[ascunde postari]
arhiva

rss | facebook | twitter | vama | contact

sâmbătă, 4 iulie 2009

4 iulie. Ingroparea libertatii

America sarbatoreste 4 iulie in stare de razboi. Bastionul democratiei si trambita libertatii are ambasadele inconjurate de garduri inalte, sarma ghimpata sau intarituri de beton, vajnic pazite de echipe antiteroriste. Trebuie sa recunoasteti ca este un paradox.

America si-a asumat rolul unic de gardian al legilor si principiilor libertatii elaborate in doua sute de ani de existenta, fara sa-si dea seama ca incercarea de a-i inlatura pe ceilalti de la masa la care libertatea se imparte in diverse forme este, de fapt, prima incalcare a principiilor de baza ale acesteia.

America nu crede in Dumnezeu. Crede in existenta Lui, dar I se substituie intr-un mod categoric. Pentru americani, Dumnezeu e un simbol care trebuie sa existe doar pentru a te prevala de el, un fel de veteran de razboi in numele caruia poti purcede la cutare si cutare acte. Dumnezeu e balast si America crede cu tarie ca se poate descurca mai bine fara.

Felul in care America sfideaza lumea are ceva din destinul tragic al lui Michael Jackson. America si Michael Jackson au un lucru in comun. Un fundament subred. Michael Jackson vine dintr-o familie saraca, dezorganizata, cu un tata betiv si bataus in care lectiile de morala au fost minime, daca nu de-a dreptul inexistente. Socul pe care l-a resimtit in urma formidabilului puseu de celebritate nu a putut fi absorbit de fiinta firava, fara copilarie si repere. In acelasi fel, America, o tara nascuta din ambitia feroce a tuturor viselor ratate si alungate din batrana Europa, nu a fost pregatita sa conduca lumea. Americii ii lipsesc lectiile si invataturile desprinse din toata macinarea Europei.

Cruciadele, razboaiele de independenta, marirea si decaderea imperiilor, Napoleon, bascii, Revolutia Franceza, Renasterea, sangeroasele dinastii britanice, Carol I al Frantei, Isabela a Spaniei, ciumele si Inchizitia, toate nu sunt decat lectiile pe care parintii batausi si saraci ai Americii nu au avut cum sa le predea copilului rebel gata sa parvina cu orice pret. Idolii Americii ard pentru ca nu au trecut, nu au Dumnezeu, nu au nimic din ceea ce le-ar putea asigura oxigenul sus in varf. James Dean, Elvis, Morisson, Kurt Kobain, Hendrix, Janis Joplin, toti sunt copiii unei Americi care nu a stiut sa-i creasca. America e prea tanara ca sa-si invete copiii. Visul american e bolnav, e amagirea unui copil abandonat pe strazi si care priveste cu pofta si ura la vitrinele celorlalte civilizatii. John Lennon nu s-ar fi sinucis niciodata. Keith Richards, Mick Jagger au coborat pana in iad si au tras pe nas cenusa alba a pustiului sufletesc, dar s-au salvat. S-au salvat pentru ca trecutul i-a tinut de mana strans. O mana elastica, atat de elastica incat a coborat cu ei pana in iad si acolo, ajunsa la capatul elongatiei, asemeni corzii de bungee jumping, i-a smucit inapoi cu o viteza fabuloasa.

America nu are trecut. Michael Jackson a avut un trecut trist, bantuit de spaime, batai si presarat cu prea putine vorbe bune. Toata viata a incercat sa si-l nege, sa-l stearga de pe fata pamantului, sa uite, fara sa realizeze ca odata cu inceputul caderii libere nu va mai exista un punct de sprijin. America, la fel ca Michael Jackson, vrea sa devina alba, vrea sa ne arate noua, restului lumii, ca Libertatea poate fi reinventata cu Dumnezeu lasat de-o parte. E un exercitiu oribil, grotesc si de o trufie fara margini. Pentru moment, Europa, cu aerul unei femei trecute de patruzeci de ani si care se entuziasmeaza la atentiile unui adolescent in calduri, nu face nimic mai mult decat sa contemple acest joc erotic. Piramidele, insa, zambesc. E un zambet glacial, fara niciun dram de condescendenta sau amuzament, este zambetul ingaduitor al trimisilor lui Dumnezeu pe pamant.

La multi ani, America!

P.S. Poate ca nu e intamplator ca, in preajma zilei de 4 iulie, America nu sarbatoreste, ci isi ingroapa unul dintre copiii caruia i-a predat o lectie gresita de Libertate.

