folosim in viata de zi cu zi ce s-a predat in liceu sau in facultate?? se cere un nou sistem de invatamant. mai putin virusat de vechi si control.mult mai creativ. mult mai imaginativ. mult mai altfel. si stiu ca va fi ASA! cu drag, Carmen

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu cred ca pasiunea vine prin pasiune. Orice om ramane indiferent fata de un speaker daca acela ii vorbeste de idealuri si vise in general.
    Omul are nevoie de idealul LUI si de visele LUI.
    Sincer, putin mi-a pasat de toti cei care mi-au vorbit. Au ramas doar vorbele lor conectate la visul meu. Nu mi-au spus sa visez, nu m-au invatat ce sa fac, nu m-am ghidat dupa asta, pur si simplu mi-am indentificat visul cu al lui.
    Pasiunea nu trebuie cautata, e vine din interior si nu vine cand vrei tu, vine cand trebuie.
    Pasiunea trebuie alimentata, putin oameni au puterea sa se ridice de jos de fiecare data si sa se incurajeze, putini invata din greseli. Toti vor totul din senin, iar exemplele negative din jurul lor ii mint ca acest lucru este posibil

    RăspundețiȘtergere
  5. e greu să-ți vânezi visul.oriunde.

    RăspundețiȘtergere
  6. Omul meu, lupta'ti e pierduta. Degeaba le indrugi lor timp de o ora, doua ce e bine si ce e rau, cand ei, tot restul vietii, au fost indopati si vor fi in continuare cu acele conceptii de care tu, eu, altii ne ferim ca de dracu. Intr'un interval atat de scurt nu poti sa le schimbi un obicei dobandit in.. aproape doua decenii de existenta. Si nu ma acuza ca am renuntat la "lupta"! Ma uit in jur, micul nivel la care ma gasesc, si vad cat de infecta si otravita e lumea. Crede'ma, stiu ce vorbesc.. E si motivul pentru care am renuntat la "blogarit". Vorbesc de unu' singur! Degeaba ai ce povesti daca n-are cine sa te asculte! Da un semn (cat de mic!) dupa ce citesti asta pentru ca vreau sa "iti mai aduc la cunostinta" un lucru.

    RăspundețiȘtergere
  7. salut..sunt Liviu momentan sunt in Canada lucrez la Microsoft.recunosc ca nu eram fan Vama Veche sau Tudor Chirila...dimpotriva ...eu "vin" di zona Parazitii/La Familia ...insa am "citit" scrisoarea ta catre liceeni,Desi la o prima analiza ai putea zice ca e usor patetica ..este foarte adevarata si plina de profunzime!!!ce pot sa zic muuuult succes si poate reusesti sa schimbi parerea la macar 5% dintre tinerii din ziua de azi ..e un dezastru ce se intampla la ora actuala in Romania si in liceele din Romania si cu tinerii din Romania ...si asta nu din cauza "crizei".Cu toate ca pana acuma un an cat am fost student am avut destule dezamagiri legate de tara mea si inca mai am ...ma bucur nespus de mult cand aud de initiative de genul asta si ca inca exista oameni optimisti care vor sa schimbe ceva.Ma bucur ca sunt absolventi de informatica(asta am terminat eu) care au initiative si isi pornesc propriile start-up-uri din dorinta de a reusi chiar la ei in tara.Ma bucur cand aud de multe trupe de hip hop cu atitudine(parazitii/cedry2k/carbon/armada/bitza/ctc) sau de rock (vita de vie).Ma bucur nespus cand aud ca tot mai multi romani abia iesiti de pe bancile facultatii si care lucreaza in Seattle la Microsoft sau in California la Google vor ca dupa 2-3 ani sa se intoarca in Romania pentru a face ceva(crede-ma sunt destui care vor asta)
    asta e un lucru bun ..daca exista cineva ca tine care sa le dea o directie liceenilor sa ii indemne sa citeasca orice...literatura matematica fizica...whatever doesn't matter....este perfect...in timp poate o sa vedem rezultate pozitive.Pana la urma succesul unei tari inseamna succesul fiecaruia in parte,indiferent ca ajung medici /profesori universitari/antreprenori/etc.
    De exemplu in domeniul IT,sunt mai multi angajati romani la Microsoft decat sunt brazilieni sau chinezi sau indieni sau japonezi,asta in conditiile in care nu poti compara Romania nici ca marime nici ca populatie cu China Brazilia Japonia sau India.Cu toate astea Romania arata cum arata...Trebuie sa Facem CEVA..orice..si liceeni si studenti si absolventi sa luptam de pe toate fronturile... e pacat de tara asta si de potentialul ei in foarte multe domenii

