[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

miercuri, 4 martie 2009

Scrisoare catre liceeni



scrisoare catre liceeni
Asculta mai multe audio Vedete »


Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveti o sansa. Noi am fost fericiti ca am descoperit Coca-cola si bananele si am crezut ca daca noi citim, si ei vor citi. Si ca toti vom progresa si tara o sa aiba scapare. Noi ne-am inselat. Unii dintre noi au plecat de aici. Castiga bani acolo si tanjesc dupa orasul asta imputit. Voi insa, voi aveti o sansa. Voi aveti sansa.

Nu va ganditi la furat. E calea cea mai simpla. Stiu ca ati aflat ca asa te imbogatesti. Daca ai pamant sau daca faci afaceri cu statul. Stiti voi ceva despre tva si cum ai putea sa-l furi, dar nu va e inca foarte clar. Nu asta e drumul. Cu cat se va fura mai mult, cu atat se va construi mai putin, iar copiii copiilor nostri vor mosteni un imperiu de cenusa. Sunteti tineri si totusi habar n-aveti ce inseamna un Bucuresti in care se circula normal. Daca voi habar n-aveti si daca Ei continua sa fure, ganditi-va la copiii nostri. Nu e nici o sansa.

Cititi. Cititi mult. Cititi tot ce va pica in mana. Nu-i mai ascultati doar pe profesori. Cititi orice, fara discernamant. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, cautati-va intre voi. Vedeti care cititi aceleasi lucruri si inhaitati-va. Numai in haita de oameni destepti o sa reusiti. Unul singur dintre voi va fi mancat. Zece insa, s-ar putea sa reusiti. Ganditi-va de pe acum sa-i inlocuiti. Timpul lor trebuie sa se termine. Trebuie sa-i dominati. Dar nu cu gandul ca veti fura mai mult ca ei. Asta e calea simpla care va va sufoca mostenitorii. Ce-o sa faceti cu milioanele intr-un oras mort? Ce-o sa cumparati, cu banii gramezi? La ce-ti foloseste un Lamborghini cand n-ai o autostrada? De ce sa ai o vila intr-un cartier sufocat de inundatii?

Nu va dusmaniti profesorii. Sunt oameni amarati, din ale caror drame puteti invata. Isi dau priceperea pe un salariu de nimic si va invata carte. Nu va bateti joc de ei. Au muncit, si nu e vina lor ca parintii vostri s-au descurcat mai bine. N-aveti nici un drept sa-i dispretuiti. Nu le sunteti superiori. Banii parintilor vostri nu va reprezinta. Va reprezinta doar ceea ce puteti scoate pe gura. Aveti grija ce scoateti pe gura. Vremea pumnului si a bodiguarzilor a trecut. O sa calatoriti, iar copiii francezi invata carte, englezii la fel. Va confruntati cu o lume care acum e mai deschisa decat oricand. Hotii de la putere nu sunt in stare sa va spuna cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nu va pot spune care e influenta lui Schopenhauer in Sarmanul Dionis si nici de ce este Eminescu un romantic intarziat. Foarte putini o sa va spuna cine a pictat Cina cea de taina si de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca sa faca un mare film. Ei vor sti doar sa va invete sa furati. Iar calea asta, mai devreme sau mai tarziu, se va infunda si ne va asfixia copiii.

Nu va mai luati dupa ziare. Nu dau doi bani pe generatia voastra, nu va dati seama? Pentru ei, cu cat sunteti mai prosti, cu atat le va fi mai usor sa va vanda orice cacat. Iar cacatul pe care il veti cumpara va fi obtinut de la prosti platiti pe masura. Adica prost. Eleva porno este un exemplu. Nu cititi ziarele. Cititi cateva, cele care va informeaza. Nu marsati la orice promotie. Fiti mai selectivi.

Nu fumati iarba si nu va dati in cap cu alcool cu orice pret. O sa le dati apa la moara incultilor si hotilor de la putere. Le va fi mai simplu sa va catalogheze drept o generatie de distrusi, iar banii destinati salvarii voastre ii vor fura. E timp si pentru iarba, e timp si pentru tequilla. Acum, insa, trebuie sa invatati pentru ca in curand nu va mai fi timp pentru asta, caci veti intra in viata adanc de tot si e mai rau ca in jungla. Animalele au reguli nescrise. Oamenii au legi scrise.

Nu alergati dupa bani cu orice pret. Banii trebuie sa va fie doar mijloc, nu scop. Scopul vostru trebuie sa fie cunoasterea. Cu cat veti sti mai multe, cu atat veti fi mai inalti. Orice carte citita, orice lectie invatata, se vor aseza sub voi si va vor ridica deasupra celorlalti. Veti domina cu mintea. Nu e nimic mai frumos decat asta. Europa cumpara inteligenta. Romania nu cumpara nimic pentru ca hotii nu construiesc, hotii fura. Nu uitati ca va fura pe voi si asta trebuie sa va opreasca. O sa auziti toata viata de Napoleon si de Nicolae Titulescu, dar sigur copiii vostri nu vor sti cine a fost Emil Boc. Istoria o scriu cei care construiesc.

Sunteti tineri. Nu va ganditi ca sunteti slabi. Puterea voastra sta in curatenie. Sunteti curati, n-au apucat sa va manjeasca, dar daca dintre voi nu se vor ridica luptatorii, o sa va improaste cu noroiul strazilor pe care nu le-au reparat. Fiecare picatura de noroi sunt banii care n-au ajuns pe strada aia. Trebuie sa schimbati asta. Care e calea? Sa cititi. Literatura universala o sa va invete sa deosebiti Binele de Rau. Balzac, Stendhal, Dumas, Dostoievski, Dickens, Tolstoi, Goethe, toti deosebesc Binele de Rau. Din prezentul amaratei asteia de tari nu puteti invata Binele. Binele puteti fi voi. Si cu cat veti fi mai multi buni, cu atat veti sufoca raul. Nu e imposibil. Dati scrisoarea asta mai departe. Deveniti buni, mai buni, cei mai buni si raspanditi-va precum lacustele.

Nu-i invidiati pe oamenii cu bani. Nu va faceti modele din baietii de bani gata, din baietii de oras. Dupa treizeci si noua de ani le va ramane doar o lista lunga de femei. Or trofeele astea sunt trecatoare. Cand imbatranesti si trofeul tau va fi o baba. Dupa asta vine singuratatea. Voi aveti sansa sa lasati ceva in urma voastra. Banii nu sunt Calea. Priviti unde ne-a adus setea de bani.

Nu va resemnati, asta nu duce nicaieri. Capul plecat, sabia il taie. Protestati, luptati, protestati. Cu scop, insa. Nu degeaba, ca altfel se transforma in latrat. Invatati legile. Invatati-va drepturile. Atunci veti sti cand are cineva voie sa va legitimeze. Veti sti cum sa luptati, daca veti sti legile. Apoi o sa vedeti ca legile sunt proaste. Si veti intelege ca trebuie sa le schimbati. Pare greu si cere timp. Dar, Doamne, voi aveti timp si pentru voi nimic nu e greu. Voi nu intelegeti ca SUNTETI SCHIMBAREA? Daca voi lasati tara asta pe mana hotilor, atunci, de-abia copii vostri vor mai avea o sansa! Caci sansa vine o data la o generatie. Noi am pierdut. Cativa dintre noi, si nu suntem putini, va putem ajuta. Noi suntem Fomila si Setila, dar voi sunteti Harap-Alb. Alegeti dintre voi pe adevaratii lideri. Sa-i alegeti si sa nu-i invidiati. Lor le va fi cel mai greu. Vor avea gloria, dar si cosmarul. Vor fi salvatorii vostri, dar se vor pierde pe ei insisi. Liderii trebuie sa fie dintre voi. Si trebuie sa-i cautati de pe acum. Uitati-va unii la altii in fiecare zi si cautati-va capitanii. Altfel veti pieri o data cu noi. Si atunci portile libertatii ne vor fi inchise si EI vor castiga. Cine sunt ei? Stiti foarte bine. Ii vedeti in ziare, in fiecare zi.

Salvati-va! Salvati-ne! Este o singura cale! Lupta cunoasterii!! Si cand veti fi castigat lupta cunoasterii, de-abia atunci veti cunoaste sa luptati cu adevarat!!!

Nu va amagiti cu prezentul... Salvati-va in viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceti?

766 de comentarii:

  1. tot ceea ce s-a spus aici este un adevar valabil, din pacate doar la noi in Romania. Admir curajul care l-ai avut cand ai gandit aceste lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am găsit link-ul către această postare intâmplător, la statusul unui prieten.
    Scria că "merită citită".
    Ei bine, după ce am citit-o, am ajuns la concluzia că nu merită citită, ci TREBUIE citită.
    Mult succes în continuare. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Tudor iti dau dreptate. Dar.....sa stii ca nu toti suntem la fel. Poate ca unii tocesc carti, iar cei de la mine din clasa spun ca au o copilarie nefericita, si alti care chiar nu le pasa, copilarie fericita dupa parerea colegilor mei,... dar intr-un final un coleg le-a dat replica: "Pap..da...ai o copilarie nefericita citind si ajungi un director, iar cand te intreaba cineva ce esti ii spui director si te mandresti, pe cand daca ai o copilariea fericita si ajungi gunoier cred ca iti este rusine sa spui oricui te intraba la ce lucrezi". Tudor esti un baiat destept si am multe de invatat din ce ai scris...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai are cineva impresia ca articolul asta siropos e absolut inutil si ca desi contine si o mana de idei bune(desi evidente), multimea de exclamatii futile il face extrem de trivial? ... nu?... ah, doar intrebam...

    RăspundețiȘtergere
  5. Scrisoarea ia amploare in randul liceenilor.Vreau sa cred cu tarie ca o sa faca diferenta, caci vorbesc in calitate de liceeana. Scrisoarea a fost pentru multi imboldul de care au avut nevoie si a fost implicit si pentru mine. Drept pentru care in colaborare cu un alt liceu din regiunea noastra (judetul Alba) am initiat un proiect care promoveaza cultura prin lectura, promoveaza scrisoarea in licee. Finalitatea va fi infiintarea unor cercuri de lectura in cadrul carora sa aiba loc dezbateri si discutii libere despre cartile pe care le citim. O sa incercam sa ne debarasam de dezideratele vremii si sa facem abstractie de mediocritatea care ne improasca din toate partile tot mai agresiv, prin lectura. Avem sprijinul Consiliului Judetean al Elevilor si speram sa ducem proiectul mai departe la nivel judetean. Vrem sa fim "Harap Alb", eroul totalizator si speram sa gasim pe "Fomila si Setila". Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  6. ... trist dar adevarat, iti multumesc pentru adevarul grait, respect Tudor

    RăspundețiȘtergere
  7. tudor,

    multumesc.

    Sper, insa, ca meciul inca se joaca si ca nu am pierdut.
    Nu inca!
    Sper inca, uneori in ciuda evidentei, ca mai avem o sansa, noi, generatia care a descoperit portocalele odata cu magia lui...Mos Gerila, a mancat Mentosan si baut Cico si Bem-bem, astia care am fost iradiati de Cernobal si tratati cu pastile de iod, ca putem fi NOI, schimbarea!

    Cu capitanii e mai greu...se pare ca s-au "predat" dusmanului!!!

    multumesc pentru indemnul catre cultura si educatie - sunt, intr-adevar, singurele care ne (mai) pot scoate din noroiul manelizarii!

    RăspundețiȘtergere
  8. frumos....

    dar holcim joaca deja in vama

    mutu nu joaca cu patapievici in aceasi echipa

    iar hienele conduc campanii de manipulare si trusturi media


    f.adevarat, insa in fiecare zi iti dai seama, ca esti fraier ca esti om, ca a fi politicos inseamna a fi bun de tzepuit, ca "facerea de bine.....", ca auzim pasiv manele,
    ca a spune multumesc nu-i e obligatie , ci o placere,ca visam ca-n carti, dar actionam ca-n pipera, ca....

    TREBUIE gasite mijloace necoventioanle de exprimare, ce nu pot fi controlate de cate hiene ( grafiti, muzica, arta neconventionala, voluntariat " voluntar", etc )


    cu respect alaturi de voi, pt. romani mandri de tzara si semenii lor !

    RăspundețiȘtergere
  9. frumos....

    dar holcim joaca deja in vama

    mutu nu joaca cu patapievici in aceasi echipa

    iar hienele conduc campanii de manipulare si trusturi media


    f.adevarat, insa in fiecare zi iti dai seama, ca esti fraier ca esti om, ca a fi politicos inseamna a fi bun de tzepuit, ca "facerea de bine.....", ca auzim pasiv manele,
    ca a spune multumesc nu-i e obligatie , ci o placere,ca visam ca-n carti, dar actionam ca-n pipera, ca....

    TREBUIE gasite mijloace necoventioanle de exprimare, ce nu pot fi controlate de cate hiene ( grafiti, muzica, arta neconventionala, voluntariat " voluntar", etc )


    cu respect alaturi de voi, pt. romani mandri de tzara si semenii lor !

    RăspundețiȘtergere
  10. Am plans si Chiar simt nevoia sa iti spun asta man.....Te IUBESC FRATE:::SINCER TE IUBESC PE TN SI SCRISOAREA ASTA DARUITA DIN PARTEA TA CU SUFLET BLAND .....POT SA ITI MAI SPUN DOAR K TE ADMIR FOARTE MULT SI INCA ODATA TE IUBESC! Succes in viatza omule ..si apropo cand te mai gandesti sa postezi astfel de texte pe net...ia o clipa si sta sa te gandesti k ceea ce faci este sa iti pierzi timpul ....k multi fraieri intra pe acest site si nu inteleg nimik din ceea ce spui u pt ca sunt niste analfabetzi ...dar ...man...inca o data Succes!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu m-am putu abtine sa nu scriu si eu un comentariu. Ahh cat de patetica mi s-a parut scrisoarea asta.Desi indemnul nu este unul rau , venind intr-un astfel de 'ambalaj' nu imi poate provoca decat greata . E o simpla aberatie prelungita.
    Si da , citesc . Si imi place mirosul cartilor la fel de mult cum imi place mirosul de zambile. Si da , ai oarecum dreptate. Dar cred ca scrisoarea a fost scrisa intr-un moment de disperare cauzat de pierderea fanilor sau chiar un moment de betie filozofica.
    Si da , mai si ascult Vama . Insa pe cea Veche. Ca sa nu se creada ca sunt vreun 'anti-fan'.
    Oricum , felicitari pentru ca ai facut cativa oameni sa planga. Nu stiu daca de ras sau de emotie la citirea unui lung sir de cuvinte de multe ori fara logica. Nu stiu. Poate ca totusi reusesti sa trezesti macar 3 oameni .Si asta e un castig . Sa traiesti !

    RăspundețiȘtergere
  12. ai mare dreptate in aceasta scrisoare...dar tu chiar crezi ca toti care au citit-o vor incerca sa faca ceva peste cativa ani? Odata ce au prins gustul banului se vor crede stapanii lumii...

    RăspundețiȘtergere
  13. asta'i realitatea.. nu cred ca o sa se schimbe ceva prea curand , nu se stie ce se va intampla ... la unii le intra pe o ureche si le iasa pe cealalta :-j ... nai ce face cu ei ..
    eo sunt de acord cu tot ce scris :)>-
    asta e viata noastra si unii se multumesc cu atat .. pacat .

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga Tudor,

    Dupa ce am citit tot ce ai scris, mintea mea a avut o singura intrebare: "Si daca spui toate acestea, de ce ai incheiat Vama Veche?" Pentru ca atunci va ascultam! Pentru ca atunci mesajul vostru ne inviora! Spune-mi ca nu ai crezut ca Vama Veche erai doar tu...