36 de comentarii:

  1. Nimic nu e intamplator, iar lectiile dure sunt mai eficiente decat alea "dragute". 11 spetembrie a fost tot o lectie, dar America nu si=a insusit-o pe deplin si continua sa sfideze lumea si sa se descotoroseasca de "balast" cum bine ai spus. Asta ma face sa cred ca lectiile de genul asta vor continua, cum au facut-o in cazul tuturor celorlalte popoare in primele cateva sute de ani de decantare. Aspectul asta e prea putin influentat de dezvoltarea economica, principiile raman aceleasi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate. Cea mai sugestiva comparatie e albirea lui Michael Jackson, credem ca aperenta binelui neaga raul. Nu ma refer rasist, evident, ci politic. Acest simplism ar fi de-a dreptul simbolic daca nu ar fi inainte de toate durerosul adevar. America e un baiat de Dorobanti care joaca la carti mai mult decat istoria ajunsa pana la el. Si viitoarea.

    Vorba ta, l-a pus pe Dumnezeu pe bani, dar nu pentru ca ar crede in el, ci ca sa se confunde uneori Dumnezeu cu banii. Ar spune unii, bine dar o vreme si pe banii romanesti sta scris Nihil sine Deo. Da, dar limba latina si tot contextul ii dadea alta greutate. Nu tineretea lor nu le da acoperire pentru asa ceva si noua da, ci felul de a crede, la noi credinta e fiintiala, la ei e de tejghea. De aceea isi permite si atata dialectica, atatea culte si secte, atatea drumuri, pentru ca Dumnezeu incepe sa fie iluzia multumitoare, dar nemultumita...

    RăspundețiȘtergere
  3. imaginea cu bastionul libertatii aparat de ziduri de beton si luptatori anti-tero e buna, dar comparatiile celelalte sunt hazardate si superficiale. sa spui ca john lennon nu s-ar fi sinucis niciodata pt ca era britanic? come on! ca si cum britanicii nu se sinucid.

    RăspundețiȘtergere
  4. Te admir mult pentru postul asta. Si iti multumesc pentru el.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am si eu o intrebare cam pe langa subiect...vine Vama cumva in 18 sau 19 iulie la Bistrita? Te rog mult sa imi raspunzi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru un rebel ca tine, notiunea de libertate este diferita de perceptia mea despre ea, pentru ca venim din categorii sociale diferite.
    Libertatea mea trebuie sa tina cont de necesitatile celor care depind de mine.
    Responsabilitatile pe care ti le da libertatea sunt greu de asumat. Experienta mea de viata imi spune ca nu pot sa ma bucur de deplina mea libertate fara a o limita pe a celor din jur. Dorim sa fim condusi, dorim sa avem teama de ceva. Si daca de D-zeu nu am fost educati sa ne temem, avem instrumentele democratiei. ONU. Majoritatea decide tinand cont si de necesitatile minoritatii. Nu mi se pare ca America greseste cand intervine in conflicte, cerand acordul ONU. Cei oprimati au in America o speranta, firava cand nu sunt si interese economice in joc, cei drept. Dar nici cu Europa noastra nu ma pot lauda. Nu misca un deget milenarele noastre natiuni daca nu au speranta ca la reconstructia de dupa un conflict nu le iese si lor ceva. O noua piata de desfacere sau alte contracte avantajoase.

    RăspundețiȘtergere
  7. Giulia szavo: america l-a produs pe madoff.trebuie sa accepti ca libertatea este
    O chesiune de cultura nu doar reprezentarea unor principii avocatesti. Pentru un arab libertatea inseamna altceva decat pentru un evreu.
    America si-a depasit atributiile.

    RăspundețiȘtergere
  8. i don't belive in god but i miss Him


    exista multe feluri de a intelege liberatea. atat in zona personala, care este pana la rand o chestie de moralitatea/imoralitate fata de ceva anume. insa la nivelul societatii exista libertatea pe care o da stiinta, si libertatea pe care o da religia. si intre aceste 2 concepte se intampla totul: diferentele de mentalite, de sistem etc. fiindca in sua functioneaza f bine sistemul, hai mai bine sa-i zic relatia reprezentant-reprezentat, tot ceea ce face guvernul este aprobat de popor. mai exista si rolul puterii si 'efectul libertatii' a lui montesquieu.