    Multumesc si sc uze de mesajul lung
    Numai bine:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur pt decizia de a incepe sa faci asta. imi aduc aminte (sper ca si tu) cand am venit la teatru de comedie, acum 1 an si ceva, sa-ti povestesc despre ideea asta de a vorbi tinerilor liceeni in scop motivational.
    am insistat cu telefoane, dar trebuia sa pleci in budapesta pt inregistrarea noului album.
    mi-ar placea totusi sa-ti onorezi promisiunea de a veni la pitesti si sa vorbesti liceenilor.
    onoreaza efortul meu de a te cauta:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Hmm... iniţiativa ta e lăudabilă. Îmi aduc aminte, însă, de vorbele unui mare om: "Adevărul aflat de la altul e lipsit de valoare. Nu contează, nu e viu şi eficace decît adevărul pe care îl descoperim noi înşine".
    Observ cu tristeţe direcţia în care se îndreaptă tinerii din ziua de azi şi strîng din dinţi cînd văd că toate eforturile mele se izbesc de ziduri înalte şi solide.
    Mă consolează doar ştiinţa faptului că e totuşi o etapă necesară... e o lecţie de învăţat aici. Poţi să îi interzici unui copil să bea lapte fierbinte(comparaţia e nefericită, ştiu), pentru a nu se arde, în condiţiile în care nu a băut niciodată? Oricît de mult am insista, am teoretiza, am demonstra... curiozitatea întotdeauna îl va împinge spre acel pas.
    Presupun că face parte din natura umană... Nu mai ştiu unde citeam deunăzi următoarele: "Omul, abia cînd se află pe marginea prăpastiei gata să cadă, descoperă şansa şi puterea de a-şi lua zborul peste ea."
    Nu pot decît să aştept plin de amărăciune şi speranţă marginea prăpastiei. Cît despre mine, încerc să urmez sfatul unui alt mare înţelept: "Atunci cînd toată lumea urmăreşte ceva, într-o direcţie anume, poţi fi sigur că succesul se află în aceeaşi direcţie dar în sensul opus."

    Îţi doresc mult succes şi cît mai multă speranţă.

    Toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,Tudor!Ma intrebam daca este vreo sansa sa treci si pe la liceul militar din Alba Iulia...cred(din cate imi cunosc colegii) ca acolo valorile pe care tu le promovezi au sanse sa prinda radacini...

    RăspundețiȘtergere
  11. :-?
    Ar fi frumos sa treci si prin orasul meu. E mic,neinsemnat,iar tinerii nu prea au un viitor in el. Se numeste Fetesti[e`n drum spre mare:-??,nu multa lume stie de el,dekt asa:))]

    Te invit si la Teoretic"CAROL I",Fetesti.
    :)
    Poate,cine stie...