    Tudore, noi ne-am cunoscut. Am stat linga voi cand repetati pentru ultimul album. Si credeam in voi! Si sub ochii mei ai desmintit la telefon banuiala unei jurnaliste cum ca urma sa va despartiti!

    O sa zici "ce legatura are mesajul meu catre liceeni cu asta?". Simplu Tudore... noua Vama e ca noua Vama. Suna precum vilele care au inlocuit stuful. Nu te acuz si voi aproba intotdeauna incercarile artistice! Dar pe noul album parca esti si tu incercand sa transmiti "mesajul tau" inconjurat de artisti care nu stiu sa puna mesajul tau pe portativ!

    Cum de tocmai tu nu ai putut sa vezi asta??? Cum sa te mai dau exemplu celor pe care incerc si eu sa-i ajut, sa vada ca daca muncesti si crezi, se poate?

    Intoarce-te in Vama Veche Tudore... mergi pe malul marii din nisipul careia te-ai nascut... spala-te pe chip cu apa in care s-a scaldat un rebel cu o cauza! Si apoi intoarce-te sa fii un LIDER!!! Un exemplu viu!!!

    Suntem satui Tudore de indemnuri, oricat de bune ar fi! Iar al tau suna a resemnare, a cantec de lebada!

    Nu mai fii generalul care-si conduce armata de pe coline. Fii Stefan, Mihai, Mircea care isi conduceau oshtenii in lupta.

    Vrei sa fim mai multi? Vrei ca liceeni sa se adune?? In jurul cui Tudore, daca nu in jurul nostru? Imi vorbesti de copii Tudore? Cand vei avea copii, asa cum am eu, poate vei intelege cu adevarat sensul cuvintelor tale... Pina atunci insa, esti doar un menestrel ce canta fado, nu un lider! Iar Romania are nevoie de lideri si de Vama Veche... cea noua e pierduta in trafic...

    Cu drag,
    Tony

    RăspundețiȘtergere
  15. Tony, şi tu îi sugerezi să se sinucidă? Oricum, eşti mai plastic decât celălalt.

    RăspundețiȘtergere
  16. Unii sunt pro, altii sunt contra! Concluzia este una simpla: nu conteaza care a fost scopul pentru care Tudor a scris aceste cuvinte, conteaza doar ceea ce a vrut sa transmita si are mare dreptate. Nu sunt din generatia 75-80, cum spunea una dintre comentatoare, sunt din 87. Am citit mult la viata mea, de toate si orice gen, unele mi-au placut, altele nu. Mi-au fost de folos? Da! Am ajuns bine datorita faptului ca am citit!? Da! E asta modalitatea prin care putem schimba in tara asta de pitici porno, eleve porno, manelisti, Guta si asa mai departe? Da!

    RăspundețiȘtergere
  17. da! intradevar ceva foarte adevarat . mi-a placut !m-a ajutat sa trec peste un moment greu . va multumesc ...

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa citim...sa citim si mai ales sa cugetam.
    E prea greu sa mai schimbi tinerii din ziua de azi, dar speranta este k nu e imposibil. eu desi inca sunt unul din tinerii din ziua de azi, sincer afirm k mi e sila de tot, de toate si de toti. lumea vrea sa traiasca clipa si atat, sunt atat de efemeri! nu se gandesc k viitorul sta neclintit si ne va urmari in clipa urmatoare, de dupa prezent. si ca asa cum fiecare dintre noi mai traieste sau incearca sa se amageasca macar ca traieste ca un "copil" care face ce vrea, va ajunge sa traiasca ft curand ca un creator, ca un parinte si altii vor veni sa le traiasca locul, dreptul si numele de "copil".
    si da.."lu­crurile supreme trebuie să aibă o altă origine, una proprie lor, - ele nu ar putea lua naştere din această lume efemeră, înşelătoare, iluzo­rie şi mizeră, din această harababură de amăgiri şi pofte!" Dar cum brendul: a fi la moda exista cu atata desavarsire...cu greu, cu multi ani iti poti sufla anii in vant in zadar. e la moda sa te imbeti noptile, sa te pierzi printre mii de locuri si lucruri vulgare, sa fumezi si sa te droghezi doar ca sa te simti plutind pentru cateva momente, sa simti ca lumea esti doar tu. Nu e bine sa condamni ca au incercat acest lucru, e firesc ca omul are aceasta aspiratie spre cunoastere. Greseala e ca ei incearca si nu se mai opresc. Vointa in cazul lor nu mai exista, nu se mai pot detasa de toate lucrurile si sa priveasca de dinafara si sa mai caute sa si faca un tel, un rost in viata. Sa ajunga sa fie un nimic dar cu ceva special nu doar un nimic cum suntem toti.
    Ar fi prea frumos ca aceasta scrisoare sa aibe un efect complex si mai ales fapte! Vor exista mai multe totusi decat pana acum. Felicitari pentru sfatul pe care tu il dai si pt incercarea ta de a spune. Tu ai spus macar si stii k multi au auzit, dar sa vedem daca chiar au auzit si deschid ochii. Unii te vor crede nebun...gen: ce prostii mai abereaza si asta cu tara, cu viitorul nostru? in altii in care zace putina intelepciune si sunt priviti tot ca tine vor avea curajul de a nu lasa prada , de a fi cum sunt si ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
  19. bravo, tudor ! felicitari pentru curajul de a striga 'la lupta!' mesajul tau mi-a amintit oarecum de mesajul lui Dan Puric - cel cu Omul Frumos si cu Cine Suntem. tara asta are un trecut valoros care poate fi exploatat intr-un viitor frumos. avem cu ce !!! tara asta e si a noastra, nu (doar) a LOR. nu trebuie sa ne lasam calcati in picioare si anihilati ca neam...

    RăspundețiȘtergere
  20. vorbe mari...sper k vor aduce cv bun...
    va bazati p noi sa reparam greselile si stricacinule ce le-au facut ei. atunci cand au vazut o floare au calcat-o in picioare. iar noi sa fim cei care incearca sa salveze plantutza, sa o ingijasca si sa o puna din nou ''p picioare''. posibil sa se refaca sau nu... am putea incerca. sa facem cv sa ne salvam,sa facem cv bun pt noi.pt inceput, cum sp chirila, sa invatam cum sa salvam plantutza si sa o crestem, sa invatam cum sa inlaturam lucrurile rele si sa le luam p cele bune...cum? prin citit culegand cat mai multe informati;)....
    prea multe sa-uri si multe d vorbit...am putea trece la fapte

    RăspundețiȘtergere
  21. For what it's worth - am trimis urmatorul mesaj la adresa publica a Romaniei Literare. Sa vedem cum vor raspunde.

    ---

    Stimata Redactie a Romaniei Literare,

    Va semnalez un text cutremurator, o Scrisoare catre liceeni, a lui Tudor Chirila, fostul solist al trupei la Vama Veche

    http://tudorchirila.blogspot.com/2009/03/scrisoare-catre-liceeni.html

    Este o pledoarie a unui star cu multa priza la generatia tinara - care poate avea efect, daca este primita cu atentie in media scrisa. Este un manifest pentru lupta prin cultura impotriva hotiei si a decrepitudinii de zi cu zi.

    "Cititi. Cititi mult. Cititi tot ce va pica in mana. Nu-i mai ascultati doar pe profesori. Cititi orice, fara discernamant. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, cautati-va intre voi. Vedeti care cititi aceleasi lucruri si inhaitati-va. Numai in haita de oameni destepti o sa reusiti. Unul singur dintre voi va fi mancat. Zece insa, s-ar putea sa reusiti. Ganditi-va de pe acum sa-i inlocuiti. Timpul lor trebuie sa se termine. Trebuie sa-i dominati. Dar nu cu gandul ca veti fura mai mult ca ei. Asta e calea simpla care va va sufoca mostenitorii. Ce-o sa faceti cu milioanele intr-un oras mort? Ce-o sa cumparati, cu banii gramezi? La ce-ti foloseste un Lamborghini cand n-ai o autostrada? De ce sa ai o vila intr-un cartier sufocat de inundatii?"

    Folositi prilejul mesajului lui Tudor Chirila ca sa imbratisati academic cultura populara moderna de calitate si sa o validati.

    Nu poate fi un loc mai potrivit pentru textul lui Tudor Chirila decit in paginile Romaniei Literare. Daca se poate, in prima pagina.Ginditi-va - omul acesta va pledeaza cauza, a voastra, a oamenilor de litere. Si o face mai efectiv decit oricine altcineva, decit oricare cercetator in litere cu grade ilustre - tocmai pentru ca el are priza la cei tineri.

    Andrei Radulescu-Banu

    RăspundețiȘtergere
  22. Da, si profesorii aia pe care liceenii mai inconstienti ii huiduiesc atata pt ca isi fac meseria (care nu este nici pe departe atat de simpla cum pare) isi doresc si ei la fel de mult sa ne trezim. Sa ne gandim la toate aspectele mentionate in articolul asta si sa incepem sa punem bazele unei eventuale schimbari in bine a mediului in care tot noi o sa ne crestem copiii. Dar pt asta trebuie sa fim constienti de ceea ce se intampla, pt asta trebuie informatie, pt informatie trebuie discernamant... Of, infine, m-am exprimat ambiguu si cel putin haotic.
    Trebuie sa iesim din carapacea asta formata din minciuni musamalizate si de rahat caramelizat mai intai. Oare o sa ne trezim?
    Si de ce trebuie sa fie asa de greu sa inlaturam conduc... pardon, rahatul care pluteste?
    Trageti apaaa.
    Ma mananca f mult limba, dar nu vreau sa fac dintr-un comentariu alt articol. Oops, deja am facut-o. Imi cer scuze. Inteleg ideea, si eu una ma mobilizez.
    "Safe from pain and truth and choice and other poisoned devils
    "

    RăspundețiȘtergere
  23. frumos. sper din tot sufletul sa aiba efectul scontat, desi in sinea mea, ma cam indoiesc :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Plang.....te urasc.........te iubesc......
    Am ajuns la 30 de ani, barbat, sa plang cand citesc ceva........de ce??? Ca nu pot sa ma exprim, ca sunt neputincios, ca sunt prostit, ca nu pot sa visez, ca nu ma pot misca, ca nu pot sa imi demonstrez valoarea, ca simt ca n-am facut nimic, ca sunt inutil, ca sunt singur izolat, ca nu te cunosc, ca nu stiu 2 milioane de romani care simt si gandesc la fel ca mine, sau ca tine, sau ca el, sau ca ea, ca ai 427 de comentarii si sunt putine, ca avem putere si n-o folosim, ca ne multumim cu putin, ca nu credem in fortele noastre, ca....ca....ca.......
    As scrie si eu nu doar 60 de randuri, ci poate 2 volume de 500 de pagini, nu e timp, nu e spatiu, nu sunt bani :D, nu am valoare de scriitor.
    TE PROVOC !!!!
    E un inceput, moale, timid, cand scriu eu sunt 427 de comentarii, poate se mai strang pe la Cabral vreo 600 si la Badea 1000 si la mai cine vrei tu pana la vreo 2 milioane !!!!
    Mai asistam mult timp impasibili la ce se intampla in jurul nostru? Mai tratam mult timp cu indiferenta cum tot ce este bun in tara asta dispare? Mai tanjim mult timp la un trai normal (oricare ar fi ala)? Mai vizitam mult timp tari straine si visam sa avem si noi la fel? Mai speram mult timp ca urmatorul va fi mai bun? Au trecut 7029 de zile si noi tot mai speram. Vor mai trece multe? Ne gandim in mod individual "lasa ca e bine asa", "ce putere am eu", "de ce eu", "ce pot sa fac"....poti, putem, ne trebuie vointa, puterea exemplului inca functioneaza, cu cat suntem mai multi cu atat suntem mai puternici, devenim o pacoste, speriem, starnim, provocam....
    Am crescut cu deviza "vai de parintii care n-asculta de copii" :D ; sunt parintii vostri cei care au perpetuat starea asta, schimbati asta, educati-i, influentati-i, deschideti-le ochii si faceti-va auziti.
    Nu mai sunt licean de mult. Slava domnului am facut si ceva studii in plus. Nu-mi place Puya, dar acum ascult "Undeva in Balkani" si bine mai zice. Nu mai plang de la al 10-lea cuvant pe care l-am scris. Am o satisfactie linistitoare ca se vor gasi cativa care-mi vor citi poate ineptiile, poate incoerenta, netalentul la scris.......dar na.......asa am simtit sa scriu si eu.......
    Sunt unul din personajele de origine romana care inca mai CREDE ca se poate face ceva cu tara asta, care a refuzat mirajul financiar de a fi expat, care viseaza.....
    Gata. Am batut campii suficient. Sau nu.
    Provoc?

    RăspundețiȘtergere
  25. omule, ai vorbit ca un popa. te-au prins astia cu biserica si te-au convertit?
    intotdeuna vor fi hoti care sa fure tara...nu amagii tieretul

    RăspundețiȘtergere
  26. Frate Lirca nu avem timp de polemica.
    Spre norocul sau ghinionul meu m-au botezat crestin ortodox inainte de a-mi da eu cu parerea. Si in biserica n-am mai fost din 2001 (am scris-o si cu B mic).
    Nu vreau sa amagesc pe nimeni, n-am interes. Hoti vor fi tot timpul si sunt oriunde, e vorba cat furi si in ce scop. Si de a pune piedici e bun oricare dintre noi.......chiar si tu!
    "Cititi. Cititi mult. Cititi tot ce va pica in mana.".......si tu poti face asta.
    Bafta la furat si tie.

    RăspundețiȘtergere
  27. prostii...balarii..etc.
    Dragul meu Tudor,te respect pt. tot ceea ce faci ( pe plan muzical )dar cand e vroba de discursuri de genu',nu stiu,as putea zice ca ii defapt o pierdere de timp.
    iti zic eu ca nici 1% din oamenii care ti-au citit/comentat blogu n-au sa puna mana sa indrepte situatia dar sa mai citeasca o carte.:)
    eu zic mai bine sa-ti vezi de muzica pt acolo te pricepi de minune si sa lasi omenirea sa se"prabuseasca" daca ii sa facem ceva,o facem singuri..si daca pana acuma n-am facut,nici nu o sa facem.
    nu-s pesimista,dar nici optimista(in legatura cu ceea ce se va intampla)..si in primul rand toate pornesc de la politica,daca toata lumea ar avea salarii ok,sa duca fiecare un mod de viata cat de cat decent(sa-si permita fiecare sa mearga macar odata pe an in vacanta)nu cred ca ar fi atata rautate. uita-te in "dincolo"cum e.sunt mai prosti decat noi,dar au bani in buzunar si nu simt nevoia sa fure.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  28. manadrina9, n-ai dreptate, scrisoarea lui Tudor nu e un discurs, ci un act artistic. Prin 'discurs' se intelege de la Socrate incoace pina la urma o forma fara fond. Iata fondul scrisorii catre liceeni, reexplicat:

    Tudor ofera un model intelectual cu adevarat original ca o solutie la o veche problema: cum poate fi o noua generatie salvata de sabloanele si ratarile generatiei vechi. Care generatie veche in fapt ii serveste ca exemplu partial.

    Prin problema asta a trecut si generatia mea, am aproape 40 de ani acum, si nu ma indoiesc alte generatii inaintea noastra.