    societatile in care primeaza libertatea religioasa ( statele islamice) nu sunt cele mai perfecte societati. e vorba despre aceleasi chestii umane - fericire, bucuria de a face ce vrei, de a te descoperi pe tine ca persoana, de a individualiza- care nu pot exista in acel sistem decat sub forma religioasa, aproape de fanatic.

    din fericire democratia a eliminat din sanul sau rolul bisericii, i-a lasat acesteia doar planul personal, fara implicare politica. si e perfect asa. de fapt crestinismul a jucat un rol important in devoltarea democratiei fiindca 1 este religia iesirii din religie si 2. fiindca intr-o prima etapa, crestinismui se defineste prin a crede ceea ce inseamna ca , crestinismul se indeparteaza de lume, o ignora. 'crestinul ii da cezarului ce e al cezarului, si lui d-zeu ce este al lui d-zeu' deci sua are la baza principii crestine :p

    mie nu-mi place afirmatia ca 'sua sfideaza lumea'. care lumea o sfideaza? :)) crezi ca i se opune vreun stat? ceea ce i se opune sunt grupurile extremiste ( teroristii etc)
    care raman grupuri, ele nu reprezinta un popor. :)) tot ceea ce face sua, face cu acordul lumii intregi.

    europa e o iluzie. mai trist e ca europa are o istorie din care nu a invatat nimic si care se repeta la nesfarsit, alte forme etc :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi place postul. "In God we trust" ar trebui citit mai degraba "In THIS God we trust".

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai dreptate cand spui ca America si-a depasit atributiile.
    Dar e un neadevar sa afirmi ca celebritatile respective au murit numai datorita radacinilor lor.
    James Dean a murit intr-un accident de motocicleta. Si faptul ca Mick Jagger nu a murit (inca) din cauza drogurilor mai tine si de soarta. Plus ca el nu a cunoscut niciodata idolatria ca in cazul lui Elvis sau MJ.
    Si sunt si europeni care mor striviti de celebritate. Dau ca exemplu pe Edith Piaf care a murit la 40 de ani dupa o viata plina de abuzuri.
    Nu, faptul ca celebritatile mor, nu are nici o legatura cu istoria.

    RăspundețiȘtergere
  12. Iulia: e vorba de un mod de a-ti trai viata
    E vorba de un prag pe care I'll treci sau nu
    Toti cei enumerati de mine considerau intr-un fel sau altul ca nu mai au pt ce trai
    Ca au consumat totul...de parca isi doreau sfarsitul

    RăspundețiȘtergere
  13. America a fost si nu mai este. Au fost timpuri in care asociam America cu abolirea sclaviei , cu toleranta interetnica , cu libertatea de exprimare si de gandire . Acum , nu stiu de ce , de cate ori ma gandesc la America imi amintesc pasajul biblic din Apocalipsa , acela cu “marea Prostituata care sta pe multe ape” .
    Eu cred ca America a murit atunci cand s-a vandut marii finante . Nu sunt antisemita , dar urasc guvernarea banului ; si nu pot nici sa trec cu vederea istorisirea biblica potrivit careia intemeietorul Israelului , Iacov (ulterior denumit Israel) si-a facut debutul in viata prospera deoarece a furat binecuvantarea de la tatal sau ,conform Geneza cap27.
    Abia acum America a devenit tara tuturor posibilitatilor , tara in care mai degraba ar scapa un violator , decat un sarman care nu si-a platit impozitele , tara care invoca valori pentru a le incalca (libertate , independenta , drepturile omului) , tara in care se vand bilete la o imormantare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Am auzit ca s-au vandut deocamdata vreo 17500 de bilete la inmormantarea lui Michael Jackson).

    RăspundețiȘtergere
  14. @burtus
    nu s-au vandut,sunt gratis biletele

    RăspundețiȘtergere
  15. cred ca in America e mai multa libertate decat in Europa,sau cel putin asa se pare
    in SUA daca umbli pe strada plin de tatuaje nu se uita nimeni ciudat la tine,sau daca esti travestit sau daca doi barbati se tin de mana,din aceste privinte noi nu suntem atat de evoluati,uneori e posibil ca in SUA sa fie prea multe libertati

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cata dreptate ai si cat de trist este adevarul!
    Dar cati nu viseaza sa plece in America pentru a trai "visul american"...?