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt elev de liceu in clasa a XII-a si imi dau seama, dupa cateva buzz-uri pe care le-am primit de la tine, Tudor, ca nimeni nu a incercat in 3 ani de zile sa ma faca sa ma gandesc la ce as vrea eu, la cine sunt eu si ce se gaseste cu adevarat in mintea mea. Am tremurat la fiecare cuvant care m-a dus cumva cu gandul la o filosofie pe care am pierdut-o din incercarea exacerbata de a memora formule sau comentarii fara un sens social. Nimeni nu m-a intrebat vreodata daca ma doare ceva sau daca sunt fericita, iar atunci cand incercam sa ii cer profei de romana sa ma ajute sa inteleg anumite chestii mai greoaie din Cioran, Lock, Aristotel...imi spunea ca nu e timp de povesti in viata. pentru ea totul se reduce la un ion sau la o mara pe care am inceput sa le uram tocmai pentru ca suntem atat de obligati sa le inghitim, incat nici nu mai avem timp sa intelegem de ce ar trebui sa facem asta... Liceul pentru mine nu a insemnat o regasire cu sinele, ci dimpotriva, o indeprtare. Nu imi doresc decat sa dau bacu-ul asta in cateva luni si sa scap. Insa nimeni nu se oboseste nici macar sa ne spuna cum arata el....si apoi sa plec! sa plec cat mai departe de romania! Voi merge undeva unde educatia mea este cel mai important lucru; profesorii vor vedea in mine nu o carna vie pentru meditatii, ci un viitor anagajat responsabil, care va aplica in societate ceea ce a invatat la facultate. Cu tristete voi fugi de romania si nu imi voi mai dori sa ma intorc decat sa-i vad pe ai mei. Si atat. Nu stiu cum va fii, dar stiu sigur ca ii voi avea in valiza pe cei carora ar trebui sa le datoram toata calitatea noastra de romani: cioran, blaga, bacovia, calinescu etc

    RăspundețiȘtergere
  13. Stii ce? S-ar putea sa nu te zbati degeaba. Poate pentru unii nu conteaza, dar pentru altii da. Poate exact chestiile alea pe care le indrugi tu 2 ore, care te epuizeaza de energie, fac un adolescent sa vada ca nu e singurul care gandeste intr-un mod diferit, care are alta perspectiva si nu ii este sustinuta in Romania. Te astept in Cantemir, sper sa te epuizam de energiile negative.Sunt curioasa ce o sa ne zici.. :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Cand am auzit de initiativa ta la Tv prin primavara,am inceput sa te admir si mai mult pentru asta,pentru ca iti sacrifici din timp pentru ceva ce nu stii sigur ca o sa aibe mari rezultate.
    Liceele in care ai spus ca o sa mergi mai intai,sunt totusi licee destul de bune din Bucuresti si m-am gandit ca acolo oricum sunt tineri care au ceva cultura si ca ar trebui sa mergi in licee mai slabe,unde sunt chiar unii cazuti in cap.
    Se pare insa ca peste tot e nevoie de schimbare si oricum eu zic sa faci treaba asta in continuare pentru ca sigur,la fiecare liceu, cateva persoane iti vor asculta sfatul,si te vor aprecia pentru efortul tau.
    Poate treci si pe la liceul meu,Marin Preda.Nu e cine stie ce,dar sunt si persoane cu care merita sa vorbesti.
    Bafta in continuare in tot ce faci !

    RăspundețiȘtergere
  15. Avem datoria de a incerca. Trebuie sa mergem mai departe. Cultura, responsabilitatea, simtul civic se invata in familie, dar si la scoala.

    E greu sa prezinti unor elevi esenta cand nu exista baza de pornire .
    Scoala a oferit doar o bruma de educatie si nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  16. am uitat parola. am scris o poveste si acum, am pierdut-o pana m-am renustiu ce pe blog, f complicat.
    ziceam asa; azi m-am trezit la garda cu studenti. vedeam un puradel frumos, murdar si cu infectie pe piele. le-am explicat ce se uita in examinarea copiilor si 1-2 smecherii . apoi am vb cu un dr in policlinica sa-l vada. si le-am explicat lor: pustiul are cnp. daca il vad eu in ambulanta unui spital care nu e upu nu ia nimeni nici un ban, daca il vede cineva in policlinica, macar e platita consultatia cu 1/3 din valoarea pe care ar fi avut-o daca venea cu bilet de la med de fam. nu va uitati asa la mine ca o sa va intereseze tare si asta". nu poti sa nu te gandesti la bani. nu-i condamna in totalitate. nici eu nu-s asa rea. copilul a p[rimit reteta gratuita. doar munca mea a fost gratis.