    In esenta, Tudor propune ca o solutie modelul haitei tinerilor care citesc si care isi dau seama ce se intimpla in jurul lor. Este vorba, intr-un fel, de o mineriada in revers a celor care gindesc. Tii minte probabil sloganul faimos al muncitorilor de la IMGB care i-au batut pe studentii de la arhitectura in 1990: "Noi muncim, nu gindim".

    Asta este. Vorbim despre un model in care cei care gindesc se sprijina intre ei si se inhaiteaza, pentru ca de unii singuri nu vor putea schimba nimic.

    Mai mult, am sa adaug ca acest 'model al haitei' vine cumva in contrasens cu experienta culturala romaneasca de pina ieri. Cultura in Romania a fost obisnuita de multa vreme sa vina de sus in jos, servita de virfurile noastre culturale.

    Asta este bine-inteles nu atit o reflectie asupra oamenilor nostri de mare cultura, ci mai degraba o lipsa de conversatie pe care noi cei 'de jos' o avem cu ei. Poate ai auzit de "Boierii Mintii", cartea lui Sorin Avram Matei, care explica foarte bine (dar un pic prea polemic) fenomenul.

    Meritul "scrisorii catre liceeni" a lui Tudor este ca nu numai ofera o solutie de supravietuire a celor tineri intr-o lume stringa. In plus, ofera un manifest pentru spargerea ordinii vechi in lumea intelectuala din Romania.

    Tudor vorbeste in scrisoarea lui despre o democratie a culturii, ca model opus culturii elitelor. 'Democratie' inseamna istoric 'puterea maselor', a haitelor, si despre asta vorbeste Tudor printre rinduri in scrisoarea lui.

    Disputa asta autocratie luminata - puterea haitelor este veche cit lumea, trece prin Principele lui Machiavelli si isi are radacina ca multe altele tot in Grecia Antica. Pe de o parte, Socrate n-ar fi existat daca nu exista deschidere si democratie in Atena vremii lui. Pe de alta parte, atenienii l-au judecat democratic pe Socrate, si l-au fortat sa se sinucida.

    Asa ca as fi interesat sa vad cum raspund media scrisa si media culturala la mesajul lui Tudor.

    Pentru ca oamenii de cultura din generatia mea si din generatia dinainte - din pacate - cu toate ca prin tot ce fac incearca cum stiu mai bine sa ajute noua generatie sa se salveze, de fapt vor primi sceptic al doilea mesaj incodat al lui Tudor.

    Generatia mea, si a lui Tudor, din pacate, poate ca am trait Revolutia si schimbarea care a urmat, dar nu am spart inca modelul autocratic cultural care ne-a format. Aici este al doilea crux al problemei.

    RăspundețiȘtergere
  29. Frumos spus...Cred insa ca cei care asculta Vama Veche fac deja asta. Mesajul asta ar trebui sa ajunga la "ceilalti copii", amatori de alte "stiluri" muzicale... Ignoranta si superficialitatea e in mainile "celorlalti".

    Peace!

    RăspundețiȘtergere
  30. adevar si numai adevar,dar nu numai lectura este importanta,informatia este peste tot trebuie doar "filtrata".

    RăspundețiȘtergere
  31. bravo maestre :) ai invartit materia fecala in oala fara sa spui ceva ce nu stia o tara intreaga pana acum.

    1 : nimeni din cei carora li se adreseaza defapt aceasta scrisoare nu va fi schimbat de ea :)

    2 : chiar nu cred ca TU , ai fi cel mai potrivit om sa ne dai sfaturile alea :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Draga Tudor,

    mi-a placut mult scrisoarea ta,cred ca ai dreptate, fara cinste ne prabusim!

    Si fara cunoastere ne prabusim, dar cea mai inalta cunoastere e cunoastrea de Sine!

    Pentru ca eu am avut norocul sa ma intalnesc cu acest Sine va impartasec si voua adresele:

    www.realizareasinelui.ro
    www.sahajayoga.ro
    www.sahajayoga.com

    Incercati! De ce se spune ca "totul vine de la Sine"? Cine e acest "sine"? Asa cum am invatat eu e o particica din Dumnezeu Atotputernic, care straluceste in inima fiecaruia. Doar ca noi nu o lasam sa straluceasca suficient!

    RăspundețiȘtergere
  33. Ai foarte mare dreptate in acest articol. Sunt elev de liceu si toate cele spuse mai sus nu imi convin, dar degeaba vrem sa schimbam lumea daca doar cativa se implica. Si iti garantez ca fiecare dintre noi invidiaza pe cel mai instarit decat el si nu poate sa schimbe asta pentru ca asa e firea omului. Doar sa fii foarte nepasator sa nu observi tot ce se intampla in jurul tau legat de asta. Stiu ca noi suntem generatia ce poate schimba totul, dar daca ne batem intre noi nu are niciun rost sa mai luptam.P.S. Acest mesaj de la un liceean cat se poate de simplu care a fost nevoit sa inceapa procesul de maturizare de la varsta de 6 ani.

    RăspundețiȘtergere
  34. Misiunea generatiei trecute a fost instalarea democratiei folosind violenta. In urma razboaielor Mondiale si chiar cel rece, a izvorat democratia. Dar, misiunea acestei generatii nu consta in razboaie inutile, sau in ai judeca pe altii, cum ar fi cei mai mari ca noi. Nu, ea consta in a invata sa intelegem si mai ales sa iertam. Cu cat esti mai mult contra ceva, cu atat ii dai mai multa energie acelui ceva, cu atat INCURAJEZI mai mult asa ceva. Mai bine suntem pro contrariul.
    Repet, rolul nostru este sa invatam sa INTELEGEM si mai ales sa IERTAM, nu sa pornim alte razboaie inutile, iar acest lucru se intampla de la sine...iar asta...este evolutia in sine. :3
    Nu trebuie sa disperam, timpul nu asteapta dupa nimeni, vremea lor va apune iar noi...noua ni se va rupe de chestii d'astea politice si vom invata sa fim uniti si responsabili...si nu numai.
    Ai spus ca'ti plac cartile...iti recomand cateva:
    Profetiile de la Celestine - James Redfield
    Iluzii - Richard Bach
    A Zecea Viziune - James Redfield
    Secretele din Shambala - James Redfield
    O sa intelegi ce am spus dupa ce le vei citi. Sunt sigura de asta. Lectura placuta. :)

    RăspundețiȘtergere
  35. N-am mai avut timp sa intru pe blogul tau de mult. Azi am primit intr-un email aceasta scrisoare. Mi se pare fantastic, circula deja.

    RăspundețiȘtergere
  36. Steinhardt "[...]despre trei fenomene ale timpului: 1. invazia verticalã a barbarilor (Rathenau), 2. domnia prostilor, 3. trãdarea oamenilor cumsecade. 1. Nãvãlesc nu barbarii din alte continente, ci de jos în sus, derbedeii. Acesti barbari preiau locurile de conducere; 2. au sosit pur si simplu, în sensul cel mai categoric-prostii si incultii la putere si, în ciuda tuturor legilor economice si a tuturor regulilor politice, fac prostii ca niste ignoranti ce se aflã; 3. în loc a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptã expectative binevoitoare, se fac cã nu vãd si nu aud, pe scurt tradeazã. Impartialii si încrezãtorii înregistreazã si tac. Sunt cei mai vinovati".
    Jurnalul fericirii

    Din fericire inca mai sunt oameni care se impotrivesc, care nu tradeaza.

    RăspundețiȘtergere
  37. bine de tot Chirila.....bine de tot....

    RăspundețiȘtergere
  38. Da, frumoasa scrisoare, abia azi, 31 martie am citit-o (si ascultat in acelasi timp).
    Domnu chirila, tu cand te insori?

    RăspundețiȘtergere
  39. Bravo, Tudor, dar din pacate multi din generatia asta de care tu vorbesti or sa se uite cu admiratie la 'scrisoarea' ta si vor uita de ea pana a doua zi, fiindca is prea comozi si obisnuiti cu cacatul asta de societate in care traim.

    RăspundețiȘtergere
  40. Ma atins, multumesc...iti da putere si speranta, te admir, S

    RăspundețiȘtergere
  41. E dureros adevarul care-l spui, e dureros sa stii sa faci diferenta dintre rau si bine, e dureros sa vezi ca nu mai conteaza Dumas, Stendhal, Dickens..., e dureros sa vezi ca printre hotii de azi sunt si hotii care au descoperit coca cola.
    Si cu toate astea nu voi accepta sa fiu setila si fomila..., nu voi astepta pe Harap Alb si nu voi fi invins.
    Voi ceilalti ce astepti? Harap Alb sau o zi mai buna care sa fie azi facuta de tine?

    RăspundețiȘtergere
  42. pff.. scrisoarea ta m-a convins sa invat nenorocita aia de lectie la info...si sa continui sa citesc procesul de kafka...din care nu prea am inteles mare lucru pana acu..

    poate ca aveti dreptate domnule chirila:)

    pana una alta.. bafta in "remodelarea" unor minti de adolescenti oarecum pierdute

    RăspundețiȘtergere
  43. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  44. intentia ta , este admirabila si demna de urmat ,insa ecoul vocii tale e prea mic pentru a schimba ceva din raul pe care altii ni l-au facut. Scrisoarea trebuie mediatizata , sa afle mai multa lume deoarece noua generatie doar impreuna va reusi sa schimbe ceva.

    RăspundețiȘtergere
  45. unele comentarii arata ca multi nu au inteles nimic din scrisoarea lui...situatia e chiar critica...

    RăspundețiȘtergere
  46. mai fratica tu erai fumat cand ai scris balivernele astea?!?! hai sa zic ca ai intentii bune, dar le-ai expus foarte prost. faza cu cititi orice si cititul ne ilumineaza mi se pare un bullshit/nu mai suntem in epoca umanismului sau iluminismului in care sunt doar opere de valoare(ia si citeste btw http://atelier.liternet.ro/articol/5704/Andrei-Plesu/Cititul-cartilor.html), ce pot sa inteleg din ceea ce ai scris e ca si daca citesc instructiuni de folosire sau reviste de fite tot ii bine ca -mi deschid mintea, nu?!? in primul rand trebuie sa ai format un sistem de valori, ca mai apoi sa-ti folosesti cunostinetele sau sa asimilezi lucruri noi. caracterul fara inteligenta poate face ceva, dar inteligenta fara caracter nimic. credeam ca poti mai mult!
    continuare in editia urmatoare!
    post it!

    RăspundețiȘtergere
  47. Felicitarile mele, daca macar 50% din tineri ar tine cont de ce ai scris, ar fi bine

    RăspundețiȘtergere
  48. neinteresant prietene, ca sa iei o carte trebuia sa dai spaga acum vreo 4 luni la tanti de la chiosc. ca sa iei o carte iti trebuie bani, nu ? Bani pe care tu i`ai ars cand a venit vremea ta de iarba si tequila. Cu vorbele nu faci nimic. Daca ai citit marii autori universali nu te face un mare ganditor. Nu ai citit Popa Tanda, se pare. Fii tu Popa Tanda. Nu mai bizui pe noi sa-ti platim pensia.

    RăspundețiȘtergere
  49. esti varza, frate!nu-mi place nici muzica ta si nici de tine, cu atat mai mult acum. dar bucura-te ca inca mai sunt domnitze care lacrimeaza.

    RăspundețiȘtergere
  50. cititul duce la imbogatirea vocabularului si atat. am o sora care citeste toti autorii aia care i-ai insirat tu, iar cand iese din alimentara sta putin in loc si se uita bine in jur pentru ca nu stie pe unde a venit. nu citeste ca proasta. ea intelege si incearca sa ma faca si pe mine sa citesc. imi explica continutul cartilor. nu e retardata, doar nu se descurca pe strada, in viata reala. ca sa poti schimba ceva trebuie sa vezi ce este putred, ce trebuie schimbat, iar asta nu vei citi niciodata intr-o carte. solutia este sa gasesti problema. eu umblu pe strazi in fiecare zi si vad ce trebuie schimbat. vad in viata mea reala. nu citesc carti. poate vei spune ca sunt un analfabet, un aliterat dar eu AM HABAR ce nu merge in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  51. ps. doar cei ce au gustat amarul stiu ce este dulcele.

    RăspundețiȘtergere
  52. referitor la.

    http://frati.sapte.ro/scrisoare_chirila.htm

    RăspundețiȘtergere
  53. azi am citit scrisoarea ta tudor...vorbeam cu un prieten despre unele lucruri pe care le-ai mentionat in scrisoarea ta si mi-a dat-o sa citesc.Am ramas uimita pentru ca nu am mai citit asa ceva pana acum si nu ma gandeam ca cineva care vede toata prostia care se invarte in jurul nostru are curajul sa se exprime asa cum stau lucrurile in amarata noastra tara.Si saraca e amarata ca noi am facut-o asa.Eu fac parte din generatia care chiar poate schimba ceva.Chiar ieri ne spunea domnul profesor de geografie(un domn demn de toata stima) aceleasi lucruri pe care ni le-ai exprimat si tu in lucrarea ta.Ca ni putem schimba.Dar cred ca noi chiar vom putea schimba daca suntem sigur de noi.Trebuie sa ne convingem pe noi ca avem taria sa schimbam ceva si asta trebuie facut cat mai repede.Am citit cateva comentarii si am fazut ca unora le este frica sa se exprime iar altii se gandesc la pipitie.Normal,incultura se exprima prin noi.Sper sa citesc comentariul asta..sper sa ai ocazia la un moment dat sa spui SUNT MANDRU DE GENERATIA CARE NE-A URMAT!

    RăspundețiȘtergere
  54. frate nu schimbi nimic, iar cei/cele care au plans la postul asta sunt niste panarame de mareee clasa!!

    pana mea, sunt la liceu, sunt segmentul de varsta de care tot zici tu, si sa-ti zic cum suna de fapt realitatea

    sunt membru activist intr-un partid (a se retine de opozitie) de 4 ani de zile,de 2 ani de zile am reusit sa ma zbat sa obtin o functie pentru a putea avea un cuvant cu o sonoritate mai puternica si ce am realizat?! nimic, zero!!
    pentru orice in tara asta, ai nevoie de spate, si de bani.
    cu ambele functi obtinute (presedinte al organizatiei de elevi si vicepresedinte al organizatiei de tineret,pe intreg municipiul) tot degeaba. pentru ca daca eu incerc sa schimb radical ceva, imi este innabusita tentativa.

    si in ce tara vrei tu sa schimbi? intr-o tara in care vroiam sa mi incerc norocul in armata si iesa comandantul unitatii si spune "pentru ca fiica dvs sa isi pastreze locul sunt necesare inca 100 de milioane pe langa cele 50 pe care le-ati dat" (iar eu care intr-adevar muncisme sa fac aramta, nu am luat pentru ca parintii mei sunt oameni simpli si nu au vrut sa-mi oofere spaga?)
    si ce vrei sa schimbi ?mimozele din ziua de azi care la 12-13 ani stiu de dinafara juma din kama sutra?
    cu toate astea o sa ti pun linkul in caz de ma hotarasc sa public "scrisoarea" pe blog
    aviz tuturor gasculitelor care plang la astfel de chestii: cascati bine ochii in oglinda si apoi cascati gura, ca sa scrieti perle de genul.
    te-a impresionat pana in maduva oaselor,dar nu e necesar ca cazi pe spate de impresie, e nevoie sa realizezi unde are dreptate in privinta ta,si apoi in a altora...

    RăspundețiȘtergere
  55. Bă! O să muriţi proşti şi n-o să vă daţi seama de ce.

    RăspundețiȘtergere
  56. Da. Cunoasterea este buna, dar nu de ajuns. Curatia este un scop frumos, dar nu scopul suprem. Unitatea este puternica dar nu atotputernica.