    RăspundețiȘtergere
  18. America este mai mult un subiect tabu sau un loc de petrecere a vacantei .Spuneai ca America nu are un trecut. Intr-adevar, iar un popor fara trecut nu este unul fericit. Atata timp cat nu poti vorbi de unitate, cum poti vorbi de libertate? Nu cred in statutul ei de putere mondiala sau in lupta ei pentru egalitatea de sanse sau discriminare. 'taramul' spre care atatia zburau pentru a se reinventa, pentru a o lua de la capat a devenit treptat un spatiu care 'adaposteste' prea multe destine tragice.. America nu are ceva personal.. America nu este a 'john'ului de rand care viseaza la casa cu gard alb, familia perfecta si un zambet de reclame.. este mai degraba America imaginii, a filmelor, a idolilor si fanaticilor, a celor care cred mai mult in reclamele la cereale decat in familia care nu si le permite..

    RăspundețiȘtergere
  19. America a vrut sa fie alba, dar acum este neagra. Pentru Michael Jackson alegerea presedintelui Obama a fost prea mult. O viata de sacrificii care intr-un sfarsit nu au servit. Ce poate fi mai dureros?
    In rest.. sa speram ca de la America zilelor noastre sa vina numai lucruri bune. Din pacate pana acum nu ne-a adus decat o criza.. Americanii-s de vina.. ;)

    RăspundețiȘtergere
  20. Sunt perfect de acord, nici nu ai fi putut sa o spui mai bine. Traiesc aici de ceva timp si exact asa mi e pare ca e, la care se adauga foarte multa ipocrizie fata de alte popoare, o agresivitate apropo de libertatea de exprimare, si o falsa pudoare. Din punctul meu de vedere, America decade din ce in ce mai mult, si aceasta libertate este dusa la extrem si indreptata catre cine nu trebuie. In schimb, romanii inca au nevoie de viza pt a intra aici. Totu tine de politica si de bani, nimic altceva.

    RăspundețiȘtergere
  21. Mah, Tudoritza
    Cati $ le-ai platit americanilor de la Eagles pt Hotel California?Ca vad ca esti baiat citit, cinstit si tare printzipial.

    RăspundețiȘtergere
  22. Intamplator nu este ca Michael si a ales sfarsitul cand nu doar America ci omenirea avea o foarte multa nevoie de energie de compasiune ..
    Singura lui lectie pe care nu si a invatat o a fost ura pentru tatal sau, ura care l-a facut sa-si schimbe culoarea, sa nu se accepte si a dus la un sfarsit cand totul pt el era intr-un punct fara intoarcere.

    America ar trebui vazuta ca o lectie..

    RăspundețiȘtergere
  23. pentru cei care zic ca Michael si-a"schimbat"culoarea,d.p.d.v. medical acest lucru nu este posibil,Michael a zis intr-un interviu in 83,primul sau interviu ca adult,ca are"vitiligo"(google it)si 2 operatii la nas,restul sunt speculatii

    RăspundețiȘtergere
  24. Tudor, daca n-ai fost in SUA, nu o judeca - e ca si cind ai citi o carte despre sex fara sa stii care-i subiectul concret. Daca ai fost, ai trait o vreme acolo si esti acum in situatia de a-ti sorta dezamagirile, ai dreptate. Totusi postul tau suna putin sententios, ton care nu-ti sta in fire, poate de aici si mirarea ca ai asemenea opinii radicale despre un loc care nu-i chiar asa cum spui tu. Iar Michael a fost un om chinuit, foarte bolnav - nu numai fizic, pentru ca a te supune unui lung sir de operatii estetice presupune ca ai mari probleme tu cu tine, in primul rind. Dumnezeu sa-l odihneasca, mi se pare o mascarada uriasa ce se intimpla acum; ca de obicei, acum au iesit toate bocitoarele si asa-zisii prieteni sa-l plinga; poate daca primea astfel de dovezi de iubire neconditionata in timpul vietii n-ar fi ajuns aici atit de repede. Showbiz-ul insa te vrea in picioare, proaspat si gata de actiune; cind nu mai poti, nu te mai vrea nimeni nicicum. Sa nu amestecam lucrurile, si mai ales sa nu generalizam.

    RăspundețiȘtergere
  25. @Camelia
    "Singura lui lectie pe care nu si a invatat o a fost ura pentru tatal sau, ura care l-a facut sa-si schimbe culoarea,[...]."
    De ce crezi/spui asta ?
    Eu l-am simţit mereu ca pe omul care năzuieşte spre iubire.
    Mă interesează perspectiva ta şi argumentele ei.

    RăspundețiȘtergere
  26. Maria, nu si a putut ierta tatal pentru ca l-a batut si chinuit cand era mic. L am vazut intr-un interviu cu cata durere vorbea despre asta.
    si da, mesajul lui a fost Iubirea.