    RăspundețiȘtergere
  17. ”Am doar 24 de ani” :)... Am predat un an limba si literatura romana intr-o scoala generala si a fost ingrozitor sa fiu martora la chinul copiilor.
    Se spune ca scoala e facuta pentru ei, dar nu e deloc asa. E facuta cumva impotriva lor, pentru ca incearca sa-i modeleze conform unui tipar. Incearca (si de prea multe ori reuseste) sa distruga orice urma de personalitate, de creativitate, de unicitate, de talent, de orice este caracteristic tineretii.
    Daca e sa vorbim de valori, sa ne intrebam: ce valori promoveaza scoala? Oricat s-ar sustine ca nu-i asa, scoala ignora valorile spirituale in favoarea celor materiale. Nu valorizeaza unicitatea tinerilor, ci le impune tuturor aceleasi cunostinte, acelasi ritm de invatare, acelasi mod de a gandi. Copiii sunt niste creiere in care bagi informatie si atat. Nimeni nu se gandeste la sufletele lor.
    Eu cred ca lipsa de cultura, superficialitatea, obsesia banilor, toate sunt incurajate de scoala. Let's face it: tinerii nu au niciun fel de libertate sau de alegere in ceea ce invata. Cum sa nu se razvrateasca? De unde sa afle ca literatura nu e o insiruire plictisitoare de metafore si de comparatii? Sau ca istoria e mai mult decat ani de domnie si tratate? Ca a picta, a dansa, a sculpta, a juca, a scrie etc. sunt mult mai mult decat hobby-uri si ca pot deveni un mod de viata? Ca ce ai in mintea si in sufletul tau este mult mai important decat ce ai in buzunar? Cum sa se cunoasca pe ei insisi, cand nimeni nu-i ajuta și nu au timpul sau motivatia necesare? De unde sa capete incredere in ei insisi?
    Nu cred ca cei pe care ii etichetam drept inculti sau superficiali sunt irecuperabili. Ei au tot ce le trebuie pentru a se dezvolta armonios, dar au ales gresit calea. Totul e sa le aratam ca exista si alt mod de a castiga aprecierea, admiratia si iubirea celor din jur. Ne va lasa in pace constiinta daca nu facem ceva pentru ei?
    Probabil asta incerci sa faci prin aceasta campanie si cred ca faima de care se bucura e primul semn de incurajare. Cine spunea: daca ai salvat o viata, ai salvat intreaga lume?

    RăspundețiȘtergere
  18. Degeaba incerci sa ii educi si sa le explici ce e bine si ce e rau,nu vor intelege.Vor realiza asta abia cand vor da singuri cu capul si vor lua singuri o decizie.Nu o sa se apuce nimeni de citit pt ca le-a zis Tudor Chirila.Multi vin doar ca sa te vada,nu sa te si asculte...Nu realizezi ca vrei sa ii ajuti,dar defapt,trebuie sa se ajute singuri.
    Nu fii naiv,se duce totul de rapa.Si iti zic asta din perspectiva unei pustoaice de liceu care vede zi de zi lucrurile astea.

    RăspundețiȘtergere
  19. Hotii de vise sunt peste tot, constat, insa nu trebuiesc luati in seama. Insa nu iti spun nimic nou.

    Te admir pentru ceea ce faci. Nici asta nu e nimic nou, insa trebuia s-o spun, pentru ca asa simt. Te admir atat pentru proiectul "Chirila in licee", cat si pentru blog si pentru apelurile tale umanitare. Cred ca cel mai mic gest pe care il facem poate schimba total viata unui om. Vorbesc din scurta mea experienta.