    Cunoasterea are nevoie de revelatie de la Dumnezeu.
    Scopul suprem este Slava lui Dumnezeu, nu a oamenilor.
    Puterea absoluta o obtin cei care cred in cel Atotputernic si sunt trimisi de EL.

    Isus a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.
    Actionati prin credinta si vom culege roade.

    RăspundețiȘtergere
  57. hei...prbabil ca nu ai timp sa citesti toate comentariile, dar tot iti las si eu unul:)
    Mi-a placut foarte mult ce ai scris si ce ai spus... Cat adevar.. Ma bucur ca te-ai gandit sa incurajzi pe liceeni. Profesorii ne spun sa cititm si sa invatam, dar deja a venit ceva obijnuit pentru noi sa auzim aceleasi cuvinte: "Cititi! Invatati, ca sa deveniti cineva, sa faceti schimbare." Se spune asta foarte des in scoli. Dar sunt doar vorbe, si nu prea este vointa. Lenea domneste in salile de clasa. Ma bucur ca ai ales sa scrii ascesta scrisoare catre liceeni... Ajuta mult! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  58. Tudor tu esti cel care poate sa ii trezeasca pe toti!
    Tu ai putea sa ii sustii pe cei care vor sa se impotriveasca "hotilor de la putere" ...
    Tu esti salvarea... :x
    Esti geniul romanesc ... :X
    Scrisoarea e magnifica... :x

    RăspundețiȘtergere
  59. Tudore, dacă NOI ... ăştia mici am vrea să făceam ceva ne-ai sprijini? Hai să ne punem în mişcare, să le spunem tuturor să dăm sfoară-n ţară.

    RăspundețiȘtergere
  60. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  61. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  62. Un nimic in cuvinte mari. Oamenii nu vor deveni inteligenti subit, prin lectura.

    Foarte placut la citire totusi.

    RăspundețiȘtergere
  63. Si calatoriile, Tudor. Si calatoriile. In vacante pe langa munca pe bani sau voluntariat, pe langa citit, sa calatoreasca mult si in locuri cat mai multe si mai diverse.

    Calatoriile deschid ochii si educa. Peste tot si prin orice mijloace - cu autostopul, cu autobuzul, cu trenul, cu masina, cu avionul, cu bicicleta, in grupuri sau singuri. In locuri sarace si in locuri prospere. Cunoasterea isi va intari astfel fundamentul si va deveni irepresibila.

    RăspundețiȘtergere
  64. Vrem miscarea, o dorim, o plangem, o tanjim. Si culmea e ca putem, impreuna putem. "Romania mai are nevoie de un comunism sau de un Tepes pentru a dobora Europa". Dar trebuie sa spun ca nu sunt de acord cu el..liceenii sunt deja manjiti din pacate, si inca marea majoritate. Sa nu mai vorbim de studentii de complex care toata ziua stau cu posterioru' in pat si-l asculta pe Guta 24/7.
    SISTEMUL TREBUIE SA PICE.

    RăspundețiȘtergere
  65. De mult am intuit ca salvarea Romaniei trebuie sa vine din educatia tinerilor. Din pacate nu am nici talentul nici notorietatea ta. Iti doresc mult succes si iti tin pumnii.

    RăspundețiȘtergere
  66. Cred si sper din tot sufletul ca noua generatie va reusi sa aduca Noul, Dreptatea si atit de rivnita DEMNITATE a Romanilor!
    Articolul puncteaza problema cea mai acuta a actualei Romanii.Trebuie sa se schimbe totul din temelii (ma refer la intreaga clasa politica).E TIMPUL!!!

    RăspundețiȘtergere
  67. Impresionant.. de adevarat, maret, puternic..

    RăspundețiȘtergere
  68. IMI PLACE SCRISOAREA TA! AS MAI PUNCTA CEVA:TELEVIZIUNEA ,PRIN PROGRAMELE DE DESENE ANIMATE,DE STIRI SAU DIVERTISMENT AU PROMOVAT VULGUL,VIOLENTA SI NONVALOAREA(SI EU CRED CA INTENTIONAT)IMPUNAND ASTFEL O SCARA A VALORILOR CU DOSUL IN SUS. E FOARTE GREU DE READUS LA NORMAL. SCRISOAREA TA E UN INCEPUT,TU ESTI UN NUME,TE ROG MAI INCEARCA,POATE SE MAI PRIND SI ALTII IN HORA TA SI VOM REDRESA PUTIN CATE PUTIN DIN CE AFOST DISTRUS. BAFTA!

    RăspundețiȘtergere
  69. dupa ce am citit au urlat ciuda si furia in mine ca o haita de lupi. am 33 de ani si 2 copii. pentru mine a inceput razboiul...

    RăspundețiȘtergere
  70. Mesajul acesta mie mi se pare ca un semnal de alarma dat pt unii la timp pt altii prea devreme dar pentru mine prea tarziu ca nu ma fascineaza cartea in schimb ma fascineaza cunoasterea si zic asta ca stiu ca commentul meu nu va fii de vreo relevanta pt altii dar poate daca are zic ca daca te tine incearca sa alegi calea ta cat inca ti se da libertatea de a face alegerea(cu sperante ... calea cea buna)!!

    RăspundețiȘtergere
  71. bineinteles...trebuie mereu sa existe cineva care sa comenteze,sa faca misto, sa ia in gluma cuvintele cuiva care mai are speranta ca tara noastra se poate schimba in bine.pacat...nu cred ca mesajul asta a fost lansat pentru "a ametiti pipite" asa cum spune unul dintre bloggeri inaintea mea, ci pentru a deschide ochii unei generatii care mai are o sansa, dar cu asa o atitudine de zeflemea nu cred ca putem ajunge prea departe.Bineinteles ca opiniile celor ca acest blogger pot fi calcate in picioare, demonstrandu-le ca se poate mai bine. De aceea, acest mesaj vine ca o raza de speranta pentru noi, noua generatie, pentru visele si aspiratiile noastre, pentru cei ce vor veni dupa noi.Iti multumesc Tudor pentru mesajul tau.Oricum cei care nu ti-au inteles mesajul nu vor intelege poate niciodata pentru ca le place sa traiasca intr-un fel mediocru, cei care au inteles vorbele tale fii sigur ca se vor ridica si vor incerca sa faca pentru toti o lume mai buna, chiar si pentru cei care nu merita catusi de putin.

    RăspundețiȘtergere
  72. Generatia ta ca si colectivitate a pierdut intr-adevar. Tu ca si individualitate nu ai pierdut. Pentru ca tu ai lasat ceva in urma. Pentru ca lasi in fiecare zi. Pentru ca ne faci pe noi sa vrem sa lasam. Nu e nimic mai important decat asta.

    RăspundețiȘtergere
  73. În sfârsit cineva care nu spune prostii!!! azi m-am uitat la tvr international si am fost consternata de ce ineptii si prostii pot sa scoata la tv! vai de noi românii în ce hal am ajuns! sper ca peste câtiva ani sa putem schimba ceva generatia de dupa revoutie...

    RăspundețiȘtergere
  74. BAAAAAI, MERGE!!!! tocmai am fost la o colega de liceu acasa. i-am zis ce ai scris tu aici si a mers ba!!!!! am dat-o gata. este frate!!!! nu mai sunt virgin!!!

    RăspundețiȘtergere
  75. Tot Respectul pentru tine...ai dat niste sfaturi ce merita urmate.Numai bine si sa dea Dumnezeu sa devenim constienti

    RăspundețiȘtergere
  76. Tot respectul....ai dat niste sfaturi ce merita urmate.Sper sa dea Dumnezeu sa ne trezim la realitate sa observam ca viata nu este roz si ca nu traim in puf.Cand ne vom da seama de asta poate se va petrece o schimbare

    RăspundețiȘtergere
  77. multumesc tudor, sunt unul dintre cei care au pirdut.....trebuie sa facem ceva pt copii nostri.
    poate nu e prea tarziu.
    multumesc...multumesc

    RăspundețiȘtergere
  78. Aceasta scrisoare mi-a schimbat complet parerea despre tine...dar sti unde porneste distrugerea elevilor? in liceu ...eu sunt intr-un liceu destul de bun ...in cls a12a...inainte sa intru la liceu nu vorbeam deloc urat,eram interesata de tot felul d carti astfel inkt in cls a7a ma trezeam la ora 6 sa citesc cate o carte pana anul asta nu cred k am mai citit din a8a cu placere ,din intamplare am gasit o carte d chandler si m-am apucat sa o citesc...nu sunt printre elevi studiosi ai clasei sau mai bn zis cu note f mari ,am si defecte dar si calitati,insa anturajele mele din ultimii ani de kre m-am cam distantiat acum...gasesc in iarba cea mai frumoasa eliberare ,am fumat si eu asa ceva d 4 ori dar m-am gandit ce e urat la prezentul meu sa l resping? nu am o viata roz dar nici neagra...e cu bune si cu rele...dar nu am nici un handicap ,nici o boala,sunt sanatoasa si pot face ceva...am refuzat sa mai fiu prezenta la adunarile d acasa d la cineva si am preferat o iesire in oras k inainte de a cunoaste prieteenii mei gustul jointului si acum totul cred k e pe drumul bun...asa k multumesc pentru aceasta scrisoare cand am auzit la happy hour de ea am dat search ...am citit-o ,am zis sa las un mesaj ...am cartea de istorie in pat....imi termin lectiile pentru bac si mersi...fiecare dintre noi trebuie sa aiba un moment in kre sa i se dea startul:) bravo

    RăspundețiȘtergere
  79. Am vazut emisiunea lui Maruta unde dadeai ca exemplu cartea "Portretul lui Dorian Gray" de Oscar Wilde. Imi plac gusturile tale in materie de lectura si nu numai. Te rog sa-mi mai dai cateva idei de carti bune printr-un e-mail sau cum iti este mai usor. Multumim pentru initiativa, Tudor!

    RăspundețiȘtergere
  80. Avem o sansa!! Tot timpul exista o speranta!!Nici chiar tu nu esti asa de in varsta sa mai pui o caramida la aceasta minunata cultura sau...la ce am putea sa realizam cu tot acest-protest la incultura- sa-i spunem. Citesc, citesc zi de zi , acum!!! Am 27 de ani si deabea acum am inceput sa ma dezamortesc din betia adolescentei. La 18, 20, 22 ani eram si eu ca ei ...in discoteci pe atunci acum cluburi, in baruri, petreceri acum partyuri...Am absolvit bacalaureatul dupa 2 ani de la terminarea liceului, eram prea ocupata atunci....Acum este mai greu dar merg inainte , sunt studenta la Romana Engleza anul 2 , la o prestigioasa Universitate din orasul meu, nu la facultatile astea pe banda si... chiar citesc!! Am sa o termin !!! Disperarea ma mai doboara din cand in cand pentru ca este prea mult de asimilat pentru mine acum dar dupa mesajul asta al tau am si mai multa forta. Multumesc!!! Inspirati-va , nu e rau deloc!!!!

    RăspundețiȘtergere
  81. Pana sa citim/citeasca "pleava" de scriitori enumerati de tine in scrisoare am si eu o intrebare:
    mi se pare mie sau de scriitorii romani ai uitat? Sadoveanu si Cosbuc,Eminescu si Blaga(nu ministrul :) ), Preda si Arghezi...etc.Pe ei sa-i cunoastem/cunoaca intai nu "baloanele de aur" de peste hotare.Stim impreuna cate aberatii ne scriu urmasii la Bac sau Capacitate..Dupa ce vom cunoaste "operele" autohtone, putem trece peste hotare...
    In rest Tudor am o intrebare:intre VOLVO si BMW ce ai alege??(Ti-am dat variane de ales....la fel trebuia sa faci si tu cu operele si scriitorii).Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  82. Tudor,cred ca textul tau ar trebui comentat la ora de romana,dar cu un profesor"pur sange".
    Dupa cateva alineate lacrimile ni-au invadat constiinta,dar ne luptam cu niste fantome in neputinta.
    Totusi initiativa este super.Fiind vedeta ai sanse sa duci lupta mai departe.Vom fii alaturi de tine.
    Bafta!!
    P.S.Am 45 de ani si am citit toate traducerile lui Mark Levy,un scriitor francez contemporan.Il recomand tinerilor.

    RăspundețiȘtergere
  83. mi se pare aberant ceea ce spui Bugssy sau cum te+o chema.Sigur ca nu i+am uitat pe romanii nostri de frunte , dar oare de ce majoritatea si+au facut studiile in "străinătăţuri" cum au spus unii.Nu uita ca Mircea Eliade a murit in Chicago pentru ca noi aici in tara numai aveam loc de el. Avem mari valori , dar si literatura universala este plina de diversitate si nou

    RăspundețiȘtergere
  84. Foarte adevarat....manifest impotriva prostiei.Cand te vom astepta si in licee din alte orase?

    RăspundețiȘtergere
  85. N_am plans, am invatat, stiam ca sunt putini, dar sunt, oameni care sa stie ca in tara asta se poate, chiar se poate.....in facultate.....profesorii ne spun ca "Studentii sunt o forta, una mai mare chiar ca un guvern" si asa e,daca vrem sa facem o schimbare, cu greu, dar o putem face!!!!Oameni inteligenti sunt, chiar sunt, ascunsi doar in "jungla" si poate de multe ori rusinati de stiinta lor.Te sustin!!!Va asteptam si la Brasov.

    RăspundețiȘtergere
  86. Sunt o fata de doar 15 ani,am citit scrisoarea si ai descris exact Romania in care traim...dar nu cred ca puteam schimba ceva cand intodeauna cei cu bani iti i-au locul...fac parte din generatia viitorului dar nu cred ca acesta se va schimba cand toata lumea ajunge sus doar cu ajutorul pilelor.Incerc sa gandesc pozitiv si sa imi imaginez o Romania poate nu perfecta,dar nu una in care sa nu se fure tot...ultimul lucru care inca nu ni se ia este dreptul de a visa.Nu stiu daca binele va birui daca raul este mereu la putere si ne conduce fara ca noi sa putem face ceva...

    RăspundețiȘtergere
  87. imi aduce a indemnul lui Ion Heliade Radulescu,cand a debutat pasoptismul-"scrieti orice,numai scrieti!";din pacate atunci el a fost inteles gresit...oare ce va fi azi..?

    RăspundețiȘtergere
  88. Intradevar,o scrisoare ce merita citit...am doare 14 ani dar zilnic ma gandesc la cum va arata lumea cand o sa cresc?ma gandesc daca poate cineva sa schimbe prezentul pentru a crea un nou viitor.Apropo de carti si de citit poate ca pana acum am citit cat citesc altii intr-o viata.Avem nevoie de o lume mai buna.O lume pe care sa o creem dupa modelul destinului prezentat in carti.Sa luam tot binele din cartii si sa creem viitorul! DACA NU NOI,ATUNCI CINE?

    RăspundețiȘtergere
  89. felicitari! chiar nu ma asteptam!felicitari de o mie de ori! bravo.

    RăspundețiȘtergere
  90. E manifestul perfect... un indemn puternic...multi dintre noi deja stiu lucrurile astea...dar sechelele trecutului ne urmaresc si romanii nu mai pot face legaturi la nivel intelecutal si emotional pt a atinge ca un grup un scop bine definit...Acum ma intreb oare de ce ai facut acest manifest?