    RăspundețiȘtergere
  27. Cred totusi ca numele de familie a lui Kurt incepe cu C.
    In rest, mai mult de "ai dreptate" nu pot nascoci la ora asta.
    De-mo-cra-cy...

    RăspundețiȘtergere
  28. @Cooh
    Tind să îţi dau dreptate.
    @doina2na
    Îţi împărtăşesc în mare perspectiva. Sunt foarte tristă si extraordinar de revoltată.
    @Camelia, mulţumesc. Cred că a vrut mult să îl ierte.
    @Tudor
    "America si Michael Jackson au un lucru in comun. Un fundament subred." Nu neg cele ce le spui, ci tind să mă apropii de firul tău explicativ. Mai precis de atât, cred că încărcătura nativă a lui Michael a fost fabuloasă, profund spirituală şi la un nivel adânc foarte stabilă şi puternică. "Şubrezimea" şi sentimentul anomaliei personale au fost mai curând lucruri extrinseci naturii sale, inoculate constant, voit sau strict circumstanţial, până la alienare, chiar de către cei care ar fi trebuit să-i valideze esenţa personală sau măcar să îi respecte demnitatea şi libertatea umană.
    Dumnezeu să îl odihnească şi să îi dea pacea.
    Tind să cred că "America" nu are suflet de mamă. Michael în schimb, avea nevoie de o "mamă" şi căuta să fie una.
    Spunea cineva, foarte frumos, că pentru restul vieţii sale, ori de câte ori va vedea un curcubeu, asta va însemna pentru el că Michael dă un nou spectacol în cer.
    Îmi doresc să nu uităm prea curând.

    RăspundețiȘtergere
  29. Am ramas foarte surprinsa vazand ca mi-ai raspuns la comentariu. Umila mea persoana iti multumeste. Dar vezi tu, eu sunt o unguroaica catolica, casatorita cu un roman ortodox. Nu am fost niciodata atat de libera in tara mea precum sunt aici, in Spania. Aici putem vorbi de democratie, dar si Spania a participat la ultimele razboaie alaturi de SUA. Si apoi nu exista tara araba in care sa nu se omoare intre ei, in numele lui Allah.
    Cand a inceput razboiul in Iugoslavia, mi-a fost frica sa nu se contamineze si ultranatio-nalistii din tara noastra de ura interetnica si interconfesionala. Ce faceam, familia mea? Copilul nostru care este ortodox si roman m-ar fi putut apara pe mine, unguroaica catolica? sau ar fi trebuit sa plecam?... America mi-a aratat ca un negru poate ajunge presedinte.
    Crezi ca ar putea fi posibil asa ceva in Romania? Ma refer la un ungur care sa ajunga presedinte.
    Sunt si unguri care iubesc Romania! Si-apoi si noi am avut Madoffii nostri ... SAFI, CARITAS, FINIVEST etc.

    RăspundețiȘtergere
  30. Asculta "The Fall - tribute to kurt cobain". Mesajul e acelasi, critic la adresa modului in care America isi omoara eroii...

    RăspundețiȘtergere
  31. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  32. De fapt America are trecut. E insasi Europa si cate ceva din restul continetelor. Si chiar acest trecut se regaseste in prezentul Americii. America este formata din oameni care au plecat din Europa pentru (si) mai multi bani si din oameni care au plecat din Europa pentru a scapa de saracie.

    RăspundețiȘtergere
  33. Mda. America este strict un produs de marketing.
    Cam cum este Pipera lui Becali. Un camp ars, plin de ciulini, pascut si rahatit de oi a fost transformat in comunitate rezidentiala de lux.
    Cam asta este si America. Numai ca aici marketingul dureaza de cateva sute de ani.
    Oricum, nu trebuie uitat ca "Tara Libertatii" are la origine genocidul impotriva triburilor de bastinasi. Sa nu uitam ca urmasii lor traiesc inca in lagare. Pardon, rezervatii.
    Si s-a ridicat prin munca sclavilor, nu neaparat negri.
    Oricum, aici s-a inventat moneda fictiva inventata contabil, dar fara nici o acoperire.
    Iar prostii de europeni, si pe langa ei, intreaga lume, au pus botul lacomi si s-a ajuns la rezultatele de azi.
    Ceea ce ma mira este cum i se mai acorda international credit si atentie acestei tari.
    Un mare Pinocchio, un inchipuit cu picioare de lut si nas ascutit de lemn.

    RăspundețiȘtergere