    Este greu, da, este foarte greu sa faci ceva pentru ceilalti si sa te implici cu adevarat. Bani putem da cu totii, si atunci scapam cu "sufletul curat". "Gata. am platit pe net pentru fata aia cu sida, acum pot sa dorm linistit." Bineinteles. Insa ia mult mai multa energie, dupa cum ai vazut si tu, si mult mai mult CUARJ sa te implici si altfel decat dand bani. Urasc cuvantul acesta. Il aud atat de des... de parca murim si ii luam cu noi in pamant.

    In fine, ceea ce ai scris tu aici mi-a amintit de o anecdota pe care am citit-o acum cateva saptamani, si care m-a marcat destul de tare.

    Intr-o zi, un barbat a intalnit-o pe Maica Tereza si a intrebat-o ce poate sa faca si el ca sa schimbe ceva in lumea aceasta, cum sa-i ajute pe ceilalti. La acestea, Maica Tereza i-a raspuns : "Ei bine intr-o noapte, trezeste-te, imbraca-te si iesi afara. Vorbeste-i atunci primei persoane fara adapost pe care o intalnesti, si incearca sa o faci sa creada ca nu e singura pe lume, ca ii pasa cuiva de ea". Singuratatea e unul dintre cele mai oribile lucruri, parerea mea.

    Nu vreau sa ma intind prea mult, insa e bine ca in Romania schimbarea sa inceapa de pe acum. Inca nu e totul pierdut! De cand traiesc in America de Nord, imi dau seama ca se poate si mai rau, iar la asta se ajunge atunci cand tinerii nu mai au absolut nici un scop in viata, nici un ideal, nici un Dumnezeu, cum e vorba aceea. Nu mai vorbim de valori, care nu prea par sa existe, cel putin... nu printre tineri... cu atat mai mult cu cat procentul tinerilor ce aleg sa-si puna capat vietii sunt dintre cele mai ridicate din lume, iar asta DA, nu va mirati, in America de Nord. Inca nu s-a ajuns la asa materialism in Romania, si sper din tot sufletul sa nu se ajunga la aceasta extrema. Sunt totusi optimista in sensul acesta.


    Sper ca povestea asta cu Maica Tereza sa te insipre si pe tine, asa cum m-a inspirat si pe mine, si sper din tot sufletul sa continui, curaj! Pentru ca sa stii ca ce ne spun altii ascultam mai devreme sau mai tarziu. Lucru pe care il stii si tu probabil. E bine ca acele cuvinte sa faca totusi parte bagajul nostru, al tinerilor, ca sa avem de unde le scoate pe drum...

    Imi cer scuze ca m-am lungit, dar cum spui tu, imi dai o pagina alba... si nu ma mai pot opri! :))

    RăspundețiȘtergere
  20. asa e Tudor...ce poti face intr'o tara de inculti?....sunt studenta in anul I la medicina....am intrat aici cu eforturi mari..pt ce? sa vad lingai si jigodii la orice pas... imi e scarba de lumea in care traiesc...parca nu'mi gasesc locul... sunt o revoltata!!....colegii deja au observat...si unii ma susutin unii nu....dar vreau sa vad daca si practic sunt aceeasi...nu cred..dar eu tot o sa lupt pt cea ce vreau..si sht ca o sa reusesc... nu pot si nici nu vreau sa mai accept cea ce se intampla in momentul acesta... ma crezi ca ma simt batrana?(si am doar 19 ani) cand le vad pe pustoaicele de 15-16 ani ca se lauda cu cati si'au tras'o .... cum se imbraca...( adik nu prea )...nu mai stiu sa citeasca o carte oricat de subtirik ar fi ea... nu sht nici macar cine e eminescu.. sau un exemplu de poezie care a scris'o....de unde atata fericire?.... si de unde crezi ca sunt tot mai multe cu burta la gura de la 12 -13 ani...le place p*** dar sht makr ce e aia...?.... sunt de parere ca ar trebui sa se predea sexologia de la gradinita in ritmul asta... baietii sa nu mai zic...sunt mai rau...numai "pizde pizde incontinuu" asta e motto-ul lor in viata.... si nici macar nu sht cu ce se mananca...mda....prostia coruptia si mediocritatea ne inconjoara...toti se plang ..nimeni nu facem nimic...dar va veni si ziua cand vor disparea acestia... sunt ferm convinsa....atunci vom putea sa ne desfasuram asa cum trebuie...sa putem sa tipam daca vrem pt o viata mai buna... o lume mai buna... as vrea sa'ti spun multe...as vrea sa vb cu cineva care sht ceea ce simt..pt ca si el simte la fel...cineva care ma poate sfatui... eu una iti multumesc pt acest "blog" ... eu stiu ca multi sunt de acord cu tine..dar cum am mai zis...putin vor sa faca ceva...