    RăspundețiȘtergere
  91. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  92. din punct de vedere teoretic e minunat...practic insa inseamna enorm de mult muca...muti tineri cunosc deja situatia pe care ai expus-o in manifestul tau...si pe masura ce aprofundezi devine tot mai greu...si esti tot mai dezamagit.Secretul consta in detasare fata de rudimentar, de material, de nimicuri pana la urma....pt a putea lupta trebuie sa stii ca nuvei fi raspatit material si nici nu vei cunoaste gloria...lupta ta e pt posteritate...si doar ea iti poate recunoaste meritele devenind asfel nemuritor. detasati-va de sentimente, de material de imediat si veti descoperi adevarata fata a societatii, a vietii....material esti un nimic, esti o secunda, spiritual esti un univers

    RăspundețiȘtergere
  93. nu am plans. nu iti multumesc. am 17 ani si cred in romania si in lumea in care traim. doar folosind niste verbe la imperativ, asociate unor idei pe care le-a gandit fiecare dintre noi la un anumit punct nu vei schimba lumea. daca in romania exista oameni care profita de situatia lor materiala, exista si numerosi altii care sunt cultivati si inteleg ce se intampla in tara. discursul mi-a insultat inteligenta prin generalitatea sa. copiii din ziua de azi nu sunt atat de naivi precum s-ar putea sa creada cei din generatia ta. cat despre profesori: exista profesori cinstiti si necintsiti, dar adevarul e ca la majoritatea se defineste un complex de superioritate. respectul nu se impune, se castiga.
    ne-am saturat sa ni se spuna sa-i lingusim pe cei care ne trateaza cu dispret si ne-am saturat sa ni se spuna ca suntem prosti, ca nu citim si ca voi sunteti mult mai buni ca noi. daca adolescentii vor asculta sfaturi, le vor asculta de la cei care le vorbesc de pe aceiasi treapta, fara sa foloseasca, dupa cum am mai spus, imperative si semne de exclamatii precum profesorii pe care nu ii respecta si politicienii de la tv.

    RăspundețiȘtergere
  94. mult adevar exista in scrisoarea ta. multam ca existi si mi-ar face placere sa te invit in scoala unde lucrez, pentru a le vorbi si elevilor mei. chiar daca ei sunt clasa a IV-a, cred ca e un moment bine ales.

    RăspundețiȘtergere
  95. mult adevar exista in scrisoarea ta. multam ca existi si mi-ar face placere sa te invit in scoala unde lucrez, pentru a le vorbi si elevilor mei. chiar daca ei sunt clasa a IVa, cred ca e un moment bine ales.

    RăspundețiȘtergere
  96. Cat de gay(nu am gasit alt cuvant) mi se pare scrisoarea asta! Insa inteleg de ce le incanta pe unele persoane, in special pe cele de sex feminin... Citind, povestind, si filozofand o sa schimbam lumea asta... Numai naivi cred la asa ceva.NAIVITATEA nu mi se pare neaparat ca e un defect, mai ales la o fata(nu in sensul ca e usor de prostit, ci in sensul ca crede, ca spera).Imi plac fetele naive, deci daca imi place vreo fata, acea fata e incantata de scrisoarea asta. Daca esti fata si iti place scrisoarea e probabil sa imi placa de tine. Nu prea pun eu comenturi, da azi m-am simtit interesant si am vrut sa vada si lumea ca is interesant.

    RăspundețiȘtergere
  97. nota 10 pt ce ai scris....totusi vezi ca informezi gresit tineretul...nu Boc a stricat tara asta (in 6 luni de cand e la guvernare), ci comunistii care au venit la putere dupa '89...printre care Iliescu, Nastase,Tariceanu, Voiculescu si restul politicienilor...precum si baronii locali (fostii directori de colective)...distrusii astia ne-au taiat calea si tot ei isi formeaza viitorul instruind tineretul de azi cu prostii....nu ca as fi eu sustinatorul lui Boc sau sa-l ridic in slavi....dar sunt ardelean ca si el si noua ne place sa facem treaba klumea, numai ca sunt mafiotii care fura si ne seaca...mersi

    RăspundețiȘtergere
  98. Sunt suficiente cateva secunde de privit in jur pentr a fi izbiti din plin,fara vreo avertizare prealabila,de mult kitch,plastic(mai nasol e ca si oamenii au inceput sa se lase modelati de acest material),spoiala,balci,putrid...In tot acest imens cenusiu,mai apare cate un nobil demers,sustinut de culorile calde ale bunavointei,implicarii,insufletirii ca se poate...Sfiosul demers rezista unei bai(poate doua)strasnice de multime(cica e la moda baia de multime in Romania...aviz amatorilor...incercati-o...),dar,apoi,se vede inghitita de ceea ce reprezinta RESTUL...Sper ca ceea ce se va intampla in Romania(miscarea sustinuta de tudor face si ea parte din aceasta intamplare necesara...)sa modifice raportul de forte...RESTUL sa fie cu adevarat un rest,si nu o majoritate...

    RăspundețiȘtergere
  99. am 20 ani si sunt in ultimul an la liceu in italia...nu am ramas repetenta sau cv de genu dar aici se fac 5ani de liceu...sunt aici de aproape 3 ani...nu a fost alegerea mea...eu iubesc romania iubesc bucurestiul orasul unde mam nascut sh am crescut sh abia astept sa ajung iar acolo...dar pb sunt banii...in liceul pe care il fac am iam studiat deja pe cicero,aristotel,dante,petrarca,giotto,bocaccio,michelangelo,cervantes,caravaggio,ionesco,stendhal,larra,chagal,byron,wordsworth,pascoli,pirandello,baudelaire,zola,lorca,nietzsche si pot sa o mai tin asa foarte mult...ideea e ca aici am citit... si am cunoscut un sistem care permite accesul la cultivare...dar acum ce fac?stiu cate ceva despre toti chiar am si preferinte si sunt in stare sa analizez cate putin din fiecare tinand cont de contextul istoric...dar acum ce fac?acesti 3 ani au fost grei pt mine pt ca nu am reusit sa ma adaptez chiar daca obisnuiam sa fiu o fire sociala...imi lipseste tara mea cu bune cu rele ...cu toate ca atunci cand veneam in vacante obisnuiam sa ma plang de gunoiul de pe strazi de zgomotul de la vecinii manelisti de preturile exagerate sh raportul prost intre pret si calitate...dar nicaieri nu e ca acasa...aici am venit si mam sacrificat intrun fel pt a avea o mai buna educatie...nu a fost alegerea mea repet ci parintii au decis...poate ca au avut dreptate...aici am avut parte d o educatie mai bogata...dar repet:acum ce fac?cu siguranta voi merge mai departe cu scoala dar asta nu imi garanteaza ca intro buna zi ,ajutanduma de diplomele obtinute in baza acestor ani de studiu,imi voi permite sa duc o viata DECENTA in orasul meu mult iubit...nu imi place bucurestiul doar pt oras in sine dar acolo si doar acolo ma simt ca acasa,printre prietenii mei,in locurile unde am copilarit si am petrecut o parte din adolescenta...am vizitat si anglia si franta si elvetia...si da e ordine si curatenie...dar eu acolo in tara mea printre connationalii mei eu ma simt bine...undeva unde pot sa vorbesc in limba mea fara a ma simti jenata...cel putin asa sunt eu...ideea e ca am avut ocazia de a gasii alti termeni de comparatie si aleg tot tara mea...dar inca o data!ce fac eu cu toate lecturile mele?cum ma ajuta faptul ca am citit sa ajung in bucuresti?sa ma reintorc acasa?nu am pile si nici posibilitatea financiara de a imi crea o situatie decenta acolo acum...poate doar sa mai stau niste ani pe aici sa strang ceva bani ca sa imi permit sa vin acolo si sa traiesc DECENT...asta ce inseamna?pai inseamna sa am unde sa stau si ce sa mananc..nu mai vb de fite...in viata nu e de ajuns doar sa inveti...nu in viata asta...cultura din pacate nu e totul...si asta nu doar in romania...ce pot spune e ca paradoxal aici intrun loc unde romanii nu sunt foarte bine vazuti eu am invatat sa nu mai am prejudecati,sa nu mai judec...deci pot sa zic ca ceva ceva tot e de capu meu...dar asta tot nu cred k imi va tine de cald daca ma intorc acasa...in alta ordine de idei tin sa precizez ca nu e adevarat ca , copiii din alte tari invata si romanii nu...adik asta ai insinuat tudor nu?nu e adevarat deloc...kiar din contra pot sa spun ca romanii au un atu in plus si acela ca de la varste fragede trebuie sa invete ''smekerie'' in timp ce in alte tari europene cu standarde inalte copiii depind de mami si de tati pana la varste gen 30,40ani...din pct meu d vedere acei copii se keama paraziti...romanii deci pot sa fie mandri de faptul ca stiu si reusesc sa fie independenti(ceea ce e un lucru mare daca ma intrebi pe mn)... oricum nu incerc sa spun ca ale tale cuvinte si idei nu trebuie s fie binevenite...din contra, knowledge is power!incerc doar sa spun ca doar atat nu ajunge...nu in prezentul asta...

    RăspundețiȘtergere
  100. p.s:romaniei acum ii trebuie ceva 'machiavelic' pt a lua un curs mai bun

    RăspundețiȘtergere
  101. e foarte adevarat...dar in acelas timp este si foarte greu.
    in momentul de fata adoloscentii o iau rasna deabinelea.pt ei tot ce e nou cu bun cu rau e cool si li se pare ca asa trebuie sa faca.cunosc multe grupuri de tineri din toata tara care au acelas ideal,si anume anarhia;sunt pasionati de bisexualitatea, cauta in iarba mituri pe care le vand alti ,cum ca e buna la invatat si asa mai departe,chiar eu incercam sa vb cu unul din ei si imi scpunea ca eu sunt cel care nu gandesc bine si ca sa le dau pace.
    o sa fie greu dar daca nu se face lumina in capul lor vor trai in intuneric tot restul vietii.

    RăspundețiȘtergere
  102. F bine ceea ce faci, copii din ziua de azi nu mai au "copilarie".
    Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  103. hmm, am citit si eu o vreme, acum fumez iarba si beau ca porcu'..la un moment dat obosesti sa lupti.. ce salvare frate?

    RăspundețiȘtergere
  104. :))))))))) ;] super tare replica...

    RăspundețiȘtergere
  105. Foarte frumoasa si necesara in societatea asta inititativa ta, dar din pacate suntem prea putini si prea lasi ca sa facem ceea ce trebuie. si eu am citit cam orice imi pica in mana pana acum cateva luni cand a trebuit sa ma apuc sa invat pt Bac, mai am putin si il dau si acum nu mai am nimic de facut decat sa "invat" cat mai pot.Cum pot sa se schimbe oamenii doar prin lectura,etica, comportament adecvat,bune maniere care in alte tari sunt implantate de bune secole si pe care noi nici macar nu le cunoastem?Eu nu vad orice fel de schimbare ca fiind buna,poate atunci am fi ca niste robotei controlati cum sunt suedezii,desi au un nivel de trai net superior fata de Franta sau Marea Britanie.Ce vreau sa stiu este cum pot sa schimb eu ceva AICI,unde nimeni nu iti ofera sanse,unde nepasarea e la ea acasa,unde snobismul si ignoranta sunt infloritoare?Am cunoscut si oameni inteligenti, chiar la mine in clasa:o colega-acum e in America,si unul care e in Suedia,si nu numai.Am aplicat deja la o universitate din Marea Britanie, acum mai am de luat bacul peste 8 si pot pleca.Nu e o solutie ideala plecarea,nu cred ca alta tara e mai buna ca a mea.Dar consider ca pot gasi oameni care au alta mentalitate decat cei care locuiesc in tara asta.Pana la urma nimeni nu urmareste un interes general,interesele personale au fost prioritare intotdeauna.Nici generatiile care urmeaza nu ma entuziasmeaza prea tare,din contra.Timpul va spune totul.

    RăspundețiȘtergere
  106. Si mă mir cum de-am dat o asemenea replică, căChirilă nu era guru pe când făceam liceul. O fi vreo turbulenţă-n energie. că altfel nu-mi explic.


    ...bzz.....bzzzz... bzzzzz....

    RăspundețiȘtergere
  107. Mesaj bun,pacat ca nu e spus cui trebuie.
    Ieri am urmarit cateva minute o emisiune la care ai participat si am schimbat canalul dupa ce ai spus ca vei merge la liceele cu medii peste 8.Ei bine, pot spune ca ai refuzat sa acorzi ajutorul celor care au nevoie de el.Ai uitat de cei cu medii mici a caror note luate la scoala nu reusesc sa oglindeasca capacitatile lor.Ai refuzat sa acorzi ajutorul celor care meritau o mana intinsa ,care se inchid in ei din ce in ce mai mult la fiecare refuz atunci cand bat intr-o usa,cand vor sa invete si toti le intorc spatele,a celor care viseaza si vin "oamenii astia mari si invatati" si le calca visele in picioare,sau mai rau le vand altora:le dau altora visele lor sa le traiasca,iar pe ei ii condamna doar la privit.Ei fac parte din categoria oamenilor"asa nu" din cauza celor care le refuza ajutorul,din cauza celor care sunt impresionati de medii peste 8 sau 9,uitand de cei cu adevarat buni care poate nu au avut o sansa in viata.Sansa lor am putea fi oricare dintre noi!Dar nu,noi mergem si ii laudam in continuare pe cei a caror licee au un nume cu prestigiu,pe cei a caror parinti sar cu banu la nevoie!Era prea frumos sa fie bine pana la capat...inca un om care priveste doar spre cei laudati a caror capacitati reale nu au fost dovedite,imi pare rau,esti o unealta in mana altora!

    Ma intreb ca licean in ce sa mai cred!

    p.s: daca asta te face sa bagi in seama comentariul,am medii peste 9 ;)!

    RăspundețiȘtergere
  108. Da, am citit si voi citi in continuare, dar cu ce folos. Dupa o facultate si un master am ajuns sa lucrez in tara asta de kkt ca muncitor necalificat pe un salariu de nimic. Stiu, banii nu sunt totul pe lumea asta dar stii chiar nu poti trai fara ei, si eu stiu asta foarte bine, 4 luni nu am avut loc de munca. Nu cred ca sunt singurul in aceasta situatie. Eu inca mai sper ca totul va fi bine si vo fi apreciati "oamenii cu carte".

    RăspundețiȘtergere
  109. tudore...tu cu siguranta ne poti ajuta sa ii lovim...sa ii dam jos pe nemernicii astia...pe ticalosii care ne fura viitorul...poate ca noi,ca si voi,suntem o generatie pierduta...dar cum ai zis tu,noi avem mai multa putere de a lupta si mai mult timp...chiar daca lupta cu ei o sa fie lunga,macar sa le facem un viitor celor ce vor fi...tot respectul tudore...si o sa citesc mai mult...adica stii,pana nu de mult nu citeam prea mult,nu dadeam doi bani pe carti...da' mi'am dat seama ca fara carti,am fi mult mai saraci...cartile iti umplu sufletul si mintea cu vise,cartile te fac mai puternic,cartile te ajuta sa lupti impotriva ticalosilor astora care ne conduc tara asta de cacat...si tot cartile,m'au facut sa scriu si versuri...dar nu asta conteaza...in fine!...sa luptam pentru un viitor...nu zic mai bun,pentru ca nu avem nici macar unul rau...noi nu avem viitor deocamdata...de aceea trebuie sa luptam ca sa avem si noi viitorul nostru...

    RăspundețiȘtergere
  110. Asa este.... totul este adevarat... dar noi? stiti voi cat muncim ? nu e asa de usor...daca ar fii asa usor .... vreau sa spun ca eu citesc.... sunt un copil care citeste....si cu chestia asta ma simt poate mai sus decat toti...insa ... chestia cu profesorii...sa nu ii judecam...da nu o sa ii judecam cand nu o sa ne mai faca prosti sau nu o sa isi mai bate in halul asta joc de noi...cat despre salariile lor... te-ai facut profesor? bine...stiai de la inceput ce salariu vei avea.... asta este parerea mea...si apropo...era sa intru in spital din cauza unui profesor:) si sa nu ii judecam?

    RăspundețiȘtergere
  111. foarte frumos!m-ai impresionat profund.ai spus adevarul in ceea ce priveste viitorul nostru si generatiile din ziua de azi.esti un om extraordinar.te-am vazut si la concursul "Jos Palaria" si nu ma asteptam sa gandesti asa!acum bine ar fi ca toata lumea sa ia in considerare ce ai spus si sa inceapa sa ia totul in serios.

    RăspundețiȘtergere
  112. daca ai plans, sa stii ca mesajul nu era pentru tine . tipul asta nu a zis sa va taiati venele pe blog la el , ci sa va treziti ;)

    RăspundețiȘtergere
  113. psiho-moş, ba tu n-ai înţăles. Textul ăsta este realizat pentru ca liceencele să-şi taie venele. Nu toate, decât alea care o iau razna dacă le dai la muie. Chirilă nu-i prost deloc de iniţiază această campanie de triere printre lovitele sorţii. Pe frontul celălalt poate lucra liniştită Mihaela Rădulescu.

    Doar futai! Înţelegi? DOAR FUTAI!

    RăspundețiȘtergere
  114. poate ca ascultand in fiecare zi aceste vorbe ne mobilizam si "ne inhaitam". poate ca e nevoie si de cineva sa ne ridice moralul,sau sa ne incurajam noi intre noi.

    RăspundețiȘtergere
  115. ai dreptate,asa e.....dar toti zic asta...insa cati dintre noi o sa ne schimbam cu adevarat???ascultam c ai zis si iti dam dreptate,dar mai departe...iesim tot p strazi si o sa fim tot aia care am fost si pana sa ascultam c spui.....asta e trist.....:|:(

    RăspundețiȘtergere
  116. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  117. Bravo, Tudor! Ai reusit prin aceasta scrisoare scrisa asa din sufletul tau mare si plin de pasiune nu numai sa starnesti reactii diferite, cum era de asteptat, dar ai reusit sa mobilizezi o generatie, generatia vie, s-o trezesti, sa poata vedea mai mult in ea insasi valoarea pe care o are si puterea de a schimba acum viitorul in bine.

    Ai influenta, mai sunt oameni cu influenta in Romania, care au facut lucruri frumoase, demne de respectul nostru, insa in sectorul tinerilor liceeni, nu am prea vazut. Poate ca aceasta modalitate pe care ai ales-o tinteste mai bine tineretul si esti mai vizibil. Asa te-am vazut si eu.

    Doresti sa schimbi lumea in bine, e un tel minunat, pe care si eu mi l-am propus, si depui tot efortul; de ce nu sa te folosesti de influenta pe care o ai in randul tinerei generatii?

    Imi place mesajul din muzica ta, imi place stilul tau direct de abordare, de gandire si imi mai place ca te implici si nu esti doar un alt spectator.

    Te apreciez pentru asta si iti sunt alaturi! Spune-mi cu ce te pot ajuta?

    RăspundețiȘtergere
  118. Noroiul este parte integranta a vietii. Cel mai important e sa poti presara pulbere de stele acolo unde imputiciunea transforma totul in desert.Sufletul si atitudinea este motorul si esenta existentei.La final nu pot decat sa respect si sa adaug mandrie personala ca sunt contemporan cu asemenea oameni.Felicitari OMULUI TUDOR.

    RăspundețiȘtergere
  119. Daca iti vine sa crezi, am de facut pentru la scoala o continuare a scrisorii tale catre liceei. Prin scrisoarea ta nu numai ca ne-ai influentat pe noi , dar i-ai facut pe profesori sa fie incantati de faptul ca o persoana publica ce are o influenta mare asupra tinerilor datorita succesului sau , incearca sa ii indrume pozitiv. Scrisoarea ta, Tudor, ii va intari pe cei cu capul pe umeri, dar deocamdata ii va pune pe ganduri pe ceilalti. Viziteaza liceele si transmite ne direct tot ce ai transmis prin scrisoarea asta ! Iti vei castiga increderea celor pe care ii pui pe ganduri.

    RăspundețiȘtergere
  120. Probabil ca sunt mult prea multi tineri care au creierul spalat pentru a intelege o astfel de scrisoare.Ce poate fi mai minunat decat un joc online,taraf tv,un chistoc de kent,o pipitza trecand pe strada? Sa speram ca mai sunt si tineri care stiu sa iubeasca ceva.O floare,o buburuza,o randunea,un vers,o litera,o idee.Nu doar praful de pe strada si de pe betoanele unor orase de plumb.Si pe un lamborgini se aseaza acelasi praf.

    RăspundețiȘtergere
  121. Tudor Chirila..un om pe care il respect foarte mult...mai ales pentru faptul ca s-a ridicat DIN GLOATA DE ROMANI...iar ca roman, sa te faci respectat, pentru mine conteaza enorm...
    N-am ajuns inca la liceu, mai am un an...insa cred ca lista deciziilor incepe inca de pe acum( de exemplu, "banalul" geografie/istorie...sau "liceul pe care sa-l aleg")-dar asta este o alta poveste...
    Cred ca aveam nevoie de aceste cuvinte mai mult ca oricand.Mi-e teama de viitorul meu..problema e ca simt ca nu ar mai trebui sa "lupt", ca n-are de ce sa-mi pese de tara asta..dar ma gandesc la cei ce nu fura si parca ma simt egoista daca plec si ii uit...nu depinde nimic de mine; eu sunt un nimeni cu un picior in mocirla realitatii; realitatea mi-a jucat feste inca de cand m-am nascut.
    Sunt un copil..sa spunem...cu o capacitate de retinere mai mare, sunt un copil care POATE...dar in ultima vreme, nu mai vrea, nu mai rezista...ma gandesc..ce rost are sa ma chinui daca ma duc la scoala si imi vine la catedra un profesor de alta specialitate, pe care eu il invat materie, care incurajeaza clasa la anumite chestii si care ma face ( eu fiind foarte irascibila si doritoare de dreptate si EGALITATE) sa nu vorbesc intocmai politicos(vorbesc politicos, dar "tonul si gesturile fac muzica").De ce sa am incredere, de ce sa-mi bat capul daca ma duc la o ora ca sa vad cum un profesor imi ia colega la bataie?De ce sa fac eu campanie impotriva profului de MATE la ora directorului, in loc sa mai prind ceva informatii?De ce fiu scoasa la tabla si in loc sa admir priceperea profesorului sa-mi vina in minte cuvantul "malpraxis", de ce sa ma enervez si sa injur de toate alea cand un profesor nu puncteaza ca nu vrea??De ce???
    Pot sa imi formez o cultura mult mai vasta stand acasa...In fine..
    Sunt un om care ar putea umbla numai pe la concursuri nationale...dar nu vrea, pt ca este dezamagit...

    Oricum, eu sunt mai greu de convins...cuvintele tale au insemnat mult, pentru ca stiu ca acum trebuie sa ma decid daca ma bat cu morile de vant pana cand reusesc sa scap de "ei" sau stau in nesimtire..
    Eu vreau ceva mai mult de la mine, de la viata, de la tot...consider ca trebuie sa primesc si ceva in schimb, nu numai sa mi se ia..
    Stiu ca undeva, acolo, tu ai schimbat ceva in mine..dar e nevoie de mai mult...mi-ar place sa mai discut pe tema asta...dar poate nu are rost...

    RăspundețiȘtergere
  122. [...]realitatea mi-a jucat feste inca de cand m-am nascut[...]

    Ăştia e fanii adevăraţi şi viitorul ţării: masteri of muppeţ plini de elan, impresii şi halucinogene.

    Încă susţin legalizarea heroinei ca mijloc de selecţie naturală. De ce să-mi cresc copii printre cretini? Mai bine muriţi, daţi-vă-n pula mea! Dar mai repede, că viaţa-i scurtă. iar gustul o fi lung, dar îşi pierde din intensitate cu timpu'.

    RăspundețiȘtergere
  123. o idee de plecare la drum : sa postam aceasta scrisoare in cat mai multe ziare.

    RăspundețiȘtergere
  124. Ma lipsesc de a spune "am plans", "apreciez", "foarte dragut", "cuvinte mari" s.a.m.d. Nu cred ca e cazul. Cu toate ca un "felicitari" e demn si drept meritat pentru acest act curajos. In schimb, ma intreb, e vreo sansa sa schimb doua vorbe cu tine, domnule Chirila? mailul meu este Hourglass@ymail.com As aprecia daca ai avea putin timp la dispozitie. :) Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  125. Voi va dati batuti si indemnati pe ceilalti la actiune!Fii tu intai schimbarea pe care vrei sa o vezi in ceilalti!

    RăspundețiȘtergere
  126. Evolutii

    Traia de mult un batran.Batranul avea trei fii, fiii trei copii, copiii trei fete, fetele trei baieti iar baietii au avut la randul lor fii si fiice.Astfel s-a nascut omul, singurul animal ganditor.Acesta si-a construit o casa, apoi un bloc.Nu s-a multumit si a mai contruit.Padurile au fost inconjurate de zgarie nori in cele din urma cedand.Frisca au fost celelalte miliarde de inventii cu rost si fara el iar cireasa a fost calculatorul.Calculatorul...a reusit sa-si intreaca stapanul invingand invingatorul,autoprogramandu-se.Campiile verzi de alta data s-au transformat in lanuri de informaticieni. Primitivele pietre de razboi ale batranului au evoluat in bombe cu hidrogen, batul nestins de 100 de ani in aragaz electric, roata in patrat iar patratul in roata, toate s-au intors cu susul in jos. Pentru copacii vorbesc, pentru altii pasarile tac.Cei multi nu realizeaza cei putini sunt inconstienti.Razboaiele de joaca ale copiilor s-au transformat in seriaose lupte sangeroase ale adultilor.Primul razboi a injumatatit lumanarea, al doilea a stins focul.Al treilea va reinvia batranul.

    RăspundețiȘtergere
  127. Traia de mult un batran.Batranul avea trei fii, fiii trei copii, copiii trei fete, fetele trei baieti iar baietii au avut la randul lor fii si fiice.Astfel s-a nascut omul, singurul animal ganditor.Acesta si-a construit o casa, apoi un bloc.Nu s-a multumit si a mai contruit.Padurile au fost inconjurate de zgarie nori in cele din urma cedand.Frisca au fost celelalte miliarde de inventii cu rost si fara el iar cireasa a fost calculatorul.Calculatorul...a reusit sa-si intreaca stapanul invingand invingatorul,autoprogramandu-se.Campiile verzi de alta data s-au transformat in lanuri de informaticieni. Primitivele pietre de razboi ale batranului au evoluat in bombe cu hidrogen, batul nestins de 100 de ani in aragaz electric, roata in patrat iar patratul in roata, toate s-au intors cu susul in jos. Pentru copacii vorbesc, pentru altii pasarile tac.Cei multi nu realizeaza cei putini sunt inconstienti.Razboaiele de joaca ale copiilor s-au transformat in seriaose lupte sangeroase ale adultilor.Primul razboi a injumatatit lumanarea, al doilea a stins focul.Al treilea va reinvia batranul.

    RăspundețiȘtergere
  128. Ma bucur foarte mult ca cineva a luat aceasta initiativa , si s-a gandit la un asemenea gest !! sper ca prin aceasta scrisoare , noi liceeni , ne vom stradui sa dam la o parte toti hotii care exista in aceasta tara , nu doar pentru noi sau parintii nostrii ci si pentru copii pe care ii vom avea!! Si sper totodata ca timpul liber va fi dedicat si lecturii nu doar barurilor , unde suntem inonjurati de toate "mizeriile"!! Nu avem cum sa ii "distrugem" pe toti acesti hoti daca nu invatam !!! Sper ca aceasta scrisoare sa ajunga la urechile tuturor liceenilor !!! Noi putem sa ii invingem pe hoti!! Haideti sa facem asta !! Multumim Tudor Chirila pentru sprijinul pe care ni-l acorzi !!

    RăspundețiȘtergere
  129. doamne.genial..pur si simplu.. super tare..ai dreptate noi suntem SCHIMBAREA!..multumesc:)

    RăspundețiȘtergere
  130. Multumesc Tudor.Chiar e nevoie de asa ceva.Trebuie sa ne urmam pasiunile.Sta in mainile noastre sa schimbam viitorul, iar scrisoarea asta e un semnal de alarma.Sper doar ca nu vom ramane indiferenti.Ma bucur ca am citit-o.Diriginta ne-a recomandat-o probabil pentru ca asta ar vrea si ea sa ne transmita dar nu a gasit o modalitate potrivita.
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  131. Nu imi vine sa cred cat de ignoranti sunt unii dintre voi. Nu conteaza scopul aparent al acestei scrisori ci pentru cei care stiu sa mai citeasca printre randuri e defapt un mare semnal de alarma si o instigare pentru a indrepta toate tampeniile din tara asta. Nu fiti ignoranti ci invatati ceva. Orice minciuna are stropul ei de adevar, orice declaratie are un motiv ascuns. Deschideti ochii!!!

    RăspundețiȘtergere
  132. daca se poate as vrea un link pentru coloana sonora ca sa o pot transmite mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  133. Genial, bravo Tudor! Dar gandeste-te, cati dintre noi isi vor alege liderii? Toti se invidiaza intre ei, toti vor sa se fure pe la spate, dar niciunul nu latra de la inceput, ei chiauna, sa primeasca puterea si abia apoi latra, iar latratul lor ii hipnotizeaza pe cei din jur, pe ei, pe toti...

    RăspundețiȘtergere
  134. Vad ca ai primit foarte multe laude....nu stiu daca o sa te intereseze si cuvintele mele dar le spun: ai o foarte mare dreptate in lucrurile pe care le'ai scris...dar ce intelegi tu prin notiunea de bine si cea de rau? pentru ca vad ca ai pomenit de ele.

    RăspundețiȘtergere
  135. Dilimache: "Ar trebui postat mesajul in cat mai multe locuri, pentru a-l citi multi tineri. Sper ca cei vizati sa aiba maturitatea de a-l asculta macar."

    Eu chiar am facut asta. Am copiat primele 3-4 paragrafe din "Scrisoare", si-am lasat link la postarea lui Tudor. E impresionanta, miscatoare, dar e nespus de trist ca e plina de adevar... dar asta este. Trebuie sa ne mobilizam, destinatarii mesajului trebuie sa se mobilizeze si sa profite de sansa lor... caci ei inca au timp sa faca ceva.
    Multumim, Tudor.

    RăspundețiȘtergere
  136. ce sa zic, tudor...
    mare adevar graiesti tu insa kati crezi k te vor asculta cu adevarat??.. stiu, incerci s faci un lucru mare, multi au incerkat si vor mai incerka, insa in tara asta de kkt nu prea este posibila o skimbare majora. si asta pt k romanii ( din nefericire ) au cel mai mare defect: nu sunt, nu suntem uniti! romanii asculta cuvintele astea marete, o parte le si inteleg, insa kand vine vorba s se faca ceva cu adevarat si dincolo d cuvinte "frumoase", fiekare isi vede d treaba lui..
    din pakate asta e romania in kare traim!! :( prea putini mai sunt azi mandri k sunt romani..
    iti multumesc si sper k mesajul tau va avea un ecou real asupra celor tineri.
    numai bine! :)

    RăspundețiȘtergere
  137. E impresionant ca stii nume importante din literatura universala, dar nu stii ca personajul lui Creanga se numeste Flamanzila, nu Fomila!

    Oricum, ai spus multe adevaruri.

    RăspundețiȘtergere
  138. VREM SA INCEPEM MISCAREA CONTRA Statului!DACA SI TU ESTI ANTIVOT ALATURA-TE SI HAI SA NE MISCAM ! Add ym : antivotromania

    RăspundețiȘtergere
  139. Lions for Lambs 2007
    este un film ce cred ca are sa-ti placa

    RăspundețiȘtergere
  140. Lions for Lambs 2007
    este un film ce cred ca are sa-ti placa

    RăspundețiȘtergere
  141. Alexandra, mai citeste o data, te rog, paragraful despre copiii francezi si englezi. Poate chiar ai sa realizezi ca este foarte corecta exprimarea.
    In rest...bafta multa si trageti invataminte din ceea ce a scris Tudor.Incercati sa intelegeti ce este bun pentru voi si nu luati ca model in viata exemplele negative care va sufoca la fiecare pas.Fiti altfel! Fiti buni, fiti diferiti!

    RăspundețiȘtergere
  142. "Be the change you want to see in the world."

    Un citat celebru, care se potriveste situatiei de fata. :)

    Sper sa inteleaga mesajul tau cat mai multi tineri si sa descopere ceea ce exista in ei, dar a fost uitat ... calitatea de a fi OM.

    RăspundețiȘtergere
  143. Cu adevarat impresionant.Aveti respectul meu. Dar,in opinia mea nu va avea un foarte mare impact asupra adolescentilor din ziua de azi pentru ca ei vad doar in fata.. se gandesc cum sa fie mai cool si cum sa agate mai repede. Foarte adevarat este ce spuneti dar inutil acum, doar cativa realizand cat de important este sa ai o tara adevarata.

    RăspundețiȘtergere
  144. Oameni buni! Nu EI trebuie tinuti minte! Ci NOI, NOI cei care PUTEM sa schimbam ceva! Nu unul cate unul, pentru sine, ci TOTI, laolalta, pentru binele tuturor, pentru viitorul nesigur spre care ne avantam cu pasi mari! Oameni buni, e timp sa actionam! Nu ma refer la revolutii, la violenta, acesta ar trebui sa fie ultima cale. Ma refer la oamenii inteligenti - NU mai plecati in tari straine, intelegeti ca daca aici nu va este pretuit intelectul, atunci macar folositi-l impotriva LOR! Numai IMPREUNA putem! Nu mai plecati! Dincolo e mai bine din punct de vedere MATERIAL, dar vai, cine nu stie cum se simte un suflet DEZRADACINAT? Alegeti a fi calaii copiilor vostri? Nu cel mai NOBIL lucru este sa iti sacrifici propria fericire si viata pentru a lasa in urma un viitor mai sigur copiilor nostri? Ce exemple invata de la voi, daca voi alegeti calea pribeagului? Ca nu exista sansa in fata celor multi si cu bani? Vreti sa ii vedeti idolatrizand pe oamenii pe care voi ii detestati din toata inima pentru ca va rapesc lucrul cel mai de pret, LIBERTATEA? TREBUIE sa luptam impreuna, trebuie sa lasam orgoliile la o parte, mandria si invidia pe celalalt! Trebuie sa fim UNITI! Nu ii vedeti pe parintii vostri? Cand au fost ultima data in strainatate, in concediu? Cand si-au permis ultima data sa manance intr-un restaurant luxos? Probabil stiti singuri raspunsul. Si, mai important? Cand ia-ti vazut ultima oara zambind fericiti, fara a avea grija de ziua de maine? Fara temeri? Fara indoieli? Nu intelegeti ca LE SUNTEM DATORI sa asiguram un viitor fericit pentru copii nostri? E mai bine sa ii parasim sa ne luam lumea in cap si sa plangem de fiecare sarbatoare ca nu ne sunt aproape? Nu intelegeti? Avem DREPTUL la LIBERTATE. Avem dreptul de a cere ceea ce ne-a fost furat! Avem deptul la DEMNITATE! Avem dreptul de a ne mandri ca suntem ROMANI! PUTEM IMPREUNA! Oamenii cu adevarat importani din istorie au reusit prin dragoste si intelepciune, prin inteligenta si sacrificu sa asigure un trai prosper si fericire urmasilor? Luati exemple , ii gasiti peste tot! Din carti pana pe net! NU cautati marile valori in societatea de azi! Societatea de azi este corupta, depravata,egoista! Cautati in sufletele voastre si recunoasteti in voi adevarata valoare si putere! Va rog din suflet, haideti sa ne unim cumva, oricum, nu conteaza, orice pas mic e un inceput! Trebuie doar sa VREM! Invatati sa va folositi mintea si nu ascultati pe cei care iau drumul usor si gresit in viata! Gasiti in voi CURAJUL si VOINTA de a vedea mai departe indiferent cat de intunecat este orizontul!

    RăspundețiȘtergere
  145. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  146. am sters comentariul anterior..mi-am dat seama ca nu are rost sa impun cuiva ce si cum sa scrie...asta depinde de viziunea fiecaruia...trebuie sa extragem esentialul din scrisoarea aceasta:SA CITIM..mult...insa nu porcariile pe care vedem ca le citesc cei mai multi dintre noi prin metrou...avem prea putin timp la dispozitie sa citim toate porcariile...trebuie sa citim autorii mari ai literaturii universale...ei ne pot schimba viziunea...restul o sa vina de la sine...dupa 100 carti citite o sa vedeti schimbarea...nu o sa mai trebuiasca sa cititi scrisoarea lui tudor,deoarece aceste lucruri le veti sti si voi...le veti putea exprima...si scrie in stilul vostru...va veti creste si un stil...pur si simplu mintea o sa vi se deschida...o sa fiti mai buni!da,o carte in plus citita va poate face mai buni,cu un simt al moralitatii mai dezvoltat!veti reusi sa priviti lucrurile asa cum sunt acolo unde se promoveaza minciuna!...lumea in care traiesti o faci tu!multumin Tudor!

    RăspundețiȘtergere
  147. http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=9893
    merita citit

    RăspundețiȘtergere
  148. Azi am luptat! Multumesc camarazilor!
    www.ParculTrivale.blogpsot.com

    RăspundețiȘtergere
  149. Hey! Genial articolul! Sunt scriitoare, dar pot sa spun ca nimeni nu ar fi reusit sa redea mai bine aceste lucruri asa cum ai facut tu in acest articol! Este absolut genial si iti multumesc pentru cuvinte, pacat insa ca foarte putini le inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  150. Bă, era unii de cânta muzică şi zicea aşa De ce crezi tu ca ma ratez si tu ma scapi?. Între timp nu mai e unii, decât nişte frustrări...

    RăspundețiȘtergere
  151. Apreciez ce faci, numai ca e cam trist faptul ca multi dintre tineri au impresia ca, intr-adevar, e tarziu pentru a se mai face ceva.

    RăspundețiȘtergere
  152. M-am nascut in 80. I feel you and chasing unicorns (vezi his comment). Tudor, sfatuiesti elocvent, din toata fiinta ta, ca un om batran, rapus si plin de dragoste. Spui cum stii tu mai bine si-ai ales cuvintele cu cea mai mare grija. Probabil te incearca un sentiment stupid de neputinta si inutil, te gandesti ca incerci si tu cum poti si nu-i nici pe departe destul. Well, asa e. Chasing unicorns, ai dreptate, dar nu de tot. Poti. Integritatea e overrated. Trebe sa o stirbesti ca sa supravietuiesti, dar asta nu inseamna ca odata ce te-ai manjit, nu mai are rost sa te speli. Ba are. Incearca mereu sa fii mai bun si mai bun si sa supravietuiesti. Nu-i alta cale, oriunde ai fii pe lumea asta. Just grow with the calm of a tree.

    RăspundețiȘtergere
  153. Pentru Domnul Tudor Chirila(nu sunt in masura sa-ti vorbesc asa cum iti vorbesc ceilalti deoarece esti mai in varsta ca mine).....am si eu o mica intrebare..... ce conteaza daca citesti si nu citesti ceea ce trebuie,ce mai conteaza daca citesti si nu bagi al cap ceea ce citesti......eu nu zic ca cititul nu este necesar,nu este necesar sa citesti mult,este necesar ca ceea ce citesti sa bagi al cap,sa inveti din cartile pe care le-ai citit.........trebuie ca la orice carte dupa ce ai citit o propozitie sa te gandesti al ea si sa te intrebi "oare ce vrea sa zica?"....... nu trebuie sa citesti mult.....trebuie sa citesti ceea ce trebuie,si ceea ce te ajuta......sunt multe carti care mi leau recomandat multi dar inafara ca imi imbogatesc un vocabular pe care il am deja format nu am ajuta cu nimic......chiar si anumite filme si jocuri ajuta mai mult in dezvolatarea gandirii oamenilor decat o carte. Si cum spune si Alexandra, ai o mare influenta asupra liceenilor.....oameni ca tine ar trebui sa inceapa sa miste ceva in tara asta......oameni ca tine trebuie sa impinga tinerii sa invete si sa ne scoata din acest kkt......eu insa lupt pe alt front.....daca frecventezi anumite forumuri straine,ai auzit de mine,incerc sa indrept parerea europenilor despre romani......si gandeste-te bine Domnule Tudor, cititul nu este totul, nu orice carte citita ne va ridica,orice carte inteleasa ne va ridica.....totul este sa gandesti..... Respect, in sfarsit gasesc un om care chiar face ceva pentru viitorul nostru. Poate ca nu realizezi,dar prin aceasta scrisoare ai facut multe sau poate chiar nimic. Sper ca in cativa ani sa vad tineri de varsta pe care o am eu acum sa fie mai presus de mine asa cum eu,involuntar, is mai presus ca altii mai mari decat mine......Din Moldova(regiunea) di pi camp va transmiti salutari The Hellwaiter(scuzati greselile gramaticale cauzate de neatentie sau tastatura)

    RăspundețiȘtergere
  154. tudore cu oameni ca tine Romania nu va mai fi la fel....va fi o alta tara mai evoluata .........in toate punctele de vedere.......multumim pentru sfatul tau.........bravo tudore..esti tare inka nu am mai vazut un om ka tine....as vrea sa te kumosk mai bine

    RăspundețiȘtergere
  155. Genial...Foarte adevarat.Chiar daca poate, descrierea facuta de tine mi se potriveste in anumite cazuri, sunt de acord cu asta.Si poate ca o sa fiu asa cum trebuie.Asta cum spuneai si tu...Tudor, esti un geniu, pentru melodiile pe care le scoti si etc.Imi place vama, si vama veche,chiar daca :-< numai e....
    Bafta>:D<

    RăspundețiȘtergere
  156. Super articolul Tudor. Si ai mare dreptate, animalele au reguli nescrise; oamenii au legi scrise, dar pe care se incapataneaza sa le evite si sa le incalce prin abuz de putere sau teribilism. Asta e, am fost intr-adevar crescuti intr-o lume in care schimbarile se faceau din rau in mai rau si ne-am trezit prea tarziu ca sa mai apucam sa facem ceva. Poate eu mai am o sansa, poate tu la fel, dar cu cine? Acum suntem prea putin. Generatiile mai noi trebuie sa cunoasca toate aspectele astea din timp pentru a creste uniti, constienti de tot ce se intampla in jurul lor, si numai astfel vor putea face o schimbare.

    Te felicit din nou si iti urez succes in continuare pe toate planurile. Cosmin.

    RăspundețiȘtergere
  157. Este promitator si plin de speranta...dar si foarte trist ceea ce spui...
    Gabriela, Galati

    RăspundețiȘtergere
  158. noi?noi ce sa facem?spune tu.. crezi ca daca citim putem rezolva ceva? citesc..citesc mult..dar cu sistemu asta ce fac? cu ce ma ajuta pe mn in tara asta de ca*at daca citesc mult si stiu legile? ce pot sa fac? hai sa facem revolutie..dam foc la tot..si incepem sa construim de la zero..si nici atunci nu cred ca ar fi bn..altceva?iau un kalash si il impusc pe Dl. Presedinte? Hai sa facem revolutie!!! Instig LA REVOLUTIEEE!! Pace:P

    RăspundețiȘtergere
  159. sunteti prea putin sa fiti auziti, suntem prea putini sa fim auziti,suntem prea facuti ko sa ne mai putem ridica, esti prea sigur sa ne iei apararea si sa ne indemni la viata, posibil ca totul e pierdut, suntem mancati! Nu se face nici-o campanie de amploare, se striga doar pe la colturi in soapta, credeti ca tudor,mircea bade,marius tuca,mihaela radulescu sunt auziti, parca striga pentru ei, macar de s-ar uni sar auzi putin mai tare! Tudore, ne-a mancat serparia frate, nici macar tu nu cred ca stii ce-i in sufletele noastre, a adevaratilor oameni de rand, din provincie si fara show biz sa ne intelegem! Traim cum putem,stim ca totul e sfarsit dar e bine ca nu ne dau afara din tara, sau asta-i viitorul,nu? suntem varza,cine crezi ca mai citeste cand painea e atat de neagra,mai intereseaza pe cineva de dumas, da pa timpul lu ceausila iti dadea ratia te satura pe moment si putin fortat ti-l baga si pe dumas in gat, acuma e o democratie-puscarie,esti liber da stai mai inchis decat in orice odios comunist. Totul e o vrajeala,ne-au facut praf creerii astia,suntem bass,terminati, vine SFARSITUL in curand. nu o fac pe pesimistul, dar hai sa privim real totul, nu mai exista nimic, nu mai exista omul cu principii nu mai exista OMUL, se lucreaza numai la distrugerea speciei.E prima oara cand citesc si scriu pe un blog, ma scuzati dac-am exagerat,sunteti baieti destepti voi astia fani lu chirila,veti intelege.Io acuma am traba,tre sa fac tocanita ca vine nevasta-mea de la munca si iar ne certam pt 2 3 zile daca nu...!Sper sa ne mai auzim,sper sa ajunga le voi chestia asta mai intai nu,pardon,nu ma huliti!!!V-am pupat!Tudore oricum esti cel mai tare,iesi mai des pe la tele si tine prelegeri destea,lasa blogareala ca asta-i pt filozofi!!!

    RăspundețiȘtergere
  160. sunteti prea putin sa fiti auziti, suntem prea putini sa fim auziti,suntem prea facuti ko sa ne mai putem ridica, esti prea sigur sa ne iei apararea si sa ne indemni la viata, posibil ca totul e pierdut, suntem mancati! Nu se face nici-o campanie de amploare, se striga doar pe la colturi in soapta, credeti ca tudor,mircea bade,marius tuca,mihaela radulescu sunt auziti, parca striga pentru ei, macar de s-ar uni sar auzi putin mai tare! Tudore, ne-a mancat serparia frate, nici macar tu nu cred ca stii ce-i in sufletele noastre, a adevaratilor oameni de rand, din provincie si fara show biz sa ne intelegem! Traim cum putem,stim ca totul e sfarsit dar e bine ca nu ne dau afara din tara, sau asta-i viitorul,nu? suntem varza,cine crezi ca mai citeste cand painea e atat de neagra,mai intereseaza pe cineva de dumas, da pa timpul lu ceausila iti dadea ratia te satura pe moment si putin fortat ti-l baga si pe dumas in gat, acuma e o democratie-puscarie,esti liber da stai mai inchis decat in orice odios comunist. Totul e o vrajeala,ne-au facut praf creerii astia,suntem bass,terminati, vine SFARSITUL in curand. nu o fac pe pesimistul, dar hai sa privim real totul, nu mai exista nimic, nu mai exista omul cu principii nu mai exista OMUL, se lucreaza numai la distrugerea speciei.E prima oara cand citesc si scriu pe un blog, ma scuzati dac-am exagerat,sunteti baieti destepti voi astia fani lu chirila,veti intelege.Io acuma am traba,tre sa fac tocanita ca vine nevasta-mea de la munca si iar ne certam pt 2 3 zile daca nu...!Sper sa ne mai auzim,sper sa ajunga le voi chestia asta mai intai nu,pardon,nu ma huliti!!!V-am pupat!Tudore oricum esti cel mai tare,iesi mai des pe la tele si tine prelegeri destea,lasa blogareala ca asta-i pt filozofi!!!

    RăspundețiȘtergere
  161. Mesajul poate fi sincer interpretat dupa fiecare..
    Sunt cuvinte mari si magistrale, dar cum s-a mai zis, se poate ascunde orice in spatele lor.
    Zicand asta, nu iau partea nimanui.
    Eu inca militez pentru "Scrisoare pentru Fat-Frumos" care e pur si simplu geniala.
    Si pentru toti care trec pe aici, treceti si pe la blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
  162. bun articol :) am shi eu o intrebare !! nu vrie sa facem schimb de bannere:-?? sau de linkuri !!

    contact yahoo id : mandeea_deejay ! plzz

    RăspundețiȘtergere
  163. cateva comentarii mature intr-o mare de superficialitati...
    eu abia am terminat liceul si mi-am dat seama ca daca vrei sa misti ceva, sa faci pe cineva sa ia atitudine trebuie sa atingi locul cel mai sensibil, sa zgudui putin pentru un pas...
    multi dintre noi renuntam...renuntam pentru ca nu putem pune in evidenta ceea ce gandim...de ce? simplu. pentru ca nu suportam sa fim dati deoparte, ne-am saturat de asta.s-a intamplat deja de prea multe ori...
    dar asta e si ideea! cauta-ti prietenii, alege-i CU GRIJA, sau lasa-i pe ei sa te aleaga. apoi evoluati impreuna, numai asa se poate vedea ceva, numai asa puteti construi ceva, nu singuri! un singur om poate doar readuce sentimentele uitate intr-un colt de inima curata...voi realizati uniunea. Merita!(sper si eu sa reusim ceva, impreuna, putem)
    Tina

    RăspundețiȘtergere
  164. Ar fi fain ca in aceiasi line sa faci inca doua scrisori: Una catre "Dascali" sau Pseudodascali si una catre "parinti". In felul acesta sunt sanse mari sa inchizi cercul asta viciios care ne macina viitorul precum marea macina tarmul: incet dar sigur. Semnat un parinte scarbit de ceea ce a mai ramas din invatamantul romanesc

    RăspundețiȘtergere
  165. fainut. trist. adevarat. nu asculta nimeni. vanghelie va fi tot marean, videanu tot adriean. o tara de "eani". surzi. adrian

    RăspundețiȘtergere
  166. Am lacrimi în ochi şi înghit în sec.
    Acesta e primul lucru de care avem nevoie: să ni se spună că putem! Suntem în stare, avem timp, avem viaţă şi suntem stăpâni pe ea. Să nu-i lăsăm să îşi bată joc de noi la nesfârşit, să-i înfruntăm, să le arătăm că lucrurile pot fi schimbate, să-i îngropăm în propriul lor noroi, în propria groapă. Să le ardem lumea făcută din bancnote. Să-i ucidem cât mai avem timp.

    RăspundețiȘtergere
  167. Meriti toti laurii.... acesta este cel mai "adevarat" text pe care l-am citit... chiar de o vreme discutam cu amicii despre viitor... si de cei care se plang si nu fac nimic... si ne gandeam la ce am putea face.... si ce ati spus aici e exact ceva ce ar putea face o schimbare, nu cred k puteati sa faceti o scanteie mai mare.... acum sa asteptam sa mocneasca... speram ia amploare, spre binele tuturor

    AFIRMATI-VA, CAUTATI SOLUTII NU PROBLEME! si PLANSUL NU E NICIODATA O SOLUTIE... RESEMNAREA, INDIFERENTA, LENEA ... sunt cei mai mari DUSMANI !!!

    SUCCES TUTUROR CELOR CARE VOR SA FACA CEVA, ORICE,

    am cateva de spus celor care privesc cu superficialitate... sau trateaza aceasta scrisoare in mod superficial.... mai bine nu spui nimic decat ceva prost.... dak ai o problema pastreazo pentru tine...

    ex"cât sirop de ameţit pipiţe ai în tine, să mor io" ... Octavian.... chair nu inteleg de ce ai simptit nevoia sa spui asa ceva...

    sau "ai folosit ii in loc de iii" si "haite" in loc de grupuri ... nu cred ca sunt necesare astfel de comentarii...

    iar cei care le-au citit vreau sa stie ca nu suntmajoritari comantaorii... acestia sunt doar cei care nu stiu sa taca, doar 10% suntem noi cei care vor sa transmita un mesaj, si cu ocazia aceasta felicit toate mintile deschise

    Acum hai sa promovam acest mesaj.... cum putem... pe mess ... autorii pe bloguri... prin comment-uri pe bloguri cu link catre acest articol... etc. orice este important ..chiar si un amarat de link poate aduce sute .. mii de vizitatori.. si calitatea mesajului o sa garanteze acest lucru

    RăspundețiȘtergere
  168. Nu sunt vorbe goale altii au reusit... putem sa reusim si noi ...daca nu incerci.. daca nu dai macar cateva minute pentru tine... atunci nu mai ai nici un drept sa te plangi...

    RăspundețiȘtergere
  169. Ce o sa faceti in viitor daca acum nu faceti nimic.... imi pare rau pentru cei ce si-au pierdut speranta... dar eu inca cred, defapt stiu ca putem... suntem in stare de multe,,, iar istoria ne poate invata.... cum un sing Om... ajutat de cei din jur a reusit sa creeze un imperiu, si ce important... sa faca o schimbare, uni poate nu in bine... dar altii da...

    Nu pot sa cred ca suntem o natiune de Resemnati... nu vreti sa luptati pentru nimic ...si asta ne este problema... solutia este sa ridicati capul, sa priviti inainte, cautati si voi la randul vostru alte solutii... si treceti la fapte... oricine poate schimba totul ...

    Nu sunt visator, sunt realis... daca noi nu facem nimic, atunci cine o va face, ce o sa facem cu viitorul nostru, pe a cui mana o lasam?

    Gandeste-te ... o sa ai o familie, casa, teren.... si intr-o zi sa le pierzi pe toate, pentru ca vrea careva sa faca Mall in locul casei tale... si tu nu primesti nimic, desi ai toate actele, ce o sa faci cu accea hartie cand toti sunt corupti, ce o sa lasi copilului tau, ... pentru ce ai muncit toata viata?

    Trebuie sa luptap pentru lucrurile la care tinem....

    Respect Stefan
    Cei care vor sa discute in continuare, sa imi vada ideile ma pot gasi pe blogul personal

    RăspundețiȘtergere
  170. scuzati-mi greselile in scriere.. sper ca puteti citi ideea si nu cuvintele

    RăspundețiȘtergere
  171. Tudor. Voi citi scrisoarea ta in fiecare clasa la care voi intra sa stau de vorba cu liceenii mei, acest inceput de an scolar. Cuvintele sunt de prisos. Nu voi sti inciodata sa scriu atat de frumos ca tine.
    Camelia Condurache, psiholog şcolar

    RăspundețiȘtergere
  172. cei care sunt deacord cu acest mesaj intrati aici, as vrea sa ne adunam
    Scrisoare catre noi

    RăspundețiȘtergere
  173. Dostoievski nu mai ajuta la nimic in 2009, cititi, dar cititi literatura timpului vostru scrisa de oameni care au experienta valoroasa de impartasit, nu care si-au petrecut viata in biblioteca si au cunoscut oamenii tot din carti!

    Cititi de la oameni ancorati in realitate, cititi ziarele exersand distinctia intre manipulare si informatie, intre minciuna si adevar!

    Cititi si de pe net, hartia a fost si ea netul vremii ei, acum doar ucide padurile!

    Cititi, dar nu doar bloguri de adolescenti intarziati si imaturi!

    Cititi fara sa lasati adevarul sa fie obturat de nostalgii si sentimentalisme ieftine ale unor neadaptati.

    Fiti mai destepti decat obositul de Chirila care umecteaza studente singuratice de la limbi straine, traitoare in fantezii de sufragerie!

    2010 e dupa colt si Chirila apartine lui 1990.

    RăspundețiȘtergere
  174. Si poate afla si Chirila ca web surfing-ul stimuleaza activitatea creierului mult mai mult decat cititul cartilor!

    Dar ca sa stii asta trebuie sa stii ce sa citesti, nu ca baiatul asta dezorientat, nu afli lucrurile astea din Dostoievski.

    RăspundețiȘtergere
  175. Bine spus.... mole ai si tu dreptate... dar sa sti ca cititnd istoria poti afla cum sa discerni anumite evenimente, cum sa le previ, din istrie poti afla multe.

    Dar intradevar si internetul este o sursa infinita de cultura... numai sa sti cum sa cauti...

    adu niste exemple de surse bune..dar si surse rele.... cum se discern adevaruri de minciuni... etc.

    RăspundețiȘtergere
  176. Ce este important ca el a inceput o miscare.... si pentru asta trebuie sa fie admirat...

    RăspundețiȘtergere
  177. Şi... a făcut diferenţa? Vă simţiţi mai împliniţi? Mai evoluaţi?

    Să ridice două dejte cei ce sunt diferiţi ( în bine ) pentru c-au citit rândruile lui Chirilă. Poate-s eu un limitat şi nu văd valoarea atunci când aceasta-mi stă în faţă. Învăţaţi-mă şi pe mine să-mi trag lecţiile de viaţă din scrieri dă pă net. Arătaţi-mi calea către un viitor mai luminos! Eu VREAU! Eu POT! Eu sunt magician.

    RăspundețiȘtergere
  178. In primul rand renunta la pozele facute in baie dezbracat... :)

    In al doilea rand renunta la atitudinea negativista... un optimist reuseste sa faca 20% din lucrurile pe care si le propune, un negativist intradevar reuseste in proportie de 100% pentru ca nu incepe si nu incearca nimic... pentru ca zice inca de la inceput ca nu va reusi... mai rau ii atragi si pe altii intr-un asemenea ciclu in care nimic nu se intampla...

    3 Nu te da batut... niciodata... lupta pentru ceea ce crezi...

    RăspundețiȘtergere
  179. 1. Recunoaşte că vrei să vezi mai mult decât capul.

    2. Tu ai o problemă cu realitatea şi cu definiţiile cuvintelor

    3. Nu mă dau bătut, dar pe tine te-aş da liniştit.

    RăspundețiȘtergere
  180. are perfecta dreptate trebuie sa ne cautam lideri.....si nu sa ne gandim cum si cat sa ne furam.bine spus ptr ce o sa ti foloseasca un lambourghini daca nu ai unde sa-l folosesti asa ca "desteapta-te romane" ......putem stim foarte multe lucruri pe care ei la anii lor doar si le imaginau si putem invata si mai mult dar cu lucrurile invatate sa construim o lume mai buna pentru noi si pentru copii nostri ..........tudore esti mare

    RăspundețiȘtergere
  181. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  182. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  183. cartitza sau alunitza sau ce-i fi
    esti cam prost tata
    nu-i loc de voi p-aci
    mai ia o gura de pepsi si treci la dota sau ce facetzi voi...
    macar nu disturbati si pe altii in inutilitatea voastra

    RăspundețiȘtergere
  184. @ clickdevacanta: nu e treaba mea sa fac un tratat de manipulare si sa explic chestii evidente pe blogul lui Chirila, ajunge cat am facut, cine are cap de priceput pricepe, cine nu - se uda in chiloti si se da cu capul de pereti ca nu intelege pe unde s-o apuce.

    Asa de gust: omenirea inregistreaza acum schimbari intr-un an cat in tot secolul trecut (informatie obtinuta din lecturi stiintifice, nu aproximari personale), da-ti seama cat s-a schimbat toata paradigma de pe vremea lui Dostoievski incoace si cat mai e el util.

    Si da, istoria e de citit clar, am priceput asta cam tarziu si eu, e plina de invataminte, dar si de manipulari si de minciuni, din toate se poate invata f mult.

    Iar miscare inceputa de Chirila nu numai ca nu are valoare, dar e chiar daunatoare, pentru ca departeaza minti tinere de realitate si adevar.

    RăspundețiȘtergere
  185. Flaviucretiu, esti un baiat de pe net care nu va fi in stare niciodata sa demonstreze ca gresesc, pt ca daca aveai mintea aia, postai ceva mai destept decat injurii

    Asa ca ma doare la basca ce crezi tu despre mine si despre locul meu.

    Sunt cum sunt si cred altii despre asta nu schimba nimic si povesteste ceva doar despre ei insisi, nu despre mine.

    RăspundețiȘtergere
  186. mai de ce va baga ashtia in cola de va ia mintzile???
    din ce scrii tu deduc ca eshti una din variantele de mai jos:
    - un resemnat care s-a obishnuit cu statutul de furat, batjocorit (pe fatza mai nou) , umilit, etc...
    - opusul, adica cel ce fura, batjocoreshte, etc Adica cel pe care-l uram cu desavarshire ashtia carora ne place dreptatea, fie ea asha de putzina...
    - un copil de pana-n 16 ani care habar n-are ce vorbeste

    RăspundețiȘtergere
  187. ahhh...uitasem , poate esti unul dintre aceia pt care parintzii au furat suficient ca tu sa nu faci nimic numa sa te plimbi toata ziua pe la terase, sa-ti parchezi jeepu in mijolucu drumului , si sa te uiti dupa pitzipoance toate ziua...ca shi cum ar fi suficient atata-n viatza...probabil ca si este...daca ai un iq sub 110..

    RăspundețiȘtergere
  188. Vezi, d-asta nu-mi pasa de tine, pt ca n-ai cum sa intelegi ceva cu mintea care te duce sa scrii posturile astea si o dai numai in gard.

    Dar esti amuzant si e placut sa ma joc cu nervii tai pana intelegi ca trebuie sa te preocupe locul tau mai mult decat al altora, pt ca schimbarea vine dinauntru si se reflecta abia apoi in afara.

    RăspundețiȘtergere
  189. exista un echilibru intre felul in care ma preocupa locul si felul in care ii influentzez pe ceilaltzi. eu shtiu macar de care parte sunt.
    tu shtii?
    parerea mea este ca te cam preocupa cam mult locul tau. sau interesul tau mai bine zis...
    am cunoscut si-am sa mai cunosc multi de-acum inainte ce-i care nu-si vad decat interesul propriu, trecand peste orice principiu moral sau de bun simtz in indeplinirea scopului.
    esti cam lent in gandire, pana raspunzi tu imi ia foc laptopu' toshiba, shi nu l-am luat in perioada asta cand primesc altul pe loc.

    RăspundețiȘtergere
  190. si cand ai intalnit ultima oara un om caruia ii pasa de parerea ta si cu cat dadea respectivul castravetii?

    RăspundețiȘtergere
  191. esti cam singuratic de felul tau asa-i
    ?
    asa-i daca-ti petrecei o treime din viata in fata calculatorului

    RăspundețiȘtergere