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu am apucat sa citesc tot ce ai scris aici...trebuie sa caut timpul,acum m-am pierdut de el..oricum, ideea la care vroiam sa ajung este ca acum un an {ceva de genu`} ni s-a citit o scrisoare la liceu de a ta...am studiat-o asa minutios..impresionant sa vina directorul si sa spuna: "asta trebuie citita elevilor neaparat, e de tudor chirila".a fost interesanta:), ca de altfel si blogul tau. felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  22. eu o sa iti spun cat de clar pot: Tudor datorita tie citesc!..si nu ai fost la mine in liceu e dotorita unei filmari vazute pe youtube..nu stiu adolescenta e grea dar cred ca tu sti asta deja..e foarte greu sa scapi de tentati, e foarte greu sa nu fumezi iarba, sa nu bei, sa nu faci ce fac alti, sa nu incepi sa urli cand parinti tai iti sar in cap ca iara ai venit beata acasa, ca nu mergi la scoala, ca vrei bani ca toata lumea are, ca vrei telefon de ultima generatie, ca vrei pl draclui mii de lucruri cand ai tai muncesc 10, 12 ore pe 8 milioane..dar de unde sa sti ca nu este, si ca nu poti, si ca nu ai..cum sa inveti numeni nu o va face..dar eu datorita tie citesc..

    RăspundețiȘtergere
  23. Da este adevarat ca nu esti ascultat sau luat in seama , dar crede-ma ca din cateva mii de copii , sunt putini , dar sunt care te asculta si care invata ceva . De fapt toti invata , dar sunt prea orgoliosi sa recunoasca . Eu una te-as asculta si mi-ar face mare placere sa aud cateva sfaturi noi.

    RăspundețiȘtergere
  24. Armele pentru a convinge cat de importanta este cunoasterea, lectura ??... poate muzica si propriul exemplu...
    Daca ... d-l Tudor Chirila isi va realua activitatea prin licee si daca printr-o situatie extrem de absurda va veni si in anonimul oras Tg. Frumos, la si mai anonimul liceu (unicul din oras, de altfel) "Ion Neculce"... ar fi nemaipomenit...si nu pentru ca as intalni un artist (autentic), ci pentru ca cineva (ale carui ganduri parca le-am gandit eu) imi va spune ceea ce am nevoie sa aud,... o incurajare... Probabil ca in aceasta situatie absurda, improbabila si imposibila... nu as mai simti inutilitatea unor ganduri si intentii de revolta...impotriva anormalului.

    RăspundețiȘtergere
  25. copii de azi sunt crescuti de copii de ieri ....

    RăspundețiȘtergere
  26. Draga Tudor, iti multumesc in numele milioanelor de romani care ar trebui sa-ti multumeasca ca incerci sa deschizi ochii copiilor lor! Nu te opri, poate ca mesajul tau va fi pana la urma receptionat si poate ca va declansa schimbarea, acea schimbare care sa trezeasca Romania intreaga! Minunat ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere